Ο αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείς αν υπάρχει ρήγμα με το πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτό που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο δηλαδή με την επίδοση, εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, των απαιτήσεων των δανειστών νομίζω ότι αποκάλυψε το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα, τον πραγματικό γόρδιο δεσμό αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι θέλουμε να διαπραγματευτούμε ε πολιτικά, θέλουμε να διαπραγματευτούμε με τους Θεσμούς της ΕΕ για να μας πουν τι θέλουν ακριβώς από την Ελλάδα. Εμείς βγήκαμε στις εκλογές λέγοντας ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το χρέος, στο χρέος είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους , αναπτυξιακός τρόπος αντιμετώπισης των υπολοίπων που θα μείνουν. Αυτή η συζήτηση γινόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ξαφνικά φτάνουμε σε ένα κείμενο που ζητάει πράγματα που δεν είχαν συζητηθεί ούτε καν στα Brussels Group αλλά που αφήνουν εκτεθειμένους τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ και στην προκειμένη περίπτωση του κατ’ ευφημισμόν φιλέλληνα κ. Γιούνκερ. Επομένως αυτό που υπάρχει και αυτό που θα συνεχίσουμε είναι πολιτική διαπραγμάτευση δηλαδή εμείς έχουμε εντολή και αν υπάρχει μια ΕΕ που σέβεται την δημοκρατία πρέπει να κάνει σεβαστή τη βούληση του ελληνικού λαού δηλαδή το πρόγραμμα. Και από την άλλη πλευρά οι εταίροι μας να μας πουν με ποιους κανόνες θέλουν να συμμορφωθούμε ή θέλουν να διαπραγματευτούμε.
Για τον κ. Γιούνκερ
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Γνωρίζω και τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σούλτς και τους εκάστοτε εμφανιζόμενους ως φιλέλληνες. Ο φιλελληνισμός τέλειωσε με τον Λόρδο Μπαίρον. Αυτοί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ο κ. Γιούνκερ έχει κάνει παρομοίου «φιλελληνικής» μορφής δηλώσεις το 2012, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου είχε πει ότι αν βγάλετε κόμματα που είναι ακραία εμείς θα σταματήσουμε τη βοήθεια ή κάτι παρεμφερές.
Δεύτερον ο κ. Σούλτς σε αρκετές περιπτώσεις όταν θίγονται γερμανικά συμφέροντα, όταν ήμουν ευρωβουλευτής έκοβε τις ερωτήσεις που έθιγαν τη γερμανική διαφθορά και τη διαπλοκή. Επομένως αυτές οι τοποθετήσεις είναι κατ’ ευφημισμό, εμείς πρέπει να δούμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν αλλά η διαπραγμάτευση δεν γίνεται πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται στην βάση ποιος είναι ο ρόλος.
…Ο κ. Γιούνκερ είναι πρόεδρος της Κομισιόν και λέει φέρνω μια πρόταση των θεσμών το ερώτημα είναι μπορεί η Κομισιόν να ζητάει από μια χώρα να καθορίσει μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικό που δεν είναι στην δική της αρμοδιότητα διότι παραβιάζει τις συνθήκες;
Ερωτήσεις αν θα πάνε στις Βρυξέλλες οι κύριοι Παππάς, Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης για να προετοιμάσουν τη συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση που να σέβεται το πρόγραμμα, να σέβεται και τους κανόνες εφόσον η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και θα τη συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να αποδείξουμε ότι εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη ρήξη αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε και αυτούς τους εκβιασμούς.
Με αφορμή τη δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου κ.Φάιμαν
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Υπάρχει ένας προβληματισμός, ο κ. Φάιμαν εκφράζει μια ανησυχία και άλλων ευρωπαίων για το συμφέρον γενικώς της Ευρώπης.
Για το Eurogroup
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Το Eurogroup δεν είναι κανένα αποφασιστικό όργανο , είναι μια άτυπη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, δεν είναι το όργανο που θα αποφασίσει. Το Eurogroup είναι το «μαγαζάκι» του κ. Σόιμπλε που οι υπουργοί των Οικονομικών συντάσσονται με τις ακραίες απόψεις του κ. Σόιμπλε χωρίς να μπορούνε να αντιδράσουν και χωρίς ουσία και μετά βρίσκεις μπροστά σου το Eurogroup και τις αποφάσεις και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σου λέει ότι δεν ξέρω κανένα Eurogroup. Αναφέρομαι στην περίπτωση της Κύπρου που ήταν με αποφάσεις του Eurogroup οι τράπεζες και πήγαν Κύπριοι πολίτες και είπαν μας έπληξε αυτή η απόφαση και λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναγνωρίζουμε κανένα τέτοιο θεσμό. Για αυτό η επιμονή ότι αυτά πρέπει να είναι σε πολιτικούς θεσμούς σε αυτούς που αποφασίζουν, στους ηγέτες των χωρών, στην Κομισιόν για να μας δώσουν τις απαντήσεις τι θέλουν ακριβώς. Δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ, πίσω από το Eurogroup και πίσω από τέτοιες διαδικασίες... Είναι η πιο αντιευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούν.
Με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ – Ολάντ
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Θα πάμε με το επίμονο ερώτημα πείτε τι ακριβώς θέλετε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τόσο εύκολη όλη αυτή η διαδικασία όχι για μας προφανώς αλλά και για αυτούς. Πρέπει να απολογηθούν, πρέπει να μιλήσουν και στους ψηφοφόρους τους, να πουν την αλήθεια.
Να πει η κα Μέρκελ ότι ο γερμανός φορολογούμενος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να σώσει την Ελλάδα, έδωσε τα ευρώ για να σώσει τις τράπεζες. Εμείς τους λέμε αν θέλετε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, των κανόνων που είναι συμφωνημένοι ή αν θέλετε πολιτικά να πλήξετε μια κυβέρνηση που επιχειρεί μια εναλλακτική πολιτική, δεν σας αρέσει αλλά αυτό είναι δημοκρατία, γιατί αυτή είναι η ΕΕ γιατί έτσι πρέπει να προχωρήσει. Αυτό είναι αμείλικτο το πολιτικό ερώτημα.
Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες να μπορέσει να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία που να αποτυπώνει αυτή την βούληση διαφορετικά η ελληνική κυβέρνηση κάνοντας όλες τις προσπάθειες που μπορεί να κάνει δεν έχουμε άλλη λύση παρά να απευθυνθείς στο λαό να σου ανανεώσει την εντολή. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα το οποίο είναι αντίθετο με τις προγραμματικές μας δηλώσεις τις βασικές.
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία-λύση και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζει και το πρόβλημα του χρέους για να μην έχουμε ανακύκλωση όλων αυτών των διαδικασιών που είδαμε που οδηγούν, αν δεν γίνει αυτό δεν ισχύει τίποτα από όσα έχουμε προτείνει. Αν δεν απομειωθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν καταφέρνουμε τίποτα.
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εμείς θέλουμε μια συμφωνία και βεβαίως επιμένουμε σε αυτό για να μην ξαναρχόμαστε κάθε φορά με τις μικρές συμφωνίες που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Αν είναι να ανακυκλώνουμε συνεχώς προγράμματα που δημιουργούν οξυμένα κοινωνικά προβλήματα παίζοντας πολιτικά παιχνίδια όπως παίζουν οι θεσμοί τότε δεν είναι διαπραγμάτευση αυτή είναι να περνάμε τον καιρό μας . Επιδιώκουμε να βρεθούν λύσεις.
Ερωτηθείς αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Όταν τέτοια ζητήματα κοινωνικά ή και πολιτικά προβλήματα τα κάνουμε μαθηματικά τα κάναμε θάλασσα, δείτε τα οικονομικά μοντέλα που δεν προέβλεπαν κρίση. Είναι πολιτικό μέγεθος που σημαίνει πόσο εκτιμάς τη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία.
Υπάρχουν πολιτικά και τεχνοκρατικά περιθώρια να βρεθεί λύση αλλά εφόσον βλέπω μια πολιτική βούληση που δεν θέλει από την πλευρά των δανειστών αλλά θέλει να σε εξοντώσει, θέλει να σε καταστρέψει οικονομικά με αυτή την ασφυξία την οικονομική τι θα κάνεις;
ΔΗΜ: Αν πάμε σε μια τέτοια αναμέτρηση τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες;
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Θα ζητήσει νωπή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, προφανώς θα έχει μια διεύρυνση αυτή η εντολή. Η εντολή πρέπει να είναι σαφής αφού πεις μέχρι που έχεις φτάσει, τι μπορεί να γίνει και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει. Νωπή εντολή να παλέψει και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που μας βγάζει από την κρίση και από τα μνημόνια και μας βάζει στην ανάπτυξη.
…Εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν, ποτέ δεν υπάρχει ο μονόδρομος. Ο μονόδρομος αποδείχθηκε και αποτυχημένος και αντιδημοκρατικοί είναι οι μονόδρομοι. Να μιλήσει η λαϊκή ετυμηγορία προς τα πού πρέπει και με ποιο τρόπο πρέπει να κινηθεί αφού του βάλεις όλα τα δεδομένα και όλες τις δυνατότητες μπροστά.