Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέκος Καλύβης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει νέα λίστα για τις διαπραγματεύσεις

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Εγώ γνωρίζω τη λίστα που έχει περίπου 20 μέτρα τα οποία είναι ορισμένα άμεσης απόδοσης, υπάρχουν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και υπάρχει ανοιχτό το θέμα της συζήτησης για μια σειρά άλλα ζητήματα. Λεπτομέρειες για το αν υπάρχει νέα λίστα αυτό δεν το γνωρίζω.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιτευχθεί  συμφωνία

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Η επιδίωξη είναι να υπάρχει συμφωνία και προφανώς την επόμενη εβδομάδα επειδή λήγουν και κάποια ομόλογα του ΔΝΤ είναι απαραίτητο να υπάρξει μια λύση διότι έχουμε διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση με διαδικασίες εσωτερικού δανεισμού να συνεχιστεί αυτό το πράγμα . Δηλαδή για να αποπληρώνουμε δόσεις η χώρα δεν μπορεί, έχει μείνει οκτώ –εννέα μήνες χωρίς να υπάρχει καμία δόση που οφείλεται στην ελληνική πλευρά, δεν μπορεί η χώρα να τρώει τις σάρκες της για να πληρώνει τους δανειστές. Συνεπώς πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση. Η εικόνα που έχω είναι μια εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας και νομίζω ότι εκεί πρέπει να μείνουμε.

ΔΗΜ.: Από τη στιγμή  που δεν έχουμε λεφτά, δικαιούμαι να υποθέσω ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Δεν είπα ότι δεν έχουμε λεφτά, υπάρχουν δυνατότητες αλλά δεν είναι σωστό να λύνεις το πρόβλημά σου με μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού. Έχει τα όριά της αυτή η ιστορία και νομίζω ότι είναι κατανοητό. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μια κυβέρνηση το πρώτο που την ενδιαφέρει είναι να καλύπτει μισθούς και συντάξεις και από εκεί και πέρα εάν δεν βρεθεί λύσει ότι περισσεύει στους δανειστές.  Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η διαδικασία του εσωτερικού δανεισμού άρα θα πρέπει να βρεθεί λύση και το πρόβλημα δεν πιέζει μόνο τη χώρα μας πιέζει και τους ευρωπαίους.  Είναι αδιανόητο για τόσο μικρά μεγέθη να προκύψει ένα τόσο μείζον πολιτικό θέμα από αυτή την άποψη νομίζω ότι  πρέπει να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση.  

Με αφορμή το άρθρο του κ. Μηλιού για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Δεν ξέρω αν εκφράζει τον ίδιο, ο ίδιος έχει μια παρρησία και κάθε φορά που υπάρχει ένα ζήτημα διαφωνίας το λέει ενυπόγραφα. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν είναι ενυπόγραφο.

Ξέρετε ότι υπάρχουν και διαφορές απόψεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο από την πλευρά του κ. Μηλιού αλλά ωστόσο κάθε φορά συζητάμε, συνθέτουμε, προχωράμε με βάση την πλειοψηφική απόφαση.

Στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εγώ έχω κάποιες διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα σημεία, αυτά επαναλαμβάνω είναι μια συνήθης διαδικασία μες το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αλλά ωστόσο η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία είναι κάτι το οποίο το κρατάμε ως κόρη οφθαλμού.

 

Ερωτηθείς γιατί στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής δεν περιλαμβάνεται η περίοδος διακυβέρνησης  Καραμανλή

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ:  Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην αξιοπιστία της πολιτικής και εφόσον έχει δεσμευτεί να το κάνει κατέθεσε αυτή την πρόταση. Σε οποιαδήποτε φάση και να το έκανε πάλι θα υπήρχαν ενστάσεις.

Έχει σημασία να εστιάσεις στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε την συγκεκριμένη περίοδο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάς πιο πίσω. Άλλωστε μέσα στο κείμενο απ’ ότι γνωρίζω μιλάει για τις εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μέχρι πέντε χρόνια πριν οπότε έτσι κι αλλιώς θα αναζητηθούν και οι πηγές και οι αιτίες. Θα βγουν στοιχεία, θα βγουν οι αιτίες όλα θα συζητηθούν δεν νομίζω ότι θα κρυφτεί τίποτα.  

Αν απλώσεις τον τραχανά υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να τον μαζέψεις άρα λοιπόν ας ξεκινήσουμε από τη συγκεκριμένη περίοδο που έγινε το μεγάλο άλμα προς την καταστροφή και από εκεί και πέρα θα πας να βρεις όλες τις ρίζες της κακοδαιμονίας που μας προέκυψε. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, ξεκινάμε λοιπόν από εκεί.   

 

Ερωτηθείς αν μπορεί από τη μια η κυβέρνηση να ζητάει συναίνεση και από την άλλη να αποφασίζεται η κατάθεση της εξεταστικής

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Η πολιτική κατάσταση τώρα και οι προτάσεις και η εξεύρεση συνεννοήσεων γιατί συναίνεση είναι εξαιρετικά δύσκολο είναι να γίνει όταν υπάρχουν τόσο αντιθετικές πολιτικές. Συνεπώς άλλο η συνεννόηση, άλλο να διασφαλίζεις ότι σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που μπορεί να υπάρχει μια συμφωνία, ένα ευρύτερο μέτωπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις τις κινήσεις που έχεις υποσχεθεί που αφορούν το παρελθόν. Καταλαβαίνω ότι τεντώνονται τα πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση και να το κάναμε ίδια κατάσταση θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, τα ίδια ερωτήματα.  Άρα αυτό που κυριαρχεί είναι ότι η πολιτική πρέπει να κερδίσει αξιοπιστία, ο κόσμος το θέλει αυτό το πράγμα, θέλει να ψαχτεί αυτή η περίοδος και νομίζω ότι μόνο αν είναι κάποιος ο οποίος έχει να φοβηθεί κάτι μπορεί να  εγείρει ενστάσεις περί αυτού.