Ο πρόεδρος ΕΒΕΑ, κος Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Θεωρίες Συνομωσίας» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντοχές ακόμα για την διαπραγμάτευση
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να υπάρχουν αντοχές, ιδιαίτερα της νέας κυβέρνησης η οποία μετράει λίγους μήνες, η αγορά όμως δεν έχει αυτές τις αντοχές. Έχουμε βιώσει ένα βαθύ υφεσιακό περιβάλλον τα τελευταία 5-5,5 χρόνια και είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία στην καθημερινότητα της οποιασδήποτε επιχείρησης και ασχέτως μεγέθους, όταν υπάρχει αυτή η απίστευτη στενότητα ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων και του ουσιαστικού αποκλεισμού από τις διεθνείς χρηματαγορές αδυνατεί σήμερα να μπορέσει να καλύψει τις δανειοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Και εκεί που υπάρχει μια δυνατότητα το ταμειακό επιτόκιο το οποίο χορηγείται είναι σε εξαιρετικά μη ανταγωνιστικό επίπεδο.
Θα ήθελα να αναφέρω τρία πράγματα που θεωρώ ότι οι περισσότεροι συμφωνούμε πρώτον ότι από εδώ και πέρα η λιτότητα πρέπει να χαλαρώσει και να μην συνεχιστεί η μαζική και οριζόντια εφαρμογή αντιαναπτυξιακών μέτρων. Το δεύτερο αφορά την αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τρίτον απαιτείται η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Θεωρώ ότι υπάρχουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφωνεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, οπωσδήποτε το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, το οποίο δεν έχουμε προχωρήσει διότι ασχέτως από οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία παραμένει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι μη ανταγωνιστικό και μη σταθερό το οποίο θα μπορούσε να έχει προχωρήσει.
Για το ασφαλιστικό σύστημα
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό χρήζει μεταρρύθμισης. Αυτό στο οποίο θα συμφωνήσω και εγώ με την πίεση που ασκεί και η κυβέρνηση προς τους εταίρους και δανειστές μας είναι ότι δεν μπορούμε σε αυτό το εύθραυστο σημείο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία να πιέζουμε καταστάσεις. Αυτό το οποίο είμαι βεβαίως ότι ζητάει η κυβέρνηση είναι ένα περιθώριο χρόνου και εκεί νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι εάν όμως συνοδευτεί τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το εργασιακό που έχω την αίσθηση ότι παραμένουν τα δυο μεγάλα αγκάθια μεταξύ ημών και ευρωπαίων εταίρων, εάν δείξουμε μια καλή θέληση προχωρώντας κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι άσχετες από οποιοδήποτε μνημόνιο και συμφωνία…
ΔΗΜ: Όπως ;
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: Όπως το φορολογικό σύστημα της χώρα που πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα των γενικότερων επενδύσεων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, βλέπετε ότι λιβανίζουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και αναφέρομαι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία πέραν ότι θα αποφέρουν άμεσα 1,4 δις στο κράτος οι δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και τελείως θετικής διαφοροποίησης των περιοχών όπου στεγάζονται αυτή τη στιγμή τα 14 αεροδρόμια από πλευράς προσέλκυσης τουριστών , τα καταστήματα που θα δημιουργηθούν εκεί και ότι στην πλήρη εξέλιξή τους στα 40 χρόνια το κράτος έχει να κερδίσει περίπου 11,5 με 12 δις χωρίς να έχει πουλήσει υποδομές και που οι υποδομές που θα έχουν δημιουργηθεί μένουν στο ίδιο το κράτος.
Να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα ότι πραγματικά αλλάζουμε, πραγματικά θέλουμε κι εμείς να επιστρέψουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Δυστυχώς αυτά δεν τα έχουμε δει.
Ερωτηθείς πόσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: Έχουμε τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων που δείχνουν ότι το ισοζύγιο σε ότι αφορά τις εγγραφές και διαγραφές νέων επιχειρήσεων είναι αρνητικό. Έχουμε διαγραφές 5.311 επιχειρήσεων από όλες τις νομικές μορφές, ιδιαίτερα έντονο είναι οι διαγραφές των ατομικών επιχειρήσεων περίπου στις 3.000. Για αυτό το λόγο αναφέρομαι στα αναπτυξιακά μέτρα που πρέπει να λάβουμε ή τουλάχιστον να ληφθούν ή να ασκηθούν πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όπως το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που γίνεται πολύς λόγος αρκετά χρόνια τώρα αλλά δεν το έχουμε δει στην πράξη. Η τόνωση συγκεκριμένων κλάδων οικονομίας όπως ο πρωτογενής τομέας που έχουμε πολλά να κερδίσουμε και σε συνδυασμό με ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και κυρίως σταθερό.
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας
Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: Δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην ελληνική οικονομία και θεωρώ ότι με την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο πρωθυπουργός ότι θα μπορέσει τουλάχιστον να δοθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε.