Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος ΝίκοςΦίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητρόπουλου ότι «θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον λαό ότι μνημόνιο θα εφαρμοστεί»
Ν.ΦΙΛΗΣ: Ο κι. Μητρόπουλος λέει την δική του αλήθεια, δεν θέλω να σχολιάσω την άποψή του ούτε είναι και κατάλληλη η ώρα όταν ο πρωθυπουργός δίνει μια μάχη στην διαπραγμάτευση να κάνουμε εμείς εδώ πέρα τις δικές μας κρίσεις.
ΔΗΜ: Υπάρχει μια ελληνική πρόταση αναλυτική, έχει επικαιροποιηθεί.
Ν.ΦΙΛΗΣ: Μια αναλυτική πρόταση που αν τελικώς καταλήξουμε σε αυτή την πρόταση πάνω κάτω θα κερδίσει ο ελληνικός λαός 14 δις την επόμενη τριετία. Τόσο κοστίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 και 4,5% που έχει συνομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Και άλλα δεν μειώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί. Δεν θα υπάρξει συμφωνία αν επιμείνουν σε μείωση συντάξεων οι δανειστές και δεν έχει να κάνει με την προστασία μόνο που είναι θέμα δικαιοσύνης κοινωνικής των απόμαχων της δουλειάς, έχει να κάνει συνολικά με την προστασία της ελληνικής οικονομίας διότι οι συντάξεις τροφοδοτούν την οικογένεια με τα παιδιά και τα εγγόνια.
Για την αύξηση του ΦΠΑ
Ν.ΦΙΛΗΣ: Το μεγάλο πρόβλημα του ΦΠΑ, που δυστυχώς οι πιστωτές δεν το δέχονται, είναι η εισπραξιμότητα. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη μάχη για να εισπράξουμε το ΦΠΑ , είναι 10 δις το χρόνο φοροδιαφυγή από την ιστορία του ΦΠΑ. Είναι υπεξαίρεση χρήματος, πληρώνει ο καταναλωτής και τα βάζουν στην τσέπη τους διάφοροι επιχειρηματίες.
Το «πακέτο» βεβαίως θα έχει δυσκολίες, θα τις εξηγήσουμε στον κόσμο και το ουσιαστικό θέμα του «πακέτου» εκτός των πλεονασμάτων είναι το θέμα του αν θα συνδυαστεί και με έναν ορίζοντα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, από την δανειακή σύμβαση δηλαδή η ρύθμιση του χρέους. Αυτά θα τα κουβεντιάσουμε σήμερα, είναι το κυρίως μενού της συνάντησης που θα γίνει Τσίπρα-Μέρκελ και Ολάντ.
Για την ρύθμιση του χρέους, «ρήτρα χρέους»
Ν.ΦΙΛΗΣ: Πλήρη ρύθμιση δεν ξέρω αν μας παίρνει ο χρόνος να κάνουμε σήμερα αλλά μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα σήμερα με μια πολιτική δέσμευση. Για παράδειγμα, έχουμε το 1,6 δις για το ΔΝΤ στο τέλος του μηνός και μετά έρχονται τα 8 δις για την ΕΚΤ, αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο άρα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το χρέος. Και αν μάλιστα δούμε ότι είναι περίπου 30 δις στη διετία τα χρήματα που πρέπει να δοθούν εδώ δεν αρκεί μια χρηματοδοτική απλώς γραμμή, χρειάζεται ένα πρόγραμμα ώστε η χώρα χωρίς να διαλυθεί η οικονομία αλλά αντιθέτως να μπει σε μια σταδιακή πορεία ανάπτυξης, να επανέλθει στις αγορές την Άνοιξη του ’16. Αυτό είναι θέμα συνεννόησης.
ΔΗΜ: Λέτε το 1,6 προς το ΔΝΤ και τα 8 προς την ΕΚΤ αυτά με κάποιο τρόπο να μην τα πληρώσει η Ελλάδα και να τα πληρώσει ποιος;
Ν.ΦΙΛΗΣ: Μια πρόταση που υπάρχει είναι μέσω του ESM αλλά αυτά όλα στο τραπέζι δεν θέλω να προκαταλάβω τις συζητήσεις. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και πολιτικές διαχείρισης σε μια κατεύθυνση μείωσης και αναδιάρθρωσης του χρέους. Ζητάμε στο θέμα του χρέους κάτι άμεσο, βήμα σήμερα και έναν ορίζοντα ώστε την Άνοιξη του ’16 να μπορούμε να βγούμε στις αγορές.
Ο Τσίπρας σήμερα πηγαίνει με την στήριξη όλου του ελληνικού λαού για να κάνει την τελική διαπραγμάτευση τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Είναι μια κρίσιμη, κορυφαία στιγμή σήμερα.
Δεν πηγαίνουμε για να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενδώσουμε, δεν πηγαίνουμε να κάνουμε τους μάγκες, πηγαίνουμε με ένα πρόγραμμα το έχουμε καταθέσει, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό που είναι αμοιβαία επωφελές. Και καθιστά τη σκληρή λιτότητα πολύ πιο ήπια σε μια προοπτική ανάπτυξης που μόνο τότε καταργείται πλήρως η λιτότητα.
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να υφίσταται ένα σπιράλ ύφεσης πληρώνοντας ποσά που δεν μπορεί να βγάλει από τον δημόσιο προϋπολογισμό της για να πληρώνει τα χρέη προς τους πιστωτές. Χρειάζεται ρύθμιση.