Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων , κος Νίκος Χουντής μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται έντονη συζήτηση, ο καθένας λέει ελευθέρα την άποψη του. Αυτό που έχει την σημασία του είναι η απόφαση που έβγαλε, η ανακοίνωση που έβγαλε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία συμφωνώ απολύτως. Βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που λέει και η απόφαση της Πολίτικης Γραμματείας αλλά και αυτό που ξέρω εγώ μετέχοντας στο κυβερνητικό επιτελείο και στην κυβέρνηση, είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξευρεθεί μια συμφωνία-λύση, μια συμφωνία δηλαδή με τους εταίρους για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα προβλήματα ανθρωπιστικής κρίσης. Παραμένει αυτό το πρόβλημα, και ρευστότητας αλλά να είναι και μια συμφωνία τέτοια που να ανοίγει τις προοπτικές και να αφήνει τις προοπτικές η χώρα να μπει κάποια στιγμή σε αναπτυξιακή βάση. Επομένως μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ή εν πάση περιπτώσει θα συζητάει το θέμα του χρέους και το θέμα της ανάπτυξης.
Η συμφωνία αυτή έτσι όπως απέδειξαν τα πράγματα από την αρχή είχα πει, είχαμε πει και το λέμε, και αυτές οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε είναι πολιτική απόφαση, καθώς αυτά τα brussels group ακόμα και το eurogroup, δεν είναι τα πολιτικά όργανα. Βλέπουν τις τεχνικές πλευρές, καλές είναι αυτές αλλά η συζήτηση αυτή εξαντλήθηκε καθώς έγινε μια συζήτηση στα ζητήματα αυτά αλλά το θέμα είναι και που πρέπει να λυθεί με πολίτικο τρόπο, αν θα γίνουν σεβαστές, εγώ λέω ότι έχουν κάθε λόγο οι πολιτικοί θεσμοί της ΕΕ να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές. Είναι πράγματα που δεν μπορείς να πας πίσω, που είναι τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, το πλεόνασμα…
ΔΗΜ.: Άρα εδώ είναι η μεγάλη δυσκολία διότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια σε σχέση με τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε ένα σημείο που καλείται πολύ σύντομα να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Και αυτό που ρωτάνε όλοι είναι θα τις πάρει;
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Επειδή τηρούμενων των αναλογιών το ίδιο δύσκολη είναι αυτές οι αποφάσεις και για τους θεσμούς. Γιατί αναμετρόνται ως πολιτικοί θεσμοί με αν θα κάνουν σεβαστή ή όχι τη δημοκρατία, δηλαδή αυτό που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Δεύτερον αναλαμβάνουν την ευθύνη να πουν στη βάση ποιων κανόνων θέλουν από εμάς να συμμορφωθούμε. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει τις πλευρές του μέσα στη διαπραγμάτευση γιατί τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά που είναι κόκκινες γραμμές, δεν μπορούν να ζητούν οι θεσμοί της ΕΕ το που θα πάνε οι μισθοί, που θα πάνε οι συντάξεις, πως θα διαμορφωθεί το ασφαλιστικό. Επομένως αναμετρούνται αν σέβονται και οι ίδιοι αυτούς τους θεσμούς διότι είναι θέματα εθνικής πολίτικης. Να συζητήσουμε με τους θεσμούς αλλά με την Κομίσιον το θέμα του πλεονάσματος. Γιατί αυτός είναι ο φορέας που ελέγχει και αξιολογεί τις οικονομίες μιας χώρας. Επομένως όταν λέμε εμείς θέλουμε πολιτική απόφαση σημαίνει να αναμετρηθούν και οι θεσμοί με τις αρμοδιότητες τους και να εκφραστεί η πολιτική βούληση. Θέλουν μέσω της οικονομικής ασφυξίας που πράγματι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα , ήταν ένα πρόβλημα στην ελληνική οικονομία το πρόβλημα της ρευστότητας, οφειλόταν παλιά και στην πολιτική που ακολουθούσαν οι τράπεζες γιατί ξέρουμε τώρα σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οικονομία. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτικός μοχλός για να υποκύψεις σε κάποια πράγματα που δεν θα ήταν καλά ούτε για εμάς, ούτε για αυτούς. Επομένως υπάρχει πράγματι μια δύσκολη αλλά άκρως πολιτική επιλογή που πρέπει να γίνει. Εγώ αισιοδοξώ ως προς αυτά γιατί ακούω και τέτοιες τοποθετήσεις από τους πολιτικούς θεσμούς. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο τεχνικό επίπεδο να βρεθούν και καταγράφονται συμφωνίες και διαφωνίες, αλλά οι πολιτικές πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί, στο συμβούλιο στην Ρίγα, εκεί θα τεθεί το θέμα στο πολιτικό επίπεδο και βεβαίως και ότι μεσολαβήσει από τον πρωθυπουργό και θα τεθεί το ερώτημα αν θέλουν μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού, παραβιάζοντας και κανόνες της ΕΕ να οδηγήσουν σε μια κατάσταση ρήξης ή αν θέλουν να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με δεσμεύεις αμοιβαίες ότι θα προχωρήσουμε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει επιμονή των εταίρων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά ποια θα πρέπει να είναι η θέση της κυβέρνησης
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Οι πολιτικοί θεσμοί δεν επιμένουν σε αυτά. Μπορώ να σας το πω εκ του ρόλου μου. Όταν τίθεται πολιτικά το ζήτημα σε τέτοια θέματα αρμοδιοτήτων κτλ εκεί οι θεσμοί είτε κάνουν πίσω ή όταν μπαίνουν σε τέτοια χωράφια τους έχει ασκηθεί εντονότατη κριτική. Και ξέρετε η κριτική του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Τροϊκα, δηλαδή εκεί που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χάθηκαν και ζητούσαν πράγματα που δεν μπορούσαν να ζητούν, έχει αποφανθεί και το διεθνές δικαστήριο της ΕΕ. Για αυτό λέω ότι είμαι αισιόδοξος…
Αυτό που μπορούν και να επιμείνουν αλλά η ελπίδα μου και η αισιοδοξία μου είναι ότι θα επιδειχτεί πνεύμα ευελιξίας, είναι όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, το πρωτογενές πλεόνασμα. Υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα εκεί που ήταν και οι δεσμεύσεις των μνημονίων, εκεί που ήταν και η ουσία του e mail Χαρδούβελη, είναι εκεί που πραγματικά δείχνεις την πολιτική σου βούληση.
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτό που είναι η αγωνία όλων, η ευθύνη είναι αυτή η συμφωνία να έχει τέτοια στοιχεία που να μην μας πηγαίνει πίσω σε υφεσιακά και μνημονιακά μέτρα. Να μην παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές όχι γιατί το είπαμε ή κάποιος είναι παραπάνω από το άλλον ευαίσθητος αλλά γιατί αυτές οι κόκκινες γραμμές εκτός των άλλων προφυλάσσουν την ελληνική οικονομία από την περαιτέρω οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση. Έχοντας υπόψη ότι απέναντι έχεις και κάνεις δεσμεύσεις που διαμορφωθήκαν από το τύπο της δανειακής σύμβασης γι’ αυτό το βασικό που επιδιώκουμε είναι να τεθεί το πρόβλημα το οποίο ξεκινήσαμε, το χρέος. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το χρέος θα είμαστε όλη την ώρα στην ίδια συζήτηση…
Τελικά αποδείχτηκε ότι με τέτοια μέτρα και όχι μόνο με αυτά, αντί να μειώνεται το χρέος το βλέπουμε να φουσκώνει, να αυξάνεται ή να μένει σε πολύ σταθερό επίπεδο. Επομένως για να μιλήσουμε για απαλλαγή από αυτό το βραχνά του χρέους για να μιλήσουμε για ανάπτυξη και για μεταρρυθμίσεις που ευνοούν και την αντιμετώπιση παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας αλλά και αν βγει κάποια στιγμή αυτή η χώρα θέλι9ουμε να τους πούμε ότι δεν θέλουμε συνεχώς να είμαστε σε μια τέτοια σχέση… και να μην αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα του χρέους.
Αν δεν μειωθεί ή απομειωθεί το χρέος δεν θα μπορεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη γενικός να δανείζεται με ευνοϊκότερα επιτόκια.
Για τις κριτικές που ασκήθηκαν στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν υπάρχει χωρισμός, υπάρχουν βεβαίως διαφορετικές απόψεις αλλά υπάρχει μια αλληλεγγύη ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και να είμαστε εντάξει με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και το πρόγραμμά μας ξέροντας ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να μην να τα κάνουμε τώρα αλλά να τα κάνουμε λίγο αργότερα.
Για την Τράπεζα της Ελλάδος
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Παραμένει το θέμα της λειτουργίας της τράπεζας της Ελλάδος αλλά δεν θέλω να πω παραπάνω. Αλλά η λειτουργία της ΕΚΤ αρχομένης και βεβαίως και της τράπεζας της Ελλάδος που είναι στο σύστημα των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι τέτοια που να βοηθάει την εξασφάλιση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και να βρίσκονται λύσεις παρέχοντας την τεχνογνωσία.
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα
Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα ομολογώ ότι είναι μια παράμετρος που μπαίνει όλο και περισσότερο με μεγαλύτερη κρισιμότητα διότι αυτή η παρελκυστική τακτική της καθυστέρησης με ευθύνη των Θεσμών έχει το στοιχείο του εκβιασμού που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είπαμε ότι πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Λύση που να μας βγάζει από αυτό το αδιέξοδο και ο χρόνος να μην χρησιμοποιείται από τους εταίρους με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο γιατί δεν θα κάνει βιώσιμη καμία συμφωνία.