Η βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κα Αντιγόνη Λυμπεράκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για την συνολική εικόνα της διαπραγμάτευσης
Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Η αλήθεια είναι ότι βαδίζουμε στο σκοτάδι, βαδίζουμε στο σκοτάδι και σαν κοινωνία βαδίζουμε στο σκοτάδι και σαν κόμματα της αντιπολίτευσης και φοβάμαι ότι ως ένα βαθμό βαδίζει στο σκοτάδι και η κυβέρνηση γιατί ακούω και διαβάζω πολύ διαφορετικές δηλώσεις.
Με παρηγορεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ένα επιτελείο γύρω του αποφάσισε να παρέμβει και να επιταχύνει τις συνεννοήσεις και η συνομιλία του και με την κα Μέρκελ και με τον κ. Νταισελμπλούμ δείχνει ότι υπάρχει μια αίσθηση του κατεπείγοντος του πράγματος. Επίσης και το άρθρο του κ. Δραγασάκη ουσιαστικά λέει ότι αν δεν κάνουμε συμφωνία θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα πολύ σκληρότερα και χωρίς να έχουμε και το πλεονέκτημα του να έχουμε ρευστότητα. Αυτή είναι η καλή πλευρά, η κακή είναι ότι οι μέρες τελειώνουν, ότι δεν βλέπουμε κάποια χειροπιαστή βελτίωση ή αλλαγή των συνθηκών και επίσης φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης επιμένει στην λογική θα κάνω ένα μεγάλο μακροβούτι, θα βγω την τελευταία στιγμή θα πω έφτασα και θα κάνω μια συμφωνία αλλά δεν γίνονται έτσι τα πράγματα στην Ευρώπη. Δυστυχώς γίνονται με πιο αργούς βασανιστικούς ρυθμούς και μικρά βήματα και αν χάσουμε όλο το χρόνο ελπίζοντας να κάνουμε την έκπληξη στο τέλος ίσως να θέλουμε και εμείς, να θέλουν και εκείνοι και να μην προλαβαίνουμε πια να το κάνουμε.
Ερωτηθείς αν είναι εφικτό το κλείσιμο μιας συμφωνία με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κοινή γνώμη και ειδικότερα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μια τιμωρητική διάθεση από την πλευρά των δανειστών και ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ότι δεν μπορούν να αποχωριστούν τα λίγα δις που χρειάζονται για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά είναι ότι θέλουν να κάνουν μια επίδειξη πυγμής. Αυτό είναι μια πολύ δηλητηριώδης πεποίθηση για την οποία δεν ευθύνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή με μεγάλη ευκολία και κατά τη γνώμη μου απρονοησία και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διολισθήσει σε αυτή την ιστορία.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι οι εκλογές ή το δημοψήφισμα θα λύσουν το πρόβλημα
Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Μακάρι να ήταν το πρόβλημα μας τέτοιο που να μπορούσε να λυθεί με εκλογές ή με δημοψήφισμα ή με τους γνωστούς τρόπους επαναδιατύπωσης της λαϊκής βούλησης. Αυτό που μας λείπει δεν είναι η υποστήριξη προς την κυβέρνηση, αυτό που λείπει στη χώρα είναι η ρευστότητα και μια κανονικοποίηση της καθημερινότητας δηλαδή η αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες με βάση τους οποίους θα πορευτούμε. Δηλαδή να αρχίσουμε να λειτουργούμε σαν μια κανονική χώρα που δεν έχει να ανησυχεί μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει αν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Αυτό δεν λύνεται με εκλογές και για αυτό πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και θα προχωρήσουμε σε μια συμφωνία γιατί μόνο μια συμφωνία μπορεί να μας λύσει το πρόβλημά μας.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή
Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Νομίζω ότι οποιαδήποτε ανάλυση έχω διαβάσει από το διεθνή Τύπο γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει μια αλλαγή νομίσματος στην Ελλάδα και επιστροφή στη δραχμή θα είναι μια πάρα πολύ σκληρή επιλογή δηλαδή θα είναι μια επιλογή η οποία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα προσαρμογής στη χώρα μας. Τέτοια προβλήματα που θα κάνουν τις σημερινές μας δυσκολίες με τους όρους των μνημονίων να φαίνονται περίπου παιχνιδάκια. Και ό λόγος είναι ότι η αλλαγή νομίσματος εκτός ότι δημιουργεί μια μεγάλη ασάφεια στο αύριο και το μεθαύριο δημιουργεί μια τρομερή ροπή προς υπερπληθωρισμό με αποτέλεσμα τα εισοδήματα τα οποία μπορείς να τα αυξήσεις με τους μισθούς υποτίθεται με το δικό σου νόμισμα στην πραγματικότητα θα τα κατατρώει ο πληθωρισμός με ταχύτητα τρομερή και αυτό σημαίνει ότι εξανεμίζονται και οι οποίες καταθέσεις και δημιουργείται και ένα κλίμα το οποίο δεν μπορεί να προσελκύσει αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε στην Ελλάδα δηλαδή μια σταθερότητα στις τράπεζες και κυρίως ξένα κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις.
Αυτό επομένως είναι σαν να πυροβολούμε τον εαυτό μας όχι στο πόδι αλλά σαν να πυροβολούμε τον εαυτό μας στην καρδιά κατευθείαν. Είναι πάρα πολύ αδιέξοδη γραμμή αυτή.
Ερωτηθείσα αν σκέφτονται στο ΠΟΤΑΜΙ την προοπτική σύγκλισης των κομμάτων που έχουν φιλοευρωπαϊκή πορεία
Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Μια συγκόλληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πιστεύουν στην Ευρώπη προκειμένου να πουν ότι πρέπει να γίνει συμφωνία δεν νομίζω ότι πολιτικά θα μας οδηγήσει σε κανένα καλύτερο σημείο. Απλώς θα εμπεδώσει την πεποίθηση ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που κυβερνούν και σε αυτούς που δεν κυβερνούν. Το πρόβλημα της χώρα μας δεν είναι απλώς να δημιουργήσουμε ένα χαντάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, το πρόβλημα της χώρας μας είναι να στοιχηθούμε όλοι που πιστεύουμε ότι το αύριο είναι καλύτερο μέσα στην Ευρώπη, είτε βρίσκονται στο χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης. Και αυτή η στοίχιση δεν γίνεται με το να φτιαχτούνε πολιτικά μορφώματα γίνεται μέσα από την πολιτική συζήτηση και τον πολιτικό διάλογο και κυρίως την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης της οποίες να υποστηρίξει και η αντιπολίτευση ή το μέρος της αντιπολίτευσης που δεν βρίσκεται στην πολιτική για να κάνει καριέρα αλλά για να σώσει τη χώρα.
Εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ είμαστε ένα καινούργιο κόμμα δεν έχουμε λόγο να πάμε να δώσουμε σωσίβιο στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.