Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κος Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα ότι μπορούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής να είναι τόσο άμεσες δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο να συζητάμε για τέτοιου είδους ποσά. Είναι προφανές ότι ενδεχομένως κάποια πράγματα να προλάβουν να έρθουν αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει τίποτα, δεν έχει ετοιμαστεί κανένα νομοσχέδιο. Μόνο να ετοιμαστούν, να έρθουν στην Βουλή να επεξεργαστούν και να ψηφιστούν και από εκεί και πέρα να πάρουν και την υλοποίηση από το απλό μια υπουργική απόφαση μέχρι και τα πιο πολύπλοκα πράγματα νομίζω ότι οι τέσσερις μήνες είναι ελάχιστοι και μόνο λίγο την αρχή θα μπορέσουμε να δούμε των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων.
Ερωτηθείς αν μπορεί κανείς να μιλήσει ποσοτικοποιημένα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Μπορεί να κοιτάξει λίγο την εμπειρία τι καταφέραμε και φέραμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αυτός είναι ένας πρώτος μπούσουλας. Το δεύτερο είναι να δεις από τις εκτιμήσεις που βρίσκεται η φοροδιαφυγή πόσο ρεαλιστικό είναι να προχωρήσεις στην καταπολέμησή της σε κάποιο βαθμό άρα εκεί μπορεί να πει κανένας ότι έχουμε τόσο στο λαθρεμπόριο καυσίμων ή τόσο στο καπνικών και έχω ένα χρονοδιάγραμμα ότι σε ένα- δυο χρόνια θα μπορέσω να έχω κάνει κάποιες ενέργειες συγκεκριμένες, να έχω βάλει κάποια συστήματα ή ότι πρέπει να αλλάξει κάποιος και να φέρει κάποιο ποσοστό από αυτά τα νούμερα.
Ερωτηθείς τι κόστος θα έχουν για τα ταμεία οι φοροαπαλλαγές που εξήγγειλε η κυβέρνηση
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Έχω κάνει τον υπολογισμό και ειδικά για το αφορολόγητο είναι 2,4 δις όπως καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα ποσό που δεν μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί. Δεν μπορεί να αναπληρωθεί με αυξήσεις συντελεστών όσο να πιάσουν με την φοροδιαφυγή αναγκαστικά θα έρθει κάποιους νέους φόρους. Να βάλει κάποιος μια έκτακτη εισφορά για να μπορέσει να δώσει το αφορολόγητο θα μπορούσε θεωρητικά να το κάνει είναι θέμα προτεραιοτήτων, δεν νομίζω όμως ότι θα το έκανε κάποια σοβαρή κυβέρνηση.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Εγώ είχα κάνει και μια πρόβλεψη ότι όσο θα είχαμε σίγουρα το πρόγραμμα γέφυρα δεν θα αγγίζαμε τον ΕΝΦΙΑ και η λογική μου ήταν ότι εφόσον θα γίνεται μια μεγάλη διαπραγμάτευση και έστω ότι ξεπερνούσαμε το σκόπελο που τελικά ξεπεράσαμε της αρχικής παράτασης θα κάναμε μια διαπραγμάτευση για το χρέος η οποία είναι μια μακρόπνοη διαπραγμάτευση δύσκολη δεν είναι δυνατόν να βάζεις τα δημοσιονομικά στο τραπέζι και να δημιουργείς τέτοιες αναταράξεις μέσα σε αυτή την διαπραγμάτευση συνεπώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να αφήσει τον ΕΝΦΙΑ εκτός της κουβέντας μέχρι να τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση. Αυτό το βλέπουμε πια σήμερα πλήρως δικαιωμένο σαν πρόβλεψη.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξουν κάποια έσοδα από την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία ή και στα βιβλία
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είναι προφανές ότι όσο αυξάνεις τον ΦΠΑ αυξάνονται τα έσοδα συνεπώς είναι μια προσφιλής μεθοδολογία και το έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, να αυξήσεις τα έσοδα σου εφόσον έχεις τρύπα.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αύξηση των δόσεων θα επιφέρουν έσοδα στο κράτος
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να σταθμίσει κανένας, είναι προφανές ότι είναι πολλοί συνάνθρωποι μας οι οποίοι βρίσκονται σε μια απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αυτοί βέβαια θα έπρεπε με κάποιο νομοσχέδιο ρύθμισης να τους δοθεί κάποια δυνατότητα να το κάνουν . Από την άλλη το κόστος για αυτή την βοήθεια θα πρέπει να το επωμιστούν όλοι οι υπόλοιποι που δεν είναι σε αυτή την κατάσταση συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο συμπολιτών μας. Τα προβλήματα λοιπόν που έχουμε στις εξαγγελίες εκτός από το γεγονός ότι είναι εξαγγελίες ενώ θα έπρεπε να κατατεθούν κατευθείαν στην Βουλή, το δεύτερο που θα έπρεπε κάποιος να πει είναι ότι δεν υπάρχουν κριτήρια που ξεχωρίζουν αυτούς οι οποίοι στρατηγικά κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για να μην πληρώσουν και αυτούς οι οποίοι πράγματι βρίσκονται σε ανάγκη. Δηλαδή ας πούμε δεν είδα να γίνεται έλεγχος στα υπόλοιπα των λογαριασμών ...
Το ζήτημα μας είναι ότι μπορεί να έχουμε κάποια βραχυπρόθεσμα έσοδα τα οποία πάντοτε με τις ρυθμίσεις είναι σε βάρος των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εσόδων. Συνεπώς ουσιαστικά μειώνουμε τα έσοδα του '16 και του '17 με το να κάνουμε μια ρύθμιση η οποία θα φέρει λίγα περισσότερα έσοδα το '15.
Συνεπώς και αυτό είναι θέμα οπτικής και μεγάλης ανάγκης, προφανώς το κράτος όταν βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση από πλευράς εσόδων μπορεί να πρέπει να παίρνει και τέτοιου είδους αποφάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα το χτυπάνε αλλά βραχυπρόθεσμα του δίνουνε λύση.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ενοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με το ΣΔΟΕ θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Νομίζω ναι πάντοτε το υποστήριζα, υπήρχε και σε προηγούμενες υποχρεώσεις της χώρας αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση το θεωρούσε λανθασμένο. Όσο μπόρεσα εγώ να το δω γιατί μελέτησα σε διάφορες χώρες τις αντίστοιχες διευθύνσεις δημοσίων εσόδων αυτές που το είχαν κάνει αυτό είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα γιατί είναι πολύ καλύτερη η επικοινωνία. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα όταν είναι ξεχωριστές αυτές οι υπηρεσίες είναι ότι τα δεδομένα βρίσκονται στην Γενική Γραμματεία Εσόδων ενώ η επιχειρησιακή μονάδα που κάνει αυτού του είδους τους ελέγχους βρίσκεται στο ΣΔΟΕ. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα που λύνει αυτή η σύνδεση και ένα δεύτερο που πρέπει να λυθεί είναι ότι πρέπει να ξεχωρίσει ο απλός έλεγχος της λιανικής από την μεγάλη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι λανθασμένο δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι στο ΣΔΟΕ ψάχνουν και την τυρόπιτα στο φούρνο με την απόδειξη 1,50 € οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν και τα μεγάλα εμβάσματα και την μεγάλη φοροδιαφυγή, αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να τα ξεχωρίσουμε.
Επίσης έχει σημασία να φύγει το κομματικό κράτος από μέσα από την δημόσια διοίκηση ώστε να μπορέσει μόνη της χειραφετημένη να παίρνει τις αποφάσεις για το ποιος είναι ικανός και ποιος δεν είναι, να έχει διασφάλιση ποιότητας και γενικότερα να υπάρχουν όλες οι διοικητικές διαδικασίες που φέρνουν το τελικό αποτέλεσμα.