Ο πρώην υπουργός, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Με αφορμή το διήμερο εκδηλώσεων για τη Δημοκρατική Παράταξη
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις, ηθελημένες και μη, γύρω από την πορεία αυτού του εγχειρήματος της Δημοκρατικής παράταξης. Καθιστούμε σαφές ότι είναι συμπαράταξη, δεν είναι ενιαίο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του πορεία και τον αυτόνομο λόγο όπως όμως αυτόνομο λόγο έχουν και όσοι συμμαχούν μαζί μας είτε είναι κινήσεις είτε είναι πολιτικά πρόσωπα. Καθορίσαμε και λύσαμε και τις τελευταίες απορίες για το πότε θα γίνει το συνέδριο τέλος Γενάρη, με ποιο τρόπο θα γίνει, ποιο θα είναι το περιεχόμενό του, πως θα προχωρήσουν οι τρεις ομάδες δουλειάς, πως θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει. Και πάνω σε όλα αυτά νομίζω δεν επιτρέπεται πλέον κανείς να διατυπώνει ενστάσεις για πράγματα τα οποία δεν ισχύουν... Έπρεπε να τα διευκρινίσουμε, έπρεπε να ξεκαθαριστούν, έγινε. Ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση αυτό το διήμερο στρατεύτηκε πολύς κόσμος, έδειξε προθυμία να ενεργοποιηθεί στα κλιμάκια και στις ομάδες δουλειάς και προχωράμε.
ΔΗΜ.: Κατ' ουσίαν μιλάμε για μια νομιμοποίηση της ΕΛΙΑΣ των ευρωεκλογών;
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι αλλά με πρόθεση να γίνει ΕΛΙΑ plus. Μιλάμε για ένα δέσιμο καλύτερο της ΕΛΙΑΣ των ευρωεκλογών με μια προσπάθεια γιατί αυτό θα γίνει στην πράξη σε επίπεδο κορυφής και στη βάση να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ως συμπαράταξη πάντα. Ο σκοπός είναι όλος αυτός ο χώρος της Κεντροαριστεράς τώρα δείχνει αυτή τη στιγμή να είναι απωθητικός δηλαδή άλλο κόμμα ο ένας άλλο κόμμα ο άλλος άλλο μαγαζί ο τρίτος κοκ ε! δεν πάει πουθενά αυτό. Χρειάζεται να υπάρχει ένας χώρος που να τους συνενώνει όλους με τη διατήρηση της αυτονομίας του καθενός γιατί δεν σου εκχωρεί και την αυτονομία του ο άλλος και ορθά κάνει. Αυτό το χώρο επιχειρούμε να δημιουργήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί, θα μπορούσαν χθες να έρθουν και άλλοι άνθρωποι χωρίς δέσμευση να συμμετάσχουν και να μας πουν παιδιά αυτό που κάνετε δεν είναι εφικτό για τον εξής λόγο αλλά και εκεί έχει ένα λάθος για τον παρακάτω λόγο. Είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε, είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε. Προσφέραμε και παλιότερα στη ΔΗΜΑΡ τη δυνατότητα να κατέβουμε μαζί στις ευρωεκλογές χωρίς προαπαιτούμενα από εκεί και πέρα προφανώς η εξουσία είναι γλυκιά δεν μπορώ να βρω άλλο λόγο.
ΔΗΜ: Ας μην ξαναγυρίζουμε σε αυτό διότι είναι περασμένα ξεχασμένα. Να πάμε μπροστά αλλά πάλι υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα όλοι που εκπροσωπούν τμήματα αυτού του χώρου λένε ελάτε σε εμάς με επικεφαλής εμένα.
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς καταρχήν δεν είπαμε ελάτε με προαπαιτούμενα δηλαδή να αποδεχτείτε κάτι, είπαμε ελάτε χωρίς προαπαιτούμενα, ανοιχτά. Διότι και η συντονιστική επιτροπή θα εκλεγεί το Γενάρη στο συνέδριο ...
ΔΗΜ: Με πρόεδρο και επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασιστεί φαντάζομαι ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτό θα είναι.
ΔΗΜ: Μα δεν είναι συζητήσιμο αυτό από ότι ξέρω
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε τέθηκε θέμα Βενιζέλου, θυμάστε τις παλιές συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ, ουδέποτε τέθηκε θέμα αποδεχτείτε με και ελάτε.
ΔΗΜ: Το συνέδριο του Ιανουαρίου θα έχει και θέμα εκλογής ηγεσίας;
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι συμπαράταξη, η έννοια της ηγεσίας είναι ποιος θα αναλάβει να οδηγήσει τη συμπαράταξη στις πιθανές εκλογές. Προφανώς με τα σημερινά δεδομένα ο Βενιζέλος θα είναι αλλά δεν ήταν αυτό ποτέ προαπαιτούμενο.
Ερωτηθείς πως σχολιάζει την απουσία του κ. Παπανδρέου
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επίσημη δικαιολογία και εγώ θέλω να μείνω εκεί, είναι ότι είχε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό από τις συνήθεις που έχει.
ΔΗΜ: Είναι πιστευτή με την έννοια ότι σε καμία από τις εκδηλώσεις είτε ΕΛΙΑΣ είτε της Δημοκρατικής Παράταξης δεν έχει παρευρεθεί
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προκειμένου να μην ρίξω λάδι στην φωτιά εγώ θα την πιστέψω. Και εν πάση περιπτώσει και δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου αυτό, θα προχωρήσουμε με όσους παρόντες δεν μπορούμε να περιμένουμε πια.
Για την πίεση από την πλευρά της Τρόικας να γίνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, υπάρχει μεγάλη και κακή πίεση διότι πιάνει και ορισμένα ζητήματα στην επιχειρηματολογία τους στα οποία ενοχλούν με την πολιτική έννοια του όρου διότι αγγίζουν τον πυρήνα της ελευθερίας της συλλογικής δράσης, αγγίζουν θέματα συνταγματικών ελευθεριών τα οποία δεν πρόκειται να τα δεχτούμε βεβαίως. Δηλαδή αυτή η εμμονή να εφαρμόσουμε τον τρόπο λήψεις αποφάσεων για απεργίες της Βουλγαρίας μόνο δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη και να βάλουμε κάποια ζητήματα τα οποία ουσιαστικά δεν επιτρέπουν τη συνδικαλιστική δράση δεν ...
ΔΗΜ: Δεν θα είναι πολύ καλύτερο για να έχουν οι απεργίες μια απήχηση ή μια “νομιμοποίηση” να λαμβάνονται από πλειοψηφίες και όχι από 10-30 άτομα που μπορεί να είναι οι μόνιμοι που πηγαίνουν στις συνελεύσεις; Γιατί είναι παράλογο αυτό;
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ συζητάν για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δηλαδή φαντάζεστε ότι μπορεί η ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση με συνέλευση; Σε ποιο μέρος της Ευρώπης γίνεται αυτό; Όπου μου βρείτε ένα μέρος της Ευρώπης που το τριτοβάθμιο όργανο παίρνει αποφάσεις με 50 συν 1 των μελών εγώ θα το αποδεχτώ αλλά δεν υπάρχει πουθενά μόνο η Βουλγαρία είναι και δεν νομίζω ότι είναι πρότυπο.
ΔΗΜ: Υπάρχει η αίσθηση ότι ένας από τους λόγους που είναι απαξιωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας είναι και όλα αυτά για πάσα χρήση προκηρύσσουμε μια απεργία ή κάνουμε μια στάση εργασίας, η συμμετοχή είναι ελάχιστη
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο γιατί ορισμένοι και να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε στην ΑΔΕΔΥ δεν έχουμε διοίκηση δεν είναι ικανοί να συμφωνήσουν να βγάλουν τον πρόεδρο και τον γραμματέα και ταυτόχρονα προκηρύσσουν απεργίες και στάσεις στις οποίες ανάθεμα και αν απεργεί ένα 10% μην είναι και 5 ή και 2%. Δεν είναι εικόνα αυτή αλλά αυτό αφορά την ίδια τη συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα πάω εγώ να κάνω παρέμβαση. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες ακρότητες που διαμορφώθηκαν με το χρόνο διότι σε άλλη εποχή έγιναν άλλη εποχή έχουμε τώρα...Όπου υπάρχουν υπερβολές θα μαζευτούν αλλά άλλο οι υπερβολές που θα μαζευτούν άλλο ο πυρήνας των συνταγματικών ελευθεριών που δεν πρόκειται να θιγεί.
Για το θέμα της μισθοδοσίας των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο
Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκεί έγινε ένας συμβιβασμός δηλαδή συμφωνήθηκε καταρχήν να έρθει πρώτα το σύστημα της αξιολόγησης που είχαμε ζητήσει εμείς διότι χωρίς σύστημα αξιολόγησης δεν θα μπορούσε να σταθεί το μισθολόγιο και το μισθολόγιο θα πάει ουσιαστικά από το 2016. Βεβαίως, θα γίνουν κάποιες ενδιάμεσες αλλαγές κυρίως από τον Ιούλιο όμως εάν ο μισθός των νεοεισερχομένων τελικώς ως φαίνεται μειωθεί δηλαδή φτάσει σε κατώτερο επίπεδο ώστε να αντιστοιχηθεί με του ιδιωτικού τομέα, σε αυτή την περίπτωση συμφωνήθηκε να δοθεί μια πρόσθετη αμοιβή σε εκείνους οι οποίοι κυρίως είναι εκπαιδευτικοί και γιατροί οι οποίοι τοποθετούνται εκτός τόπου κατοικίας.