Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και μέλος της Ελληνικής Διαπραγματευτικής Ομάδας, κος Νίκος Θεοχαράκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στο θέμα των διαπραγματεύσεων
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε σε ένα συγκεκριμένο δρόμο ο οποίος είναι προς τη θετική κατεύθυνση υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές τις οποίες θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε. Επίκειται ένα Eurogroup στις 24 του μηνός, το Euroworking group είναι μια ιστορία των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών που προετοιμάζει αυτό για να τους δείξει περίπου σε ποιο σημείο είμαστε. Στο πλαίσιο της ομάδας των Βρυξελλών είχαμε μια συζήτηση η οποία ήταν ναι μεν σε καλό κλίμα αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας.
Ερωτηθείς τι ζητούν οι δανειστές και η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Στην πραγματικότητα όλο το πακέτο είχε διάφορα σημεία τα οποία θα έπρεπε να υποχωρήσει κανένας ξεχωριστά οπότε όλες αυτές οι υποχωρήσεις μαζεύονται και είναι πακέτο. Είναι προφανές βέβαια ότι οι συντάξεις έχουν τη μερίδα του λέοντος.
ΔΗΜ.: Ζητούν μειώσεις και κύριων συντάξεων, για τις επικουρικές με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος το γνωρίζαμε
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο αυτό είναι ορισμένα ζητήματα τα οποία άμα τα βάλεις όλα μαζί σου λέει ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα και έχουν την άποψη ότι έχουμε κάνει υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις στο μακροοικονομικό επίπεδο. Κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι αλήθεια όπως επίσης και κατά την άποψη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των περισσότερων νουνεχών ανθρώπων η συνέχιση του προγράμματος έτσι όπως την αντιλαμβάνονται ενώ βγαίνει μέσα στο δικό τους μακροοικονομικό πλαίσιο στην πραγματικότητα οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Οπότε αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε από τη μια είναι να αποδεχτεί κανένας το πρόγραμμα που δεν οδηγεί πουθενά, ακόμα δηλαδή και αν υποθέσουμε ότι κάποιος είχε ακολουθήσει μια τακτική άκρως υποταγής και έδινε γη και ύδωρ και τη γη και το ύδωρ θα την έβγαζε στον πάτο του πηγαδιού.
Ερωτηθείς αν οι δανειστές επαναφέρουν το mail Χαρδούβελη ως δική τους απαίτηση
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι αλήθεια αυτό, έχουν αποδεχτεί πλήρως την 20η Φεβρουαρίου, έχουν αποδεχτεί πλήρως ότι υπάρχει η ευελιξία της κυβέρνησης απλά σου λέει αποφάσισε εσύ ποια ευελιξία θέλεις και στο πλαίσιο αυτό εκεί είναι που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει η ευελιξία να σπρώξει το φάκελο ολοένα και προς τα έξω. Δεν είναι δηλαδή κάτι συγκεκριμένο ούτε έχουν το mail Χαρδούβελη και λένε «ακολούθησε αυτό», όχι αυτά είναι φαντασιώσεις περισσότερο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται κάποια στοιχεία ότι είναι τα πρωτόκολλα του Χαρδούβελη όχι τέτοια πράγματα. Δεν αποδέχονται ότι μπορείς να κάνεις μια πολιτική δική σου. Το είχαν αποδεχτεί αλλά μέσα στα όρια μιας ευελιξίας και αυτή η ευελιξία δεν τους αρέσει τόσο πολύ. Σου λέει ότι αν κάνεις αυτά που θέλεις δεν θα βγει το πρόγραμμα οπότε «σπάστα και ξανά ρίχτα και υποχώρησε ένα, δυο, τρία. Βάλε κάτι αλλά βγάλε κάτι» αυτή είναι όλη η ιστορία που παίζεται.
Οι κόκκινες γραμμές τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ υπάρχουν αλλά θέλω να πω ότι θα υπάρξουν κάποια πράγματα στα οποία άμα αποφασίσουμε σε τελευταία ανάλυση να συμφωνήσουμε θα γίνουν κάποιες μεταβολές στην πολιτική, θα πάνε αργότερα.
Για το ζήτημα του ΦΠΑ
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα με το ΦΠΑ το οποίο έχει να κάνει πιο πολύ με μια ενοποίηση κάποιων συντελεστών. Σε τελευταία ανάλυση αυτά που εμφανίζονται ως τεχνικά ζητήματα δεν παύει να έχουν άμεση επίπτωση στην πραγματική ζωή του κόσμου δηλαδή και κάποιες προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες αποτελούσαν συστατικό σημείο του προγράμματος του κόμματος δεν υπάρχει θέμα να πάμε πίσω. Αυτά είναι δεδομένα, τα έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, αυτό είπε ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι παραπάνω.
Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανότερη μια συμφωνία ή πιθανότερο το αδιέξοδο και τη ρήξη
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Μεσούσης της διαπραγμάτευσης είναι εντελώς λάθος κάποιος να λέει αν έχουμε στο βάθος του μυαλού μας να οδηγήσει η ελευθερία το λαό πάνω από τα οδοφράγματα ή να ακολουθήσουμε μια πολιτική άκρας ανεκτικότητας. Και αυτό από μόνο του αποτελεί πληροφορία … Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία.
Ερωτηθείς αν έχουμε την δυνατότητα να αποπληρώσουμε τις επόμενες δόσεις και μέχρι πότε αντέχουμε οικονομικά
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Μάρδας τα εξηγεί με εξαιρετική ενάργεια. Στην διαπραγμάτευση δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό να ξέρουν την κατάσταση μας όμως ουδέν κρυπτόν …
ΔΗΜ: Και αυτό μας φέρνει σε μια ασθενέστερη θέση επειδή γνωρίζουν;
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Όχι αναγκαστικά
ΔΗΜ: Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο αυτό;
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Φυσικά εξαρτάται από πως το βλέπει κανένας. Αλλά ας μη μιλήσουμε παραπάνω για αυτό το θέμα το γεγονός είναι ότι πάμε με διάθεση να τα βρούμε από εκεί και πέρα υπάρχουν πάντα σημεία πέρα από τα οποία δεν μπορεί κανένας να πέσει . Εγώ είμαι αισιόδοξος …
Ερωτηθείς ποιο είναι το σημαντικότερο που αναμένουμε από το Eurogroup
Ν. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: Στο Eurogroup θα δούμε καταρχήν διαθέσεις. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο μετά ακολουθούνε και άλλα δηλαδή αφού λήξει το πρώτο κομμάτι μετά θα πάμε για τη μεγάλη διαπραγμάτευση. Θα δούμε τι θα γίνει γιατί όλα αυτά δεν είναι για να τα συζητάει κανείς ανοιχτά.