Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Βαρουφάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Οι εποχές είναι δύσκολες, όταν καταρρέει μια οικονομία όπως καταρρέει η ελληνική οικονομία εδώ και πέντε χρόνια το πολιτικό σκηνικό την ακολουθεί. Εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να είμαι συνεπής σε αυτά που λέω εδώ και πέντε χρόνια, από εκεί και πέρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ειπωθούν κάποιες πολύ απλές αλήθειες και να χτίσουμε το γύρισμα της σελίδες πάνω σε αυτές τις αλήθειες. Ένα πράγμα που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσω να μιλάω όπως μίλαγα αυτά τα πέντε χρόνια.
Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να γίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αν ακούσεις τον υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας ο οποίος πρόσφατα βγήκε και δήλωσε ότι θεωρεί ότι η πρόταση του κ.Τσίπρα για μια συνδιάσκεψη όσον αφορά το χρέος είναι μια εξαιρετική ιδέα αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Λίγο πολύ το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι όλοι χρωστάνε σε όλους και κανένας δεν μπορεί να πληρώσει. Τα κράτη χρωστάνε στις τράπεζες, οι πολίτες χρωστάνε στις τράπεζες, τα κράτη χρωστάνε στους πολίτες και έχεις μια κατάσταση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά είναι ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Θα ήταν ευχής έργο για την Ευρώπη και θα ήταν μια απόλυτα ορθολογική κίνηση να μαζευτούμε οι Ευρωπαίοι να διαβουλευτούμε και να βρούμε έναν τρόπο αυτής της αμοιβαίας εξαφάνισης διαγραφής χρεών. Εάν γίνει αυτό θα είναι ευχής έργο για την Ευρώπη ο υπόλοιπος κόσμος θα χειροκροτήσει, εάν δεν γίνει αυτό γιατί κάποιοι θα στυλώσουν τα ποδάρια και ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί τότε εμείς πρέπει να διαπραγματευτούμε μόνοι μας τον εξορθολογισμό του χρέους.
Καταρχάς η μερική διαγραφή χρέους θα γίνει, το κούρεμα θα γίνει, δεν έχει σημασία τι λένε είναι οι κανόνες της φύσης και της οικονομίας αυτοί. Τι γίνεται σε ένα μη βιώσιμο χρέος; Κουρεύεται. Το ερώτημα δεν είναι αν θα κουρευτεί, το ερώτημα είναι αν το κούρεμά του θα γίνει με έναν τρόπο που να είναι θεραπευτικός για μας και για την υπόλοιπη Ευρώπη και σε τελική ανάλυση να ελαχιστοποιηθούν και τα κόστη μιας τέτοιας μερικής διαγραφής του χρέους για τον Γερμανό φορολογούμενο.
Γιατί αυτό που προτείνουν μια μεγάλη επιμήκυνση χρέους για 70 χρόνια με μηδενικά επιτόκια κλπ αυτό είναι ένα τεράστιο κούρεμα και για τους Γερμανούς σε όρους διαχρονικής αξίας.
Αυτό που εγώ θα προτείνω είναι το εξής καταρχάς να πάρουμε το χρέος μας και να το σπάσουμε σε τρία κομμάτια γιατί δεν είναι ομοιογενές άλλο το χρέος μας στο ΔΝΤ, άλλο στην ΕΚΤ και άλλο στους εταίρους.
Το χρέος μας στο ΔΝΤ δεν θα κουρευτεί και δεν μπορεί να κουρευτεί και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να απαιτήσουμε από τον Μαλαισιανό φορολογούμενο που το χρηματοδότησε να πληρώσει τα σπασμένα μιας σαθρής και ανόητης Ευρώπης.
Το χρέος μας στην ΕΚΤ αυτό πρέπει να κουρευτεί και να κουρευτεί ολοσχερώς αλλά να γίνει με έναν τρόπο που να είναι εύπεπτος για την ΕΚΤ και να είναι και ένας τρόπος που να συνάδει με το καταστατικό της ΕΚΤ. Αυτά είναι χρέη για να σας θυμίσω ότι δεν πήραμε χρήματα από την ΕΚΤ, η ΕΚΤ υπό τον κ.Τρισέ το 2010 αγόρασε κάποια ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, δεν έδωσε ούτε δεκάρα στο ελληνικό κράτος , τα αγόρασε από τις τράπεζες. Τα αγόρασε για να μην φύγουμε από τις αγορές, αυτή ήταν μια κίνηση της ΕΚΤ που απέτυχε. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα για αυτό, δεν μπορεί να τα πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος.
ΔΗΜ.: Αν τα πληρώσει η ΕΚΤ πάλι ο Γερμανός φορολογούμενος και ο κάθε Ευρωπαίος φορολογούμενος εμμέσως τα πληρώνει
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Μην ξεχνάς ότι η ΕΚΤ σήμερα αρχίζει να τυπώνει χρήμα αυτό το χρήμα δεν το πληρώνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Άλλο η νομισματική πολιτική άλλο η δημοσιονομική πολιτική.
ΔΗΜ: Τα χρήματα που μας έχουν δανείσει τα κράτη τι γίνεται με αυτά;
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό που μας προτείνουν είναι να επιμηκύνουμε αυτά τα δάνεια προς τους εταίρους μας στο μέλλον με ένα τρόπο που ουσιαστικά να παραπλανήσουμε τα κοινοβούλια και τους λαούς.
Ουσιαστικά θα κουρέψουμε το χρέος μας με αυτό τον τρόπο σε διαχρονικές αξίες αλλά επειδή η ονομαστική αξία δεν θα κουρευτεί θα προσποιηθούμε ότι δεν υπήρξε κούρεμα. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε και να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλο και ιδίως οι πολιτικοί προς τους πολίτες. Εγώ προτείνω το εξής οι εταίροι μας να γίνουν εταίροι στην ανάπτυξή μας, το κούρεμα το οποίο θα έχουμε να είναι αντιστρόφως ανάλογο της ανάπτυξής μας. Να εκδώσουμε νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με ρήτρα ανάπτυξης έτσι ώστε εάν καταφέρουμε να αναπτυχθούμε, να αναπτυχθεί το ονομαστικό ΑΕΠ στα 6-7% το χρόνο το οποίο είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα η ποία έχει φτάσει τόσο χαμηλά οπότε δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα, θα τους κάνουμε τις αποπληρωμές που έχουμε υποσχεθεί. Εάν όμως το ονομαστικό μας ΑΕΠ μεγεθύνεται μεταξύ 3-7% μειώνονται πολύ οι αποπληρωμές εκείνη τη χρονιά και αν πέσει κάτω από το 3% δεν γίνεται καμία αποπληρωμή.
Ουσιαστικά λέμε βοηθήστε μας να αναπτυχθούμε και θα πάρετε όλα σας τα χρήματα πίσω.
ΔΗΜ: Ας πούμε ότι τους το λέμε και ας πούμε ότι το ακούνε που μέχρι τώρα δεν προκύπτει από πουθενά αλλά ας το πούμε, δεν είναι εύλογο να πουν ότι θα σας το κάνουμε αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να σας ελέγχουμε...
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Για μένα το θέμα αυτό προκύπτει, αυτό που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι ότι δεν είχε γίνει καμία συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι γιατί δεν είχαμε καμία κυβέρνηση που να θέλει να κάνει αυτή τη συζήτηση.
Προφανώς και θα πρέπει να έρθουμε σε μια συμφωνία η οποία θα καθησυχάσει τους εταίρους μας ότι εμείς δεν έχουμε σκοπό να γυρίσουμε πίσω στο 2009. Τις ανάσες που ζητάμε για την ελληνική οικονομία δεν τις χρειαζόμαστε για να αρχίσουμε πάλι τα ίδια. Εμείς θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας, είμαστε αποφασισμένοι να παράγουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όχι βέβαια με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα καταστροφικά που προέβλεπε το μνημόνιο 2 αλλά με πολύ μικρότερα αλλά πάντα πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Σε αυτό που λες ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία της Ελλάδας στην Ευρώπη όπως βεβαίως πρέπει να υπάρχει και λογοδοσία της Γερμανίας στην Ευρώπη αυτό είναι κάτι απολύτως θεμιτό και νομίζω ότι αν κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην συμφωνήσουμε.
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει αυτό που εγώ ονομάζω “εικονικός πνιγμός της ελληνικής οικονομίας” που δεν επιτρέπει λόγω του χρέους και των υποχρεώσεών μας στους επενδυτές να νιώσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι ξανά βιώσιμη και για αυτό ζητάμε διαγραφή χρέους. Αυτό που εγώ θα πρότεινα στην Γερμανική πλευρά είναι ένα κούρεμα από 0% μέχρι 100% γιατί αυτό που κατέθεσα ως πρόταση ότι τα κρατικά μας χρέη προς τους εταίρους θα διασυνδεθούν με το ρυθμό ανάπτυξης αυτό σημαίνει ότι αν πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχουμε πρόβλημα, δεν χρειάζεται κούρεμα. Αν όμως δεν προκύψουν και εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν αν συνεχίσουν να μας πνίγουν με τον τρόπο που πνίγουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις τότε η διαγραφή του χρέους θα είναι 100%.
Για τις επενδύσεις
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε όσο γίνεται περισσότερες επενδύσεις. Επενδύσεις όμως δεν μιλάμε για ξεπούλημα μιλάμε για επένδυση.
Άλλο να έρθει ένας να πάρει ένα οικόπεδο και να το πάρει κοψοτιμής μόνο και μόνο το ΤΑΙΠΕΔ να πάρει μερικές δεκάδες εκατομμύρια και να τις πετάξει στην μαύρη τρύπα του χρέους και άλλο να έρθει ένα κονσόρτσιουμ σοβαρό να επενδύσει στον ΟΣΕ , εγώ θα σου έλεγα να τον πάρει κιόλας, εφόσον επενδύσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και τεχνογνωσία για να μας φτιάξει ένα υπερσύγχρονο τρένο από την Πάτρα ως το Μόναχο.
Έχει διαφορά το ένα από το άλλο, εμείς θέλουμε το δεύτερο, δεν μας ενδιαφέρει το πρώτο
Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απορριφθούν και για την τοποθέτησή του “θάνατος”
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν έκανα καμία τέτοια τοποθέτηση όπως ποτέ δεν είπα να πάμε στην δραχμή παρόλο που η μονταζιέρα της ΝΔ συνεχώς με αποκαλεί αρχιερέα της δραχμής δεν πρόκειται να απαντάω σε τέτοιου είδους κακεντρέχειες.
Καταρχάς όποιος θέτει αυτό το ερώτημα δεν καταλαβαίνει πως λειτουργεί η ΕΕ. Στην ΕΕ δεν υπάρχει ούτε ένα τεράστιο ναι ούτε ένα τεράστιο όχι , εάν καταθέτεις λελογισμένες προτάσεις γίνεται συζήτηση πάνω στη βάση της κάθε πρότασης γραμμή προς γραμμή. Πρέπει να είσαι πάρα πολύ κυνικά προδιατεθειμένος απέναντι στην ΕΕ να πιστέψεις ότι θα πάμε με μια λελογισμένη πρόταση και θα μας πουν “όχι την πετάμε στα σκουπίδια”.
Στην περίπτωση που μας πουν ότι δεν θέλουμε να συζητήσουμε τίποτα μαζί σας, που δεν υπάρχει πιθανότητα να μας πουν αυτό, τότε και εμείς από την δική μας τη σκοπιά πρέπει να σκεφτούμε με γνώμονα το συμφέρον του μέσου Έλληνα πως πρέπει να πορευτούμε και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι δικαιούμαστε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε στο πλαίσιο μιας δανειακή συμφωνίας που δεν είναι βιώσιμη.
ΔΗΜ.: Τι κάνουμε τότε;
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καταρχάς το υποθετικό σενάριο ότι η Ευρώπη δεν θέλει να συζητήσει και να διαβουλευτεί με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη βάση του κοινού αμοιβαίου συμφέροντος που έχουν οι μέσοι Γερμανοί, οι μέσοι Φινλανδοί με τους μέσους Έλληνες είναι σαν να με ρωτάς τι θα γίνει αν έρθει ένας κομήτης και πέσει στην γη.
Δεν νομίζω ότι βοηθάει τον διάλογο αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κοινά συμφέροντα Ελλάδας-ευρωζώνης , ο κ. Ντράγκι σήμερα θα κάνει μια ανακοίνωση η οποία θα έχει αντίκτυπο και ο λόγος που θα την κάνει είναι επειδή η ευρωζώνη αποδομείται.
Η Ιταλία έχει ένα δημόσιο χρέος το οποίο είναι δεν βιώσιμο το ίδιο και η Γαλλία, η Γερμανία ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, όλοι μας έχουμε αμοιβαίο συμφέρον να βρούμε έναν κοινό τόπο, αυτό τον κοινό τόπο θα τον βρούμε. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε ως τώρα είναι ότι δεν είχαμε κυβέρνηση που ήταν διατεθειμένη να κάνει αυτή τη συζήτηση. Και θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω στο ερώτημα τι θα γίνει αν η Ευρώπη θέλει να αυτοκτονήσει γιατί το να μην θέλει η Ευρώπη να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο μιας συστημικής λύσης συστηματικά αποτελεί αυτοκτονία για την Ευρώπη.