Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε ήδη χάσει δύο μήνες παίζοντας με τις λέξεις και προσπαθώντας να προσαρμόσει η κυβέρνηση το μετεκλογικό της αφήγημα στην προεκλογική της ρητορική.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ από τα 7,2 δις τα οποία απεγνωσμένα χρειάζεται, η χώρα έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού και κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στο γράμμα στο οποίο διέρρευσε στον Τύπο τα χρήματα τελειώνουν το Πάσχα. Η χρεοκοπία δηλαδή θα έρθει μαζί με τον οβελία σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους πιστωτές ότι έχει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να αρχίσουν να εκταμιεύονται οι δόσεις. Και αναρωτιέται αυτούς τους δύο μήνες τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση εκτός το να παίζει ένα ενδιαφέρον θέατρο εντυπώσεων, στην ουσία όμως του ζητήματος φοβάμαι ότι ελάχιστα έχουν συμβεί. Την ίδια στιγμή η πραγματική οικονομία παραπαίει, οι συνθήκες ασφυξίας έχουν πια φτάσει στο απροχώρητο, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, οι τράπεζες έχουν στεγνώσει τελείως, η οικονομία ξαναμπαίνει σε ύφεση, η ανεργία αυξάνει αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες αυτής της κυβέρνησης πίσω από την κατά τα άλλα υπερήφανη διαπραγμάτευση. 

 

Για την στήριξη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πράγματι υπάρχει μια ευφορία (από την πλευρά του κόσμου), είναι μια ευφορία εντυπώσεων δεν είναι μια ευφορία ουσίας , δεν έχω καμία απολύτως υποχρέωση να συνταχθώ με αυτή την ευφορία αν πιστεύω ότι το κλίμα το οποίο δημιουργείται επί της ουσίας δεν διευκολύνει τα συμφέροντα της χώρας .Και αυτό το οποίο βραχυπρόσθεσμα μπορεί να ακούγεται ευχάριστο, μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για την ελληνική κοινωνία.

Εγώ αυτό το οποίο λέω στην κυβέρνηση είναι σαφές, φέρτε επιτέλους ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπως έχετε δεσμευτεί από την αρχή ότι θα κάνετε αλλά φαίνεται ότι έχετε μεγάλη δυσκολία να το υλοποιήσετε λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων στο κόμμα σας και εμείς εδώ είμαστε να στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις.  

Προφανώς δεν μπορεί η ΝΔ να συνυπογράψει μεταρρυθμίσεις όπως αυτέ; που πρότεινε ο κατά τα άλλα αντικειμενικός υπερασπιστής των συμφερόντων του Δημοσίου, κος Κατρούγκαλος στο νομοσχέδιο στο οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση  με το οποίο , αναφέρω ένα παράδειγμα , επαναφέρει τους συνδικαλιστές στα πειθαρχικά συμβούλια. Εάν αυτό συνιστά την μεγάλη μεταρρύθμιση του Δημοσίου τότε πολύ φοβάμαι ότι σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις η ΝΔ δεν θα συμπράξει. 

 

Για την συνάντηση Τσίπρα –Μέρκελ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Από το «τσάι και συμπάθεια» πέραν  του καλύτερου κλίματος το  οποίο και εγώ το χαιρετίζω τίποτα το συγκεκριμένο δεν προέκυψε από την συνάντηση.

Η διαδικασία παραμένει η ίδια, το Eurogroup  πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις μετά από την θετική εισήγηση των θεσμών. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε ένα χάσουμε δύο μήνες εκφράζοντας μια ακραία αντι-γερμανική ρητορική για να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν!

Ο κ.Τσίπρας επιχείρησε να μπαλώσει τη ζημιά την οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του προξένησε στη σχέση μας με την Ευρώπη.

 

ΔΗΜ.: Βλέπω την ΝΔ να επιμένει και να «λέτε στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε», εγώ δεν θυμάμαι ποτέ κυβέρνηση της ΝΔ ή τον κ.Σαμαρά να πηγαίνει στην Μέρκελ και να θέτει το θέμα της Siemens  και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Αναγνωρίζω ότι αυτά είναι ζητήματα με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά επίσης δεν θυμάμαι και τον τελευταίο χρόνο να συζητάμε αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ δεν κερδίζουμε χρόνο, χάνουμε χρόνο και χάνουμε χρόνο κυρίως εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και εις βάρος των απλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών οι οποίοι σήμερα καλούνται να επιχειρήσουν σε συνθήκες απόλυτης ασφυξίας.

Εύχομαι να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο μπορούσε να πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει μεγάλη δυσκολία να προτάξει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δυστυχώς έτοιμες πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση που θα μπορούσε να τις αξιοποίηση αυτή η κυβέρνηση, δεν προτάσσονται για λόγους βαθειά πολιτικούς.  Για παράδειγμα ρώτησα τον κ. Λαφαζάνη γιατί η κυβέρνηση επί της  ουσίας ενέκρινε μια προκλητική αύξηση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ χορηγώντας τους 6€ την ημέρα τροφεία; Εμείς όλα αυτά τα προνόμια των μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου θέλαμε να τα καταργήσουμε και υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο θα περίμενα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία αγωνίζεται για την ισότητα των εργαζομένων να το αγκαλιάσει. Ο λόγος που δεν το κάνει είναι σαφής πρέπει να εξαργυρώσει τα κομματικά γραμμάτια στους κ.Φωτόπουλους και στους συνδικαλιστές που τη στήριξαν. 

Θα μπορούσε πολύ εύκολα αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο είναι έτοιμο να το εντάξει στον μεταρρυθμιστικό της προγραμματισμό δεν το κάνει γιατί προφανώς έχει άλλες υποχρεώσεις τις οποίες θέλει να εκπληρώσει και άλλα γραμμάτια τα οποία θέλει να εξαργυρώσει.

  

Για το κλίμα της Ευρώπης απέναντι την Ελλάδα

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση έχει «καταφέρει» να βάλει όλη τη Ευρώπη να συντάσσεται πίσω από τον κ.Σόιμπλε. Αυτό είναι κατόρθωμα προσωπικό του κ. Βαρουφάκη ο οποίος κάθε φορά που μιλάει επιδεινώνει τη θέση της Ελλάδας. Που πήγε  η περιβόητη «συμμαχία του Νότου» την οποία ευαγγελιζόταν ο κ.Τσίπρας; Σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι χειρότερο από ότι ήταν ποτέ.

 

ΔΗΜ: Δεν καταλαβαίνω  τι κέρδισε η Ελλάδα όταν ο κ.Σαμαράς μπαινόβγαινε στο γραφείο της κας Μέρκελ και όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν «κολλητοί» του κ.Σόιμπλε. Η ΝΔ τον Σεπτέμβριο έλεγε ότι η Ελλάδα χρειάζεται λίγο χρόνο για να βγει στο ξέφωτο και να διώξετε το ΔΝΤ και την Τρόικα

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Εάν η ΝΔ είχε συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα μετά τον Ιούνιο του ’14 αυτός ο κύκλος των μνημονίων θα είχε ήδη κλείσει.

 

Για την παρέλαση

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τέτοιου είδους φιέστες όπως η χθεσινή διοργανώνουν μόνο τριτοκοσμικά και απολυταρχικά καθεστώτα.

Είναι σαφές ότι δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία και στο θέμα και λιγότερη στην ουσία.  Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αδυνατεί να προτάξει ένα πειστικό αφήγημα μεταρρυθμίσεων και αδυνατεί να το κάνει επειδή ξέρει πολύ καλά ότι από τη στιγμή που θα το φέρει στην Βουλή θα έχει μεγάλες αντιδράσεις όπως δεν έφερε την επέκταση της δανειακής σύμβασης στην Βουλή και δεν την έθεσε σε ψηφοφορία ακριβώς επειδή η κυβέρνηση φοβόταν ότι θα χάσει καμιά τριανταριά βουλευτές. Και όχι μόνο αυτό, φοβόταν ότι από τη στιγμή που θα χάσει τους βουλευτές και θα ψηφίσει η ΝΔ , το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ την παράταση της σύμβασης η περιβόητη πια διάκριση μεταξύ μνημονίου και αντι-μνημονίου θα έχει τελειώσει.

Τελείωσε το παραμύθι αυτό, υπάρχει ή ευρωπαϊκή προσαρμογή με μεταρρυθμίσεις  ή δραχμή  δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα.

Το παραμύθι του αντι-μνημονίου τελείωσε πια και όταν έρθει η σύμβαση στην Βουλή, που θα έρθει τελικά, αναγκάζεται η κυβέρνηση να την φέρει τότε θα φανεί τη πραγματικά έκανε η κυβέρνηση και τότε θα πέσουν και οι τελικές μάσκες και θα σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τις λέξεις και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία. Και να κυβερνήσει επιτέλους αντί να δίνει συνεντεύξεις.