Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , κα Φώφη Γεννηματά μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Πέτρο Τατσόπουλο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ.: Σε προηγούμενες συζητήσεις του πολιτικού συμβουλίου και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου η εισήγηση του πρόεδρου ήταν πως ανεξάρτητα με τις εξελίξεις στη χώρα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει, να ανασυγκροτηθεί και πολύ περισσότερο σε μια τέτοια συγκύρια το βήμα αυτού του συνεδρίου θα γίνει κι ένα βήμα σχολιασμού και αντιπαράθεσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Από την άλλη μεριά είναι κατανοητό ότι δυσκολεύει τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ γιατί το μυαλό και ψυχή των ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι στην χώρα, στο τι θα γίνει αύριο, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κορυφώνονται άσο περνάει ο καιρός και δεν υπάρχει λύση και συμφωνία με τους εταίρους. Τα πράγματα λοιπόν γίνονται πιο δύσκολα για εμάς σε σχέση με το να μας ακούσει ο ελληνικός λαός.
Ερωτηθείσα για τη δήλωσή της ότι όποιος θέλει να πάει προς την ΝΔ να πάει μόνος του και δεν χρειάζεται να πάρει και το ΠΑΣΟΚ μαζί» ενώ δεν είχε αναφερθεί αντίστοιχα στο ΣΥΡΙΖΑ
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ καταλαβαίνω τώρα ότι σε αυτή τη συγκύρια για το ΠΑΣΟΚ γίνονται και τέτοιου είδους κριτικές μονόπλευρες. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κατ’ επανάληψη έχω τοποθετηθεί σε σχέση με την κυβέρνηση αυτή, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί την Κεντροαριστερά, ούτε θέλει ούτε μπορεί να γίνει. Και θεωρώ ότι με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσαμε εμείς να έχουμε επίπεδο συνεργασίας με μια κυβέρνηση που τα δείγματα γραφής της όλο αυτό το διάστημα είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Αντίθετα μάλιστα φαίνεται να υιοθετούν αντιλήψεις που οδήγησαν την χώρα στον γκρεμό και την χρεοκοπία. Καταλαβαίνω τώρα την επιλεκτική κριτική που γίνεται όμως η συγκεκριμένη μου δήλωση την οποία υποστηρίζω πλήρως ήταν απάντηση σε πολύ συγκεκριμένη ερώτηση για το αν συμφωνώ με την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου απολίτικου, που θα μπορούσαμε να είμαστε μέσα όλοι.
Εγώ θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αλλά ο χώρος ο ευρωπαϊκός δεν είναι απολίτικος, έχει ταυτότητα, έχει στίγμα. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ενισχυθεί και πολιτικά και προγραμματικά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κι αν θέλετε μέσα από το συνέδριο μας έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή ακριβώς στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στον τόπο. Ένας χώρος που υπάρχει μεν αλλά είναι κατακερματισμένος, εκφράζεται μέσα από παρά πολλούς χώρους και θεωρώ ότι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο καταλύτης για έναν εξαντλητικό διάλογο στην δημιουργία μιας δημοκρατικής συμπαράταξης και γιατί όχι κάποια στιγμή στο μέλλον την δημιουργία ενός πόλου σοσιαλδημοκρατικού και ενός πόλου εξουσίας. Γιατί θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητος αυτός ο πόλος για τη σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα στην χώρα.
Διαφωνώ απόλυτα με την δημιουργία ενός δίπολου που στην μια μεριά θα είναι η Δεξιά και στην άλλη μεριά η Αριστερά. Πιστεύω ότι ο πόλος αυτός είναι αναγκαίος για την ισορροπία και την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα. Δεν χρειαζόμαστε πόλωση, δεν χρειαζόμαστε όξυνση και σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω.
Ερωτηθείσα με ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να συμπλεύσουν
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μας με την ΝΔ υπήρξε μια εθνική ανάγκη. Και αυτό αν θέλετε είναι και ένα θέμα που μας κόστισε πάρα πολύ…
…Έχουμε πάρει το μάθημα μας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η υπόθεση της κρίσης και της διαπραγμάτευσης και της εξόδου από αυτήν δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, είναι εθνική υπόθεση. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα και να βρούμε ποια είναι τα σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και να τα υπερασπιστούμε για την χώρα. Αυτή είναι η ανάγκη, αυτό κάναμε. Δυστυχώς όμως το αυτονόητο εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Το έκανε η Ιρλανδία, το έκανε η Πορτογαλία, το έκανε η Κύπρος και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εμάς. Αυτό λοιπόν υποστήριζα και υποστηρίζω και είναι εντελώς διαφορετικό από απολίτικα μέτωπα.
Για τους υποψήφιους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν γνωρίζω πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι γιατί οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν στο συνέδριο και θα συνοδεύονται από έναν αριθμό υπογράφων των σύνεδρων. Εάν υπάρχουν σύνεδροι που εκτιμούν ότι πρέπει να υποστηρίξουν μια υποψηφιότητα, νομίζω πως αυτό αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία. Εγώ ειδικά στο σημείο που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ επειδή θεωρώ ότι τα ποσοστά του είναι αναντιστοιχία με το πραγματικό μέγεθος της βάσης της δημοκρατικής παράταξης και επειδή ο στόχος είναι η επανασύνδεση με αυτή τη βάση και η δημιουργία αυτού του ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου στη χώρα, θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγουμε και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί οτιδήποτε μπορεί να πληγώσει και αυτό το χώρο ακόμα περισσότερο.
Αυτό που χρειάζεται το συνέδριο είναι να βγάλει ένα πνεύμα ενότητας, ένα πνεύμα συλλογικότητας, μαζί με μια αποφασιστικότητα για αλλαγή και ρήξη με οτιδήποτε μας έχει πληγώσει και μας έχει κοστίσει στο παρελθόν.
Ερωτηθείσα ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος ενός άλλου κόμματος και επομένως οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα νομίζω ότι είναι λίγο άστοχη και πρέπει να είναι και λεπτή. Από την άλλη μεριά εγώ πιστεύω ότι την επομένη στιγμή από το συνέδριο, αν όχι μέσα από το ίδιο το συνέδριο μας, πρέπει να γίνει ένα γενικό προσκλητήριο που θα απευθύνεται στη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ενότητα του χώρου αυτού, η οποία ενότητα δεν είναι συναισθηματική. Η ενότητα σε έναν χώρο έχει μια πολιτική βάση. Μίλησα για την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσει έναν διάλογο και με πολιτικές δυνάμεις και με κινήσεις και με κινήματα και με πρόσωπα μεμονωμένα που έχουν αποστασιοποιηθεί, που περιμένουν κάτι στη βάση μιας πολίτικης πρότασης. Για έμενα αυτό που προέχει είναι η πολιτική. Είναι η συμφωνία για το πως η χώρα θα βγει από την κρίση, για το πως θα δημιουργήσουμε ένα κίνημα παραγωγής και πως θα εκφράσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και την μεσαία τάξη που έχει σηκώσει το βάρος και που αυτή τη στιγμή δεν την εκπροσωπεί κάνεις. Έχουμε μια κυβέρνηση που ασχολείται με τις συνιστώσες της. Έχουμε μια Δεξιά που ασχολείται σταθερά με το δικό της ακροατήριο που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, που είναι οι πολυεθνικές, που είναι ο χώρος αυτός, ότι έχει απομείνει εν πάση περιπτώσει στην Ελλάδα. Και υπάρχουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι, οι γυναίκες που έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος στην περίοδο κρίσης, η νέα γενιά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ένας τεράστιος χώρος που δεν εκφράζεται, που έχει σηκώσει όλα τα βάρη. Πιστεύω ότι με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να συνομιλήσουμε, αυτούς πρέπει να εκφράσουμε, η δικής τους φωνή να ακουστεί και πρέπει να ξεφύγουμε από ιστορίες του παρελθόντος και από ιστορίες που αφορούν μόνο στελέχη και συνεργάτες κορυφής. Γι’ αυτό κι ενώ τα προηγούμενα χρονιά πολλοί σοβαροί άνθρωποι προσπάθησαν να ανασυγκροτήσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς αυτό δεν έγινε δυνατό γιατί δεν ξεκίνησε από κάτω. Η άποψη μου λοιπόν είναι σαφής και ξεκάθαρη, και είναι ανεξάρτητη από πρόσωπα οι προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου πρέπει να γίνει από κάτω, πρέπει να ανοίξει διάλογος, πρέπει να γίνει κίνημα διαλόγου και παράγωγης με τους κοινωνικούς εταίρους, με την αυτοδιοίκηση, με τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Να ξαναβρεθούμε με την κοινωνική μας βάση με την οποία έχουμε απομακρυνθεί.