Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Νίκος Τόσκας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για την παραπομπή υποθέσεων για ελικόπτερα και υποβρύχια στην Δικαιοσύνη από τον κ. Καμμένο
Ν.ΤΟΣΚΑΣ: Το θέμα αφορά παλιές συμβάσεις του '98 σε ότι αφορά τα υποβρύχια και του '03 σε ότι αφορά τα ελικόπτερα, δημιουργήθηκε με το που πήγαμε στο υπουργείο μια επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων η οποία άρχισε να εξετάζει ενδεικτικά και εκεί που είχαμε τις περισσότερες υποψίες κάποια θέματα. Διαπίστωσε κάποιες ατασθαλίες και κάποιες περιπτώσεις που αγγίζουν την διερεύνηση από την Δικαιοσύνη και αυτό έγινε όπως οφείλαμε. Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ενημέρωσε την Δικαιοσύνη και το θέμα πήρε το δρόμο του.
ΔΗΜ.: Σε αυτές τις δύο συμβάσεις φαίνεται να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, να έχουμε μίζες με άλλα λόγια;
Ν.ΤΟΣΚΑΣ: Είναι νωρίς για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα όμως τι στιγμή που υπάρχουν προβλήματα με εγγυητικές επιστολές, που υπάρχουν προβλήματα με σου απ και πληρωμές και αυτό έγινε για να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη ας βρει ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Είναι μεγάλες συμβάσεις, υπάρχουν ευθύνες ευρύτερες και από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς αν τα ελικόπτερα αυτά και τα υποβρύχια χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα
Ν.ΤΟΣΚΑΣ: Έχουν έρθει 11 από αυτά τα ελικόπτερα στην Ελλάδα και υπάρχουν τα εξής προβλήματα σε όλες σχεδόν τις μέχρι τώρα συμβάσεις, δεν υπήρχε σύμβαση υποστήριξης με ανταλλακτικά σε αυτές τις μεγάλες συμβάσεις Δηλαδή αγοράζαμε συστήματα, αγοράζαμε πλατφόρμες χωρίς να φροντίσουμε να έχουμε τα ανταλλακτικά και υπάρχει η θεωρία του παγόβουνου που λέει ότι το 25% είναι η αγορά των κύριων συστημάτων δηλαδή αυτό που επιπλέει πάνω από τη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα, το 75% του παγόβουνου είναι το μεγάλο κόστος για το οποίο δεν είχαμε ενδιαφερθεί και συναντούμε τις επιπτώσεις τώρα.
Τα υποβρύχια είναι μια μεγάλη ιστορία, φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε να τα παραλάβουμε είτε λόγω προβλημάτων των ναυπηγείων είτε άλλων προβλημάτων ενώ θα έπρεπε να τα έχουμε παραλάβει εδώ και πολλά χρόνια. Το ίδιο έχουν κολλήσει και κάποιες άλλες συμβάσεις που αφορούν πυραυλακάτους ή την συντήρηση κάποιων αεροσκαφών.
Εμείς εδώ το υπουργείο προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε αυτά τα πράγματα, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε απόλυτα το ρολόι πίσω αλλά θα βάλουμε τάξη, θα εξετάσουμε ότι περίπτωση έχει ερωτηματικά σε ότι αφορά την διαχείριση και από εκεί και πέρα όμως θα συνεχίσουμε βλέποντας το μέλλον γιατί δεν μπορεί να κοιτάζουμε μόνο προς τα πίσω
Για τις σχέσεις με την Τουρκία και αν αισθάνεται ότι κλιμακώνει την ένταση
Ν.ΤΟΣΚΑΣ: Η βούληση μας είναι ειρήνη. Η Τουρκία αισθάνομαι ότι προσπάθησε να μας γραδάρει, προσπάθησε να μετρήσει τις αντιδράσεις μας. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια χαμηλού προφίλ αλλά αριστοτεχνική κίνηση να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς και να παρουσιάσει το πρόβλημα έτσι όπως δημιουργήθηκε.
Η Τουρκία πιέστηκε και αναίρεσε την απόφασή της. Είδε ότι δεν μπορεί, είδε την αντίδρασή την ελληνική και ανέκρουσε πρύμνα που σημαίνει ότι τόσα χρόνια τι κάναμε; Κάναμε διαμαρτυρίες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τους λέγαμε ότι πρέπει να είστε καλά παιδιά και μέναμε εκεί. Αυτή τη φορά δεν έμεινε εκεί η αντίδρασή μας αλλά ήταν ευρύτερη και για αυτό δημιουργήθηκαν άλλοι συσχετισμοί και υποχώρησε η Τουρκία. Είναι θέμα χειρισμού αλλά χειρισμού με θάρρος και αναζητώντας συμμαχίες που κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και σε αυτό φυσικά συνεργαζόμαστε και βοηθούμε όσο μπορούμε.