Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Θεωρίες Συνομωσίας” και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό
Μεταξύ άλλων, είπε:
Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής «Λεφτά υπάρχουν»
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Μας τα έχουν πει και άλλοι αυτά. Έχω μια φιλική συμβουλή προς την κυβέρνηση να σταματήσει να ανακαλύπτει χαμένους θησαυρούς. Το θέμα των Ελβετών και τι λεφτά θα πάρουμε από εκεί τρέχει αρκετά χρόνια και είναι πολιτικά λεπτό γιατί οι Ελβετοί θέλουν να ορίσουν αυτοί ένα σχετικά χαμηλό ποσό και μάλιστα καλύπτοντας την ανωνυμία των καταθετών για να διατηρήσει το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο την ελκυστικότητα που έχει.
Επομένως ας κάτσουν στην κυβέρνηση να κάνουν δουλειά , ας αρχίσουν από τα δύσκολα συντάξεις, δημόσιες δαπάνες, αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις. Ας προσπαθήσουν να βρουν έναν δημιουργικό συμβιβασμό και ας αφήσουν ότι έρχονται τα λεφτά από την λίστα Λαγκάρντ, έρχονται τα λεφτά από την Ελβετία κλπ γιατί τελικά και να έρθουν αυτά τα λεφτά θα έρθουν πολύ αργά. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα τώρα ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα των πλουσίων και του μεγάλου κεφαλαίου είναι μια μεσομακροπρόθεσμη υπόθεση.
Ερωτηθείς αν οι δανειστές είναι έτοιμοι να ζητήσουν ένα ανώδυνο πακέτο μεταρρυθμίσεων που να μην έχει μέτρα
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν νομίζω , δεν υπάρχουν ανώδυνα πακέτα δηλαδή όλοι έχουν εφαρμόσει πακέτα μεταρρυθμίσεων.
Η συζήτηση είναι αν θα αποδεσμεύσουν τις ήδη εγκεκριμένες δόσεις, το πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη εγκριθεί, από εκεί και πέρα το να ζητήσουμε πρόσθετα λεφτά γιατί το χρηματοδοτικό κενό μεγαλώνει συνεχώς είναι μια πολύ λεπτή πολιτική υπόθεση γιατί και αυτοί δέχονται πιέσεις στις χώρες τους. Επομένως δέχονται και αυτοί πολιτικές πιέσεις και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεννοηθούμε μαζί μας και να πάρουμε πραγματικά ουσιαστικά μέτρα με μεγάλο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα είναι αναπόφευκτο να ασχοληθούμε με το κόστος του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, τραβάει 14 δις το χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εάν βάλουμε τάξη στο συνταξιοδοτικό αλλά και στην δημόσια διοίκηση και γενικότερα η επιβράβευση θα έρθει πολύ γρήγορα δηλαδή οι ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν να βγούμε από το μνημόνιο και να βγούμε τα αγορές.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Εγώ φοβάμαι περισσότερο την διολίσθηση στο οικονομικό χάος και στην αδυναμία παρά μια ρήξη. Ρήξη πιθανότητα δεν θα υπάρξει αλλά αν συνεχίσει για παράδειγμα η πορεία της οικονομίας με αυτό το ρυθμό προς τα κάτω όπως τους τελευταίους δύο μήνες τι θα έχει μείνει; Δηλαδή θα φτάσουμε σε ένα σημείο που τυπικά θα είμαστε μέλος της ευρωζώνης αλλά στην πράξη δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε