Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κος Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Θεωρίες Συνωμοσίας” και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή το σημερινό Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Όλη η κουλτούρα και η ιστορική εμπειρία της ΕΕ είναι μια εμπειρία διαλόγου, διαπραγμάτευσης και συμφωνίας δεν είναι ιστορία συγκρούσεων και πολέμων. Για αυτό έγινε και η ΕΕ για να μπορέσουν όλα τα ευρωπαϊκά έθνη να συμβιώνουν ειρηνικά, δημιουργικά και με όφελος για όλους και αυτή είναι και η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Καταρχάς πρέπει να τεθεί το ζήτημα γιατί φαίνεται ότι ούτε πλήρη εικόνα έχουν οι ευρωπαϊκοί λαοί προπάντων αλλά ίσως και όχι ακριβώς και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το τι έχει υποφέρει η χώρα από το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι μια ανοιχτή συζήτηση η οποία ανοίγει τώρα, θα τεθεί ένα πλαίσιο, φυσικά υπάρχει ένας σεβασμός και ένας ρεαλισμός ως προς το ποιος είναι ο ισχυρός κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα, είναι η Γερμανία αλλά η ευρωπαϊκή αλυσίδα δεν έχει ένα κρίκο μόνο.
Μέσα στο Eurogroup ακούγεται πολύ δυνατά η φωνή της Γερμανίας αλλά υπάρχουν και άλλες φωνές οι οποίες θα ακουστούν και αυτές και προφανώς θα γίνει συζήτηση και θα επιχειρηθεί κάποια σύνθεση.
Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Το πιθανότερο είναι ότι θα καταγραφούν οι θέσεις και θα δοθεί ένας χρόνος για να γίνει σύγκλιση και σύνθεση. Ήδη υπάρχουν κάποια ευρωπαϊκά κράτη τα οποία βλέπουν πιο θετικά την ελληνική πρωτοβουλία, άλλοι που είναι ουδέτεροι και άλλοι που έχουν εκδηλωθεί φανερά και η Γερμανία η οποία κρατάει την πιο αυστηρή στάση, αυτό προφανώς κάπως θα συνδεθεί. Δεν μπορεί να βγουν από ένα Eurogroup τέσσερις απόψεις, θα βγουν τέσσερις και όλοι θα ξέρουν ότι θα πρέπει αυτές οι τέσσερις απόψεις να γίνουν μία είτε στην αποψινή συνεδρίαση πράγμα που μου φαίνεται λίγο δυσκολότερο αλλά χωρίς να αποκλείεται είτε στο αμέσως επόμενο συμβούλιο.
ΔΗΜ.: Υπάρχει το ενδεχόμενο αρνητικής εξέλιξης;
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Κατά την εκτίμησή μου μάλλον όχι. Κανέναν δεν συμφέρει να πληγωθεί και η σταθερότητα και η ιστορική προοπτική της ΕΕ.
Νομίζω ότι οι εταίροι που επιμένουν στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος δεν έχουν αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα έχει οδηγήσει τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, δεν έχουν εικόνα και δεν έχουν εικόνα είτε από αντικειμενική αδυναμία είτε γιατί δεν θέλουνε να έχουνε. Όταν όμως ένα σύμμαχο κράτος καταστρέφεται, δεν μπορεί να θρέψει το λαό του, δεν μπορεί να του εξασφαλίσει στοιχειώδους όρους διαβίωσης όλοι οι εταίροι πρέπει να το δουν σοβαρά. Αυτή είναι η κοινή συνθήκη συνύπαρξης των εταίρων, δεν μπορεί ο ένας να πεθαίνει και ο άλλος να σφυράει αδιάφορα.
Ο όρος ανθρωπιστική κρίση και ο όρος επιβίωση ενός έθνους είναι γραμμένο στην ευρωπαϊκή συνθήκη δεν είναι κάτι που το επινόησε η Ελλάδα, μένει να το μάθουνε και οι άλλοι και να δούμε μια άλλη προσέγγιση.
Πάντα υπάρχει μια αρχή για να γίνει μια αλλαγή πολιτικής να πάει σε μια δικαιότερη πιο σύμμετρη κατεύθυνση και όταν κερδίζει κάποιος κάτι προς την κατεύθυνση της Δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης ωφελείται όλο το σύστημα, όλο το ευρωπαϊκό σύστημα θα βγει ωφελημένο.
Δεν είναι μια εξαίρεση η Ελλάδα ούτε το πρόβλημα το ελληνικό είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Άρα η λύση δεν είναι μια χαριστική λύση για την Ελλάδα, είναι μια ευρωπαϊκή λύση, το πιο πληγωμένο μέλος που είναι η Ελλάδα του δίνεται ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί για να σηκωθεί στα πόδια του.
Πόσα χρονιά να περιμένει η Ελλάδα να φτάσει το επίπεδο φτώχειας αντί να αφορά 3 εκατομμύρια να αφορά 7 εκατομμύρια; Να φτάσουν οι μετανάστες από 300 χιλιάδες νέοι να φτάσουν 1 εκατομμύριο; Με πόσα θύματα θα είναι ευχαριστημένοι οι εταίροι;
Για το χώρο του Πολιτισμού
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Οι προϋπολογισμοί του υπ. Πολιτισμού ήταν πάντα μικροί και στα μνημονιακά χρόνια με την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την σχεδόν εξαφάνιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι ακόμα μικρότερη. Δεν υπάρχουν και τα έκτακτα έσοδα από το ΛΟΤΤΟ και τον ΟΠΑΠ με την ιδιωτικοποίηση τα πράγματα λοιπόν είναι δύσκολα .
Η μόνη ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης για ανάπτυξη και παραγωγή έργου είναι τα ΕΣΠΑ ωστόσο στις προθέσεις μας είναι να αναπτύξουμε και τα έσοδα του υπουργείου. Έχει μηχανισμό και έχει μεγάλες δυνατότητες μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων να γίνει εξορθολογισμός και να παράγεται πλούτος από τον πολιτισμό ο οποίος πλούτος να επιστρέφει στον πολιτισμό. Από εκεί και πέρα με όσα έχουμε θα πορευτούμε ... και εφόσον βγούμε από αυτή την τρομακτική μέγγενη του όλη η χώρα να εργάζεται μόνο για το χρέος και όχι για την επιβίωσή της και την βελτίωσή της, μόλις φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει να πάρουμε ανάσα ασφαλώς και ο πολιτισμός θα πάρει και αυτός την δική του ανάσα.