Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, στην εκπομπή "Πολιτικός Καφές" με τους δημοσιογράφους κ.κ. Γιάννη Κουρτάκη, Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Με αφορμή τις επισκέψεις του στα σχολεία της Θεσσαλίας και την τυχαία συνάντησή του με κ. Ροντούλη
"Είμαι στη Θεσσαλία και πάω αιφνιδιαστικά στα σχολεία, έχω δώσει άλλο πρόγραμμα και αλλού πηγαίνω. Επισκέφτηκα ένα σχολείο στον Τύρναβο και με έκπληξή μου είδα τον κ. Ροντούλη εκεί και έκανε μάθημα. Βρήκα έναν άνθρωπο ο οποίος όταν δεν βγήκε βουλευτής γύρισε στην δουλειά του και αυτό είναι καλό και δεν πήγε εκεί για να έρθει μετά με απόσπαση και να την κοπανίσει, είναι εκεί και διδάσκει".
Ερωτηθείς σε τι θα βοηθήσει η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
"Βοηθάει την οικονομία. Την Τρίτη και την Τετάρτη ήταν τα σχέδια νόμου στη Βουλή, πέρασαν και πάρα πολλές υπουργικές τροπολογίες και πολλές βουλευτικές τροπολογίες. Όταν γινόταν αυτό ερχόντουσαν οι βουλευτές και μου λέγανε “έχουμε εκλογές”. Τους έλεγα δεν έχουμε εκλογές μου λέγαν όμως ότι όλη αυτή η συμπεριφορά είναι εκλογική συμπεριφορά. Αυτή την αναστάτωση η οικονομία την ένιωθε και η πρόταση εμπιστοσύνης δεν είναι μια σαν τις άλλες, είναι μια πρόταση η οποία επειδή συνδέεται με τη μη διενέργεια εκλογών και επειδή αποσυνδέει από την διαδικασία του Φθινοπώρου διαπραγματεύσεις και ότι είναι να γίνει πολιτικά από τον προϋπολογισμό με την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και άρα με εκλογές, είναι σωτήρια. Δημιουργεί σταθερότητα και επιτρέπει αυτούς τους τελευταίους μήνες που είμαστε στο πρόγραμμα να κάνουμε τα βήματα για να βγούμε από αυτό. Δεν φαντάζομαι ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θα αποφασίσουμε να ξαναπαίξουμε ρόλους στο μύθο του Σίσυφου.
Για την εκλογολογία
Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν θέμα ΠΑΣΟΚ ήταν και θέμα ΝΔ. Στην ΝΔ μάλιστα είχαμε και διενέξεις μεταξύ υπουργών της, είναι πολύ λογικό όμως σε μια τόσο έντονη και δύσκολη εποχή να μην μπορείς να καταφέρνεις την μονολιθικότητα και δεν ξέρω αν είναι και καλό να υπάρχει στα κόμματα που κυβερνάνε γιατί αφήνουν όλο το χώρο στους άλλους και είναι άδικο αυτό. Δεν λέω όχι, ναι υπάρχει η ανάγκη μιας σύνταξης δυνάμεων και αυτή επιτυγχάνεται με την ψήφο εμπιστοσύνης. Διότι εκεί μπορώ να λέω το Α το Β το Γ ως βουλευτής ή ακόμη και ως υπουργός αλλά στην μεγάλη στιγμή είμαι μαζί με τους άλλους, πηγαίνουμε όλοι μαζί. Θεωρώ πολύ θεμιτή την κοινοβουλευτική ανασύνταξη την οποία ωθεί η πρόταση ανανέωσης της εμπιστοσύνης γιατί άλλο διαφωνώ για κάτι επί μέρους και άλλο διαφωνώ για τη συνολική πορεία. Αυτό είναι που κρίνεται στην πρόταση εμπιστοσύνης ή συμφωνία ή διαφωνία με την συνολική πορεία. Τα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης διορθώνονται με κυβερνητικές αποφάσεις και με λειτουργικότερες πρακτικές. Το πρόβλημα ότι η χώρα φιλολογεί εκλογές ενώ αυτές αναστατώνουν την οικονομία και όποιον επιχειρηματία και να ρωτήσετε θα σας το πει αυτό. Δεν δαιμονοποιούμε τις εκλογές αλλά οι εκλογές είναι για να γίνονται άνα τέσσερα χρόνια και μάλιστα η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να περιλάβει αυτή τη ρύθμιση επιτέλους. Δεν μπορεί να συζητάμε κάθε μήνα εκλογές και όποιος λέει ότι όχι πάμε στην τετραετία να τον θεωρούν ότι δαιμονοποιεί τις εκλογές. Ρωτήστε τους ανθρώπους της οικονομίας τι προτιμούν λιγότερους φόρους τώρα και μια καλή ρύθμιση των οφειλών τους ή εκλογές; Οι εκλογές ακόμα και αν τις κερδίζαμε εμείς με την ΝΔ πάλι θα ήτανε δίμηνες, τρίμηνες σε προεκλογική περίοδο, θα ήταν προβληματικές στην μετέπειτα μετεκλογική περίοδο
ΔΗΜ.: Γιατί μαζί θα κατεβείτε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν θα κατέβουμε μαζί
ΔΗΜ.: Το λέω επειδή ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά τοποθέτησε την ΝΔ ως εκπρόσωπο του προοδευτικού χώρου προχθές
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Του απαντήσαμε, η δημοκρατική παράταξη αν πάρεις την λέξεις που τη συγκροτούν είναι μια παράταξη δημοκρατική όπως όλες οι δημοκρατικές παρατάξεις όταν όμως δεις την ιστορικότητα του όρου παραπέμπει στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο. Δεν μπορεί εύκολα ένας άλλος πολιτικός σχηματισμός όσο και αν συνεργάζεσαι μαζί του να σου κλέβει το χώρο, να σου σφετερίζεται αυτά τα οποία εσύ έχεις κατακτήσει μέσα σε δύο αιώνες. Και να θέλει να το κάνει δεν μπορεί να γίνει αυτό ...
ΔΗΜ: Θα παραδεχτείτε όμως ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον προοδευτικό χώρο, τον δημοκρατικό όπως τον χαρακτηρίζετε ένα κόμμα το οποίο κινείται στα όρια του 4 και 5%
ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι είναι ένα κόμμα του 45% που έγινε 13-12 και στις ευρωεκλογές πήρε 8 και έχουμε σκοπό με το συνέδριο που θα κάνουμε τώρα, γιατί θα το κάνουμε το συνέδριο, θα συγκροτήσουμε τον καινούργιο χώρο, “ΠΑΣΟΚ δημοκρατική παράταξη” κάπως έτσι, αυτή είναι και η πρότασή μου για να ονομαστεί. Θα συγκροτήσουμε το χώρο και έχουμε φιλοδοξίες για διψήφιο αριθμό στις εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος.
ΔΗΜ: Δηλαδή να περάσετε το 10
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να περάσουμε το 10. Αυτό σημαίνει ότι ο ηγεμονικός ρόλος που έχουμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς ως μεγαλύτερη δύναμη αυτός ο στόχος που έχουμε είναι ένας στόχος που θα τον επιτύχουμε. Ο ηγεμονικός ρόλος που έχουμε θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε καλές συνεργασίες και μόνο.
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει περιθώριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή συγκυβέρνηση ή αν θα παραμείνουν με την ΝΔ
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι υποθετικό το ερώτημα
ΔΗΜ: Ναι αλλά έρχεται σε μερικούς μήνες ...
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι έρχεται, πιστεύω ότι το τετράμηνο -πεντάμηνο που μεσολαβεί μέχρι τότε θα διαμορφώσει ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον και άλλο πολιτικό σκηνικό. Όχι ριζικά διαφορετικό από το σημερινό αλλά άλλο σε θετικότερη κατεύθυνση και αυτό θα επηρεάσει και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το έχω πει εδώ και καιρό αυτό όπως έχω πει και επαληθεύτηκε ότι οι εκλογές για Πρόεδρο θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα. Επανέρχομαι στο ερώτημά σας και παρότι είμαστε μακριά σας λέω πως όχι, πως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα με ένα πολιτικό κόμμα από τη στιγμή που του απευθύνεσαι να σου επιστρέφει με βαρύτατους χαρακτηρισμούς την άρνηση συνεργασίας και πάνω από αυτό, ένα πολιτικό κόμμα που μπορεί να πλειοψηφεί αλλά δεν δέχεται να αναλάβει κανένα δημόσιο βάρος, καμία ευθύνη, ούτε καν την κοινή διαχείριση του δημοσίου χρέους δεν θέλει να διαχειριστούμε μαζί πως θα συγκυβερνήσεις;
Όχι λοιπόν, η απάντηση είναι ευθεία δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική όχι για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων ή πολιτικής αντιπαράθεσης άγονης αλλά γιατί οι θέσεις που παίρνει επιτρέπουν μια τέτοια σκέψη. Και όσοι συνάδελφοι από το χώρο, κακώς βέβαια, απευθύνουν προσκλήσεις συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ τους ταπεινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά. Συνεπώς αυτή η συζήτηση έχει κλείσει νομίζω, προς ώρας, με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή αλλά η δική μου εκδοχή είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές. Μια σειρά από κουτοπονηρίες πάνε να αντιπαρατεθούν σε μια έξυπνη πολιτική κίνηση που είναι η πολιτική κίνηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ανανέωσης της εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα για την οικονομία. ..Ότι λέγεται σήμερα είναι αξιόπιστο, είναι σοβαρό αλλά λέγετε σήμερα. Απέχουμε μήνες από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, στους μήνες που έχουμε μπροστά μας θα γίνουν αρκετά πράγματα και θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον τότε. Είναι λάθος να κάνουμε αριθμητικές πράξεις από σήμερα. Εάν πάντως ήμασταν υποχρεωμένοι γιατί κάποιος να εξανάγκαζε να τις κάνουμε εγώ επιμένω να σας λέω ότι όλα θα πάνε καλά και η χώρα δεν θα κάνει πίσω λίγο πριν βγει από το μνημόνιο, λίγο πριν μετατρέψει την εποπτεία σε απλή επιτήρηση.
Για τις μεταγραφές των φοιτητών στα πανεπιστήμια
"Κάναμε μια σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή για να επιτύχουμε έντιμη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου. Είναι ένας νόμος που προτάσσει το δικαίωμα μετεγγραφής παραγνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο τις δυνατότητες των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Από την άλλη εδώ στην Θεσσαλία που είμαι ενώ πηγαίνω σε δημοτικά σε Γυμνάσια έρχονται άνθρωποι και μου λένε για τις μετεγγραφές για τα παιδιά τους. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν και όχι αυτούς που κάνουν κέφι να πάνε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αυτούς που δεν μπορούν να συντηρήσουν δύο και τρία σπίτια αλλά και από την άλλη πρέπει να επιτρέψουμε στα τμήματα να λειτουργούν. Εμείς κάναμε παρεμβάσεις στην Βουλή όπου είπαμε ότι το δικαίωμα όπως το όρισε ο νόμος, το έχουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι που ταλαιπωρούνται και αυτοί οι οποίοι ασκώντας αυτό το δικαίωμα τους καταφέρνουν να ζήσουν με ένα ή δύο σπίτια και όχι με τρία ή περισσότερα. Αυτή η ρύθμιση που κάναμε προχθές ίσως μειώσει τον αριθμό".