Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, κος Άκης Τσελέντης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, είπε:
Με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη
Α.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτή η δραστηριότητα έχει αρχίσει να φαίνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με μικροσεισμούς, ολοκληρώθηκε με τον 6,1 χθες το βράδυ και θα έλεγα ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κατά 90% φυσιολογικά. Λέω 90% γιατί ο σημερινός σεισμός ο 5,4 λίγο με προβλημάτισε γιατί δεν περίμενα τόσο μεγάλο μετασεισμό, πάντως κατά 95% θα έλεγα ότι είναι το κυρίως γεγονός αλλά σίγουρα θα καταλάβουμε και κάποιον άλλο ισχυρό μετασεισμό ο οποίος όμως επειδή θα είναι στην θάλασσα περίπου στον ίδιο εστιακό χώρο δεν θα μας προκαλέσει καμία ανησυχία επομένως δεν πρέπει να φοβόμαστε καθόλου.
Μου κάνει εντύπωση ότι κάθε χρόνο πριν από τις διακοπές βγαίνει ένα άρθρο στην Le Monde ότι έχουν βρει κάποιοι επιστήμονες ότι περιμένουμε 9 ρίχτερ στον Ελλαδικό χώρο και έχει προκληθεί πανικός και ειδικά στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό σεισμό όπως επίσης σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα στην Ελλάδα να έχουμε τόσο μεγάλο σεισμό γιατί για να έχουμε ένα σεισμό της τάξης των 9 ρίχτερ πρέπει το ρήγμα να είναι πάνω από 350 χιλιόμετρα και τέτοια ρήγματα δεν έχουμε στην Ελλάδα. Είναι ύποπτα δημοσιεύματα γιατί έχουν βγει από το 2011 και βγαίνουν συνέχεια τέτοια εποχή, κάποιος κάνει σπέκουλα με αυτό το πράγμα.
Για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Α.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δυστυχώς κινδυνεύουμε τον Ιούνιο να σταματήσουμε την 24ωρη βάρδια γιατί δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τους συμβασιούχους που δουλεύουν εδώ και φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε μαρασμό με ότι αυτό συνεπάγεται. Γιατί αν έχουμε κάποιο ισχυρό σεισμό στο μέλλον που κάποια στιγμή θα έχουμε και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και μπορεί να είναι κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο τότε πραγματικά θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε. Δεν νομίζω ότι ένα κονδύλι το να πληρώσουμε δέκα παιδιά που δουλεύουν νυχθημερόν με 650€ το μήνα είναι τόσο δύσκολο και θα πέσει έξω ο κρατικός προϋπολογισμός. Από στιγμή σε στιγμή οδηγούμαστε σε κλείσιμο της 24ωρης βάρδιας μετά από τόσες δεκαετίες λειτουργίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.