Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Μηλιός, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Αυτό που θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας, αυτό που θα πει είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και ως προς τα οικονομικά θέματα και όχι μόνο και δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση που να έχουν την πρόθεση να δεσμεύσουν τη χώρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ερωτηθεί ο λαός.
Επομένως θα θέσει το θέμα των εκλογών τονίζοντας εξάλλου κάτι που λέμε συνέχεια ιδίως μετά τις ευρωεκλογές ότι διαπιστώνουμε μια σαφή αναντιστοιχία ανάμεσα στο συσχετισμό δύναμης όπως είναι στη Βουλή και στην καταγραμμένη θέληση του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα επομένως αυτός είναι ο λόγος ενόψει και αυτών που έχει πρόθεση να συμφωνήσει η κυβέρνηση να γίνουνε πρόωρες εκλογές.
Ερωτηθείς με ποια διαπραγματευτική δύναμη θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το χρέος και γιατί δεν επιδιώκουν μια συμφωνία με την ΝΔ για το χρέος
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Το θέμα του χρέους δεν είναι τεχνικό, είναι ένα θέμα καθαρά πολιτικό και ο τρόπος που θα διευθετηθεί το χρέος έχει να κάνει με το ποιες πολιτικές θα συνεχίσουν ή δεν θα συνεχίσουν να ασκούνται.
Η ΝΔ και οι περισσότερες κυβερνήσεις στην ΕΕ επιδιώκουν μια ρύθμιση του χρέους η οποία να είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της λιτότητας εμείς σκοπεύουμε να αλλάξουμε ριζικά αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι θέμα ελληνικό είναι ευρωπαϊκό, οποιοδήποτε λεξικό να ανοίξετε υπάρχει πλέον το λήμμα ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Εμείς θα θέσουμε την πρόταση που έχουμε για την αντιμετώπιση κρίσης χρέους στη χώρα μας και συγχρόνως θα ζητήσουμε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος για να ανοίξει το ζήτημα συνολικά.
Ερωτηθείς γιατί δεν τους βρίσκει σύμφωνους τη πρόταση Κουβέλη να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Το χρέος δεν είναι ένα ουδέτερο ζήτημα, ο τρόπος που αντιμετωπίζει κανείς την κρίση χρέους έχει να κάνει με τις πολιτικές που ασκούνται μέσα στη χώρα. Επομένως μια ρύθμιση του χρέους η οποία θα είναι όπως το ελληνικό PSI εννοώ και για την Ελλάδα τώρα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη δεν αλλάζει τα πράγματα. Έγινε το PSI κουρεύτηκε το χρέος, είχαμε πρόβλημα στις τράπεζες, είχαμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και στους μικροομολογιούχους συνέχισαν οι ίδιες πολιτικές της λιτότητας σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Εμείς ξεκινάμε από μια άλλη θέση, λέμε ότι θα πρέπει οι λύσεις που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και ήταν αποδοτικές όπως η ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953 να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Ελλάδας και ότι αυτό είναι εφικτό. Δηλαδή διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα λέμε ότι και για τις μεγάλες χώρες που μια διαγραφή θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη επειδή σε αυτές τις χώρες το χρέος το κρατούν κυρίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες επομένως θα έθεταν θέμα ανακεφαλαιοποίησης και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν πρέπει να κουρεύονται ...Υπάρχουνε διαφορετικές λύσεις για αυτές τις χώρες που αφορούν το ρόλο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή η ΕΚΤ είναι σε θέση να αναλάβει την εξυπηρέτηση του χρέους της Ιταλίας και της Γαλλίας ώστε να μπορέσουν και πάλι να υπάρξουν λύσεις που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος , θα στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και που δεν θα διαλύουν τα ταμεία , το ασφαλιστικό σύστημα, την υγεία κλπ
ΔΗΜ: Πάντως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από την άλλη πλευρά να κινηθεί προς την κατεύθυνση την οποία εσείς δείχνετε.
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή έχουν κυβερνήσεις οι οποίες είναι ανάλογες με τη δική μας κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου... Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι δύο πράγματα, πρώτον να υπάρξει μια κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική. Αυτό είναι καταλύτης θα δημιουργήσει διαδικασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη πρώτα από όλα επειδή θα θέσει τα θέματα στο επίπεδο ακριβώς το διακυβερνητικό, το υψηλό επίπεδο της Ευρώπης. Από την άλλη μεριά σε όλη την Ευρώπη το κλίμα έχει πλέον αλλάξει γιατί φαίνεται ότι αυτές οι πολιτικές δεν οδηγούν εκεί που είχε πει ο κ. Ντράγκι “θα κάνω ότι πρέπει και ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους στην Ευρώπη”. Επανήλθε η χρηματοπιστωτική αναξιοπιστία , η Ισπανία βγήκε να δανειστεί στις αγορές και δεν υπήρξαν προσφορές και δεν έγινε η δημοπρασία έτσι όπως την είχε σχεδιάσει, τα ελληνικά σπρεντ εκτινάχθηκαν επομένως είναι μια κατάσταση που ανησυχεί πάρα πολύ τους πολίτες της Ευρώπης και αυτό το βλέπουμε στους θεσμούς , στα συνδικάτα εξ, στα ινστιτούτα παντού όλοι μιλάνε για μια άλλη ρύθμιση του χρέους.
Ερωτηθείς αν θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διεξαχθούν γρηγορότερα οι εκλογές
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Δεν πρόκειται να πούμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα μπούμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει εκ του πολιτειακού ρόλου τον οποίο έχει αλλά εν πάση περιπτώσει θα του περιγράψουμε το πρόβλημα το οποίο θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό το γνωρίζει. Η αίσθηση μας είναι ότι καταληκτική ημερομηνία και για τις εθνικές εκλογές είναι ο Μάρτιος όταν θα έχουμε εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, από εκεί και πέρα έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι κάθε μέρα που περνάει γίνονται τα πράγματα χειρότερα και γίνονται χειρότερα όχι για όλους αλλά για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Υπάρχουνε σε όλα τα ζητήματα εναλλακτικές προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις οι οποίες δεν ακολουθούνται ακριβώς επειδή η κυβέρνηση εκπροσωπεί άλλα συμφέροντα. Επομένως όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα από εκεί και πέρα αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε η συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας είναι εν μέρη και υποχρέωσή μας να θέσουμε τις θέσεις μας, να εξηγήσουμε σε αυτή την συγκυρία που έχει πάρα πολλές όψεις την εναλλακτική πολιτική που προτείνουμε.
ΔΗΜ.: Πάντως οι προσδοκίες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες ενδεχομένως να δημιουργήσουν πολύ περισσότερα θέματα την επομένη των εκλογών εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει γιατί αυτή τη στιγμή η ρεαλιστική πραγματικότητα δείχνει έναν άλλο δρόμο διακυβέρνησης και αποφάσεων. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να κόβει μισθούς και να στραγγαλίζει την κοινωνία
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Θα διαφωνήσω μαζί σας και θα επιμείνω στο ότι αυτή η κυβέρνηση όπως και πολλές άλλες κυβερνήσεις θέλουν να κόβουν μισθούς και σας θυμίζω ότι η πρώτη δήλωση του κ. Ντράγκι όταν ανέλαβε τη θέση του ως πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο είναι παρωχημένο και ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις εννοώντας ακριβώς τις περικοπές στους μισθούς και στα δικαιώματα. Επομένως είναι ένα σχέδιο διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι ένα σχέδιο που εκπροσωπεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, τα συμφέροντα ολιγαρχιών και αυτό λέμε εμείς και στον ελληνικό λαό αλλά και το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς το λέει σε όλους τους λαούς ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει.
ΔΗΜ: Απλά αυτή η πρόταση είναι μειοψηφούσα στην Ευρώπη κατά συνέπεια αν δεν καταφέρετε να αλλάξει το πιθανότερο είναι να προσαρμοστείτε στην πλειοψηφία.
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Είναι μειοψηφούσα αλλά με μια δυναμική κίνηση που αλλάζει τα πράγματα . Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι είναι πλειοψηφική πλέον και αν δούμε και λάβουμε υπόψη μας και τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία για παράδειγμα πρώτο κόμμα εμφανίζεται να είναι το ΠΟΔΕΜΟ ένα από τα δύο κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.