Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για τις διαπραγματεύσεις
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει ουσιαστική διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις δυνατότητες να διαπραγματευτεί γιατί η οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα επομένως η δημοσιονομική και οικονομική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μεγαλώνει συνεχώς. Δηλαδή τώρα η προσαρμογή πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές το email Χαρδούβελη για να μην πω τρεις επομένως οι άνθρωποι απλώς σκηνοθετούν μια ρήξη με προοπτική να πάμε σε πτώχευση εντός ή εκτός ευρώ.
Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Οι εκλογές μπορεί να δώσουν λύση δηλαδή μπορεί να ξυπνήσει ο κόσμος και να ψηφίσει κάτι προς το ευρωπαϊκό αν θέλουμε να προσαρμοστούμε και να σωθούμε. Όλοι οι άλλοι σώθηκαν έχουν βγει από τα μνημόνια, έχουν αρχίσει ορισμένοι και τρέχουν άλλοι περπατάνε εμείς είμαστε τέζα με τον Ντράγκι να κρατάει την πρίζα και να δούμε τι θα κάνει.
Έκανε λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η σημερινή κυβέρνηση πια το έχει παρακάνει.
Για το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: …Πάνε να μας παγιδεύσουν να μοιραστούμε την συλλογική τους αποτυχία, την κυβερνητική τους αποτυχία. Δεν νομίζω όμως ότι είναι εύκολο να τα καταφέρουν πρώτον γιατί οι τράπεζες έχουν πρόβλημα, ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης, η οικονομία πέφτει επομένως αυτό θεωρητικά στις δημοσκοπήσεις είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό έχουν τη σκέψη τα στελέχη του να αιφνιδιάσουν πολιτικά αλλά όταν εξηγηθούν στον κόσμο και με το άγχος που θα δημιουργηθεί διότι τίποτα δεν λειτουργεί στην οικονομία νομίζω ότι θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτως ή άλλως θα αλλάξει δηλαδή εδώ ή θα πρέπει να πάρουν μέτρα που είναι πολύ δύσκολα μέτρα γιατί έχει χαθεί ο δημοσιονομικός και οικονομικός έλεγχος η θα πρέπει να πάμε σε πτώχευση ενδεχομένως και σε δραχμή επομένως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με απίθανες καταστάσεις.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Έχουμε πρόβλημα σαν ΝΔ αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να δεις πως πρέπει να διαχειριστείς τα θέματα και νομίζω ότι θα μας δώσει ευκαιρίες ο ΣΥΡΙΖΑ διότι ο κόσμος πια είναι προβληματισμένος.
Για τη διαπραγμάτευση
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτοί διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους, διαπραγματεύονται μεταξύ τους και νομίζουν ότι όλη η ΕΕ είναι έτοιμη να υποκλιθεί στην λαϊκή εντολή που διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι άνθρωποι δεν είναι με τα καλά τους.
Εδώ έχουν φύγει οι μνημονιακοί , ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει το τέλειο επιχείρημα στις Κεντροδεξιές κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου, καταρρέουν οι Podemos δηλαδή όσοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ προσποιούνται ότι δεν τους γνωρίζουν. Η ευρωπαϊκή Αριστερά κρατάει αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί θέλουν να επιβάλλουν το μοντέλο τους στο σύνολο της Ευρωζώνης…
Για τη συμφωνία
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε πρόκειται να υπάρξει. Μπορεί να μας στείλουν μια συμφωνία πακέτο «είτε θέλετε είτε δεν το θέλετε» γιατί και αυτοί κουράστηκαν να διαπραγματεύονται
ΔΗΜ: Το παίρνετε ή δεν το παίρνετε και να το βάλουμε αυτό σε δημοψήφισμα εμείς
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ακριβώς. Τα ίδια λάθη καναν και οι προηγούμενοι βέβαια γιατί αντί να κάθονται να διαπραγματεύονται τα μνημόνια κρατάγανε αποστάσεις πολιτικής ασφαλείας με αποτέλεσμα να έρχονται όλα τα μέτρα πακέτο από το εξωτερικό. Ενώ οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι οι οποίοι ήταν πιο τολμηροί και μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους λέγανε μην ανεβάζετε το φόρο για τις επιχειρήσεις γιατί θα καταστραφούμε και τελικά δεν ανέβηκε ο φόρος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν ξέρω, εμείς είμαστε ειδικοί στο να κάνουμε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας για να μην κάνουμε τίποτα. Εδώ χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα λύσει τα δέκα προβλήματα…
Θεωρώ ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μπορεί να τα αντιμετωπίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει μια υποστήριξη ή μια ανοχή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά όταν ακούω εθνική ενότητα κουμπώνομαι. Θα βρούμε έναν υπέργηρο, έναν περαστικό να τον χρήσουμε πρωθυπουργό και οι άλλοι να συνυπογράφουν τις προμήθειες και να μην παίρνουν τις αποφάσεις.