Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι μια “καλή συμφωνία”
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κοιτάμε τα πράγματα αυτά λίγο με τον τρόπο του παζαριού δηλαδή τι πήραμε τι δώσαμε, πήραμε παραπάνω από αυτά που περιμέναμε, λιγότερα από αυτά που περιμέναμε, υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία η οποία σε τέτοια ζητήματα δεν είναι σωστή. Πρέπει κανείς να κοιτάει ποιο ήταν το πλαίσιο, που ήθελε να βάλει τη χώρα και που βρισκόμαστε, όχι αν πήραμε κάτι παραπάνω από αυτό που θα μας δίνανε όχι αν πήραμε κάτι λιγότερο, δεν είναι αυτή η αντιμετώπιση.
Η συμφωνία αυτή που φαίνεται να διαγράφεται εμένα μου γεννά ανησυχίες βαθιές. Εμείς που εκλεχθήκαμε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε ως μέλη του είτε ως συνεργαζόμενοι μιλήσαμε με πολύ κόσμο και είπαμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσουμε να υλοποιούμε. Θέλω λοιπόν συζήτηση και θέλω πληροφόρηση και περαιτέρω διεργασίες για να δω πως αυτό το οποίο φαίνεται να συμφωνούμε θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜ.:Τι φοβάστε ότι μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω σε αυτό το πρόγραμμα
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Η χρηματοδότηση καταρχήν ήδη 3 δις που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσαμε από το ΤΧΣ έχουν τεθεί εκτός ελέγχου επομένως αμέσως έχουμε ένα ζήτημα. Από ότι διαφαίνεται η κυβέρνησή μας ποντάρει στο να μαζέψει το δυνατόν συντομότερα έσοδα από τη φοροδιαφυγή , τη φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο κοκ πράγματα απολύτως επιθυμητά αλλά ποντάρει να μαζέψει τα λεφτά αυτά και στην βάση αυτών των χρημάτων να υλοποιήσει κάποια κομμάτια του προγράμματος.
ΔΗΜ: Με τον τρόπο που το διατυπώνεται λέτε κάτι που ίσως πολλοί έχουμε στο μυαλό μας ότι επιθυμητά είναι αλλά τουλάχιστον για ένα κοντινό από σήμερα χρονικό διάστημα είναι και λίγο ανέφικτα
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι είναι ανέφικτα αλλά το να μαζέψεις τα λεφτά από την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και όλο αυτό το πράγμα που έχει βουλιάξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι απολύτως επιθυμητό αλλά βεβαίως είναι και εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου του πως είναι δομημένη η κρατική μηχανή και όλα τα υπόλοιπα. Εμείς φυσικά θα το προσπαθήσουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε σε βάθος χρόνου εδώ όμως δεν μιλάμε για βάθος χρόνου. Επομένως πρέπει να συζητηθεί αυτό εκτενώς στην ΚΟ ...
Για την κριτική του κ.Γλέζου και αν έχουμε έλεγχο από τους θεσμούς
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ,μπαίνουμε σε μια διαδικασία που θα ασκείται εποπτεία. Το λέει ξεκάθαρα το κείμενο της Παρασκευής τώρα ποια μορφή θα πάρει αυτή η εποπτεία μένει να το δούμε στην πράξη.
ΔΗΜ.: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σας βρίσκει σύμφωνο αυτό ;
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Φυσικά, είναι δυνατόν να με βρει σύμφωνο αυτό το πράγμα γιατί εποπτεία θα πει εποπτεία. Καθόλου σύμφωνο δεν με βρίσκει και είμαι βέβαιος ότι θα είναι πηγή προβλημάτων σε όλο το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τον κ. Γλέζο νομίζω ότι υπερέβαλλε με αυτά που είπε, εκφράστηκε με τρόπο συναισθηματικό ο οποίος κάτι δείχνει αλλά και επίσης δημιουργεί και προβλήματα. Είναι καλύτερο στην συγκεκριμένη περίπτωση να είμαστε ψυχροί και αναλυτικοί.
ΔΗΜ: Το δεύτερο κομμάτι από τη συμφωνία είναι ότι στην ουσία μένουμε στο πρόγραμμα και το ολοκληρώνουμε δηλαδή θα γίνει και αξιολόγηση.
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Φυσικά το λέει ξεκάθαρα το κείμενο της Παρασκευής . Βεβαίως θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, βεβαίως θα υπάρξει αξιολόγηση θα αξιολογηθούν και τα νέα μέτρα που σήμερα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και αν η αξιολόγηση αυτή είναι θετική και πάρουν οι θεσμοί μια θετική θέση τότε θα πάρουμε και τα χρήματα τον Απρίλιο.
ΔΗΜ: Άρα στο εύλογο ερώτημα που μπορεί κάποιος ψηφοφόρος να σας θέσει “και τι άλλαξε τελικά” ποια είναι η απάντηση;
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Όπως σας είπα ότι θέλω περισσότερη συζήτηση, θέλω αυτά τα πράγματα να συζητηθούν ανοιχτά γιατί δεσμεύτηκα για να εκλεγώ βουλευτής αλλά και όλοι δεσμευτήκαμε ως κόμμα. Δεν θέλω να τοποθετηθώ και να καταγγείλω ή να πω έτσι κι αλλιώς, δεν νομίζω ότι είναι η ώρα για αυτά. Ίσα-ίσα τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε μια προσπάθεια κοινωνική και εθνική και αυτό προσπαθώ να κάνω αλλά η στήριξη πρέπει να έχει καθαρή βάση.
Δεν είναι ποδόσφαιρο εδώ , δεν είναι για να κερδίσει η ομάδα μας όποια και αν είναι εδώ είναι θέματα του έθνους και της κοινωνίας. Θέλω λοιπόν να ξέρω ακριβώς τι άλλαξε , θέλω να πει με λεπτομέρεια, να το ακούσω, να δω τα κείμενα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και όλων όσων έχουν πάρει μέρος στην διαπραγμάτευση και πρέπει να γίνει σύντομα αυτό.
ΔΗΜ.: Υπάρχει περίπτωση να καταψηφίσετε την συμφωνία όταν έρθει στην Βουλή;
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν θέλω να απαντήσω στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι της στιγμής αυτό που σας λέω είναι ότι το πλαίσιο συνολικά, το περίγραμμα όπως το γνωρίζουμε και δεν πρόκειται να αλλάξει έμενα μου δημιουργεί βαθιές ανησυχίες και θέλω οι ανησυχίες μου αυτές να απαντηθούν.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για την διαπραγμάτευση
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Προφανώς δεν ήμασταν έτοιμοι και για αυτό έγινε αυτό που έγινε, είναι ολοφάνερο και για αυτό όταν τέθηκε θέμα τραπεζών, ρευστότητας δηλαδή κοκ βρεθήκαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Δεν λέω κάτι νέο λέω κάτι το οποίο είναι γνωστό, το ζήτημα είναι αλλού αυτή η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η διαπραγματευτική ομάδα και η ελληνική κυβέρνηση εξ αυτού του γεγονότος ήταν απολύτως προβλέψιμη...
ΔΗΜ.:Η γνώμη σας είναι ότι έπρεπε την Παρασκευή να μην κάνουμε την συμφωνία;
Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Όχι έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι για αυτό που θα μας προέκυπτε. Αυτό που προέκυψε δηλαδή αυτός ο εκβιασμός ήταν προβλέψιμος, τον εκβιασμό όταν τον προβλέπεις πας έτοιμος ή τέλος πάντων παίρνεις κάποια μέτρα.
Δεν ξέρω ακριβώς τι και θέλω να με πληροφορήσουν, θέλω να μου πει κάποιος με λεπτομέρεια τι συμφωνήσαμε πως και τι. Αλλά εάν ο εκβιασμός είναι προβλέψιμος που ήταν, πας προετοιμασμένος για αυτό και εμείς προφανώς δεν πήγαμε.
Αγοράσαμε χρόνο, αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, σταθήκαμε όρθιοι αυτό είναι όντως μια επιτυχία. Αγοράσαμε χρόνο και έχουμε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, ο χρόνος αυτός θα είναι δύσκολος γιατί θα υπάρχει εποπτεία, πιέσεις και η κοινωνία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Στο χρόνο αυτό όταν θα ξανάρθει που θα ξανατεθεί θέμα διαπραγμάτευσης αυτό το νέο συμβόλαιο θα πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι από ότι ήμασταν τώρα. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην βρεθούμε ξανά προ ασφυκτικού διλήμματος γιατί η απλή λογική λέει ότι θα ξαναβρεθούμε προ αυτού του διλήμματος.