“Είμαστε σε διαδικασία καλού συμβιβασμού, η συνεπής στάση της Κυβέρνησης οδήγησε τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες να συνεννοηθούν και να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους” , δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι "οι δανειστές δεν είχαν κάνει προτάσεις για το Ελληνικό ζήτημα" και πως η Αθήνα ώθησε τους θεσμούς να κάνουν μια πρώτη συνεννόηση, ενώ άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση σημειώνοντας : “όλοι αυτοί που οδηγούσαν την χώρα στην καταστροφή μας λένε ότι αργοπορούμε και βιάζονται".

O κ. Κοτζιάς είπε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια χώρα παρίας όπως είχαν συνηθίσει τους ευρωπαίους οι προηγούμενοι κυβερνώντες” και πως “αξιοποιούνται όλα τα δικαιώματα μας ως κράτος ισότιμο στην Ε.Ε” και πρόσθεσε ότι "οι θεσμοί μέσω της τρόικας παραβίασαν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Τώρα πρέπει να λειτουργήσουν με βάση τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και τους κανονισμούς κατά συνέπεια κάναμε σαφές ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν με συνθήκες δικαίου".

Ο Υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι "η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι στόχος της Κυβέρνησης και η ίδια η επιτροπή που κατάργησε μέρος των συλλογικών συμβάσεων σήμερα έρχεται και αναγνωρίζει ότι ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο δεν υφίσταται με αυτές τις αλλαγές βλέπει πλέον ρεαλιστικά το θέμα", συμπληρώνοντας ότι "οι κόκκινες γραμμές είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Ωστόσο, επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, ανέφερε πως δεν είναι σωστό να προχωρήσει ο ίδιος σε ανάλυση για το θέμα.

Για το θέμα της Siemens ο κ. Κοτζιάς είπε ότι "το έθεσε ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ενώ στη συνέχεια το έβαλε στην κ. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας" και πρόσθεσε : "Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά πρέπει να μας παραδώσουν τα πρωτόκολλα από τις δίκες στη Γερμανία, εμείς θέσαμε το θέμα Χριστοφοράκου αλλά δεν τους αρέσει το ζήτημα. Δεν είμαστε εμείς διεφθαρμένοι ως χώρα αλλά μεγάλες γερμανικές εταιρίες διέφθειραν πρόσωπα στην Αθήνα. Όλα αυτά τα θέματα κινούνται από τον πρωθυπουργό".

Αναφερόμενος στον ΥΠΕΞ της Γερμανίας κ. Σταινμάγερ έκανε λόγο για "μια από τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες με τον όποιο υπάρχει καλή χημεία καθώς έχουν σπουδάσει στο ίδιο πανεπιστήμιο στη Δυτική Γερμανία".

Τέλος, τόνισε ότι "το κατοχικό δάνειο είναι το πιο σαφές για τους Γερμανούς ζήτημα".

"Οι Γερμανοί δεν έχουν μόνο στο μυαλό τους τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν αλλά να μην βγαίνει και όλα αυτά τα επιβαρυντικά γεγονότα στην ιστορία τους" , είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης:

 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 - Σεραφείμ Κοτρώτσος - Νίκος Κοτζιάς by Parapolitika.Gr on Mixcloud

 

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, κου Νίκου Κοτζιά, που μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Μένιο Τασιόπουλο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΕΕ θεμελιώνεται σε δύο αρχές η μια αρχή είναι ότι είναι μια Ένωση που στηρίζεται στο δίκαιο και η δεύτερη είναι ότι μπόρεσε να επιβιώσει όλες αυτές τις δεκαετίες διότι υπήρξαν πάντοτε καλές συζητήσεις που οδηγούσαν σε συμβιβασμούς. Ελπίζω και νομίζω ότι οι ευρωπαίοι δεν θα ξεχάσουν αυτές τις αρχές και φροντίσαμε να τους τις θυμίσουμε εμείς με όλους τους τρόπους. Θυμίζουμε με όλους τους τρόπους ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στον συμβιβασμό και στο διάλογο. Μερικοί καμιά φορά το ξεχνάνε η δουλειά ενός  υπουργού Εξωτερικών είναι να το θυμίζει. Είμαστε σε μια διαδικασία καλού συμβιβασμού.

Ερωτηθείς αν ήταν σωστή η στρατηγική  που ακολουθήθηκε

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Όλοι αυτοί που με σταθερούς ρυθμούς οδηγούσαν τη χώρα προς την καταστροφή μας λένε εδώ και τρεις μήνες ότι χάνουμε χρόνο όταν αντιστεκόμαστε και όταν διαπραγματευόμαστε. Κάποιοι βιάζονται να πέσουμε στο γκρεμό, εγώ δεν βιάστηκα.

Για να θυμίσουμε και τις πρώτες μέρες, αναλαμβάνω υπουργός Εξωτερικών και παίρνω τηλεγράφημα υπηρεσιακό που λέει για την κοινή απόφασή μας όσον αφορά τη στάση μας απέναντι στη Ρωσία. «Αυτό απαιτεί ομοφωνία». Δεν είχα ερωτηθεί. Οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να μην ρωτάνε και απλώς να στέλνουν στην Αθήνα τις αποφάσεις. Άλλαξαν οι εποχές, είμαστε στοιχείο της διαδικασίας λήψης απόφασης και ενσωματώνουμε τα εθνικά μας, τα λεγόμενα αλλιώς θεμελιακά μας συμφέροντα, στην πολιτική της ΕΕ. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα αλλά το παλεύουμε και ξέρουνε  ότι δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουνε μόνο ως κράτος παρία διότι έχουμε κακή οικονομική κατάσταση αλλά είμαστε κάθε τι άλλο από κράτος παρία. Είμαστε κράτος με αξιοπρέπεια, με αυτοπεποίθηση που αξιοποιεί όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συνθήκες δηλαδή είμαστε κράτος ισότιμο. Πουθενά δεν λέγανε και αυτό τους το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, οι συνθήκες  ότι όταν έχεις χρέος έχεις λιγότερα δικαιώματα. Εκτός από την ευρωζώνη όπου όταν συζητιούνται τα ελληνικά θέματα που έχουν σχέση με το χρέος δεν υπάρχει ψήφος για την Ελλάδα από την συνθήκη της Λισσαβόνας.

 

Ερωτηθείς αν θα είναι πράγματι ένας έντιμος συμβιβασμός ή θα κάνουμε σημαντικές υποχωρήσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν περίπου στο mail Χαρδούβελη

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Το γεγονός ότι έχουμε αποκαταστήσει το ρόλο της χώρας μας στους Θεσμούς ως ισότιμη χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεύτερον θα σας πω κάτι που δεν το διακρίνανε πολλοί, νομίζανε ότι η συζήτηση ότι υπάρχουν τρεις Θεσμοί ή η Τρόικα ότι ήταν ένα παιχνίδι λέξεων, κάνουν μεγάλο λάθος. Στην Τρόικα ο κάθε Θεσμός κρυβόταν πίσω από τον άλλο θεσμό και την Τρόικα και υπερέβαινε τις αρμοδιότητες που έδιναν  ιδιαίτερα οι συνθήκες σε δύο ευρωπαϊκούς Θεσμούς, στην επιτροπή και στην ΕΚΤ . Η ΕΚΤ έφτασε να συναποφασίζει για εργασιακές σχέσεις, γα το τι κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα στο εσωτερικό της όλα αυτά - να με θυμηθείτε – βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών της ΕΕ δηλαδή από το κοινοβούλιο και δεύτερον από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι Θεσμοί μέσω της Τρόικας παραβίασαν τις αρμοδιότητές τους που τους έδιναν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Σήμερα που είναι τρεις διαφορετικοί Θεσμοί ποιο είναι το πρόβλημά τους; Ότι πρέπει να λειτουργήσουν με βάση τους ξεχωριστούς κανόνες που έχει ο κάθε Θεσμός και δεν μπορεί πχ η ΕΚΤ  να ανακατεύεται σε κοινωνικές πολιτικές που δεν είναι της αρμοδιότητάς της.  Σας θυμίζω ότι ο ειδικός που έστειλε η ΕΚΤ στην Τρόικα ήταν ειδικός για την κοινωνική πολιτική, δεν είναι δουλειά της Τράπεζας να ανακατεύεται σε αυτά. Κατά συνέπεια έχουμε ένα συν και ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, το συν είναι ότι οι Θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν με κανόνες δικαίου, τους κανόνες δικαίου που προβλέπουν οι συνθήκες για αυτούς. Το δύσκολο ήτανε ότι οι Θεσμοί μεταξύ τους είχαν διαφορετική διάθεση συμβιβασμών και διαφορετική τάση να βάζουν κόκκινες γραμμές. Νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια εσωτερική συνεννόηση ανάμεσα στους Θεσμούς  που διευκολύνει αυτόν τον έντιμο συμβιβασμό.

ΔΗΜ.: Έχετε αντιληφθεί ποια ήταν εκείνα τα σημεία που ξεκλείδωσαν αίφνης αυτό που φαίνεται σήμερα ως απαρχή μιας πιθανής συμφωνίας; Τι ήταν εκείνο το οποίο από χθες μέχρι σήμερα  άλλαξε την κατάσταση.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι από χθες μέχρι σήμερα, είχαμε το ΔΝΤ να θέλει να συμβιβαστεί από το 1 μέχρι το 5 και να διαφωνεί στο 6 μέχρι το 10. Και είχαμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διαφωνούν στο 1 μέχρι το 5  και να συμφωνούν στο 6 μέχρι το 10. Άρα χρειάστηκε μια διαβούλευση μεταξύ τους ώστε να βρούνε που μπορούν να κάνουν συμβιβασμούς και τι μπορούν να προτείνουν στην χώρα .

ΔΗΜ. : Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Βεβαιότατα. Σας θυμίζω δε το εξής ότι η Ελλάδα κατέθετε πάντοτε συγκεκριμένες προτάσεις και σκέψεις επειδή όμως δεν ήταν στα πλαίσια της λογικής του νεοφιλελευθερισμού οι τρεις θεσμοί παρίσταναν ως να μην υπάρχουν προτάσεις και λέγαν «δεν υπάρχουν προτάσεις». Και οι ίδιοι δεν είχαν κάνει ποτέ μέχρι στιγμής προτάσεις τι εκείνοι θεωρούσαν ως καλό και έντιμο συμβιβασμό. Νομίζω ότι η συνεπής στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η σαφή εικόνα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει πίσω από αυτά που θεωρεί θεμελιακά δικαιώματα της χώρας έσπρωξε στην υποχρέωση τους Θεσμούς να κάνουν μια πρώτη συνεννόηση που θα δούμε τις επόμενες μέρες μέχρι που θα φτάσει.

ΔΗΜ: Διαβάζω στο σημερινό non paper του Μαξίμου ότι Γιούνκερ και Τσίπρας  συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

 Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι εξαιρετικό πλαίσιο, έξω από κάθε διαπραγμάτευση που έγινε την τελευταία πενταετία και είναι και αναπτυξιακό σχέδιο διότι λέει δημιουργία θέσεων εργασίας. Και μάλιστα δεν είναι μόνο αναπτυξιακό σχέδιο γιατί μπορεί να έχετε ανάπτυξη χωρίς διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, είναι ένα σχέδιο που συνδέει  την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή και δικαιότητα.

ΔΗΜ.: Λέει ότι «σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων». Έχει ξανασυμβεί πρωθυπουργός της χώρας να μιλάει με τον πρόεδρο της Κομισιόν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Δεν είναι αυτό αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;   

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Πολύ σωστά. Είπατε η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δηλαδή κάποιος τις κατήργησε.  Ποιος τις κατήργησε; Η Τρόικα με την επιτροπή. Η ίδια η επιτροπή που κατήργησε τμήμα των συλλογικών συμβάσεων  και προσπάθησε να τις αποδιοργανώσει σήμερα έρχεται και αναγνωρίζει ότι ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης προαπαιτεί να υπάρχουν αυτά τα δικαιώματα. Δηλαδή κάνει πίσω η Επιτροπή από τις προθέσεις της και από το email  του κ.Χαρδούβελη. Δεν θέλω να το πω υποχώρηση, μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για το ποιες είναι οι πραγματικές αξίες της Ευρώπης.

ΔΗΜ: Άρα δεν θα έχουμε αλλαγές επί τα χείρω στο συνταξιοδοτικό , όριο ηλικίας κλπ, δεν θα έχουμε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων; Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα παραμείνει για παράδειγμα ή θα την καταργήσουν όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση; Αυτές οι κόκκινες γραμμές εξακολουθούν να είναι κόκκινες γραμμές ή κάπου υποχωρήσαμε;   

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο τρόπος που αυτό θα διαμορφωθεί σε μια τελική απόφαση είναι στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και όπως λέω για όλων των ειδών τις διαπραγματεύσεις όταν μια διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη θα ήταν αντιεπαγγελματικό για έναν υπουργό Εξωτερικών να κάνει ανάλυση αυτής της διαπραγμάτευσης.  

Για τις σχέσεις Ελλάδας –Γερμανίας

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι δύο επίπεδα το ένα είναι πως είναι οι σχέσεις μας σαν υπουργείο Εξωτερικών και υπουργοί Εξωτερικών και το άλλο είναι οι χώρες. Νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είναι από τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες που υπάρχουν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Ξεχωρίζει ο άνθρωπος είναι σοβαρός και μετρημένος. 

Ήμασταν στο ίδιο πανεπιστήμιο, δυστυχώς εγώ ήμουνα μεγαλύτερης ηλικίας πιο προχωρημένο εξάμηνο. Το αστείο είναι ότι όταν πήγα στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών οι φυλλάδες ανάμεσα στα άλλα ψέματα που είπαν  ήταν ότι εγώ έχω σπουδάσει στην Ανατ. Γερμανία , όχι όταν είναι ντροπή αλλά εγώ είχα σπουδάσει στην Δυτ. Γερμανία.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο με μένα ήταν και ο Φ. Σταινμάγερ και μάλιστα έμενε στον ίδιο δρόμο με μένα και το θυμόταν. Ήταν η μέγιστη διάψευση για όλη αυτή τη φημολογία. Πρέπει να πω χαρακτηριστικά ότι κάποιος δημοσιογράφος που παριστάνει τον σπουδαίο την ίδια μέρα που στην 5η σελίδα της εφημερίδας του έλεγε ότι ο Σταινμάγερ θυμήθηκε τα χρόνια που ήταν μαζί μου στο πανεπιστήμιο έγραφε άρθρο ότι ξεχωρίζω ακόμα από την ανατολικογερμανική μου προφορά. Ένας τύπος που δεν ξέρει γερμανικά και που δεν έχει πάρει  ποτέ και το πτυχίο του πανεπιστημίου και κάποια μέρα θα μιλήσω και πως προσπάθησε να πάρει...

Εν πάση περιπτώσει με τον Σταινμάγερ είχαμε εξαρχής μια καλή χημεία, είχαμε και αυτό το κοινό παρελθόν… αυτό έκανε καλό γιατί κάναμε μια διεξοδική συζήτηση και όταν αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία, μια μέρα πριν πάει ο πρωθυπουργός της χώρας να συναντήσει την κα Μέρκέλ και πριν πάω εγώ στο Αμπου Ντάμπι ανέβηκα στο Βερολίνο. Είχαμε να κάνουμε ένα γεύμα μιάμιση ώρα έγινε τρεισήμισι ώρες και νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ στο να κατανοήσει ο κ.Σταινμάγερ ότι υπάρχουν στερεότυπα και από τις δύο μεριές που πρέπει να καταπολεμηθούνε αλλά η αφετηρία τους βρίσκεται στην συμπεριφορά και στον Τύπο της Γερμανίας. Ήταν μια πάρα πολύ διεξοδική συζήτηση.

Εγώ έχω δηλώσει επανειλημμένα στα γερμανικά Μέσα ότι εγώ αγαπάω τη Γερμανία. Η Γερμανία είναι μια χώρα που θεμελίωσε την εθνική της συνείδηση στην αναφορά της στην ελληνική φιλοσοφία, στην αρχαία ελληνική ιστορία και ιστοριογραφία και κατά συνέπεια είναι μια χώρα που αγαπώ , που εκτιμώ. Είναι μια χώρα που στο πιο δυτικό της μέρος  γεννήθηκε η γυναίκα μου και η κόρη μου. Έχω πάρα πολύ καλούς φίλους, πάρα πολύ καλούς συναδέλφους, έχω δημοσιεύσει διψήφιο αριθμό βιβλίων με γερμανούς συναδέλφους άρα έχει όλα τα καλά η Γερμανία για να την συμπαθώ αλλά  αντιπαθώ βαθύτατα την γερμανική πολιτική και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα.

 

ΔΗΜ: Είναι μυθολογία ή είναι πραγματικότητα αυτή η διάσταση που επισημαίνεται και στο εξωτερικό αλλά κυρίως στα ελληνικά ΜΜΕ μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε  ότι άλλη προσέγγιση προς το ελληνικό θέμα έχει η Μέρκελ άλλη ο Σόιμπλε. Και αν θεωρείτε ότι η τελευταία δήλωση του προέδρου της Γερμανίας, την οποία έσπευσε ο Σόιμπλε να την υποβαθμίσει, εάν ανοίγει ένα νέο πλαίσιο διότι μαθαίνω ότι υπάρχουν σκέψεις στο Βερολίνο για μια γενναιόφρονα κίνηση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων      

 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Καταρχάς να συνεχίσω στο προηγούμενο ερώτημα στο επίπεδο των υπουργείων Εξωτερικών εμείς διορίσαμε έναν συντονιστή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις διότι ανακάλυψα το εξής παράξενο. Υπάρχουν σειρά συμφωνιών Ελλάδος –Γερμανίας την τελευταία πενταετία χωρίς να υπάρχει κανένα επίσημο αντίγραφο αυτών των συμφωνιών στο ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών. Διότι αυτές οι συμφωνίες γινόντουσαν εκτός υπ. Εξωτερικών και ήταν υποχρεωμένο το αρμόδιο κατά το σύνταγμα υπ. Εξωτερικών να αναθέσει σε ένα παλιό πρέσβη τον κ. Ράλλη που ήταν πρεσβευτής στο Βερολίνο, να μαζέψει και να αναζητήσει όλες τις συμφωνίες και συνθήκες για να πάμε μετά στους Γερμανούς να κάνουμε μια συζήτηση τι θα γίνει με αυτές.

Οι Γερμανοί θέλαν αυτές να συνεχίσουν εγώ τους απάντησα ότι θα δούμε ποιες από αυτές τις συμφωνίες είναι προς όφελος και των δύο κρατών δηλαδή προς όφελος της Ελλάδος ουσιαστικά, δεύτερον ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες και πρέπει να τροποποιηθούνε και τρίτον  ποιες είναι άχρηστες. Κατόπιν θα κάνουμε και καινούργιες σκέψεις για ανάπτυξη των σχέσεων και αυτό το πακέτο θα το ξαναδούμε και θα το διαπραγματευτούμε ανάμεσα στα δύο κράτη. Αλλά χρειάστηκε να αναζητήσουμε με χίλιους τρόπους αυτά που έπρεπε να υπάρχουν ως κείμενα  στο ίδιο το υπ. Εξωτερικών.

 

ΔΗΜ: Εντάσσεται σε αυτές τις συμφωνίες και ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens; 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι δεν είναι σε αυτές τις συμφωνίες. Τη δεύτερη φορά που βρέθηκα στο Βερολίνο έθεσα αυτό το ζήτημα στην ηγεσία του γερμανικού υπ. Εξωτερικών και όπως ξέρετε την επομένη με ποιο έντονο τρόπο και σαφή ο πρωθυπουργός της χώρας έθεσε το ζήτημα αυτό στην κα Μέρκελ.  Ποιο είναι το ζήτημα; Ότι πράγματι στην Ελλάδα υπήρξε μέγιστη διαφθορά, πράγματι εμείς θεωρούμε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουμε να κάνουμε την καταπολέμηση της διαφθοράς, για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι αυτοί που έχουνε δώσει «άσυλο» στους διαφθορείς της χώρας. Πρέπει να μας παραδώσουν τα πρακτικά, τα πρωτόκολλα των συζητήσεων των διαφθορέων με τους εισαγγελείς ιδιαίτερα του Μονάχου και να μας παραδώσουν και τα ίδια τα άτομα.

ΔΗΜ: Θέμα Χριστοφοράκου βάζουμε εμείς;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Βάλαμε. Στη γερμανική κυβέρνηση δεν της αρέσει η σκέψη και η ιδέα γιατί καταλαβαίνετε ότι προστατεύει ανθρώπους που εξυπηρετήσανε τα συμφέροντά της. Δεν μας είπαν ακριβώς όχι, η διαπραγμάτευση σε όλους τους τομείς και σε επιμέρους ζητήματα μεγάλης σημασίας συνεχίζεται. Να είμαστε σαφείς, δεν μπορεί να μας κουνάει κανείς από την Γερμανία το δάχτυλο ότι είναι διαφθαρμένη η χώρα διότι η χώρα το κύριο που είχε ήταν μια διαφθαρμένη ελίτ που την διέφθειραν μεγάλες ξένες εταιρείες στις οποίες οι γερμανικές παίζαν πολύ σημαντικό ρόλο αποδεδειγμένα.   

 

ΔΗΜ: Έχετε συνεννοηθεί με τον κ.Βαρουφάκη, με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens υπάρχει κάποια συνεννόηση, κάποια επικοινωνία επ’ αυτού;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο συντονισμός όλων αυτών των πραγμάτων περνάει από τον πρωθυπουργό. Έχει αποφάσεις και προωθεί τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός αλλά όπως είπα ότι είναι στη διαπραγμάτευση πρέπει κανείς να έχει υπομονή. Όπως ξέρετε στην εξωτερική πολιτική συζητάς για πολλά πράγματα που δεν σε αφορούν άμεσα, τα ζητήματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και πολλά πράγματα άλλα που γίνονται σιωπάς διότι στην κυριολεξία στην διπλωματία η σιωπή είναι υπό ορισμένες συνθήκες χρυσός.

 

ΔΗΜ: Μέρκελ-Σόιμπλε υπάρχει στο Βερολίνο αυτή η διάσταση ή είναι στο μυαλό μας

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του τα εξής ότι υπάρχει μια ενιαία γερμανική κυβέρνηση που με το δικό της τρόπο προσπαθεί να εκφράσει αυτό που εκείνη προσδιορίζει ως γερμανικό συμφέρον.

Σε αυτή την ενιαία θέληση της γερμανικής κυβέρνηση πρέπει να πάρει υπόψη της ότι συναποτελείται από δύο διαφορετικά κόμματα που και στο ελληνικό ζήτημα δεν έχουν ακριβώς σύμπτωση απόψεων.  Επίσης ανάμεσα στα διαφορετικά υπουργεία και την Καγκελαρία υπάρχει αυτό που ξέρουμε όλοι, διαφορετικά μέσα δράσης και κατά συνέπεια διαφορετικός τρόπος προσέγγισης σε επιμέρους ζητήματα.  Ο κ. Σόιμπλε σκέφτεται με στενούς οικονομικούς όρους διότι αυτό είναι το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει, η κα Μέρκελ σκέπτεται με διαφορετικούς πολιτικούς όρους διότι είναι Καγκελάριος και έχει άλλο ρόλο να παίξει.

 

ΔΗΜ: Αυτό που λένε πολλοί ότι είναι δυνατό χαρτί της Ελλάδος το γεωπολιτικό είναι πραγματικότητα ή μήπως υπερβάλλουν λίγο

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι μεγάλη υπόθεση τα γεωπολιτικά. Νομίζω ότι μια από τις επιτυχίες της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν ότι εξηγήσαμε στους πάντες και ο ελληνικός λαός το κατάλαβε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο οικονομίας της Ελλάδος, είναι αρχιτεκτονικής και οικονομίας της ΕΕ και δεύτερον ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ατού που πρέπει να το βάλει στην διαπραγμάτευση και που ο συσχετισμός είναι πολύ καλύτερος υπέρ της Ελλάδος από ότι η κρίση η οικονομική, που είναι ο γεωπολιτικός της ρόλος. Και μάλιστα συζητούσαμε περί Τουρκίας χθες σε μια παρουσίαση του βιβλίου του Α. Συρίγου και λέω πολλοί μου υπογραμμίζουν το γεωπολιτικό στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας και εγώ τους απαντώ ότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα θα ήταν απομονωμένη και χωρίς ρόλο η Τουρκία ενώ η  Ελλάδα έχει ρόλο από μόνη της γεωπολιτικό διότι είμαστε στο κέντρο του τριγώνου αποσταθεροποίησης.

Όλο το Φλεβάρη και το Μάρτη εξηγούσα ότι αν συνεχίσουν αυτή την πολιτική αποσταθεροποίησης θα υπάρχουν μεγάλα κύματα μεταναστευτικά στα οποία δεν έχεις και απόλυτο έλεγχο για την ποιότητα αυτών που μετακινούνται. Και δέχτηκα ύβρεις από τον διεθνή τύπο και από αυτούς που τον αντιγράφουνε εδώ στην Ελλάδα, μάλιστα παραποίησαν την τότε θέση ότι τάχα εγώ έλεγα ότι θα στείλω μετανάστες και τζιχαντιστές λες και είμαι ο θεός της μετακίνησης  των πληθυσμών. Εγώ υπογράμμιζα αυτό και υπογράμμιζα μέσα σε αυτό την ανάγκη να διατηρηθεί ο πιο σταθερός πόλος που υπάρχει μες το τρίγωνο αστάθειας Ουκρανία –Λιβύη και Μέση Ανατολή, η Ελλάδα . Τι απεδείχθη ότι αυτό που έλεγα πριν τρεις μήνες στους ξένους είχα δίκιο. Και ένα δεύτερο, όταν μπήκα για πρώτη φορά στο συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών συζητούσαν μόνο περί Ουκρανίας και τους είπα πράγματι το Ουκρανικό είναι μεγάλο πρόβλημα , είναι όμως ένα πρόβλημα αρχών , αξιών και εξωτερικής πολιτικής. Οι τζιχαντιστές είναι διαφορετικό ζήτημα, είναι ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής αλλά και εσωτερικής και πρέπει να το δείτε. Περάσαμε δεκατέσσερις συνεδριάσεις που συζητάγαμε μόνο για Ουκρανία και μόλις στις τρεις τελευταίες άρχισε η συζήτηση και περί Λιβύης και περί του μεταναστευτικού.   Νομίζω ότι η Ελλάδα για μια επιλογή την οποία δέχτηκα τρομερή και βρώμικη επίθεση δικαιώθηκε από αυτά που έλεγε και από την ανάλυσή της την γεωπολιτική. 

    

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι αποζημιώσεις υπάρχουν από μεγάλες μέχρι «μικρές», υπάρχει το ζήτημα του κατοχικού δανείου. Νομίζω ότι το κατοχικό δάνειο είναι το πιο σαφές ακόμα και για τους Γερμανούς νομικό ζήτημα .

Κατανοώ ότι οι Γερμανοί στα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από  αυτά στο μυαλό τους δεν έχουν μόνο ότι πρέπει να πληρώσουν πολλά  λεφτά που έχει οικονομικό κόστος αλλά δεν θέλουν να επανακάμπτει συνεχώς η εικόνα η παλιά που συνδέεται με αυτά. Είναι ένα δεύτερο επίπεδο προβλήματος που απαιτεί από την δικιά μου θέση έναν λεπτό χειρισμό με τρόπο που να μην προκαλεί αλλά να υποδηλώνει την  πολιτική αρχών μας.

 

ΔΗΜ: Θα πάρουμε όμως ποτέ έστω και ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις όπως έλεγε ο Μ.Γλέζος. Θα υπάρξει μια δικαίωση και σε αυτό το επίπεδο     

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ:  Η γενιά του Μ.Γλέζου χαρακτηρίζεται από μια ιστορική σοφία και υποκλίνομαι σε αυτό που λέει ότι θα πάρουμε.

ΔΗΜ: Το θέμα του κατοχικού το αντιμετωπίζουν κάπως διαφορετικά οι Γερμανοί σε σχέση με το όλο πακέτο των αποζημιώσεων ;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι νομίζω ότι μεγάλη μερίδα Γερμανών και ιδιαίτερα ακαδημαϊκών το δεύτερο το κατανοούν πιο εύκολα από ότι το πρώτο. 

Για την Λιβύη

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να αναπτύξει κάποια πρωτοβουλία η Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με τη Λιβύη  και υπό αυτή την έννοια να μπει και να υπογραμμίσει τον γεωπολιτικό  της ρόλο

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ελλάδα αναπτύσσει μαζί με την Ιταλία μια συγκεκριμένη πολιτική στήριξης του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ  στην Λιβύη. Επίσης κάναμε την τριμερή στην Κύπρο με την Αίγυπτο η οποία παίζει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.  Το θυμίζω αυτό γιατί η Λιβύη με τα 4 εκατομμύρια και όντας διάδρομος για Μάλι και για άλλες χώρες του Νίγηρα από πίσω φέρνει μεγάλες καταστροφές στους πληθυσμούς , στις μετακινήσεις, βλέπουμε τα μεγάλα προβλήματα διέλευσης της Μεσογείου . Η Αίγυπτος έχει 92 εκατομμύρια σκεφτείτε να αποσταθεροποιηθεί και η Αίγυπτος σε τι κόλαση θα ζει η Ελλάδα.

ΔΗΜ.: Αυτό το αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι γιατί προς ώρας το μόνο που βλέπουμε είναι να αυξάνουν λίγο τα κονδύλια για την Frontex  δεν είναι αυτή λύση όμως.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαν δυσκολία να το αντιληφθούνε, Είναι σε μια διαδικασία να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα του Νότου είναι εξίσου ή μεγαλύτερα από ότι τα προβλήματα του Βορρά. Είναι μια δύσκολη διαδικασία διότι όταν πήγα ως πρεσβευτής σε ένα συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών εκεί είχαμε ένα συμβούλιο που σκεφτότανε με αξίες, προσπαθούσε να βρει ποιο είναι το ιδανικό, ποια είναι η προοπτική για την ΕΕ. Την πρώτη φορά που πήγα εκεί είδα χώρες οι οποίες έχουν περάσει διαφορετικά από εμάς και εννοώ τις Βορειοανατολικές χώρες οι οποίες διακρίνονται από ένα μεγάλο πάθος για τα προβλήματα που συνδέονται με την ασφάλεια στην Βόρεια Ευρώπη. Αντίθετα δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου τα προβλήματα στην Νότια Ευρώπη είναι μια διαδικασία που η κυβέρνηση μας έχει μεγάλη συμβολή να κατανοηθεί ότι το γεωπολιτικό πρόβλημα εδώ κάτω είναι πάρα πολύ σημαντικό.  

Ερωτηθείς αν φταίει ο ίδιος και η πολιτική της κυβέρνησης για τις «κακές» σχέσεις μας με τους Αμερικάνους

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Όποιος είναι υποταγμένος πιστεύει ότι το να είσαι ισότιμος είναι σπάσιμο.  Η Ελλάδα είναι φυσιολογικό κράτος και όσο δικαιούνται όλοι οι άλλοι να κάνουν διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τη Ρωσία το επιθυμεί και το δικαιούται και η Ελλάδα.  Υπογράμμισα ορισμένα πράγματα, η Ελλάδα με τη Ρωσία έχει 4 δις έλλειμμα και άλλα 3 με την Κίνα κάθε χρόνο. Δηλαδή στα 15 επόμενα χρόνια είναι το μισό μας χρέος και τους ρωτάω είναι δυνατόν να μην αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις; Δεύτερον δεν καταλαβαίνω εμείς μιλάμε πάρα πολύ λογικά επί δέκα χρόνια μας λέγαν ότι ήταν λάθος το εμπάργκο και οι κυρώσεις προς τη ΦΥΡΟΜ, άντε έπεισαν την πολιτική ελίτ της Ελλάδος ότι είναι λάθος και τώρα μας λένε ότι είναι λάθος, είναι  σωστό. Εγώ λέω δεν είναι κάθε κύρωση ορθή και το αποδεικνύει το γεγονός της αλλαγής πολιτικής τους με το Ιράν και με την Κούβα. Υπάρχουν κυρώσεις που μπορεί αν είανι εργαλείο για να φέρεις κάποιον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και υπάρχουν κυρώσεις που μπορούν να τον καταστρέψουνε και να τον προσθέσουν σε αυτά τα κύματα μετανάστευσης και αστάθειας στην Ευρώπη. Ή να τον σπρώχνουν τινά προς την Κίνα και να το μετανιώσουν μετά από 20 και 30 χρόνια. Επίσης εμείς εφαρμόζουμε τις κυρώσεις δίπλα έχουμε μια χώρα φίλη, την Τουρκία, αυτή η χώρα όχι μόνο δεν εφαρμόζει κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία παρόλο που είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ αλλά καταλαμβάνει αγορές- τους στέλνω χαρτί με όλες τις στατιστικές- που είχαν οι έλληνες. Επίσης του είπα ότι διάβασα ότι έχετε πάνω από 100 σχόλια και άρθρα κριτικής στην Ελλάδα για το πώς εφαρμόζει τις κυρώσεις για την Τουρκία που δεν εφαρμόζει καμία κύρωση κανένα σχόλια και κανένα άρθρο.  Αυτά είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά χαρακτηριστικά του τύπου όταν θέλει να πετύχει κάποιο στόχο. Εξήγησα ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και η υπόθεση του αγωγού που είναι σημαντική για μας έχει να κάνει με οικονομικά συμφέροντα. Ο Αμερικάνοι μου είπαν έχουμε μια καλύτερη λύση και εγώ τους είπα αν διασφαλίζουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις γεωπολιτικές και οικονομικές ελάτε να μας πείτε. Όσες προτάσεις μας έρθουνε να γίνουμε κόμβος αγωγών … Εμείς είμαστε ευτυχείς όποιος θέλει να κάνει επενδύσεις με όρους που εμείς θέτουμε. 

Για την υπόθεση Σ. Ξηρού

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Το 1968 έγραψα το πρώτο μου άρθρο το οποίο ήταν ενάντια στην τρομοκρατία και εξηγώ σε όλους ότι εγώ ήμουνα και είμαι εχθρός της τρομοκρατίας. Δεύτερον εξήγησα ότι υπάρχουν σειρά αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης που καταδικάζει τη χώρα μας. Ουδείς μπορεί να μας προτρέπει να μην παίρνουμε υπόψη μας αυτές τις αποφάσεις και να μην τις εφαρμόζουμε. Τρίτον είπα ότι έχω μεγάλη περιέργεια να δω αν ο κ. Ξηρός θα αξιοποιήσει αυτό το νόμο άρα περί όνου σκιάς θα καταλήξει αυτή η συζήτηση. Και να πω και κάτι πόσοι και πόσοι τρομοκράτες έχουν αφεθεί σε άλλες χώρες. Να σας πω ότι υπάρχει έκθεση επίσημη της αμερικάνικης γερουσίας ότι το 20% των φυλακισμένων του Γκουαντάμανο που αφέθηκαν ελεύθεροι περάσαν στους τζιχαντιστές και εκτελούν ανθρωπους σήμερα ! και χωρίς να έχουνε πιστοποιητικό υγείας.

Κατανοώ τον πόνο των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους από την τρομοκρατία,θέλω να πω ότι είμαι αλληλέγγυος με τις οικογένειες που υπήρξαν θύματα της τρομοκρατίας. Είμαι αλληλέγγυος με το κάθε παιδί που έχασε τον πατέρα του, με την κάθε σύζυγο που έχασε τον άνδρα της με τον κάθε συγγενή που έχει απώλεια ανθρώπινού όντος. Το πιο απάνθρωπο στην τρομοκρατία είναι ότι παριστάνει το Θεό που έχει το δικαίωμα επί ζωής και θανάτου των ανθρώπων αυτό είναι βαρβαρότητα για μένα. Η αλληλεγγύη μου με τους ανθρώπους ου χάσανε αγαπημένα του; Πρόσωπα είναι απόλυτη αλλά ο τρόπος που μερικοί στην Ελλάδα πήγαν να χρησιμοποιούσουν την υπόθεση Ξηρού εμπερίεχε και ορισμένα στοιχεία δύο μέτρων και δύο σταθμών.

 

ΔΗΜ: Κανένα  στοιχείο κριτικής στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό.  Έγιναν λάθος χειρισμοί;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαι ευχαριστημένος που αφού έγινε αυτή η επιλογή ήμουνα στις ΗΠΑ για να το εξηγήσω.

Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι αμερικάνοι στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούν ότι οι κυρίαρχες οικονομικές απόψεις στην Ευρώπη σήμερα είναι επικίνδυνες.  Φοβούνται ότι η πολιτική ύφεσης και λιτότητας θα δημιουργήσει προβλήματα στην δικιά τους ανάπτυξη κατά συνέπεια θέλουν η Ευρώπη να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με αυτούς, μια πολιτική αναπτυξιακή. Υπερασπίζονται τα δικά τους παγκόσμια συμφέροντα για το πώς πρέπει να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ και κατά προέκταση υποστηρίζουνε την Ελλάδα στην μάχη που δίνει ενάντια στην πολιτική της λιτότητας   

ΔΗΜ: Θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι η Ελλάδα θα έβλεπε θετικά την εταιρική σχέση Ευρώπης –Αμερικής;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει να ασχοληθούμε πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν γύρω από αυτό το πρόβλημα και την συμφωνία που ετοιμάζεται και την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και των δημοκρατικών κανόνων σε αυτή τη συμφωνία.

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή και το θέμα των σχέσεων που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Ρωσία αλλά και το θέμα της τρομοκρατίας δεν αποτελούν αγκάθια στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Πιστεύω ότι με καλούς χειρισμούς είμαστε στην διαδικασία να τα πάμε στο κανονικό τους μέγεθος αυτά τα ζητήματα.

Για το Κυπριακό ζήτημα

ΔΗΜ: Η φράση «η Κυπριακή δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις»  που αντανακλά την πολιτική βούληση της Αθήνας θα γίνει και πολιτική της Λευκωσίας;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι στην Κύπρο έχουμε μια μετακίνηση ή προσπάθεια μετακίνησης του Κυπριακού προβλήματος.  Ξεκίνησε το 1974 ως κατοχικό πρόβλημα στην συνέχεια έγινε δικοινοτικό που έχει και στοιχείο τέτοιο αλλά πριν από όλα είναι κατοχικό και τώρα οι Τούρκοι θέλουν να το κάνουν πρόβλημα κατανομής των πόρων. Η δήλωση μου είχε πρώτο στόχο να αποκαταστήσω το θεμελιακό ζήτημα που είναι η κατοχή. Το δεύτερο που έχει σχέση με την κατοχή, η κατοχή δεν είναι όπως συχνά ερμηνεύεται από πολλούς φιλοκύπριους παράγοντες, η κατοχή μέρους της Κύπρου που ανήκει στους ελληνοκύπριους ή που έχασε η Κυπριακή δημοκρατία ένα κομμάτι της. Είναι και αυτό αλλά είναι και η καταπίεση των Τουρκοκυπρίων που η πλειοψηφία τους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Βόρεια Κύπρο που βρίσκονται κάτω από την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Άρα είναι και ένα ζήτημα κυριαρχίας αλλά είναι και ένα βαθύ δημοκρατικό πρόβλημα . Λέω λοιπόν σε όλους τους συνομιλητές μου ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι το Κυπριακό θα έχει μια πραγματική, μια αυθεντική λύση όταν διατηρούνται οι δεσμοί και δασμοί, η δέσμια Κύπρος δηλαδή των συμφωνιών του Λονδίνου του 1959 και της συνθήκης της Ζυρίχης άρα εάν είναι λύση κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει γιατί χρειάζεται να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις. ΣΕ καμία χώρα κυρίαρχη , ανεξάρτητη στο βαθμό που είναι δυνατόν στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και κράτος μέλος της ΕΕ κανένας τρίτος δεν δικαιούται , δεν μπορεί και δεν χρειάζεται και ούτε πρέπει να είτρέπουμε να δίνει εγγυήσεις. Από αυτή την άποψη είπα ότι εάν έχουμε αυθεντική λύση του Κυπριακού εμείς ως Ελλάδα δεν θέλουμε να παίζουμε ρόλο εγγυήτριας δυνάμεως και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τον παίζει ούτε η Τουρκία. Αν έχουμε αυθεντική λύση που διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων και των δύο κοινοτήτων και των τριών πολύ μικρών μειονοτήτων που είναι οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι στην Κύπρο  τότε δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζονται κάποιοι να  εγγυούνται αυτά τα ζητήματα απέξω.   

Η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα των εγγυήσεων γιατί είναι ο ρόλος, ο μη χρήσιμος κατά τη γνώμη μου, σε μια πραγματική λύση που προβλέπουνε οι συνθήκες . Η Κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να δει τα ζητήματα του εσωτερικού διακανονισμού και της λύσης της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Και εμείς έχουμε μια άποψη και μπορεί να εκφράσουμε μια γνώμη για την εσωτερική πτυχή και η Κύπρος πρέπει να διασφαλίσει το ότι πραγματικά θα είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Νομίζω ότι η Κυπριακή κυβέρνηση και σώφρον είναι και νους είναι για να καταλάβει αυτή τη μεγάλη βοήθεια αυτής της διατύπωσής μου. 

Πράγματι δεν αλλάζει το καθεστώς των εγγυήσεων μια δήλωση αλλά η  δήλωση μου δεν αφορά να αλλάζει το καθεστώς όπως διαμορφώθηκε στο παρελθόν, η δήλωσή μου αφορά το ποιο θα είναι το νέο καθεστώς που υπερβαίνει το παλιό που μας οδήγησε στα σημερινά προβλήματα.

Δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε στο διεθνές περιβάλλον, θέλουμε λύση πραγματική για το Κυπριακό; Απόδοση των δικαιωμάτων σε όλες τις κοινότητες σε όλες τις μειονότητες αλλά κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα της Μεγαλονήσου.    

 

Για τις διαπραγματεύσεις

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο πολιτικό όριο εκτός από τις κόκκινες γραμμές  πέρα από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις για το πώς θα το αντιμετωπίσει

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Σωστά επισημάνατε ότι κάνουμε προτάσεις και πολλοί εταίροι μας μας λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Επίσης ότι πάρα πολλοί  εταίροι δημιουργούν μια ατμόσφαιρα και μια ψυχολογία που δυσκολεύει την άνοδο της οικονομίας και τη λύση των προβλημάτων. Νομίζω πρώτον οι εταίροι δεν έχουν συμπεριφερθεί έτσι όπως ορίζουν οι κανόνες μιας εταιρικής σχέση με και οι ευρωπαϊκές συνθήκες και κατά συνέπεια θα υπάρξει κάποια στιγμή και έλεγχος από τα ελεγκτικά όργανα της ίδιας της ΕΕ για την συμπεριφορά τους. Δεύτερον συχνά τα ΜΜΕ στις χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε μια ψύχωση στερεοτύπων και γνωρίζουμε ότι τα στερεότυπα μπορούν να πλησιάσουν και να προσεγγίσουν μέχρι και τον πολιτισμικό ρατσισμό και τρίτον θα έλεγα ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενοχλούνται και δεν θα θέλανε να πετύχουμε εμείς διότι θα σήμαινε ότι αποτύχανε εκείνες και τελειώνει η θεωρία του μονόδρομου. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα στην επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και η αντιπαλότητα αυτή δεν είναι μόνο στο εξωτερικό αλλά είναι και στο εσωτερικό όπου αυτό που ονομάζουμε η διαπλοκή  ή αυτό που λέω εγώ το σύστημα της συνενοχής με επικεφαλής την ελληνική ολιγαρχία είκοσι οικογενειών προσπαθεί επικαλούμενη  και τους ξένους ή διοχετεύοντας «γραμμή» και ενημερώσεις στους ξένους προσπαθεί να στερεώσει μια θέση που δεν έπρεπε να υπάρχει. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φτάσει σε εκείνο εκεί το σημείο που όπως δείχνουν και οι νόμοι που έρχονται που θα αντιμετωπίσει ολιγαρχικές δομές και θέσεις στο εσωτερικό της χώρας και νομίζω ότι είμαστε σε μια διαπραγμάτευση όπου θα καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αν δεν καταλήξουμε  σε έναν έντιμο συμβιβασμό πάντα η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί  με όλους τους τρόπους τα ελληνικά συμφέροντα.

ΔΗΜ: Αυτό που ακούστηκε από διάφορα κυβερνητικά στελέχη και ακούσαμε και την δήλωση του κ. Ήσυχου  να λέει  στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ αν δεν υπάρξει ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία . Από την άλλη υπάρχουν άλλα στελέχη που λένε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να τεθεί υπόψη του ελληνικού λαού με ένα δημοψήφισμα ποια είναι η θέση σας.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές και τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς μια ειδική κατάσταση , δεν είμαι αυτός που θα προαναγγείλω ή θα κάνω κατάλογων αυτών των τρόπων. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η ΕΕ αν θέλει να έχει μέλλον και να υπάρχει πρέπει να διασφαλίσει τη λειτουργία των δύο αρχών ότι είναι μια ένωση κανόνων δικαίου και μια ένωση που βρίσκει λύσεις μέσα από συμβιβασμούς διάλογο και διαπραγμάτευση και να επιμείνω ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί με αυτό τον τρόπο.

ΔΗΜ: Την Ελλάδα την βλέπετε εντός ευρώ πάση θυσία ή αποτελεί αναγκαστική επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Το δίλημμα της Ελλάδας εντός ή εκτός του ευρώ είναι λάθος, η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει βέτο ευρωπαϊκό νόμο, διαδικασίες και συμμαχίες προκειμένου να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που νομίζουνε ότι η λύση των δικών τους προβλημάτων είναι στο σπρώξιμο της Ελλάδος προς την έξοδο. Λέω ότι είναι λάθος το δίλημμα γιατί η Ελλάδα θα είναι στην ΕΕ οφείλει…    Ελλάδα εκτός της ευρωζωνης για μένα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ευρωζώνη άρα δεν υπάρχει Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.  

 

ΔΗΜ: Κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης από ένα συνδυασμό χτυπημάτων από την ελληνική ολιγαρχία η οποία ενδεχομένως πιστεύει ότι κάποια από τα συμφέροντά της κινδυνεύουν

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει ούτε από την ΝΔ ούτε από την ολιγαρχία, η κυβέρνηση κινδυνεύει αν απολέσει τις ειδικές συντροφικές , πολιτιστικές και σχέσεις αγάπης με τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Αν δηλαή η ολιγαρχία με τα μέσα που διαθέτει μπορέσει να αποδιοργανώσει αυτή τη σχέση που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις στην κυβερνητική εξουσία.

ΔΗΜ: Κινδυνεύει από τις συνιστώσες, από τις εσωτερικές συνιστώσες στο ΣΥΡΙΖΑ; Από τον κ.Λαφαζάνη ;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κ. Λαφαζάνης είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα της Αριστεράς και την τιμώ ότι έχει το δικό του τρόπο σκέψης και με το δικό τρόπο σκέψης συμβάλει στην συζήτηση στην κυβέρνηση. Καλό είναι να ακούγονται και διαφορετικές γνώμες για να υπενθυμίζουν στην ΕΕ τι θα συμβεί αν δεν έρθει σε έντιμο συμβιβασμό.

ΔΗΜ: Παρόλα αυτά θεωρείτε ότι όποια νομοσχέδια πρέπει να περάσουν στο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού που θα έχουμε αν όλα πάνε καλά θα περάσουν εύκολα  από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μεγάλη συζήτηση δημοκρατική, και θα είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει με τον καλύτερο τρόπο μετά από μια δημιουργική συζήτηση όλα αυτά τα νομοσχέδια που θα χρειαστούν.

Για τα ελληνοτουρκικά και το ταξίδι του στην Τουρκία

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Στις 13 και 14 Μαΐου έχει την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και σκέφτηκα ότι εφόσον πάω στη Τουρκία το σωστό είναι να κάνω μια διμερή συνάντηση για να γνωριστούμε από κοντά και να ξαναξεκινήσουμε ένα διάλογο με την τουρκική ηγεσία. Και εφόσον πάω επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα οφειλα και οφείλω να πάω στην Κωνσταντινούπολη να δω τον Οικουμενικό Πατριάρχη έτσι ένα ταξίδι που ήταν για μιάμιση μέρα γίνεται τρεις. Ελπίζω ότι θα είαν πολύ φωτισμένη η συζήτηση με τον Πατριάρχη.

Εμείς ξεκινήσαμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστιοσύνης , προτείναμε στους τούρκους να ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο και όπως θυμόσαστε δύο μέρες μετά φτιάξανε το τρίτο πεδίο βολής το οποίο για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια η Τουρκία αναγκάστηκε  την νοτα της να την αποσύρει . Αυτό δείχνει και έναν ρεαλισμό από την πλευρά της και το πόσο κάνεις πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην θεωρεί ότι οι καλές ή οι κακές συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής είναι δεδομένες . Έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου αν είναι θετικά θα τα ακούσουμε από την Άγκυρα και επίσης στην Άγκυρα θα συμφωνήσουμε να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές σχέσεις και διάλογοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πρέπει να σας πω ότι δεν συμφωνεί κανείς με πολλά που πρότεινε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία και συχνά μπορεί να είναι κανείς κάθετα αντίθετος αλλά θα πρέπει και οφείλει να τα συζητάει και να απαντά .Η πολιτικής της αδράνειας που λαμβάνει επιστολές από την Τουρκία για το ένα ή το άλλο θέμα και δεν απαντά δεν θα είναι η πολιτική του παρόντος υπουργείου .

Αυτό που καθορίζει τις δυνατότητες ή όχι της ελληνικής  εξωτερικής πολιτικής είναι αν θα αδρανεί και θα είναι παθητική ή θα είναι ενεργητική και θα καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι υπερασπίζεται και την ειρήνη στην περιοχή και τις συνεργασίες στην περιοχή αλλά και τα αντικειμενικά μεγάλα συμφέροντα της χώρας. Η δικιά μας επιλογή είναι ότι αντί να είμαι παθητικός και να περιμένω τις ενέργειες της Τουρκίας να είμαι ενεργητικός , να παίρνω πρωτοβουλίες και να ανοίγω διαλόγους.  Δεν έχω την αυταπάτη ότι επειδή θα κάνω ενεργητική εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και θα ανοίγω διαλόγους αυτόματα η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί. Αυτό που λέω είναι ότι μια τέτοια πολιτική είναι win-win δηλαδή είναι μια κατάσταση που κερδίζουμε εμείς σε κάθε περίπτωση. Γιατί εάν πετύχουμε από το διάλογο κάποια πράγματα είναι κέρδος εάν δεν πετύχουμε δεν θα οφείλεται σε εμάς που δεν υπάρχει συνεννόηση και διάλογος στην περιοχή. Το ζήτημα είναι να μην κάνουμε διάλογο για τον διάλογο, να μην νομίζουμε ότι ο διάλογος είναι αυτοσκοπός και να μην υποκλινόμαστε στις πιέσεις τρίτων.  Όπως ξέρετε από την αρχή είμαι της γνώμης ότι η Ελλάδα  μπορεί να είναι οικονομικά αποδυναμωμένη αλλά είναι ένα ισχυρό γεωπολιτικά κράτος με μεγάλη ιστορία και με έναν εξαιρετικό λαό που καλείται σήμερα στην κρίση να επιδείξει τις αρετές που σε μεγάλο βαθμό ακόμα τις κρύβει. 

Ερωτηθείς πως βλέπει το Βαλκανικό πρόβλημα 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα κάνω μια περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια τον Ιούνιο. Υπάρχουν τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ η Βουλγαρία και η Ρουμανία και υπάρχει μια τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία εγώ θέλω να την αναβιώσω. Είναι τρεις χώρες οι οποίες  πρέπει να έχουν γνώμη και άποψη για τα υπόλοιπα Βαλκάνια γιατί στο βαθμό που δεν έχουν έχουν τρίτες δυνάμεις οι οποίες θέλουν μάλιστα να μονοπωλήσουν τους χειρισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια. Χθες είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ελληνίστρια πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα ,ανανεώσαμε όλα τα ραντεβού μας και μπαίνει μπρος και αυτή η μηχανή. Νομίζω ότι τον Σεπτέμβρη θα κάνουμε όλες αυτές τις επαφές διότι έχουμε πολλά κοινά και θετικά μεταξύ μας με τα οποία επιμέρους προβλήματα που πρέπει να λυθούνε και θα κινήσουμε τον ισχυρό αυτό άξονα Ρουμανία –Βουλγαρία –Ελλάδα δηλαδή ένα είδος Βαλκανικής Βαϊμάρης ώστε να ξαναθυμίσουμε το ποιος έχει δικαιώματα λόγου εντός της ΕΕ απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πηγή αστάθεια και η πηγή αστάθειας γεννάει εθνικισμούς και οι εθνικισμοί μπορεί να γεννήσουνε προβλήματα. Ο ρόλος της Ελλάδος είναι να μην γίνει μέρος αυτού του προβλήματός, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και να διαμεσολαβήσει στην περιοχή με τρόπο που να λύσει και  δικά της ζητήματα και ζητήματα τρίτων κρατών και σε σχέση με την ΕΕ.   

Για την ΑΟΖ

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η ανακήρυξη της ΑΟΖ

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο να φτιάξουμε τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα της ΑΟΖ και θα ξαναξεκινήσουμε τις διερευνητικές συζητήσεις που έχουν σχέση με το Αιγαίο. Αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία που δεν είναι της στιγμής να τα πω.  Ο πρωθυπουργός της χώρας διατύπωσε μια κοινή διατύπωση ανάμεσα στις τρεις χώρες στην τεχνική ομάδα θα προχωρήσουμε αυτή την κοινή διατύπωση και προς άλλες πλευρές.  Στην τεχνική ομάδα θα δούμε αναλυτικά τα ζητήματα, στην τριμερή στην Κύπρο δεν υπήρχε μόνο η Ελλάδα και λάβαμε υπόψη μας τις καταρχήν διατυπώσεις Αιγύπτου και άλλων.

ΔΗΜ.: Έχουμε εξέλιξη στην Αίγυπτο έχουμε πρόοδο;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουμε μεγάλη πρόοδο με την Αίγυπτο. Η χώρα περνάει ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που επιδεινώνει πλευρές της οικονομικής κρίσης αλλά η χώρα έχει δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης όσο ποτέ άλλοτε και δεν το υπογραμμίζουμε επαρκώς αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι στα ταξίδια μου που έκανα από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και από το Αμπου Ντάμπι μέχρι τη Αίγυπτο σε όλες βρήκα καινούργιες δυνατότητες ανθηρές οικονομικής ανάπτυξης επενδύσεων ανάπτυξης του εμπορίου. Η Αίγυπτος έκανε πριν ένα μήνα μια διεθνή συνδιάσκεψη για χορηγούς τα πλούσια Αραβικά κράτη του κόλπου μαζέψαν 45 δις για επενδύσεις στη Αίγυπτο , το κύριο κομμάτι αυτής της επένδυσης είναι το νέο κανάλι στο Σουέζ . Αυτό σημαίνει ενίσχυση  της θέσης της Αιγύπτου , ενίσχυση της θέσης των Αραβικών κρατών στον Κόλπο και ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κίνας , Ινδίας και άλλων χωρών  να μεταφέρουν σε πολύ πιο γρήγορο διάστημα τα εμπορεύματά τους στην Ευρώπη. Τι πρότεινε δημόσια ο πρόεδρος της Αιγύπτου; Ότι σε αυτό το μεγάλο έργο με αυτά τα μεγάλα ποσά επιθυμεί τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων. Πόσοι που δεν παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις μπορούσαν να φανταστούνε ότι μια από τις μεγαλύτερες νέες δυνατότητες ελληνικής επιχειρηματικότητας και εμπορείου είναι η Αιγυπτος

ΔΗΜ: Αυτό αφορά ενδεχομένως και την Αμμόχωστο

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Αφορούν επίσης ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται πάρα πολύ να αναπτύξει μια ακτοπλοϊκή γραμμή ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια και στην Αλεξανδρούπολη. Και σας θυμίζω ότι πολλοί ενδιαφέρονται από εκεί  να αναπτύξουν σιδηροδρομική γραμμή. Νομίζω ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και το αποδεικνύει η ανάπτυξη της Κίνας είναι η διαμόρφωση δικτύων και υποδομών. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα της εποχής και σήμερα οι σιδηροδρομικές γραμμές Πειραιά ας πούμε Βουδαπέστη, Αλεξανδρούπολης που να περνάει Βουλγαρία , Ρουμανία και να ανεβαίνει στο Βορρά των τεσσάρων δυνατοτήτων για αγωγούς και μεταφορά ενέργειας   ή άλλες γραμμές Αιγύπτου και Βόρειας Ελλάδας όλα αυτά τα δίκτυα που σαν υπουργείο Εξωτερικών προσθέτουμε στην προοπτική της χώρας ότι μόλις ομαλοποιηθεί όλα να έχουμε προοπτική γιατί δεν είναι θέμα μόνο νομισματικό, χρηματοπιστωτικό… Εδώ μιλάμε για δίκτυα επενδύσεις  και εξαγωγικές δυνατότητες έχουμε μεγάλες προοπτικές.

Αυτό που είπα παντού όπου βρέθηκα είναι μην μπερδεύεται τα νομισματικά προβλήματα και το χρέους της χώρας με τον τεράστιο ρόλο που μπορεί να παίξει  σε σχέση με το μέγεθος της βέβαια στην διεθνή οικονομία ιδιαίτερα στα μεγάλα δίκτυα.

 

Για τον αγωγό

ΔΗΜ: Ο κ. Τσεζώφ  λέει ότι είναι κίνητρο για την βελτίωση των σχέσεων  Αθήνας και Άγκυρας ο αγωγός φυσικού αερίου συμμερίζεστε αυτή την άποψη και αν πιστεύετε ότι θα δούμε αυτό τον αγωγό;

 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κ.Τσεζώφ είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν και υπήρξε και υφυπουργός Εξωτερικών επί Πούτιν και αυτά που λέει έχουν  τη βαρύτητά τους.  Μας λεει ότι όλα αυτά τα δίκτυα που σας περιέγραψα έχουν και μια γεωπολιτική χροιά δηλαδή εάν ο αγωγός συνδέσει Τουρκία –Ελλάδα- Φυρομ- Σερβία, εάν οι σιδηροδρομικές γραμμές Πειραιά –Βουδαπέστη συνδέσουν μέσα Ουγγαρία –Σερβία –Φυρομ και Ελλάδα  αυτό σημαίνει ότι φτιάχνονται αγωγοί που θα διευκολύνουν την σταθεροποίηση στην περιοχή και είναι και ένα από τα πολλά επιχειρήματα που εξήγησα στους δυτικούς μας φίλους είναι ότι κύριοι καταλήξτε θέλετε να σταθεροποιηθούμε; Χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζονται λεφτά,  χρειάζονται δίκτυα σταθεροποίησης. Δεν μπορείς να λες καντε επενδύσεις, σταθεροποιηθείτε και κάθε επένδυση που έρχεται μετά να μην μας αρέσει ή να βάζουμε ψεύτικους κανόνες ανταγωνισμού για να τις απορρίπτουμε.   

 

Με αφορμή την κριτική που δέχτηκε από τον κ. Βαρβιτσιώτη

 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτός πρέπει να περάσει από καμιά σχολή να μάθει σχεδιασμό να μη λέει ανοησίες. Οι παλιοί έλληνες λέγανε κρίνει εξ ιδίων. Τον κύριο δεν τον γνωρίζει κανένα μέλος της οικογένειάς μου. Έγραψε πρώτα ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι σύζυγος της κόρης μου απάντησα «φέρε το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης μου να μάθω και εγώ ότι έχω παντρεμένη κόρη».  Είναι άθλιοι συκοφάντες . Του είπα είσαι συκοφάντης , ζήτα συγνώμη. Πήγε στη Βουλή και λέει πράγματα που δεν καταλαβαίνει τι λέει . Ο κ. Μητράκος είναι μεγάλης ηλικίας , η κόρη μου είναι ένα λουλούδι πανέμορφο . Η κόρη μου δεν είναι παντρεμένη με τον κ. Μητράκο, δεν τον έχει συναντήσει ποτέ στην ζωή της ,εγώ δεν τον έχω δει ποτέ φατσικά κατά συνέπεια θα ήταν δύσκολο πρώτον να ενδιαφέρομαι να κάνω ρουσφέτι και να τον διορίσω κάπου και δεύτερον δεν είμαι άνθρωπος που έχω ζητήσει ή έχω υποστεί ή έχω προωθήσει ρουσφέτι για τον οποιονδήποτε. Οι άνθρωποι κρίνουν εξ ιδίων είναι άθλιοι συκοφάντες. Τον έχω καλέσει δημόσια να ζητήσει συγνώμη και κάνει την πάπια.

Να μας πει που τον είδαμε   αυτό τον  κύριο , πως του κατέβηκε αυτή η φαντασίωση. Ήξερα ότι οι άνθρωποι φαντασιώνονται διαφορετικά από τους γαμπρούς δήθεν τρίτων.           

 

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα

 

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Το μέγιστο πρόβλημα της Ελλάδας είναι να αναβαθμίσει τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό και εργασία και πολιτικής και διπλωματίας. Είμαι οπαδός της φιλοσοφικής αισιοδοξίας , της αισιοδοξίας της ιστορίας.