Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έδωσε μάχη για την ρευστότητα φαίνεται ότι σε αυτό το ζήτημα κάτι πήρε σε υλοποίηση ή σε υπόσχεση. Οι δανειστές όμως δίνουν σκληρή μάχη για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με πρόγραμμα και να επιταχυνθεί η διαδικασία κάποιων μεταρρυθμίσεων για να οδηγηθούμε στην συμφωνία μετά τον Μάιο. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική ατζέντα. Οι δανειστές φαίνεται ότι μάχονται να αποδείξουν στους λαούς της Ευρώπης ότι είναι αδύνατη η αριστερή διαπραγμάτευση και αμφισβήτηση του μονόδρομου του μνημονίου και κυρίως ενδιαφέρονται γιατί το κλίμα μου θυμίζει αντίστοιχο με την κατάρρευση της σοβιετικής Ένωσης το '89, να αποδείξουν ότι για τους λαούς της Ευρώπης πέρα από την δημοσιονομική ισορροπία , τα σύμβολα και την σκληρή δημοσιονομική πολιτική δεν υπάρχει άλλη αλτερνατίβα.
Για την δανειακή δόση
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ο στόχος αναγορευτεί ως μόνο η ρευστότητα τότε γνωρίζοντας αυτή την ατζέντα οι δανειστές θα συνεχίσουν τον εκβιασμό και να επιβάλλουν τις ασύμμετρες πιέσεις για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που μέχρι τώρα οδήγησαν σε κατάρρευση την ελληνική κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια στόχος και μέλημα και μέριμνα και ελπίδα της κυβέρνηση είναι να μην συνοδευτεί η απελευθέρωση αυτής της ασφυξίας με άλλα σκληρά μέτρα. Αυτό είναι το στοίχημα του Τσίπρα και της κυβέρνησής μας.
Χθες οι Τροικανοί σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες ξανά επέμειναν για Τρόικα , ξανά επέμειναν για ασφυκτικά ανά τρίμηνο τεχνικούς ελέγχους, επέμειναν σε παραπέρα μέτρα υπό αυτή την έννοια να δούμε αν υπεγράφησαν κείμενα, τι κείμενα υπεγράφησαν και κυρίως σε τι νομοθετήματα θα καταλήξει η κυβέρνηση και τι θα φέρει στη Βουλή.
Τα πάντα κρίνονται από αυτά τα ζητήματα γιατί όλων η μάχη είναι να φύγουμε από την μέγγενη της τεχνικής ασφυξίας διότι είναι σχεδιασμένη και είναι επιβαλλόμενη για να δημιουργηθεί μια ασφυξία στην κυβέρνηση και να πάει σε μια μνημονική μετάλλαξη.
Θεωρώ ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση άντεξε, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα ότι δεν αντέχει ο λαός μας άλλα μέτρα αλλά το στοίχημα του Σόιμπλε και όλου αυτού του συστήματος δεν είναι να μεταλλαχθεί μνημονιακά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να στείλουν μήνυμα στους Podemos , στους Πορτογάλους και στους Ιταλούς και σε όλους τους λαούς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο μονόδρομο του μνημονίου.
ΔΗΜ: Είστε λίγο πιο επιφυλακτικός και πιο κουμπωμένος από την επίσημη γραμμή που μιλούσε για μια θετική έκβαση
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι επιφυλακτικός και όταν ακούω και μη επιστημονικές απόψεις, ξέρετε ότι υπάρχουν πολιτικοί που λένε ότι μπορούν να γίνουν εκλογές ενώ το σύνταγμα απαγορεύει εκλογές ή ότι έχουν παραγραφεί για τις εξεταστικές επιτροπές οι ποινικές ευθύνες των κυβερνήσεων του μνημονίου άρα χρειάζεται και από εμάς προσοχή και σύνεση και να διαβάσουμε τα συντάγματα και τους νόμους. Υπό αυτήη την έννοια δεν θα απεμπολήσω ποτέ το δικαίωμά μου να μιλάω επιστημονικά και όπου χρειάζεται και πολιτικά.
Με αφορμή το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ίσκρα ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η ανυπακοή
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω μια διαχρονική συνέπεια στα θέματα αυτά , είχα εκφράσει τις θέσεις μου ότι θα πάμε σε μια ασύμμετρη διαπραγμάτευση με τους δανειστές λόγω των κειμένων που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι. Είχα γνωστοποιήσει και στην ηγεσία ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, ενδεχομένως να μην πετύχουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στο λαό.
Αυτή τη στιγμή όποιες διαφωνίες και αν υπάρχουν και τα κεντρικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, από όλα τα ρεύματα υπάρχουν υπουργοί συνεπώς όποια διαφοροποίηση όταν έχουν υπογραφεί κείμενα έχουν αναδειχτεί δεσμεύσεις κοκ είναι ενδεχομένως για να σηματοδοτηθεί μια εσωτερική διαπραγμάτευση και μια διαφοροποίηση.
ΔΗΜ.: Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αν έρθουν μέτρα;
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση, θεωρώ ότι τα κυρίαρχα στρώματα είναι συνυπεύθυνα, μετέχουν ως υπουργοί. Φάνηκε και στην τελευταία κεντρική επιτροπή που χειροκροτήθηκε από όλους ο Τσίπρας, που επιδοκιμάστηκε για την σθεναρή διαπραγμάτευση.
Για τις εξεταστικές για τα μνημόνια
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ποινικές ευθύνες υπουργών και πρωθυπουργών που απεφάσισαν την ένταξη στα μνημόνια δύο χρόνια μετά από τις εκλογές έχουν παραγραφεί. Φιλολογικές όμως πολιτικές συζητήσεις μπορούν να γίνουν στο κοινοβούλιο και να συζητηθούν κάποια ζητήματα. Άρα λοιπόν εξεταστικές επιτροπές που θα οδηγούσαν και σε σύσταση αντίστοιχων επιτροπών που θα οδηγούσαν και σε σύσταση αντίστοιχων επιτροπών για να ερευνήσουν και ποινικές ευθύνες, ευθύνες υπουργών και πολιτικών προσώπων είναι παραγραμμένες. Πιστεύω ότι το γνωρίζουν όσοι μιλούνε για εξεταστικές επιτροπές.
Είναι ενημερωτικού, φιλολογικού, ανιχνευτικού των πολιτικών ευθυνών...
ΔΗΜ.: Τότε γιατί το κάνει η κυβέρνηση;
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι και η ανίχνευση πολιτικών ευθυνών ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Ποινικές ευθύνες για τις δύο μνημονιακές κυβερνήσεις δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι πρέπει όσοι παίρνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες να ενημερώνονται από το νομικούς οι οποίοι έχουν εμβαθύνει στα κείμενα αυτά εκτός αν αναζητούν πολιτικές δηλαδή έχουν στόχο την ενημέρωση του λαού μας. Η πρωτοβουλία για την εξεταστική επιτροπή δεν λαμβάνεται από την κα Πρόεδρο, είναι πρωτοβουλία των ΑΝΕΛ και άλλων.