Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Μαρία Σπυράκη μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη ο κ.Τσίπρας από τους έλληνες
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Νομίζω ότι το πολιτικό νόημα αυτής της φράσης είναι ότι ελέχθησαν υπερβολές, εξαγγέλθηκαν πράγματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και που εκ τω πραγμάτων δεν μπορούν να συμβούν. Από το κούρεμα του χρέους μέχρι την εδώ και τώρα αποκλιμάκωση της φορολογίας της άμεσης και της άμεσης που όπως αντιλαμβάνεστε μέσα σε μικρός χρονικό διάστημα γίνονται όλα άλλα. Δηλαδή η κυβέρνηση εφόσον προχωρήσει η συμφωνία θα είναι αναγκασμένη να πάρει το βάρος μιας βαριάς συμφωνίας.
ΔΗΜ.: Θέλεις να πεις ότι δεν υπολόγισε σωστά τι μπορεί να συμβεί αυτή την περίοδο στην Ευρώπη
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Μάλλον αγνόησε την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα επιδεικτικά. Δεν θέλω να αποδώσω κίνητρα, δεν θέλω να πω ότι έλεγαν ψέματα με αυτή την ευκολία που καμία φορά λέγεται. Αλλά όταν κάνεις αγνοεί την διεθνή πραγματικότητα, θεώρει ότι μπορεί να αλλάξει τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς μόνο με μια εκλογή, εκτιμά ότι μπορεί να θέσει θέμα διαγραφής μέρους του κεφαλαίου του χρέους και αυτό να μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια και να μπορεί να έχει την συμφωνία των δανειστών, τότε μάλλον κινείται σε μια δική του πραγματικότητα.
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Το πρόγραμμα που έρχεται, η συμφωνία που έρχεται έχει βαθιά υφεσιακά χαρακτηριστικά. Είναι διαφορετικό πράγμα να έχεις ΦΠΑ στην εστίαση 13,5% και διαφορετικό πράγμα να έχεις 19%. Είναι διαφορετικό πράγμα να έχεις ΦΠΑ στα ξενοδοχεία 6,5% και διαφορετικό πράγμα να έχεις 19%.
ΔΗΜ.: Δεν ξέρουμε ου θα κατέληγε όμως η συμφωνία και από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί το περίφημο mail Χαρδούβελη ήταν η πρόταση της ελληνικής πλευρά η οποία όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Απλώς λέω το εξής γιατί το mail Χαρδούβελη ήταν και η σημαία προεκλογικά και πια έχει κριθεί, έτσι για την ιστορία, στην τελευταία σελίδα υπήρχε γραμμένο ότι μέχρι εκεί μπορούσε να υποχωρήσει η τότε ελληνική κυβέρνηση. Εκεί ήταν ακριβώς η κόκκινη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κόκκινη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ μόνο στα ξενοδοχεία αλλά αυτό κρίθηκε. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε και που είναι πολύ καθαρό ήταν το mail Χαρδούβελη, ήταν η κόκκινη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν αυτό που καταγγέλθηκε σε υψηλοτάτους τόνους από το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Που κουνήθηκε σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα και επιδείχτηκε σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα ως η χειρότερη εκδοχή των πραγμάτων. Και ήταν η χειρότερη εκδοχή των πραγμάτων γιατί τότε το ΣΥΡΙΖΑ θα έκοβε τις πρόωρες συντάξεις για αυτούς που γεννηθήκαν μετά το ’75. Ήταν η χειρότερη εκδοχή πραγμάτων γιατί θα αύξανε το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ήταν η χειρότερη εκδοχή των πραγμάτων γιατί επιβεβαίωνε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος… Οι πολίτες αποφάσισαν και η νέα κυβέρνηση έχασε 4 μήνες.
ΔΗΜ: Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια από αυτή την κυβέρνηση να πετύχει το κατά τη γνώμη της καλύτερο
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Και η απάντηση σε αυτό θα όταν «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Είναι βαθύ υφεσιακό το πρόγραμμα γιατί αφαιρεί από την αγορά ένα μεγάλο μέρος των εναπομεινάντων εσόδων και την εναπομείνασας ρευστότητας. Στην πραγματικότητα η καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας που στέγνωσε το δημόσιο και συγχρόνως στέγνωσε και τον ιδιωτικό τομέα γιατί κανένας δεν δανείζει, κανένας δεν αγοράζει, κανένας δεν κινείται συν ένα υφεσιακό πρόγραμμα προ των πυλών που θα εφαρμοστεί ακόμη και από τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη εκδοχή όπως την παρουσιάζουν οι κυβερνητικοί, το μόνο που θα κάνει είναι να στερήσει την οικονομία από οξυγόνο. Σημασία στην διαπραγμάτευση έχει η εμπιστοσύνη που δημιουργείς με τον συνομιλητή. Εδώ υπάρχει αυτό που κάθε μέρα μας λένε στις συζητήσεις που κάνουμε στις Βρυξέλες, luck of confidence.
ΔΗΜ: Ξέρουμε όλοι ότι η προσγείωση των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Σαμαρά το ΄12 σε αυτό τον λεγόμενο ρεαλισμό ήταν πάρα πολύ δύσκολη
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Η ΝΔ με την στήριξη που προσέφερε στην κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε εκείνη την περίφημη στροφή στον ρεαλισμό αλλά αυτά είναι ιστορία. Θέλω να θυμίσω ότι οι αριθμοί τουλάχιστον στο πεδίο το δημοσιονομικό μας είχαν δικαιώσει και η δημοσιονομική προσαρμογή είχε καταχειροκροτηθεί από τους εταίρους μας ως ένας τεράστιος άθλος. Επίσης και στο κομμάτι της προσπάθειας του δανεισμού είχαν γίνει δύο πολύ επιτυχημένες προσπάθειες στις οποίες η Ελλάδα βγήκε και δανείστηκε με εύλογο επιτόκιο από τις αγορές. Από τότε αποχαιρετήσαμε την Αλεξάνδρεια και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο σημείο να έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτό το βαρύ πρόγραμμα και το επόμενο μνημόνιο. Γι’ αυτό πρέπει να πάρει την ευθύνη και η διακυβέρνηση από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.
Εδώ γίνεται μια διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα με τα πρόβλημα, τα λάθη, τις παραλήψεις, καθυστερήσεις και τις κόκκινες γραμμές που αυτοί βάζουν. Αυτή θα έχει ένα αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση. Η συμφωνία πρέπει να έρθει στην Βουλή, το βάρος αυτής της συμφωνίας πρέπει να το πάρουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Εφόσον δεν μπορούν να πάρουν το βάρος αυτό η ΝΔ έχει εκ της θέσεως της θεσμικό της χρέος να κρατήσει την Ελλάδα στον πυρήνα της ΕΕ και στην ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα εγείρουμε ζήτημα δεδηλωμένης.