Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για τις κινήσεις της κυβέρνησης
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμείς δεν θα κάναμε τίποτα από αυτά, θα τα είχαμε ξεμπλέξει τώρα τα θέματα γιατί εμείς θα είχαμε πάρει τα 8 δις θα είχαμε τελειώσει την αξιολόγηση, θα είχαμε περάσει στην προληπτική γραμμή στήριξης και με την υποστήριξή της θα είχαμε βγει στις αγορές. Η χώρα θα ήταν χρηματοδοτημένη, ο κόσμος δεν θα πήγαινε πρωί – μεσημέρι-βράδυ να κοιτάει αν έχουνε μπει τα λεφτά του στην τράπεζα. Αλλά αυτά είναι οι συνέπειες μιας συγκεκριμένης επιλογής του ελληνικού λαού βέβαια για να μην αδικούμε πλήρως τον ελληνικό λαό εξαπατήθηκε.
Τάξανε λαγούς με πετραχήλια, καταργήσαν τις Τρόικες, δεν θέλαν τα λεφτά τους και έχουν φτάσει στο σημείο σήμερα να ικετεύουν για το email Χαρδούβελη.
Για την συμφωνία
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει δυνατότητα μια κυβέρνηση της Αριστεράς υπό την πίεση της χρεοκοπίας να καταλήξει στο να ψηφίσει λόγου χάρη την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου; Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται αυτό το πράγμα, δεν θα το κάνουν. Το θεώρημα του κ. Τσίπρα είναι ότι θα κάνουν πίσω οι ευρωπαίοι. Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε όλη η επιχειρηματολογία του, «θα με χρηματοδοτήσουν και εγώ θα κάνω αυτά που θέλω». Αυτό ήταν η υπόθεση εργασίας και η υπόθεση εργασίας κατέρρευσε, δεν κάνουν πίσω. Και για να μην παραμυθιαζόμαστε ότι ο κ. Τσίπρας δεν παίρνει μέτρα, παίρνει μέτρα διότι το να επιλέγεις να μην πληρώνεις τους προμηθευτές του Δημοσίου ή το να παίρνεις τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μέτρα και μάλιστα βαριά μέτρα. Δεν μπορεί να λέει ότι «δεν κόβω μισθούς και συντάξεις», κόβεις θέσεις εργασίας, δημιουργείς ανεργία, κόβεις εισόδημα από τους ανθρώπους που απολύονται επειδή εσύ δεν πληρώνεις. Δεν είναι ότι «δεν παίρνω μέτρα», παίρνει βαρύτατα μέτρα αλλά παίρνει μέτρα εναντίον του ιδιωτικού τομέα και εναντίον των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ερωτηθείς τι προτείνει ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δύο λύσεις έχει ο κ. Τσίπρας ή γίνεται μια μνημονιακή Αριστερά ή είναι υποχρεωμένος να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι δύο τύπων, αυτά τα οποία λέει για δημοψήφισμα δεν ξέρω ποιος του την έδωσε την ιδέα αλλά κάποιος πολύ πονηρός είναι γιατί τον εγκλώβισε ακόμη περαιτέρω…
Εγώ λέω ότι έχει δύο δυνατότητες ή θα πάει σε εκλογές ή θα πάει πια στην έκκληση ευρύτερης συνεννόησης δηλαδή το σενάριο εθνικής ενότητας αλλά από ότι ακούω από τον κ. Τσίπρα αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν θα βιαζόμουνα, εγώ θα περίμενα να δω τον κ.Τσίπρα τι θα κάνει. Ας δούμε αν ο κ.Τσίπρας φέρνει ή δεν φέρνει συμφωνία, αν φέρει συμφωνία να δούμε το περιεχόμενό της. Αν αυτή η συμφωνία υπερβαίνει τα όρια της δικής μας διαπραγμάτευσης είναι προφανές ότι αυτό το βάρος το κουβαλάει μόνος του, δεν θα κουβαλήσουμε όλοι μαζί το βάρος της τετράμηνης αβελτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Την νεομαρξιστική φαντασίωση μόνοι τους, δεν είμαστε όλοι παρέα σε αυτό. Αν όμως δεν φέρει συμφωνία πρέπει να δούμε ποια είναι η επιλογή του κ.Τσίπρα, η επιλογή του θα είναι το δημοψήφισμα, θα είναι οι εκλογές, θα είναι η έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις; Αυτό όμως προτού τοποθετηθούνε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει πρώτα από όλα να τοποθετηθεί ο κ.Τσίπρας.
Για τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι μια τεράστια απομείωση της αποδοχής της κυβέρνησης του Τσίπρα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Δείχνουν ακόμα και στην πρόθεση ψήφου από εκείνο το θηριώδες μετεκλογικό ποσοστό που έφτανε το 48 ότι έχουμε επανέλθει σε μια πρόθεση ψήφου για το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις εκλογές δηλαδή ότι υπάρχει απώλεια 12 μονάδων.
Πράγματι ορθά επισημαίνετε ότι υπάρχει μια στασιμότητα στα ποσοστά της ΝΔ όμως αυτό θα πρέπει να το δούμε διότι αυτή τη στιγμή τι γίνεται στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου διατηρούν οι ψηφοφόροι πια μόνο του κ. Τσίπρα μια ελπίδα ότι θα έρθει μια καλή συμφωνία και αυτό είναι προφανές ότι θα τελειώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τότε θα δούμε πως θα επανατοποθετηθούν.
ΔΗΜ: Όμως υπάρχει κάτι καινούργιο το οποίο προτείνει η ΝΔ και στο οποίο θα πρέπει να στραφεί ο κόσμος γιατί θα υπάρχει ένα αφήγημα νίκης ή απλά να πάμε πάλι στα δοκιμασμένα;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Καινούργιο εντός τριμήνου δεν γίνεται να υπάρξει για κανέναν. Κακά τα ψέματα υποχρεωτικά βρισκόμαστε στο περιβάλλον των τελευταίων μηνών και αυτό περιλαμβάνει και τις εκλογές, δεν μπορεί να υπάρξει καινούργιο.
Εγώ σας λέω ότι άλλαζε η ηγεσία της ΝΔ και έφευγε ο κ. Σαμαράς και ερχόταν ο Θεός ο ίδιος, φέρναμε τον Μαραντόνα της πολιτικής και τον βάζαμε επικεφαλής υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει το περιβάλλον; Κατά τη γνώμη μου όχι γιατί όλα είναι πολύ νωπά και γιατί η συζήτηση μέσα στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία είναι η ίδια.
…Ο κόσμος κυβερνητική επιλογή έχει κάνει στις 25 /1 απλώς δεν βγαίνει, με αυτό το δεδομένο το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν θα είναι η κυβερνητική πολιτική, θα είναι το «ευρώ ή δραχμή».