Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω μια πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία η οποία μεγάλωσε περισσότερο μετά από την επίσκεψή μου στην Άγκυρα. Βλέπω μια αλλαγή ιδιαίτερα εμφανή μετά από τη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας, βλέπω μια ρητορική η οποία σαφώς έχει μεταλλαχθεί, δεν ήταν η ρητορική την οποία αντιμετώπιζα εγώ όταν ήμουν υπ. Εξωτερικών είναι τελείως διαφορετική και αυτό με ανησυχεί.
Με ανησυχεί στο θέμα της Κύπρου γιατί πλέον οι Τούρκοι χωρίς προσχήματα έχουν προχωρήσει σε μια τουλάχιστον φράση την οποία είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε δηλαδή ότι “η Κύπρος δεν υπάρχει”. Εγώ είχα την ευκαιρία και μέσα στην Άγκυρα να τους πω ότι το να υποκρίνεστε ότι η Κύπρος δεν υπάρχει δεν βοηθάει απολύτως τίποτα αντίθετα δημιουργεί τεράστια θέματα στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το να κάνετε πως δεν υπάρχει είναι απλώς ένας στρουθοκαμηλισμός.
Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση των σχέσεων, ανησυχητική και ίσως περισσότερο παρά ποτέ σήμερα θα πρέπει να υπάρξει μια σύγκληση του Συμβουλίου αρχηγών ώστε να μιλήσουν για τα εθνικά θέματα. Τα εθνικά θέματα ενώνουν και παρά το ότι δυστυχώς η ατμόσφαιρά είναι εξαιρετικά αρνητική. Εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει ιστορικά να βάζουμε τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας πάνω από τις διαφορές μας. Άρα είναι η ώρα, μετά από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κύπρο, να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έτσι ώστε το ελληνικό εθνικό μέτωπο να είναι αρραγές.
Για τη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σωστά θα συγκληθεί το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, δεν ξέρω ποιοι το απαρτίζουν αυτή τη στιγμή από εκεί και πέρα όμως πιστεύω ότι επειδή οι συμβολισμοί στην πολιτική είναι πάρα πολύ ισχυροί και οι ισχυρισμοί που έρχονται από τη γείτονα είναι επίσης πολύ ισχυροί διότι όταν συγκαλούν αυτοί τα διάφορα συμβούλια εθνικής ασφάλειας θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι είναι η ηγεσία Κεμαλική, Ερντογανική ή τι άλλο υπάρχει ότι έχουν ένα αρραγές μέτωπο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Και δεν μιλάω για την πρόταση του κ. Τσίπρα που τη θεωρώ εκτός κάθε λογικής δηλαδή δεν πρόκειται να μαζευτεί το Συμβούλιο για να αποφασίσει εκλογές όταν η πραγματικότητα είναι ότι οι εκλογές στη φάση αυτή που βρισκόμαστε, την ώρα που πάμε να σκάσουμε μύτη στο ξέφωτο είναι λάθος απόφαση και είναι ένας εκβιασμός θεσμικά επιτρεπτός από την αντιπολίτευση αλλά κακώς υπάρχει θεσμικά η δυνατότητα αυτή από το σύνταγμά μας. Άρα σήμερα που μιλάμε μόνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου αν διαβάζω καλά τις δηλώσεις είναι όλες προς την ίδια κατεύθυνση, θεωρώ ότι μια σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα κείμενο σαφές, με καθαρές κουβέντες χωρίς υπαινιγμούς αλλά με σαφείς τοποθετήσεις θα ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να ξαναδούμε το ενδεχόμενο των εκλογών στην περίπτωση που δεν καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ανήκω στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι η λογική υπερισχύει του παραλόγου. Δηλαδή αυτή τη στιγμή εάν σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, εάν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο λαός έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρούμενος, πληρώνοντας και όλα τα άλλα δεν έχουμε το δικαίωμα τα όποια μικροκομματικά οφέλη να τα βάλουμε πάνω από τα συμφέροντα της πατρίδας και αυτό είναι και μια πρόσκληση και προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η ώρα της σωφροσύνης, είναι η ώρα της λογικής, είναι η ώρα της υπευθυνότητας. Εάν μπορούμε να διαφωνούμε σε αυτή τη χώρα να διαφωνήσουμε για χίλια όσα πράγματα αλλά ας βάλουμε στην άκρη αυτές τις διαφωνίες μπροστά σε θέματα τα οποία μας ενώνουν και τα εθνικά ενώνουν υποχρεωτικά. Ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική ήταν πάντοτε καταστροφικός.
Για την εξωτερική πολική
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι αναμφισβήτητο ότι χρειάζεται ενίσχυση κατά την άποψή μου και από εκεί και πέρα είναι επίσης λογικό μέσα σε μια τόσο πολύ μεγάλη κρίση όπως αντιμετωπίσαμε εμείς τα θέματα τα οικονομικά να μπαίνουν πρώτα στην ιεράρχηση της δουλειάς μιας κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα επειδή διακρίνω ένα κλίμα μιζέριας, τι να κάνουμε μας πετύχανε αδύναμους , μας βαράνε τώρα. Όχι, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ , είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, είναι μια χώρα η οποία εμπνέει σταθερότητα στην περιοχή, σε μια περιοχή η οποία φλέγεται γύρω μας, μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη ακόμα και η περιοχή των Βαλκανίων αυτό τον καιρό. Η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας άρα και οι υπόλοιποι μας υπολογίζουν και οφείλουν να μας υπολογίζουν. Μη μιζεριάζουμε και μεταξύ μας διότι δεν βοηθάει αυτό.
ΔΗΜ: Ωστόσο η πολιτική αστάθεια ανοίγει την όρεξη εν προκειμένω στους Τούρκους;
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζω ότι είναι θέμα της πολιτικής αστάθειας τόσο πολύ, που από μόνη της είναι εξαιρετικά βλαβερή πρωτίστως για την οικονομία άλλα έχουμε ένα θέμα το οποίο αφορά τα εσωτερικά της Τουρκίας. Δηλαδή η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διπλή πίεση, έχει ένα τεράστιο θέμα στα ανατολικά της σύνορα, έχει ένα τεράστιο θέμα με τους Κούρδους, είναι υποχρεωμένη να κάνει βήματα πίσω στο θέμα των Κούρδων για ιδιοτελείς λόγους εκλογικούς αλλά και για λόγους πίεσης από τη διεθνή κοινότητα και φοβάμαι ότι για να ηρεμήσει το εσωτερικό εθνικιστικό μέτωπο προχωράει πλέον σε κινήσεις διαφορετικής αντίληψης στην Κύπρο. Άρα πιο πολύ θεωρώ ότι είναι ένα θέμα εσωτερικό.
Ερωτηθείσα αν ήταν λάθος η πρόθεση της κυβέρνησης για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ και την Τρόικα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η πρόθεση να τελειώσουμε με το μνημόνιο όπως το ξέρουμε σήμερα είναι εμφανής και σωστή. Το μνημόνιο τελειώνει 31 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας θα είναι θετική. Μετά θα υπάρξει μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ όπου εκεί δεν θα παρίσταται το ΔΝΤ παρά ίσως ενδεχομένως μόνο με συμβουλευτικό ρόλο προς τους ευρωπαϊκούς και η νέα αυτή σελίδα θα είναι 100% διαφορετική από το μνημόνιο το σημερινό χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μια συνεχής επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν αλήθειες οι οποίες πρέπει να λεχθούν εγκαίρως και είναι και ασφάλεια για τη χώρα ότι δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε μια πολιτική για παράδειγμα του “Τσοβόλα δώστα όλα” έτσι ώστε να τινάξει στον αέρα πέντε ετών θυσίες του ελληνικού λαού.
Είναι ασφάλεια για μας ότι θα υπάρξει μια γραμμή χρηματοδότησης, ότι θα υπάρξει μια νέα συμφωνία, ότι αναμφισβήτητα η κυριαρχία δηλαδή η άσκηση της οικονομικής πολιτικής έρχεται με πολύ αυξημένη ευθύνη πλέον πίσω στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό μου επιτρέπει και εμένα να κάνω την πρόταση για τη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία είναι απολύτως αναγκαία έτσι ώστε να υπάρξει η φορολογική πολιτική ως αναπτυξιακός μοχλός και όχι να φτάνουμε στο σημείο να χάνει ο άνθρωπος το σπίτι του για να πληρώσει τα ΕΝΦΙΑ.
Πιστεύω ότι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, προσαρμογή στην πραγματικότητα γι' αυτό και η πρόταση για 30% μείωση στις αντικειμενικές αξίες και χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις προσφέρουν αυξημένα έσοδα. Για του λόγου του αληθές δείτε την κατάσταση στο πετρέλαιο θέρμανσης, δύο χρόνια φώναζα ότι χάνουμε λεφτά. Άλλαξε αυτό και αν ρωτήσετε τον βενζινοπώλη της γειτονιάς σας θα σας πει ότι αυξήθηκαν οι παραγγελίες πετρελαίου. Η αύξηση των παραγγελιών πετρελαίου φέρνουν περισσότερα έσοδα στο κράτος .
Η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση έφερε περισσότερα έσοδα στο κράτος. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι αν σήμερα μειωθεί η φορολογία κατά 30% όπως άκουσα τον κ. Μαυραγάνη να το λέει, κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, 2 με 10% στις επιχειρήσεις, εγώ είπα και 2 % σήμερα θα αλλάξει το ψυχολογικό κλίμα. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εάν οι άνεργοι πιάσουν δουλειά έχουνε κέρδος όλοι και πάντως ο κρατικός κορβανάς. Άρα αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση είναι απολύτως απαραίτητη αν θέλουμε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ερωτηθείσα αν μπορούν να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή και αν υπάρχει άλλος τρόπος να μην πάμε σε εκλογές στην περίπτωση που δεν βρεθούν
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συνταγματικά εάν δεν βρεθούν δεν υπάρχει άλλος τρόπος δηλαδή υποχρεωτικά η χώρα πάει σε εκλογές. Και επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί σας θυμίζω ότι το ίδιο έκανε ο κ. Παπανδρέου και το πληρώσαμε όπως το πληρώσαμε. Όταν ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι κάθε παιδί που γεννιέται χρωστάει δύο εκατομμύρια εκείνη την εποχή τον λέγανε τρελό και υπερβολικό το αποτέλεσμα είναι ότι φτάσαμε εκεί που φτάσαμε ο λαός προτίμησε να ψηφίσει τον Ανδ. Παπανδρέου που έλεγε τα αντίθετα. Λέει ο Κώστας Καραμανλής ότι πρέπει να κάνουμε οικονομίες, θα παγώσουν οι μισθοί και τα λοιπά λέει ο Γ. Παπανδρέου ότι λεφτά υπάρχουνε και καταλήξαμε στο Καστελόριζο.
Εγώ θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, δεν είναι ρεαλιστικές και δεν είναι ειλικρινείς πρωτίστως οι προτάσεις τις οποίες κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Δεν μπορεί να κόψει λεφτά από το τοίχο ο ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο αν τυπώσει δραχμές. Μια χώρα η οποία χρειάζεται χρηματοδότηση είτε από τις αγορές είτε από την ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει σε ένα πρόγραμμα.
Για την προεδρική εκλογή
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα δεν τους έχουμε τους 180 βουλευτές αλλά εάν θα τους βρούμε δεν το ξέρω, θα εξαρτηθεί από την πολιτική κατάσταση και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Υπάρχουνε συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν εκφραστεί, πιστεύω ότι θα πάρουν τις αποφάσεις τους εκείνη τη στιγμή. Και αν δίνω τη μάχη του μίνιμουμ της εθνικής συναίνεσης, τη δίνω επειδή πιστεύω ότι ένα μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης θα στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας προς τα έξω και προς κάθε κατεύθυνση και θα έχει και καλό αποτέλεσμα ως προς τον πολιτικό πολιτισμό που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.