Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, κος Άκης Τσελέντης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την μεγάλη σεισμική δόνηση στο Νεπάλ

Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ:Ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ παραπάνω από τις εκτιμήσεις. Συμμετείχα σε μια επιτροπή το 1994 με σκοπό το σεισμικό σενάριο του Κατμαντού, ήταν γνωστό από τότε ότι αυτή η πόλη ήταν στην λίστα μερικών άλλων πόλεων, μια από οποίες είναι και η Κωνσταντινούπολη, που θα έχουμε στο μέλλον εκατόμβες θυμάτων λόγω της μεγάλης σεισμικότητας και λόγω ότι υπήρχε ένα «σεισμικό κενό». Δηλαδή είχαμε μια περίοδο που είχαμε σεισμική δράση και ξαφνικά είχαμε ένα πάγωμα της κίνησης του φλοιού και αναμενόταν  κάτι σίγουρο και δεν εξεπλάγημεν ως σεισμολόγοι ότι έγινε αυτή η καταστροφή εκεί πέρα.

 

Ερωτηθείς τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα  και για την υφήλιο όλη αυτή η σεισμική δόνηση

 

Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάθε σεισμός πάνω από 8 ρίχτερ θεωρείται παγκόσμιας εμβέλειας γιατί για παράδειγμα οι σεισμογράφοι μας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραφαν τη δόνηση αυτή περισσότερο από 4 ώρες. Τα κύματα φύγανε από εκεί και κάνανε τη γη γύρω–γύρω πολλές φορές περιστροφή. Ένας σεισμός τόσο  μεγάλος μπορεί να επηρεάσει όλη τη γη και μάλιστα εγώ είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το φαινόμενο ντόμινο δηλαδή σίγουρα θα έχουμε και ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων και όχι και πολύ κοντινών μάλιστα και μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο για αυτό χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή στην από εδώ και πέρα παρακολούθηση της σεισμικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχει πιθανότητα για μεγάλα γεγονότα και θα έλεγα ότι όχι αύριο αλλά μπορεί αυτή η ενεργοποίηση κάποια στιγμή να φτάσει και στην περιοχή μας.  Υπάρχουν περιοχές του Ελλαδικού χώρου οι οποίες είναι ώριμες, υπάρχουν περιοχές του Ελλαδικού χώρου πολύ επικίνδυνες οι οποίες είναι και κοντά σε αστικά κέντρα και για αυτό το λόγο λέω ότι η σεισμική θωράκιση της χώρας να είναι πάντα σε εγρήγορση.

Τις περιοχές αυτές τις παρακολουθούσαμε γιατί από τον Ιούλιο και μετά δεν θα μπορούμε να τις παρακολουθούμε. Εύχομαι να μην τα ξαναπούμε μετά από κάποιο ελληνικό σεισμό γιατί τότε κάποιοι θα έχουν ευθύνες γιατί εγώ έχω κάνει αυτό που έπρεπε να κάνω τώρα από εκεί και πέρα κάποιοι θα έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κος Εύθυμης Λέκκας μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την μεγάλη σεισμική καταστροφή στο Νεπάλ

 

Ε. ΛΕΚΚΑΣ: Είναι μια δύσκολη κατάσταση αντίστοιχη με  αυτή που έχουμε δει πολλές φορές σε μεγάλες κρίσεις και καταστροφές. Η καταστροφή είναι ελεγχόμενη στην πόλη του Κατμαντού εκείνο όμως που με φοβίζει ιδιαίτερα είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη περιοχές γειτονικές με το Κατμαντού όπου δεν υπάρχει πρόσβαση και εκεί επειδή από άποψη  τόσο σεισμολογικών παραμέτρων όσο και γεωδυναμικών τα πράγματα θα είναι πιο αρνητικά συνεπώς εκεί ενδεχομένως  να υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων.