Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας
Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Από την στιγμή που υπάρχει μια πρόταση εκ μέρους των δανειστών είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ριζικά αυτή η πρόταση. Από τεχνική άποψη είναι πολύ δύσκολο διότι για να διαμορφώσουν την πρόταση αυτή συμφώνησαν οι εκπρόσωποι 18 κυβερνήσεων των κρατών μελών της ευρωζώνης, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Το να συνεννοηθούν μεταξύ τους όλοι αυτοί για να επιφέρουν μείζονες τουλάχιστον αλλαγές το θεωρώ πολύ δύσκολο. Βεβαίως έχουν πει ότι η πρόταση δεν είναι take it or leave it αλλά με αυτό εννοούν ότι θα δέχονταν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ως αντικατάσταση μέτρων τα οποία προτείνουν οι ίδιοι.
Μέτρα τα οποία θα είναι δημοσιονομικά ισοδύναμα κατά βάση θα είναι ισοδύναμα από άποψη κοινωνικών συνεπειών στην Ελλάδα και οικονομικών συνεπειών γιατί πολλά από αυτά που προτείνανε είναι άκρως υφεσιακά.
Από εκεί και πέρα όμως επειδή ακούστηκε και χθες η λέξη «Κούγκι» θα ήθελα να σχολιάσω ότι το Κούγκι είναι ηρωισμός αν γίνεται από μια ομάδα μαχητών σε μια απομακρυσμένη ορεινή τοποθεσία που πολιορκείται. Το Κούγκι για έναν ολόκληρο λαό, για μια ολόκληρη χώρα δεν είναι πολιτική πρόταση, είναι ανοησία.
Δεύτερον επειδή γίνεται πολύ κουβέντα και για ρήξη, είναι άλλο πράγμα η ολοκληρωμένη ρήξη και άλλο πράγμα η απόπειρα ρήξης.
Η διαφορά είναι ίδια μεταξύ της επιτυχημένης απόδρασης όπου καταλήγεις στον ήλιο και στην ελευθερία και απόπειρα απόδρασης η οποία αν αποτύχει σε οδηγεί στην απομόνωση όχι απλώς στη φυλακή.
Για να υπάρξει ολοκληρωμένη ρήξη δεν αρκεί να λέμε λόγια, θα πρέπει να έχουμε λαϊκή εντολή πρώτα από όλα αλλά θα πρέπει να υπάρχει από εκεί και πέρα σχέδιο και στήριξη. Και εννοώ χρηματοδοτική στήριξη ούτως ώστε να μπορέσει η χώρα σε μια μεταβατική περίοδο προς την αποδοχή του νέου εθνικού της νομίσματος στις διεθνείς ιδίως συναλλαγές η οποία για ένα μεταβατικό διάστημα πολλών μηνών δεν θα υπάρχει αυτή η αποδοχή, να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. Διαφορετικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου όλοι αλληλοεξαρτώνται και δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς εισαγωγές είναι σαν να λέμε ότι θα βγάλουμε την οικονομία από την πρίζα. Δεν μπορεί να γίνει.
Το «Κούγκι» δεν είναι πολιτική πρόταση, είναι λόγια του αέρα.
Επομένως για να πάμε σε ρήξη πρέπει να έχουμε προϋποθέσεις και αυτοί οι οποίοι προτείνουν τη ρήξη πρέπει να μας πουν από πού θα βρουν αυτές τις προϋποθέσεις. Να προσθέσω ότι ένα εθνικό νόμισμα είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές για ένα μεταβατικό διάστημα πολλών μηνών οπότε αν δεν έχεις συναλλαγματικά αποθέματα σημαίνει ότι η οικονομία σου καταρρέει, δεύτερον όμως είναι πολύ αβέβαιο αν θα γίνει αποδεκτό ακόμα και στις εσωτερικές συναλλαγές.
…Πρέπει να εκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα, έχουν γίνει μεγάλα λάθη τα οποία μας οδήγησαν σε ένα άσχημο σημείο διότι παρατάθηκε πάρα πολύ η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί με ένα τρόπο στοιχειωδώς δεσμευτικό για τις δύο πλευρές. Αυτό το οποίο έγινε ουσιαστικά φαίνεται εκ των υστέρων ότι αποτελούσε εκδήλωση ενός σχεδίου παγίδευσης της ελληνικής πλευράς εκ μέρους των δανειστών. Φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις των δανειστών και κυρίως των μεγάλων κρατών της ευρωζώνης για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συστημική ανωμαλία, φαίνεται ότι επιδίωξαν συνειδητά να μας παγιδεύσουν. Μας οδήγησαν σε ατέρμονες συνομιλίες στις οποίες χάναμε χρόνο ενώ συνεχίζαμε να τους πληρώνουμε και αυτό μεταφραζόταν αναγκαστικά σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό και μετά από τέσσερις μήνες και πλέον διαπραγματεύσεων μας φέρνουν αντιμέτωπους με έναν μαξιμαλιστικό κατάλογο απαιτήσεων τις οποίες μας είχαν κάνει να πιστέψουμε ότι τις είχαν αφήσει στην άκρη.
Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι είναι η επόμενη διέξοδος
Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Η διέξοδος για την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η υποταγή σε απαιτήσεις για τις οποίες δεν έχει λαϊκή εντολή να τις αποδεχτεί. Από την άλλη μεριά η διέξοδος δεν μπορεί να είναι μια τυφλή ρήξη στην οποία θα πάμε χωρίς να έχουμε τις προϋποθέσεις ρήξης και η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μας οδηγήσει σε ακόμα χειρότερο σημείο υποταγής σε μνημονιακές πολιτικές για πολλά ακόμα χρόνια.
Άρα η λογική διέξοδος στην οποία θα έπρεπε να είχαμε ήδη καταφύγει είναι το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός τι από τα δύο επιλέγει.
Για τις εκλογές
Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: …Δεν βλέπω πολύ λογική στο να υπάρξουν άμεσα εκλογές διότι και πάλι θα μπλέξουμε με το τι θα λέει το κάθε κόμμα ότι θα κάνει ή δεν θα κάνει. Εγώ θα το έβλεπα πιο απλό και χρονικά εύκολο να υπάρξει δημοψήφισμα στο οποίο ο κυρίαρχος λαός να αποφανθεί επί του καταλόγου απαιτήσεων των δανειστών.
Για το ότι θα «χορεύανε τις αγορές πεντοζάλη»
Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Δεν το είπα εγώ. Εγώ μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές είχα δημοσιεύσει άρθρο που επιγραφόταν η «δικτατορία των κεφαλαιαγορών».
ΔΗΜ: Τη λαϊκή εντολή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πήρε επειδή είπε στους πολίτες ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διαπραγματευόντουσαν «έσκυβαν στα τέσσερα» όπως είπε ο κ. Καμμένος …
Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Ήταν αλήθεια αυτό αλλά επίσης αλήθεια είναι ότι για να σταθείς όρθιος σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να ξέρεις πως θα το κάνεις αυτό όταν ο αντίπαλό σου είναι πολύ ισχυρότερος.
…εάν τελικώς ο κατάλογος απαιτήσεων των δανειστών παραμείνει ως έχει ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις σημαίνει ότι η κυβερνητική επαγγελία δεν μπορεί να υλοποιηθεί άρα η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων πρέπει να κινηθεί εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής. Θα μπορούσε βεβαίως εναλλακτικά να πάει και σε εκλογές αλλά οι εκλογές αφενός είναι οργανωτικά πιο πολύπλοκές δηλαδή σε γενικές γραμμές χρειάζονται διπλάσιο χρόνο. Ένα δημοψήφισμα πιστεύω ότι θα μπορούσε να οργανωθεί και να διενεργηθεί μέσα σε 15 ημέρες ενώ οι εκλογές χρειάζονται 30. Αφετέρου δε το δημοψήφισμα είναι και πιο ξεκάθαρο...