Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , κα Ράνια Σβίγκου μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείσα αν αναμένεται κάποια παρέμβαση από τον πρωθυπουργό σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων
Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχει κυβερνητικό συμβούλιο όπως είχε και χτες και ότι σε όλα τα επίπεδα συζητάτε η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Έχουν γίνει κινήσεις από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλουμε να υπάρξει συμφωνία, θέλουμε να υπάρξει μια λύση βιώσιμη. Για να είναι αυτή η λύση βιώσιμη θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιη. Λέμε συχνά για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αυτές δεν υπαγορεύονται μόνο από την βούληση του ελληνικού λαού αλλά υπαγορεύονται και από έναν οικονομικό ορθολογισμό. Δηλαδή δεν μπορεί να θες ανάκαμψη με τον μισό ενεργό πληθυσμό εκτός αγοράς εργασίας ούτε μπορείς να έχει καλύτερα αποτελέσματα με το να συνεχίζεται ένα πρόγραμμα αέναης λιτότητας και ύφεσης το όποιο αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για τα οποία είχε επιδεχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αντίθετα εκτίναξε και το δημόσιο χρέος και τα κοινωνικά προβλήματα. Οπότε χρειαζόμαστε αλλαγή της πολιτικής και αυτό επιδιώκουμε να εκφραστεί από την συμφωνία.
Ερωτηθείσα αν θα γίνει τώρα μια συμφωνία γέφυρα και η τελική συμφωνία να παραπεμφθεί για αργότερα
Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία η οποία να καταγράφει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και να υπάρξει βέβαια αντίστοιχη απελευθέρωση της ρευστότητας. Για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό θα χρειαστεί χρόνος για να συνταθεί αφενός μια σοβαρή μελέτη και με συνδρομή εμπειρογνώμων, ειδικών από το εξωτερικό που να λαμβάνει υπόψη της και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια που έχει φέρει τους μισούς συνταξιούχους να παίρνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχιας.
Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα μήνα, και ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε δυο εβδομάδες. Προφανώς και συζητιούνται αυτά τα ζητήματα και προφανώς βέβαια μπαίνουν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι και στους συνταξιούχους, απέναντι γενικότερα στα φτωχά και στα μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση, να μην υποστούν νέες βάρβαρες πολιτικές που θα τους φέρουν στην ίδια και στην χειρότερη κατάσταση από αυτή που τους άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
Ερωτηθείσα αν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ η παραίτηση του κ.Στουρνάρα
Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: Η απόφαση αυτή για το να ζητηθεί παραίτηση νομίζω ανήκει στον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα να υπάρχει υπόνοια έστω ότι στην πιο κρίσιμη φάση μιας εθνικής προσπάθειας διαπραγμάτευσης αντί ο κεντρικός τραπεζίτης να επιτελεί τον ρόλο του που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της σταθερότητας τους χρηματοπιστωτικού συστήματος, να υπονομεύει με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση.
Για να μπορέσει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια μιας χώρας να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα συμφέροντα τα οποία ο ίδιος ο ελληνικός λαός έδωσε την πυξίδα για αυτά, λίγο πριν από τρεις μήνες, θα πρέπει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, ειδικά έχοντας έναν τόσο κορυφαίο θεσμικό ρόλο, να δουλεύουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι υπονομεύει αυτή την προσπάθεια ο κ.Στουρνάρας;
Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: Θεωρώ ότι ανεξάρτητα τώρα πως έγινε όλη αυτή η ιστορία με το e-mail κτλ, που είναι δική σας δημοσιογραφική δουλειά να τα σχολιάζεται αυτά, η ουσία παραμένει ότι είναι έκθετος ως προς τον ρόλο του. Ως προς την επιτέλεση του ρόλου του εφόσον ευσταθούν όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί και τα οποία δεν έχουν διαψευστεί μάλλον έχουν επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που παρέλαβαν το mail.
Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: Από την πρώτη στιγμή κυρίως ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το δημοψήφισμα ήταν ανοιχτό στο βαθμό που μια συμφωνία η οποία θα βρισκόταν στο τραπέζι με τους δανειστές δεν θα ήταν σύμφωνη με την λαϊκή εντολή. Όποτε είναι τόσο ανοιχτό όσο και κλειστό.
Το αν είναι ανοιχτό ή κλειστό το ζήτημα του δημοψηφίσματος εξαρτάται από την συμφωνία. Εμείς σε κάθε περίπτωση ούτε θεωρούμε βέβαια το δημοψήφισμα αυτοσκοπό γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί και να κερδίσει συγκεκριμένα πράγματα και από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να φοβόμαστε και νομίζω καμία κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να φοβάται, ούτε μια αριστερή κυβέρνηση αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα, την λαϊκή βούληση και δεν πρέπει να φοβάται να προσφύγει σε αυτήν εφόσον βέβαια χρειαστεί.
Ερωτηθείσα ποια είναι η προσωπική της άποψη για το θέμα που ανέκυψε με τα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας
Ρ.ΣΒΙΓΚΟΥ: Από την μια μεριά πρέπει να είναι σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα όπως και ο ίδιος ο κ. Φίλης το τόνισε, από την άλλη θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλέκεται σε αυτό. Οπότε συμφωνώ με τον κ. Φίλη στο ότι τέτοιου τύπου ενέργειες δεν προστατεύουν το θρησκευτικό αίσθημα και δεν δίνουν την εικόνα που θα πρέπει να δίνει η χώρα.