Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΦΙΛΗΣ: Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση που διευκρίνισε απορίες και κατέληξε σε μια σύγκλιση και σε μια ψηφοφορία ενδεικτική που με μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζουμε την αναγκαία και αναγκαστική αυτή συμφωνία.
Αναγκαστική συμφωνία είναι είχε στηθεί παγίδα, 28 του μηνός, φτιαγμένη από τον Σαμαρά και το Σόιμπλε...
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησαν με αυτή την αναγκαστική συμφωνία
Ν.ΦΙΛΗΣ: Έχουν την άποψή τους οι άνθρωποι και έχουν το δικαίωμα να την διατυπώνουν. Είναι κοινός προβληματισμός, ότι καταλήγουν σε αυτή τη στάση δεν μπορώ να κάνω κριτική δημοκρατία έχουμε.
Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από αυτή τη συμφωνία
Ν.ΦΙΛΗΣ: Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια των συσχετισμών που υπήρχαν, όλα και εντός και διεθνώς. Για πρώτη φορά φτιάξαμε ένα κλίμα που φάνηκε και στο Eurogroup ότι η Γερμανία δεν είναι παντοδύναμη που θα επιβάλει τελεσίγραφα. Το κλίμα αυτό φτιάχτηκε και μες στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, σας υπενθυμίζω τις διεθνείς παρεμβάσεις δηλαδή η Ελλάδα έγινε ένα παγκόσμιο θέμα. Το δια ταύτα δεν τελειώνει σήμερα είναι μια δυναμική που έχουμε μπροστά μας, αν το ελληνικό πρόβλημα παραμείνει ένα διεθνές πρόβλημα όπως θέλουμε εμείς τότε και η δυναμική που θα προκύψει μέσα από τη συνεχή διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας για τη συμφωνία τη μεγάλη που θέλουμε να κλείσουμε τον Ιούνιο είναι εντελώς διαφορετική. Δυναμικά το βλέπουμε.
Ερωτηθείς πότε θα έρθει στην Βουλή η συμφωνία της δανειακής παράτασης
Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι θέμα διευκρίνησης των νομικών προϋποθέσεων και συνεπώς και πως θα αντιμετωπιστεί. Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα, θα δει όλες τις νομικές παραμέτρους και θα καταλήξει σε μια διαδικασία. Δεν είναι θέμα σήμερα, αύριο, μεθαύριο δεν τρέχουμε, δεν είναι να λήξουμε και εμείς μαζί με τα άλλα κοινοβούλια αύριο 28 του μηνός.
ΔΗΜ.: Αλλά θα έρθει οπωσδήποτε στην Βουλή
Ν.ΦΙΛΗΣ: Θα το εκτιμήσουμε αυτό. Υπάρχει άποψη που πρέπει να ερευνηθεί ότι αν έρθει στη Βουλή δυνατόν να ερμηνευτεί ότι δεσμεύεται με ισοδύναμη πράξης της εσωτερικής νομοθεσίας η Ελλάδα ότι δεσμεύεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τα προηγούμενα μνημόνια. Ειπώθηκε αυτό δεν το υιοθετώ πρέπει να το εξετάσουμε όμως.
Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα αν θα ψηφίσουμε ή όχι τη σύμβαση στη Βουλή είναι σαφές αυτό, το πότε είναι θέμα προγραμματισμού δεν πιεζόμαστε. Επίσης υπάρχει και η άλλη άποψη ότι καλό είναι να μην πάμε με τίτλους στη Βουλή αλλά να πάμε με συγκεκριμένη ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και αυτή να θέσουμε υπόψη της Βουλής. Τώρα είναι μεν ουσιαστική αλλά είναι και λίγο επί τίτλων, δεν είναι επί του περιεχομένου της πολιτικής που θα ασκηθεί.
Θα έρθουν νομοσχέδια, τα νομοσχέδια είναι η πολιτική που δεσμευόμαστε να ακολουθήσουμε ως κυβέρνηση εκεί θα κριθούμε όχι στους τίτλους.
Πρέπει να έρθει στην Βουλή η συμφωνία αλλά στην ώρα της, δεν βιαζόμαστε βεβαίως πρέπει να έρθει αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κυβερνάμε όχι απλώς να διαπραγματευόμαστε. Ο κόσμος περιμένει τα νομοσχέδια που θα αλλάξουν την καθημερινότητά του.
Για την υστέρηση εσόδων
Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι μείζον θέμα, μας το κληροδότησε η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι μια από τις παγίδες που έχουμε μπροστά μας.
Δεν έχω ειδικές γνώσεις οικονομίας και δεν θα ήθελα να εμπλακώ στους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα πάντως υπάρχει διαβεβαίωση κυβερνητική με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Σας λέω και δύο άλλους τρόπους ο ένας είναι μπορεί να ζητηθεί από τους εταίρους να δοθούν τα χρήματα το 1,9 δις που είναι επιστροφή τόκων από τις τράπεζες και την ΕΚΤ από την εκμετάλλευση των ελληνικών δανείων να δοθούν στο ΔΝΤ. Και ο άλλος είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων για να μαζέψει χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχουν τρόποι και τεχνικές και έχω εμπιστοσύνη στον κ. Βαρουφάκη ότι έχει εμπειρία και γνώσεις σε αυτά τα ζητήματα.
ΔΗΜ.:Αυτό είναι επόμενο ερώτημα γιατί από ότι βλέπουμε πάρα πολλοί συνάδελφοί σας και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Μηλιός δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών και αυτό πάει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι εσωτερικά απλώς αυτό είναι εσώψυχα αν λέει τέτοιο πράγμα.
ΔΗΜ.: Να διαβάσετε το κείμενό του κ. Μηλιού λέει ότι το μόνο που πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών είναι η αλλαγή στην ορολογία. Διαβάστε το είναι καταπέλτης ο κ.Μηλιός
Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν συμφωνώ, είναι καταπέλτης τώρα που είναι εκτός διαπραγμάτευσης αν ήταν μέσα δεν ξέρω αν έλεγε τέτοια πράγματα. Δεν το έχω διαβάσει αλλά όλα αυτά που μου αναφέρετε δεν παραπέμπουν σε νηφάλιες και ψύχραιμες εκτιμήσεις ενός ανθρώπου που γνωρίζει από οικονομία και πολιτική όπως είναι ο σύντροφός μου ο κ. Μηλιός.
Δεν υπάρχει καμία ρωγμή εμπιστοσύνης προς τον κ. Βαρουφάκη, υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη. Αν υπάρχει κάπου επίθεση στον κ. Βαρουφάκη, δεν το σχολιάζω απλώς το αναφέρω για να γίνει κατανοητό, είναι απέξω από τον Σόιμπλε, από μέσα δεν υπάρχει καμία μα καμία αμφισβήτηση στις ικανότητες και τους χειρισμούς του κ.Βαρουφάκη.
Ερωτηθείς για ποιους θα ισχύσει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Ν.ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μια κυβερνητική εξαγγελία προ μιας εβδομάδος δεν έχω εικόνα ότι θα αλλάξει κάτι αλλά και αν αλλάξει δεν θα αλλάξει ουσιωδώς γιατί στόχος αυτών των 100 δόσεων είναι να υπάρξει εισροή χρημάτων στα ταμείο του Δημοσίου και όχι να ξοδέψει χρήματα.
Νομίζω ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν αφορούν τις μεγάλες υποθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι προσβλέπουν στην ρύθμιση.
Για τα κυβερνητικά μέτρα
Ν.ΦΙΛΗΣ: Όλα θα γίνουν σε πυκνό χρόνο και με διαπραγμάτευση ταυτόχρονα, δύσκολο έργο. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική ενός χρόνου σε ένα μήνα, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι θέμα τώρα είναι αργότερα.
Για το θέμα των εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων
ΔΗΜ.: Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι κλείνει το κεφάλαιο των εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων, η συμφωνία του Eurogroup λέει ότι δεν αναστέλλονται οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις
Ν.ΦΙΛΗΣ: Ναι αλλά είναι με βάση τους ελληνικούς νόμους όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα νομιμότητας ή προβλήματα που έχουν να κάνουν με το εύλογο τίμημα.
Όταν για παράδειγμα το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια αποτίμηση για το θέμα του Ελληνικού που είναι πολλαπλάσια του τιμήματος που δίνει ο πρώτος πλειοδότης είναι λογικό να το σκεφτούμε και να πούμε ελάτε να κουβεντιάσουμε. Θα κάνουμε οτιδήποτε για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, δεν μας έπιασε πρεμούρα να τα βγάλουμε όλα στο σφυρί.
Ερωτηθείς αν είπε ότι θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και αν θα αυξηθεί το ανταποδοτικό της τέλος
Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν είπα ότι θα υπάρξει αύξηση είναι θέμα απόφασης με βάση τα χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα η ΝΕΡΙΤ κοστίζει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, είναι σκιά της ΕΡΤ η ΝΕΡΙΤ όμως. Για να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ, όχι με τις παλαιές παθογένειες της αλλά όμως να λειτουργήσει με τις δομές που ξέρουμε θέλει τα διπλάσια χρήματα.
Το ανταποδοτικό τέλος είναι αυτή τη στιγμή περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα μισά δίνονται για την κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος και εδώ υπάρχει ένα σοβαρό νομικό θέμα που δεν το δέχεται η ΕΕ ότι στην Ελλάδα κατ' εξαίρεση μετετράπη μια ανώνυμη εταιρεία που ήταν η ΕΡΤ σε ΔΕΚΟ. Μετετράπη σε ΔΕΚΟ για να πάρει τα λεφτά το κράτος για το πλεόνασμα
ΔΗΜ:Σας το θέτω αυτό το ερώτημα γιατί οποιαδήποτε αύξηση τέλους έχει αρνητικό πρόσημο.
Ν.ΦΙΛΗΣ: Μιλάμε για 80 λεπτά το μήνα