Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για την διαπραγμάτευση
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Πρέπει να αποφεύγουμε την επιθετική ορολογία σε αυτή τη φάση, είμαστε στο τελικό στάδιο για να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία. Επομένως αν μπούμε σε μια λογική «τελεσίγραφο», «κράτα το ή διώξτο» κτλ αυτό δεν διευκολύνει . Όλοι έχουν επικοινωνιακές ανάγκες δηλαδή και οι δικοί μας και η κυβέρνηση Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να διαχειριστεί την κοινή της γνώμη και την παραταξιακή και την ευρύτερη αλλά ανάλογες επικοινωνιακές ανάγκες έχουν και οι άλλοι. Επομένως μιλάμε για διαφορετικό κοινό και καλό είναι να πέσουν οι τόνοι για να δούμε τελικά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ή αν υπάρχουν αγεφύρωτες αντιθέσεις. Δεν αποκλείονται να υπάρχουν αγεφύρωτες αντιθέσεις.
Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι είναι τα βασικά προβλήματα στην διαπραγμάτευση
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι το ασφαλιστικό που ζητάγανε και επί ΝΔ, είωση της κρατικής επιχορήγησης του ασφαλιστικού. Γιατί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό έχει ένα κόστος της τάξης των 28 δις το χρόνο εκ των οποίων τα μισά, ίσως και κάτι παραπάνω, προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από παλιά λοιπόν μας λένε οι εταίροι και πιστωτές ότι κοιτάξτε να μειώσετε αυτή την επιδότηση που είχε ανέβει στο 15 δις το 2009, ήταν 5 δις το 2004 και από τότε δεν έχει κατέβει από τα μέτρα. Εγώ πιστεύω ότι θα ανοίξει τώρα. Γιατί αν δεν υπάρξει μείωση της επιδότησης αυτής που περιγράφουμε κατά 2,5-3 δις, αυτός είναι ο στόχος που βάζουν, τότε αποκλείεται να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή είμαστε ήδη σε έλλειμμα, ήταν οριακό το πλεόνασμα της ΝΔ.
Άρα σου λένε, αν δεν μειώσεις την επιχορήγηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, δεν φτάνεις σε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα δεν μπορούμε εμείς να θεωρήσουμε βιώσιμο το χρέος άρα δεν μπορούμε να πάμε στα εθνικά κοινοβούλια για να ζητήσουμε πρόσθετα λεφτά και πρόσθετες εγγυήσεις για να καλύψουμε το κενό του ’15-’16.
Το «τώρα» επειδή παίζουμε με τις λέξεις, μπορεί να μην είναι 1η Ιουλίου να είναι 1η Σεπτεμβρίου. Αλλά τώρα με την έννοια αν δεν φανεί τώρα το αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό στο ξεκίνημα του ’15 και πλήρως το ’16, αποκλείεται να υπάρξει βάση συνεννόησης.
Για τα εργασιακά
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Θεωρώ ότι τα εργασιακά θα είναι περισσότερο συμβολικά πάρα ουσιαστικά. Θεωρώ επίσης ότι στο ασφαλιστικό ανεξάρτητα από το τι λέει η Τρόικα, οι εταίροι πρέπει να κάνουμε μια εθνική συνεννόηση. Πέσαμε έξω σαν δημόσιο μέσω ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού. Θα σωθούμε σαν δημόσιο και σαν κράτος, πάλι βάζοντας τάξη στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό.
Αντί λοιπόν να σφαζόμαστε πολιτικά, να εκθέτει ο ένας τον άλλον «μην ακουμπάς τις επικουρικές, μην ακουμπάς τις κύριες κτλ», ας γίνει ένας εθνικός διάλογος εξπρές να πάμε να λύσουμε το πρόβλημα είτε το ζητάνε οι πιστωτές, είτε δεν το ζητάνε είναι πρακτικά αδύνατον να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σε βάρος της νέας γενιάς.
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι οι εταίροι θα επιμείνουν σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό και στα εργασιακά
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Οι εταίροι επιμένουν σε αυτά που έχουν σχέση με το πορτοφόλι τους. Δηλαδή αν ικανοποιηθούν στο ασφαλιστικό που είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας και της σχέσης μας με τους εταίρους, νομίζω θα βρουν έναν συμβιβασμό στο εργασιακό που είναι περισσότερο ζήτημα συμβολισμού.
Για το ΦΠΑ
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Εδώ βγήκε ο Γιούνκερ και είπε θέλουμε να αλλάξουν οι συντελεστές για να εισπράξουμε 1,8 δις το χρόνο παραπάνω, δηλαδή 1% του ΑΕΠ. Αυτό είναι δήλωση βόμβα με την εξής έννοια, ότι αν δούμε τις αυξήσεις του ΦΠΑ της μνημονιακές οι οποίες γιναν τον 2010 και το 2011, κάθε φορά που γινόταν μια αύξηση επειδή γινότανε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης πέφτανε τα έσοδα από το ΦΠΑ. Απορία μου είναι πως μπορεί να στηρίζουν την προοπτική ανόδου των δημοσίων εσόδων σε μια αύξηση του ΦΠΑ ενώ έχει αποδειχτεί ότι κάθε αύξηση του φπα που γίνεται σε συνθήκες ύφεσης ή τέλος πάντων στασιμότητας της οικονομίας, δεν οδηγεί σε αύξηση των εσόδων.
…Εμείς δυσκολευόμαστε να μειώσουμε τις δημοσιές δαπάνες και λέμε ας αυξήσουμε το ΦΠΑ ακόμα στον τουριστικό τομέα που είναι η αιχμή του δόρατος της οικονομικής ανάπτυξης για την χώρα μας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε.
Για τις επαφές του πρωθυπουργού
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο πρωθυπουργός κάνει ένα σωστό και ένα λάθος. Το σωστό είναι ότι έχει προσωπική επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές και δημιουργεί ένα θετικό πολιτικό πλαίσιο, και αυτό είναι μεγάλη του επιτυχία γιατί αυτός ξεκίνησε ως απομονωμένος της Αριστεράς, και μιλάει με όλους και άνετα. Το αρνητικό είναι ότι πιστεύει, δεν ξέρω ποιος του το έχει πει αυτό αλλά δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα εδώ, ότι κάνοντας ένα θετικό πολιτικό πλαίσιο μπορείς να απαλλαγείς από τους υπολογισμούς. Μα όλο το παιχνίδι στην ΕΕ, ιδιαίτερα για τις χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα είναι νούμερα. Αυτό δεν το γλιτώνει.
ΔΗΜ.: Υπάρχει πιθανότητα να μην δεχτούμε την συμφωνία;
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να πάρουμε μια ανάσα σε ότι αφορά την διαχείριση του χρέους αλλά δεν θα είναι η συμφωνία η μεγάλη που θα καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό του ’15-’16. Επομένως θα έχουμε μια δοκιμασία σε βάθος μηνών και από το αποτέλεσμα της θα κριθεί αν θα μπορέσουμε να βγούμε επιτέλους από το μνημόνιο ή θα σφηνώσουμε στο μνημόνιο γιατί είμαστε τελικά οι μόνιμοι μνημονιακοί με δική μας ευθύνη.