Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς πότε θα υλοποιηθούν οι επαναπροσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου. Αυτά επειδή αφορούν αποκαταστάσεις αδικιών δεν είναι τομές που θέλουμε να κάνουμε την διοίκηση, δεν απαιτούν τον σχεδιασμό που χρειάζονται οι άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις άρα είμαστε ώριμοι να τις προχωρήσουμε.
Οι υπάλληλοι που θα επανέλθουν είναι γύρω στις 3.500, είναι δηλαδή υπάλληλοι που είτε έχουν απολυθεί είτε ήταν προς απόλυση γιατί δεν είχαν τοποθετηθεί κάπου αλλού στο πλαίσιο της κινητικότητας.
Ερωτηθείς αν θα επανασυσταθούν κάποιες υπηρεσίες όπως η δημοτική αστυνομία
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας είναι στις σκέψεις μας αλλά είναι αρμοδιότητα του κ. Βούτση αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε είναι να κάνουμε μια μίνι εθελοντική κινητικότητα παράλληλα. Επειδή έχουν δημιουργηθεί πολλές πρόσθετες ανάγκες λόγω της μείωσης του προσωπικού της διοίκησης θα ζητήσουμε από όλα τα υπουργεία και τους φορείς στο προφίλ των θέσεων αυτών που επανέρχονται με την ανάκτηση των απολύσεων, να μας στείλουν ανάγκες όσοι από αυτούς που επανέρχονται θέλουν να ενταχθούν σε κάποια από αυτές τις θέσεις θα μπορούν εθελοντικά να τους ζητούν και να ενταχθούν, όσοι δεν το θέλουν θα ενταχθούν στις παλιές τους θέσεις μέχρις ότου δούμε συνολικότερα στο δημόσιο τομέα τι θα κάνουμε με την ανακατανομή του προσωπικού.
Η μίνι κινητικότητα δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν είναι τομή προσπαθούμε να καλύψουμε τρύπες με το προσωπικό αυτό που έχουμε τώρα.
ΔΗΜ.:Όλο αυτό το κόστος είναι περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι τόσο το οποίο συμψηφίζεται με το κόστος των προσλήψεων που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να γίνει.
ΔΗΜ.: Εκείνες οι προσλήψεις βέβαια ήταν στοχευμένες προσλήψεις κυρίως σε εκπαίδευση και υγεία
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εκεί παραμένουν και οι προτεραιότητές μας
ΔΗΜ.: Άρα θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις σε αυτούς τους δύο τομείς για το '15
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εντάξει όμως ο μεγάλος όγκος αυτών που επιστρέφουν, επιστρέφουν κυρίως στο υπουργείο Παιδείας. Μια από τις πλευρές μεταρρύθμισης μας θα είναι η ανακατανομή του προσωπικού ούτως ώστε πράγματι να ενισχύσουμε και με βάση το υφιστάμενο προσωπικό τομείς που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ή που θέλουμε να δώσουμε έμφαση όπως είναι η παιδεία ,η υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η κοινωνική ασφάλιση . Αυτό όμως δεν είναι για τώρα γιατί πρώτα πρέπει να έχουμε ξανά μια καταγραφή του υφιστάμενου δυναμικού και κυρίως των ελλείψεων και μετά να προχωρήσουμε. Αυτό είναι με ορίζοντα εξαμήνου οι αλλαγές αυτές.
Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι πάμε για συμφωνία ή για ρήξη με τους εταίρους μας
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η ρήξη δεν είναι στο DNA της ΕΕ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πάντοτε βρίσκεται μια συμφωνία. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι δεν ξαναείχαν Αριστερή κυβέρνηση της ποιότητας του ΣΥΡΙΖΑ όπως δεν είχαν ποτέ υπουργό Οικονομικών σαν τον κ. Βαρουφάκη.
Επίσης έχουμε κάτι που είναι ασυνήθιστο σχετικά στην ΕΕ αλλά ακριβώς επειδή στην λογική της είναι οι συμβιβασμοί μια πολύ άτεγκτη στάση από πλευράς ενός ισχυρού κρατικού εταίρου.
Τα δύο επομένως καινούργια χαρακτηριστικά που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι ότι ένα ισχυρό κράτος μέλος που έχει αφήσει τη σφραγίδα του το τελευταίο διάστημα σε όλη την λειτουργία της ΕΕ φαίνεται να θέλει να θέσει όρους και από την άλλη πλευρά έχουμε μια Αριστερή κυβέρνηση η οποία λέει ότι επιδιώκει να συζητήσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει την ρήξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στην υποταγή.
Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση που δεν θα έχει τελικό ορίζοντα στις 11 ή στις 16 Φεβρουαρίου απλώς τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση αυτή και που ελπίζω να ολοκληρωθεί- είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί αίσια για μας - με τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουμε.
Για την ΕΡΤ
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό επειδή είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού θα επαναλάβω την θέση αρχής μου που με χαρά άκουσα να την επαναλαμβάνει και ο πρωθυπουργός ότι εμείς θέλουμε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, όχι κομματικά ελεγχόμενο. Άρα δεν επιστρέφουμε στην ΕΡΤ πριν από το μαύρο με την κακή πελατειακή πρακτική που ακολουθείτο τότε αλλά στην ΕΡΤ μετά το μαύρο, στην ΕΡΤ της αυτοδιαχείρισης και της ανοιχτής στην κοινωνία. Επίσης αυτό θα το κάνουμε χωρίς εκδικητικότητα, χωρίς ρεβανσιστικές πολιτικές αλλά και με μια προσπάθεια να αποκαταστήσουμε και τις αδικίες που έγιναν σε επίπεδο εργαζομένων. Εμείς βλέπουμε την αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σαν ένα ενιαίο σχέδιο που έχει βασικά δύο στόχους, αποκατάσταση της νομιμότητας, διαφάνεια και τη δυνατότητα να έχει ο μέσος πολίτης την ενημέρωση και την διασκέδαση που του πρέπει.
Για την απλή αναλογική και την αναθεώρηση του συντάγματος
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όλα αυτά τα θέματα είναι και αρμοδιότητες άλλων υπουργών άρα στο μυαλό μου υπάρχουν πράγματι πάρα πολλές σκέψεις, πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία τώρα που έχουμε μπορέσει να ενώσουμε το λαό μας σε ένα ποσοστό υποστήριξης των πολιτικών μας που ούτε στα όνειρά μας δεν θα βλέπαμε να μην αρκεστούμε στην διαχείριση του καθημερινού αλλά να αλλάξουμε την Ελλάδα. Όλους τους θεσμούς που έχει ανάγκη η Ελλάδα ξεκινώντας από το σύνταγμά φτάνοντας μέχρι την απλοποίηση των διαδικασιών, είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.
Η απλή αναλογική είναι αρμοδιότητα του κ. Βούτση και επειδή είναι ένα μείζον ζήτημα θα συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό, η Αριστερά από θέση αρχής είναι υπέρ της απλής αναλογικής και ότι η Αριστερά σέβεται τις αρχές της.