Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την χθεσινή συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα Μέρκελ
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την χθεσινή συνέντευξη τύπου. Άκουσα για παράδειγμα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα ολοκληρώσει την δημοσιονομική προσαρμογή και εγώ που νόμιζα ότι έχει τελειώσει η εποχή της λιτότητας και των υφεσιακών μέτρων οφείλω να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα από αυτό. Άκουσα επίσης τον έλληνα πρωθυπουργό να αποδέχεται το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και όταν του λέγανε ξέρετε εδώ δεν έχει χρήματα και δεν μπορούμε να σας πούμε τίποτα για την χρηματοδότηση της χώρας και πηγαίνετε στην Τρόικα να τα συζητήσετε αυτά, να λέει βέβαια αυτή είναι η θεσμική διαδικασία. Άρα νομίζω μόλις ολοκληρώθηκε και η πολιτική διαπραγμάτευση όχι και πολύ επιτυχώς γιατί ανεπέφθησαν τα πάντα στην Τρόικα.
Άκουσα επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκπλήσσεται και να λέει υπήρξε κανένας ο οποίος έθεσε ζήτημα κατασχέσεων της γερμανικής περιουσίας από την ελληνική κυβέρνηση; Κάτι τέτοια απίθανα ακούστηκαν λέει για το Ινστιτούτο Γκαιτε και βεβαίως αρκεί να βάλετε το τι έχει πει ο αρμόδιος υπουργός στην Βουλή ο οποίος απορώ μετά ταύτα και τι κάνει γιατί όταν σε αδειάζει με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός σου…
Όπως επίσης άκουσα ότι το περίφημο ζήτημα με το οποίο θα λύναμε τα οικονομικά μας θέματα που ήταν το θέμα του κατοχικού δανείου κυρίως άκουσα ότι δεν είναι οικονομικό ζήτημα είναι ένα θέμα ηθικής δικαιώσεως. Επομένως αν αναγνωριστεί ότι κάποιο κακό κάνανε εδώ πέρα που προφανώς αυτή η αναγνώριση η ηθική υπάρχει απλώς διαφωνία, κατάλαβα ότι υπήρχε μέχρι σήμερα στα ζητήματα των αποζημιώσεων και από ότι κατάλαβα αυτά πια είναι ζητήματα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων και να πω ότι τα διεθνή όργανα έχουν γνωμοδοτήσει, έχουν αποφανθεί δυστυχώς δυσμενώς για τις ελληνικές θέσεις. Αυτή η «ηρωική διαπραγμάτευση» κατέληξε σε αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού; Εγώ νομίζω ότι θα ανατρέπαμε την ευρωπαϊκή πολιτική έτσι είχα καταλάβει, ότι δίνουμε τη μάχη για την μεγάλη ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής ότι θα αλλάζαμε τους συσχετισμούς , ότι έχουμε κοντά μας τους λαούς. Εγώ μέχρι χθες αυτά είχα καταλάβει τώρα ξαφνικά τσακωθήκαμε για το μείγμα, γιατί ισχυρίστηκε κανένας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άλλου μείγματος; Ισχυρίστηκε κανένας ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις σοσιαλδημοκρατικές και σε φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές; Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, προφανώς κάποιος μπορεί να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες ή να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να αυξήσει ταυτοχρόνως και τους φόρους όλα αυτά είναι πράγματα που προφανώς αποτελούν αντικείμενο συζήτησης αυτό ήταν το θέμα μας; Για αυτό ενοχοποιήθηκε μια ολόκληρη πολιτική προσαρμογής δυόμιση χρόνια , αυτά ακούγαμε δυόμιση χρόνια; Εγώ άκουγα ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα τελειώσει το μνημόνιο και εδώ άκουσα ότι θα διατηρηθούνε όλα τα θετικά που γίναν τα προηγούμενα χρόνια. Παρεμπιπτόντως δεν έχουν ψηφίσει ένα θετικό όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Έχω μια πρόταση στον κ.Τσίπρα, να συμφωνήσουμε στο mail Χαρδούβελη γιατί μου φαίνεται θα μας λείψει το mail Χαρδούβελη. Έτσι που το βλέπω να πηγαίνει το mail Χαρδούβελη είναι ένα όνειρο, μπας και προφτάσουμε δηλαδήνα το μαζέψουμε από εκεί γιατί προβλέπω ότι θα είναι πολύ χειρότερα.
Ερωτηθείς τι προβλέπει ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Παρακινώ τον πρωθυπουργό με αυτό τον ωραίο τόνο που χρησιμοποίησε στην κα Μέρκελ να απευθυνθεί και στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Με τον αυτό τόνο όμως, όχι έτσι έξω και μέσα εδώ παίρνουμε το λάβαρο της επανάστασης , να έρθει στην κοινοβουλευτική του ομάδα να τους εξηγήσει πια είναι η πραγματικότητα την οποία τους την απέκρυπτε μέχρι χθες ή καναν ότι δεν καταλαβαίνανε, να τους εξηγήσει ποια είναι η κατάσταση της χώρας, Ψ. Να τα εξηγήσει όλα αυτά και εν συνεχεία να τους πει ποιος είναι ο ορθώς δρόμος και να αναλάβουν να πράξουν αυτό το οποίο είναι το σωστό.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Τα δύο βασικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι τα εξής, πρώτον προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού και μέτρα για τη γεφύρωση δημοσιονομικού κενού ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και δεύτερον τρόπος για την χρηματοδότηση και των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας. Αυτά είναι που πρέπει να αντιμετωπιστούν , αυτά είναι που πρέπει να δώσει απάντηση η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, σε αυτό το επίπεδο καθυστερεί εξαιτίας της αβελτηρίας, της ασάφειας της δημιουργικής και όλων των σχετικών και εκείνο το οποίο έχει συμβεί είναι ότι έχουμε σημαντικές εκταμιεύσεις από τις τράπεζες άρα γεννιέται ζήτημα για την σταθεροποίηση εκ νέου πάλι του τραπεζικού συστήματος .Δεύτερον επειδή δεν παίρνει αποφάσεις έχουν καθυστερήσει και καθυστερούν όλα τα δημόσια έργα με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια από εκεί σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Τρίτον επειδή τα μηνύματα που στέλνει στις ιδιωτικοποιήσεις είναι όχι απλώς ασαφή αλλά εχθρικά, έχουμε σταμάτημα οποιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας και τέταρτον στην πραγματικότητα έχουνε ξαναγυρίσει στην ύφεση και στην απώλεια των θέσεων εργασίας λόγω της στάσης της κυβέρνησης.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί .