Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, είπε:
Για τους μισθούς και τις συντάξεις
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο τέλος του μήνα και μπορεί ακόμα και τα έσοδα λόγω των ρυθμίσεων που υπάρχουν να υπερβούν τις όποιες προβλέψεις έχουμε αλλά όπως ξέρετε το ταμείο πηγαίνει κάθε μέρα και υπάρχουν κάποιες μέρες του μήνα δηλαδή μπορεί στο τέλος του μηνός να μαζέψουμε πάρα πολλά χρήματα αλλά στις 24 να έχω κάποιο έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να το καλύψω. Ως εκ τούτου εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούμε να πληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις στο χρόνο που πρέπει και έτσι μέσω αυτή της συγκεκριμένης πράξης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι το οποίο να μας δίνει μια άνεση έχοντας ως δεδομένο τις πιο δυσμενείς εξελίξεις που μπορεί να έχουμε στην ελληνική οικονομία.
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι για να μας δημιουργεί μια άνεση έχοντας υπόψη τις εξελίξεις που έχουμε με τους διαπραγματευτές, έχοντας υπόψη κάποιες αποκλείσεις που έχουμε στα έσοδα ως εκ τούτου τα 180εκατομμύρια δεν είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα και θεωρώ ότι θα καλυφθεί αλλά εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε μια άνεση χρημάτων. Με αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καλύπτουμε ότι αποκλείσεις παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό και συγχρόνως εξασφαλίζουμε μια άνεση χρημάτων.
Ερωτηθείς αν μπορεί να βεβαιώσει ότι θα καταβληθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε και με αυτά που προσδοκούμε ότι θα έχουμε φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στους χρόνους που χρειάζονται.
Ερωτηθείς αν θα έχουμε χρήματα για μισθούς, συντάξεις και τα λειτουργικά έξοδα του κράτους για τον επόμενο μήνα
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Για αυτό έγινε αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου παίρνοντας το όποιο ενδεχόμενο ότι μπορεί κάποιες εξελίξεις να μην λάβουν χώρα κατά τον προβλεπόμενο χρόνο και όπως θέλουμε. Θέλω να έχω αυτές τις ρεζέρβες έτσι ώστε να αντιμετωπίσω τα όποια προβλήματα μπορεί να δει η ελληνική οικονομία και τον Μάιο.
Για τις καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Η διαπραγμάτευση γενικά καθυστέρησε βέβαια είναι δύο τα μέρη που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση, εμείς πιέζουμε έτσι ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά είναι και το δεύτερο μέρος το οποίο έχει τους δικούς του χρόνους και τη δική του στρατηγική και τις δικές του πολιτικές. Δηλαδή δεν αρκεί μόνο η πίεση του ενός συμβαλλόμενου μέρους που αυτή ασκείται και ασκείται από την περίοδο που ανέλαβα. Όταν αναλάβαμε το πρώτο χαρτί που είδα στο γραφείο μου ήταν ένα άνοιγμα ταμειακό 552 εκατομμυρίων στις 24 Φεβρουαρίου, θεωρητικά δεν θα πλήρωνα μισθούς του Φεβρουαρίου και βλέπετε ότι από τότε ως σήμερα με τους όποιους χειρισμούς κάνουμε και βέβαια τους πληρώνει και η αγορά γιατί αναγκαζόμαστε κάποιες δαπάνες που τις θεωρούμε ελαστικές να μην τις πληρώσουμε , τα καταφέρνουμε και πληρώνουμε στους χρόνους που πρέπει τις υποχρεώσεις μας.
Δεν είναι εύκολη αυτή η άσκηση από το Φλεβάρη να φτάσουμε στον Απρίλη και μπορώ να σας πω ότι μπορεί να έχουν εκπλαγεί ακόμα και συνάδελφοι της αντιπολίτευσης πως τα έχουμε καταφέρει αλλά εν πάση περιπτώσει τα έχουμε καταφέρει.
Για το πάγωμα των πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Πληρωμές γίνονται δεν γίνονται αυτές που έπρεπε να γίνουν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το πράγμα στην ελληνική ιστορία. Ότι μπορεί αν πληρωθεί πληρώνεται, προμηθευτές πληρώνονται εκεί που μπορούμε να πληρώσουμε, ότι έχει σχέση με την υγεία πληρώνεται, με την παιδεία πληρώνεται, με τα διάφορα υπουργεία, το πετρέλαιο θέρμανσης αρχίσαμε να το καταβάλουμε σταδιακά από την προηγούμενη εβδομάδα δηλαδή δεν βλέπουμε μόνο μισθούς και συντάξεις.
Ερωτηθείς αν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα αποθεματικά θα έχει σοβαρή επίπτωση στις εμπορικές τράπεζες
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα και βέβαια θεωρούμε ότι όλα αυτά θα λυθούν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς θα γίνει γρήγορα. Δηλαδή οι τράπεζες έχουν διέξοδο να καλύψουν αυτό το κενό στην βραχυχρόνια περίοδο.