Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με βάση το οργανόγραμμα της κυβέρνησης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Από ότι ξέρω δεν γίνεται μια συνένωση χαρτοφυλακίων, η επαφή των δύο υπουργείων θα αφορά έναν περιορισμένο χώρο, κάποιες περιορισμένες δράσεις οπότε η επιχειρησιακή δραστηριότητα, το διοικητικό έργο θα παραμένει στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του σε σχέση με το άρθρο του κ. Πανούση
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω προλάβει να το διαβάσω, η δουλειά που υπάρχει στο υπ. Δικαιοσύνης συνήθως έχει χαρακτηριστικά διαχείρισης κρίσης.
ΔΗΜ: Εδώ προκύπτει ένα ζήτημα που είναι το εξής υπάρχει για παράδειγμα μια εντολή από τη Δικαιοσύνη για την πρυτανεία, ζητούν οι Εισαγγελείς να παρέμβει η Αστυνομία και η αστυνομία δεν εκτελεί αυτή την εντολή γιατί συμβαίνει αυτό;
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν από την Δικαιοσύνη προκύπτει ένα δέον γενέσθαι η Αστυνομία οφείλει να εφαρμόσει όμως η Αστυνομία έχει και δικά της κριτήρια τα οποία αφορούν και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κάτι. Η Αστυνομία θα σταθμίσει για παράδειγμα αν αυτό θα γίνει τώρα ή μετά. Μια γενική ρήτρα στην έννομη τάξη μας είναι η κατάσταση ανάγκης, όλοι οι κανόνες όταν υπάρχει μια κατάσταση ανάγκης οδηγούνε σε σταθμίσεις ποιο θα είναι το μεγαλύτερο κακό, ποιο θα είναι το μεγαλύτερο όφελός, η Αστυνομία από την πλευρά της επιχειρησιακά σταθμίζει και τέτοιες καταστάσεις.
Η καλή λειτουργία υπάρχει αναμφίβολα όταν οι νόμοι εφαρμόζονται αλλά οι νόμοι εφαρμόζονται όχι με οποιοδήποτε κόστος, ούτε εφαρμόζονται με ένα τρόπο τυπικό ο οποίος να μπορεί να οδηγεί σε ουσιαστικές αδικίες οι οποίες επίσης συνδέονται με τις συνταγματικές μας αξίες και δικαιώματα. Όλο αυτό είναι ένα σύστημα, το σταθμίζει οπωσδήποτε και το υπ. Προστασίας του Πολίτη, η Δικαιοσύνη εκδίδει τις αποφάσεις της σύμφωνα με αυτό το οποίο κρίνει και πολλές φορές έχουμε συγκρούσεις, έχουμε δυσκολίες το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα.
Για το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη και την κριτική της Αντιπολίτευσης
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η σκληρή κριτική και δικαίωμα είναι και συμβολή πρέπει να είναι το θέμα είναι μήπως υπάρχουν λάθη αυτό με αφορά περισσότερο στην κριτική αυτή και πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, στην περίπτωση της κατάργησης των σωφρονιστικών καταστημάτων τύπου Γ ναι μεν η κατάργηση αυτή οδηγεί σε ένα πιο ανθρωπιστικό καθεστώς έκτισης της ποινής αλλά προάγει και την ασφάλεια. Διότι αντικαθιστά ένα σύστημα όπου όλοι οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι κρατούμενοι θα πηγαίνουν σε μια φυλακή η οποία μάλιστα δεν είναι σε ασφαλή τοποθεσία γιατί γύρω –γύρω έχει λόφους το αντικαθιστά με ένα σύστημα όπου οι αυξημένες συνθήκες ασφάλειας, τα παραρτήματα ασφάλειας θα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Επομένως θα έχουμε περισσότερη ασφάλεια όπως νομίζω ότι είχαμε περισσότερη ασφάλεια με το σύστημα το οποίο προϋπήρχε.
Νομίζω ότι αντικαθιστούμε ένα σύστημα με επισφαλή ασφάλεια με ένα άλλο με ασφάλεια η οποία είναι μεγαλύτερη και τα προβλήματα ασφάλειας στο Δομοκό ήταν και άλλα. Για παράδειγμα πρόβλημα ασφάλειας μπορεί να υπήρχε επειδή όλοι οι κρατούμενοι που θεωρούνται επικίνδυνοι μαζεύονται στον ίδιο χώρο και γνωρίζονται μεταξύ τους και ίσως με τον τρόπο αυτό μπορεί να κάνουν και συνεννοήσεις επικίνδυνες για την δημόσια τάξη και δεύτερον γιατί κάποτε υπάρχουν ανάγκες μετακίνησης, μπορεί να υπάρχουν για λόγους υγείας, εκπαίδευσης αλλά και για λόγους ασφάλειας επειδή ένας κρατούμενος που βρίσκεται εκεί στην μοναδική φυλακή τρίτου τύπου μπορεί να κινδυνεύει από συγκρατουμένους του.
Όλες οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι απρόσωπες, δεν φωτογραφίζουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά κατηγορίες εγκλημάτων.
Γιατί βάλαμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τους ασθενείς ; Γιατί έχουμε νοσηλευτικούς χώρους μες τις φυλακές οι οποίοι είναι απαράδεκτοι και έχουμε πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πληρώνουμε και πολλά χρήματα αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει σαν πολιτεία είναι να μην έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι άρρωστοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Κάποιοι έχουν κάνει βαριά εγκλήματα αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί την πολιτεία ούτε την κοινωνία να τους μεταχειρίζεται βασανιστικά. Γιατί αν έχει έναν άνθρωπο η πολιτεία σε συνθήκες τελείως ακατάλληλες για την θεραπεία του τότε η μομφή πηγαίνει σε βάρος της και ξέρετε αυτές οι καταστάσεις δεν συμψηφίζονται, δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή εσύ ήσουν εγκληματίας έτσι και εγώ η πολιτεία εγκληματώ.
Ασχολούμαστε με τους ισοβίτες γιατί έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό ισοβιτών στις ελληνικές φυλακές το οποίο δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε πάρα πολλά ισόβια και δεν μπορούσαμε δηλαδή να μην αποβλέψουμε και σε αυτή την κατηγορία αλλά βεβαίως με μειώσεις οι οποίες εξασφαλίζουν ότι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχει εκτιθεί μες τη φυλακή πριν βγουν έξω.
Για την τροπολογία για τον κατ’ οίκον περιορισμό
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Την μελετούμε αυτή τη στιγμή και θα την εισαγάγουμε στην Βουλή. Καταρχήν ο κατ΄οίκον περιορισμός αφορά ιδίως τις κατηγορίες των κρατουμένων που είναι άρρωστοι ή ανάπηροι και όπου οι συνθήκες της φύλαξης δεν τους βοηθούν.
ΔΗΜ: Εδώ υπάρχει η κατηγορία ότι αυτό γίνεται φωτογραφικά για κάποιους συγγενείς κατηγορουμένων για τρομοκρατία - για την οικογένεια Τσάκαλου – προκειμένου να βγουν από τη φυλακή και ότι στην ουσία με αυτό τον τρόπο το υπουργείο υποκύπτει σε όλο αυτό που γίνεται στους δρόμους με τις καταλήψεις κλπ
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι δεν είναι φωτογραφική η ρύθμιση ήδη έχει αποδειχθεί με το γεγονός ότι στον Τύπο δεν την συνδέουν όλοι με την υπόθεση Τσάκαλου άλλοι την συνδέουν με την κα Σταμάτη κλπ.
Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε τον τελευταίο καιρό είναι όντως ότι ορισμένες περιπτώσεις όπου έχουμε την κράτηση συγγενών άλλων κρατουμένων δημιουργείται ένας κοινωνικός προβληματισμός.
Θα προτιμούσα πραγματικά να έχω χρόνο για μια τέτοια ρύθμιση και να μην έρθει την τελευταία στιγμή αλλά μερικές φορές η νομοθεσία γίνεται υπό όρους κατάστασης ανάγκης. Δηλαδή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε κάποια περιστατικά τα οποία είναι επίκαιρα και στα οποία η πολιτεία μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει το οποίο να είναι και θεσμικά σωστό βέβαια.
Το επίκαιρο το οποίο μας απασχολεί είναι και η απεργία πείνας βέβαια ανεξάρτητα αν υπάρχει απεργία πείνας οι ρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται αυτή τη στιγμή είναι ρυθμίσεις οι οποίες απηχούν μια φιλοσοφία η οποία έτσι κι αλλιώς υπήρχε και ένα πρόγραμμα που έτσι κι αλλιώς υπήρχε. Δηλαδή οι ρυθμίσεις που προωθούνται νομίζω ότι και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν αλλά υπήρχαν και στα δικά μου τα συγγράμματα. Υπήρχαν οι αντιλήψεις αυτές έτσι κι αλλιώς μακροπρόθεσμα τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματικά μια συγκυρία αναγκάζει την πολιτεία πολλές φορές να επισπεύσει τις παρεμβάσεις της αυτό όταν υπάρχει κατάσταση ανάγκης το βλέπω σαν κάτι που συνδέεται με την ανάγκη να προτάξουμε με την αξία της ζωής.
Για την απόδραση της κας Στάματη
Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόβλημα υπήρξε και για αυτό γίνεται και διοικητική έρευνα και γίνεται και ποινική έρευνα, οι συνθήκες θα μας δείξουν εάν το πρόβλημα αυτό ήταν απλώς εξατομικευμένο ή εάν υπήρξε κάποια οργάνωση σε αυτό επιφυλάσσομαι και δεν θέλω να παρέμβω.