Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή τις δηλώσεις για τη Δικαιοσύνη
Β.ΘΑΝΟΥ: Οι δηλώσεις έγιναν γιατί διαπιστώνουμε επί μεγάλο διάστημα τώρα η κυβέρνηση επιμένει να απαξιώνει την Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς και να αδιαφορεί για όλα τα προβλήματα, τα σοβαρά θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα της Δικαιοσύνης.
Μια από τις διαπιστώσεις είναι ότι αρνείται να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και αυτό θεωρούμε ότι πράγματι συνιστά πολύ μεγάλο κίνδυνο για την έννομη τάξη , για το κράτος δικαίου και για την δημοκρατία. Γιατί φαντάζεστε ότι αν ένας πολίτης έχει επιτύχει την έκδοση μιας δικαστικής αποφάσεως η οποία τον δικαιώνει έναντι του Δημοσίου και το Δημόσιο έρχεται και λέει ότι δεν εφαρμόζω την δικαστική απόφαση τότε πλέον ανατρέπεται η έννομη τάξη, το κράτος δικαίου αλλά και η δημοκρατία.
ΔΗΜ.: Εξ όσον αντιλαμβάνομαι δεν αναφέρεστε μόνο στο μισθοδικείο γιατί τέτοιου είδους αποφάσεις έχουμε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουμε την αντισυνταγματικότητα ως προς το χαράτσι της ΔΕΗ, τις μειώσεις μισθών των ένστολων
Β.ΘΑΝΟΥ: Αφορά πολλές κατηγορίες προσώπων είναι όλες αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν την δημοσιονομική πολιτική η οποία όμως εκρίθη από τα δικαστήρια ότι υπερβαίνει πλέον την συνταγματική τάξη και αφού υπερβαίνει την συνταγματική τάξη απεφάσισαν τα δικαστήρια ότι οι ενέργειες αυτές της εκτελεστικής εξουσίας είναι παράνομες , είναι αντισυνταγματικές και άρα είναι ανίσχυρες.
Αυτό λοιπόν οφείλει να το σέβεται η κυβέρνηση κράτους δικαίου εκτός αν θεωρεί πλέον ότι είναι μια κυβέρνηση απολυταρχικού κράτους και ότι δικαιούται κατά τρόπο αυθαίρετο κατά το δοκούν να ενεργεί αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις
Ερωτηθείσα τι εννοεί με το σχόλιό της για τον κ. Χαρδούβελη
Β.ΘΑΝΟΥ: Προ καιρού αλλά βλέπω ότι επαναλαμβάνονται με το ίδιο πνεύμα οι δηλώσεις αυτές από τους εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου ότι την δημοσιονομική πολιτική την χαράσσει η κυβέρνηση και όχι οι δικαστές. Ασφαλώς οι δικαστές δεν χαράσσουν πολιτική, οι δικαστές αποφαίνονται περί του δικαίου ή αδίκου όμως το υπηρεσιακό καθήκον του δικαστή είναι όταν διαπιστώνει ότι μια ενέργεια κρατικού οργάνου είναι αντισυνταγματική και παράνομη οφείλει να την κηρύξει αντισυνταγματική και παράνομη έστω και αν αυτό δεν είναι σύμφωνο με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή θα πρέπει να κατανοήσουν τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας ότι ο δικαστής αποφαίνεται πάντα με βάση το νόμο και την συνείδησή του και όχι με το τι ικανοποιεί ή όχι την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι σε σχέση με τα οικονομικά τους εμφανίζονται ως αντίπαλοι κάποιων κοινωνικών ομάδων
Β.ΘΑΝΟΥ: Αυτό θελήσαμε χθες να καταστήσουμε σαφές στους πολίτες ότι οι δικαστές όχι μόνο δεν είναι αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων όπως πράγματι επιμένει να μας εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο προφανώς για να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίων μας. Αντιθέτως εμείς οι δικαστές υποστήκαμε όλα όσα υπέστη και μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Υποστήκαμε μεγάλες περικοπές των αποδοχών μας μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών μέτρων , τις μεγαλύτερες σε όλο το δημόσιο τομέα σύνολο 60%. Πετύχαμε με την απόφαση αυτή του μισθοδικείου μόνο κατά το τελευταίο 20% την περικοπή , το υπόλοιπο 40% παραμένει δεν ζητήσαμε καν ως προς αυτό την ανατροπή. Επομένως και υποστήκαμε και εμείς τις ίδιες περικοπές αλλά είμαστε εμείς οι οποίοι με τις αποφάσεις μας προστατεύουμε τα ατομικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα , τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών . Όχι μόνο δεν είμαστε απέναντι άλλα είμαστε μέρος του ελληνικού λαού.
Ερωτηθείσα τι εννοεί με την πρόταση για κοινό μέτωπο του νομικού κόσμου
Β.ΘΑΝΟΥ: Την πρωτοβουλία της προτάσεως αυτής την είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και του είπαμε ότι ασφαλώς συμφωνούμε και εμείς να συσταθεί με διάταξη νόμου μια επιτροπή απαρτιζόμενη από δικαστές και δικηγόρους οι οποίοι να αποφαίνονται για όλα τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και να έρχονται σε συζήτηση με την πολιτεία ώστε να μπορούν να επιλύονται τα προβλήματα αυτά. Βέβαια από την αρχή είχα τον προβληματισμό ότι και αν ακόμα συσταθεί η επιτροπή αυτή, που δεν ξέρω αν θα την συστήσει η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, δεν ξέρω κατά πόσο θα εισακούονται οι προτάσεις της επιτροπής αυτής. Διότι και τώρα εμείς κάθε φορά κάνουμε προτάσεις για όλες τις διατάξεις νόμου αλλά ελάχιστες φορές έχουμε εισακουστεί.