Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γαβριήλ Σακελλαριδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο στόχος στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σίγουρα ο στόχος είναι να τεθεί η συζήτηση σε ένα πλαίσιο πολιτικό. Είναι μια συνάντηση η οποία ακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής που είναι μια σημαντική Σύνοδος Κορυφής. Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ζήτησε να γίνει μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην κα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ, τον κ.Τσίπρα, τον κ. Ντάγκι και τον κ.Γιουνκέρ. Ο κ.Τούσκ είπε ότι θα προωθήσει το αίτημα ώστε να λάβει χώρα αυτή η συνάντηση. Νομίζω ότι υπάρχει καλή διάθεση και από τις άλλες πλευρές έτσι ώστε να λάβει χώρα.
Ερωτηθείς η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι η πολιτική λύση που και οι δύο πλευρές συμφωνήσαν
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτή η συμφωνία είναι ένα πολιτικό πλαίσιο για το τι πρέπει να γίνει στη περίπτωση της Ελλάδας από την επόμενη μέρα από την 20η Φεβρουαρίου. Εμείς αυτό που θεωρούμε ως κυβέρνηση είναι ότι αυτό από ότι φαίνεται δεν έχει γίνει σαφές σε κάποιες πλευρές οι οποίες αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να ακολουθούν και μια παρελκυστική πολιτική στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που έχει στόχο να ξεκλειδώσει και την χρηματοδοτική ροή προς την Ελλάδα και να λυθεί και το πρόβλημα ρευστότητας.
ΔΗΜ.: Τι συγκεκριμένα παρακωλύουν ;
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι ο κ.Βαρουφάκης απέστειλε μια λίστα με μεταρρυθμίσεις μετά από αυτό του ζητήθηκε να στείλει άλλες επτά μεταρρυθμίσεις σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα εμείς από την δική μας την πλευρά επειδή βλέπουμε ότι περνάει ο καιρός και επειδή η κυβέρνηση έχει ανάγκη να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο έτσι ώστε να υλοποιήσει κομμάτι της κυβερνητικής της πολιτικής κάνει κινήσεις έτσι ώστε να αρχίζει να το εφαρμόζει. Για αυτό το λόγο κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και ακριβώς για αυτό το λόγο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές .
ΔΗΜ.: Δηλαδή λέτε ότι υπάρχει παρελκυστική τακτική, λέτε δηλαδή ότι αυτά τα οποία εμείς τους προτείνουμε εκείνοι δεν τα δέχονται
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν λέμε ότι δεν τα δέχονται γιατί αν υπήρχε μια σαφής άρνηση αυτό θα βοηθούσε να ξεκαθαρίσει...
ΔΗΜ.:Τα τεχνικά κλιμάκια αυτά δεν συζητάνε;
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Τα τεχνικά κλιμάκια θα έπρεπε να συζητάνε αυτά τα θέματα βλέπουμε όμως ότι υπάρχει και μια συνειδητή επιλογή ενδεχομένως από τα τεχνικά κλιμάκια, δεν ξέρω αν έχουν συνηθίσει με την κεκτημένη ταχύτητα που έχουν από την προηγούμενη περίοδο ή αν αυτό είναι όντως εντολές που έχουν λάβει από τους θεσμούς, να βάζουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα στο πλαίσιο της ατζέντας της συζήτησης άλλων από αυτά τα οποία συζητήθηκαν και στο Eurogroup και στο πνεύμα της απόφασης της 20ης Φλεβάρη αλλά και άλλων από αυτά τα οποία συζητήθηκαν ακόμη και στην συνάντηση στις Βρυξέλλες και αυτό δημιουργεί κάποια ερωτήματα και δημιουργεί και κάποια προβλήματα.
ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι είναι σκόπιμο;
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή έγινε σαφές και με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΕΘΝΟΣ ότι αυτό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει είναι να οδηγηθεί σε ένα σημείο ασφυκτικής πίεσης από άποψη ρευστότητας όπου να της τεθεί το δίλημμα ότι είτε εφαρμόζετε το μνημόνιο είτε εφαρμόζετε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία λέτε ότι δεν εφαρμόζετε στην Ελλάδα από την 26η Ιανουαρίου και μετά ή από την δική μας την πλευρά δεν θα δείτε χρήματα και δεν θα πάρετε ανάσα σε σχέση με την ρευστότητα. Και για αυτό το λόγο αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλίες στο πλαίσιο και της Συνόδου Κορυφής έτσι ώστε να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα και να λυθούν αυτού του τύπου οι παρερμηνείες.
Η συζήτηση δεν είναι στο επίπεδο ότι μας λένε κάντε αυτό που είναι μέσα στην συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και εμείς δεν το κάνουμε, είναι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μια καθυστέρηση η οποία πρέπει να λυθεί και έχει να κάνει με μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κατανόηση και την ερμηνεία της συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.
Ερωτηθείς αν θα ζητήσουμε παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Μέχρι στιγμής από ότι έχει αποδειχθεί όλοι όσοι προέβλεπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει προβλήματα να αποπληρώσει είτε μισθούς και συντάξεις είτε χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις προς το εξωτερικό έχουν διαψευσθεί.
Η στενότητα είναι μεγάλη αλλά η δουλειά αυτής της κυβέρνησης είναι ακόμα και υπό συνθήκες ασφυκτικής στενότητας ενός προβλήματος που έχει κληροδοτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην σημερινή κυβέρνηση καταφέρνουμε να απαντάμε και να βρίσκουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα τα οποία είναι αρκετά πιεστικά. Και για αυτό το λόγο σήμερα κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει ανάσα στην ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου, δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να μπουν σε μια ρύθμιση η οποία είναι αρκετά πλατιά έτσι ώστε να χωράνε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας και των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών.
Τα εκτιμώμενα έσοδα αναμένονται να είναι αρκετά έτσι ώστε να δώσουν μια σημαντική ανάσα και στους πολίτες και στους επιχειρηματίες αλλά και στο ελληνικό δημόσιο.
...Προφανώς και είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει την πολιτική της ρευστότητας προς την Ελλάδα γιατί ξέρετε ότι υπάρχει ένα ποσό 1,9 δις τα οποία είναι από κέρδη που είχε η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομόλογων τα οποία πρέπει να αποδοθούν πίσω στην Ελλάδα. Και να προσθέσω ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου όπως είχε γίνει και στο παρελθόν επί ημερών του κ. Χαρδούβελη όπου τότε δεν είχε ολοκληρωθεί κανένα πρόγραμμα και η ΕΚΤ με πολιτική απόφαση έδωσε την άδεια να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Εμείς αυτό ζητάμε από την ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι είναι λογικά αυτά όλα τα οποία ζητάμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να τα συγκεράσουμε όπως και είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω από την λαϊκή εντολή την οποία έχουμε πάρει.
Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση η οποία τυγχάνει υποστήριξης από μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που ενδεχομένως να την θεωρούν ως ένα εμπόδιο στην εφαρμογή μιας πολιτικής. Και καλώς το νομίζουν αυτό ...
ΔΗΜ: Επιμένετε ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας, το εντός δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ μας ενδιαφέρει το εξωτερικό, εταίροι μας δηλαδή που κατά τη γνώμη σας έχουν στόχο να πέσει αυτή η ελληνική κυβέρνηση
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτή είναι μια πολιτική εκτίμηση την οποία την κάνει η κυβέρνηση και έχουμε την αίσθηση ότι και τα γεγονότα συντείνουν προς την ενίσχυση αυτής της εκτίμησης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει στο τραπέζι το ζήτημα του δημοψηφίσματος
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε μια αποτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ευοδωθούν οι προσπάθειες που γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και επειδή οι εκλογές είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα αυτή την λαϊκή εντολή εμείς την έχουμε πάρει, έχουμε όλα τα “καύσιμα” αυτής της λαϊκής εντολής έτσι ώστε να μας βοηθήσουν και να μας οδηγήσουν στο σημείο που θέλουμε να φτάσουμε.
Η κυβέρνηση νιώθει πολύ άνετα με την λαϊκή εντολή που έχει, είναι μια ξεκάθαρη εντολή αυτή που πήραμε.
Ερωτηθείς για την όξυνση των σχέσεων με την Γερμανία
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το ζήτημα της όξυνσης των σχέσεων με την Γερμανία δεν είναι μια στρατηγική της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης η οποία λαμβάνει χώρα. Πρέπει τελείως μα τελείως να ξεχωρίσουμε την υπόθεση που αφορά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε επίπεδο ευρωζώνης με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν και με το τι έχει συμβεί στο πλαίσιο της απόδοσης της Δικαιοσύνης σε σχέση με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία. Επομένως από την δική μας την πλευρά ως κυβέρνηση δεν βάζουμε στο το χαρτί της διαπραγμάτευσης το θέμα των αποζημιώσεων, των πολεμικών επανορθώσεων. Είναι κάτι το οποίο είναι ξεχωριστό.
Αυτό που θέλω να κάνουμε σαφές είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν συγχέεται το τότε με το σήμερα.
Για το ενδεχόμενο Grexit
Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο το αποκλείει και νομίζω ότι τέτοιου τύπου συζητήσεις διαψεύδονται καθημερινά από τα πιο επίσημα χείλη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο τύπου δίλημμα, δεν της έχει τεθεί σε καμία περίπτωση, δεν το θέτει και η ίδια και κατευθύνεται και κινείται σε μια λογική εφαρμογής του δικού της προγράμματος στο πλαίσιο της ευρωζώνης.