Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κος Γιώργος Φλωρίδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει το ρόλο του εγγυητή και της σταθερότητας
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Οι εκλογές αυτές ξεκίνησαν με μια τυφλή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από την μια πλευρά η ΝΔ έχει επιλέξει μια στρατηγική εκφοβισμού του ελληνικού λαού λέγοντας ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και όπου δεν πιάνει ο φόβος αρχίζει η κλασική δεξιά παροχολογία. Από την άλλη μεριά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανευθυνολογεί ανάμεσα στην εικαζόμενη ρήξη με την οποία θα έρθει με την Ευρώπη και στη άλλη άποψή του που λέει ότι δεν θα έρθουμε σε ρήξη θα βρούμε μια άκρη και βεβαίως με κορύφωση της αριστερής δημαγωγίας. Αυτή η τυφλή σύγκρουση απαιτεί μια καθαρή τρίτη φωνή, μια καθαρή τρίτη άποψη, μια τρίτη λύση. Αν οδηγηθούμε μετά τις εκλογές με αυτούς τους δύο που καθιστούν τη χώρα τρελάδικο αντιλαμβάνεστε ότι η χώρα θα περάσει πάρα πολύ δύσκολα επομένως εκεί έρχεται το ΠΑΣΟΚ να πει ότι εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε με μια καθαρή άποψη που έχουμε και μια καθαρή φωνή την ψυχραιμία να τεθεί η πραγματική ατζέντα της χώρας σωστά, να πάμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο και εν πάση περιπτώσει να υπάρξει μια εθνική προσπάθεια η οποία θα υπερβεί τα πάθη αυτής της περιόδου.
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην κυβέρνηση που κατηγορείτε για δεξιά παροχολογία. Τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που δεν έκανε και για ποιο λόγο δεν έκανε;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Στο ΠΑΣΟΚ εγώ πιστώνω μια πολύ υπεύθυνη στάση, έχω κάνει μια πάρα πολύ σκληρή κριτική όλα αυτά τα χρόνια και όταν ήμουνα ακόμα στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην επιστολή παραίτησής μου η κριτική που ασκώ είναι πάρα πολύ σκληρή.
ΔΗΜ: Αυτό είναι αλήθεια και το ερώτημα το προσωπικό είναι τι σας έκανε να επιστρέψετε τώρα
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δύο πράγματα πρώτον , η υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και δεύτερον το ότι δίνει την πιο δύσκολη μάχη του στα σαράντα του χρόνια.
Λέω λοιπόν ότι το ΠΣΟΚ το 2009 ανέλαβε ανοήτως μόνο του την ευθύνη να σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία στην οποία την είχε οδηγήσει η ΝΔ. Και λέω ανοήτως γιατί εκεί πάρθηκε τον Μάιο του '10 μια απόφαση η οποία μας σημάδεψε στην συνέχεια. Εκεί ο κ. Βενιζέλος είχε πει στον πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν να μας έχει οδηγήσει η ΝΔ στην χρεοκοπία και να μην την οδηγήσουμε να ψηφίσει τώρα μια δανειακή σύμβαση για να σωθεί η χώρα. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να μας οδήγησε στην καταστροφή και ταυτόχρονα να μην ψηφίζει την μόνιμη δυνατότητα για να σωθεί από την καταστροφή.
Το ΠΑΣΟΚ φορτώθηκε μόνο του στην αρχή με τον κ. Σαμαρά στα κάγκελα τα αντιμνημονιακά και την αντιευρωπαϊκή του στάση και πιστεύω ότι ο δημιουργός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την άποψή μου ο κ. Σαμαράς είναι. Δυο χρόνια ο κ. Σαμαράς πολιτεύτηκε εθνικά ανεύθυνα απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή κρίσης, κατάρρευσης και πότε ένας πολιτικός φαίνεται ότι είαν υπεύθυνος όταν η χώρα περνάει μια εθνική κρίση και βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό του, πάνω από το συμφέρον του κόμματός του πολύ περισσότερο όταν το κόμμα αυτό έχει τεράστιες ευθύνες για την εθνική κρίση.
Άρα δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ μόνο του, δύο χρόνια αντιπολίτευση τρελή από την ΝΔ και μετά οδηγηθήκαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία ο κ. Σαμαράς υπονόμευε με κάθε τρόπο προκειμένου να γίνουν εκλογές και να γίνει αυτό που επιθυμούσε στην ζωή του.
Επομένως το ΠΑΣΟΚ έχει μια διαδρομή όπου έχει φορτωθεί επί πέντε χρόνια είτε από μόνο ως κυβέρνηση είτε συγκυβερνώντας όλη την κρίση.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έχουμε δύο κόμματα που συγκρούονται τυφλά πάνε να κάνουν την Ελλάδα τρελοκομείο και εκεί θέλει κάποιον ψύχραιμο.
Εμείς δεν έχουμε καμία πρεμούρα να συγκυβερνήσουμε, καμία απολύτως. Το θέμα της χώρα πρέπει να τεθεί νηφάλια, πρέπει να τεθεί ψύχραιμα, πρέπει να τεθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και πρέπει η χώρα να βγει με ασφάλεια από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αλλάζοντας τη χώρα μας να γίνουμε αξιόπιστοι συνομιλητές των εταίρων και δανειστών μας. Αυτοί οι δυο όπως συγκρούονται σήμερα μόνο κινδύνους δημιουργούν για την Ελλάδα επομένως δεν θέλει “Κυανόκρανους” εκεί;
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πρώτον χρειαζόμαστε μια εθνική θέση για την διαπραγμάτευση και για αυτό λέω ότι αυτοί οι δύο παλαβοί θα μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε εθνική θέση
ΔΗΜ.: Όλοι μαζί εννοείτε;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς, είναι δυνατόν εθνική κρίση να αντιμετωπιστεί με τυφλή πόλωση;
ΔΗΜ: Δηλαδή λέτε αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος ότι η πρότασή σας είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό θα ήταν το ιδανικό και το ΠΑΣΟΚ αυτό θα επιδιώξει μέχρι τέλους και για αυτό σας λέω ότι είναι χρήσιμη η φωνή μας και η εθνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει την πιο ισχυρή εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης έτσι ώστε οι ξένοι να καταλάβουν ότι έχουν απέναντί τους μια ολόκληρη χώρα . Εμείς για αυτό θα αγωνιστούμε.
Ερωτηθείς αν θα συνεργαζόντουσαν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η δική μας απόφαση θα είναι ότι εφόσον μια κυβέρνηση του συνταγματικού τόξου εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την προγραμματισμένη ασφαλή έξοδο από την κρίση προφανώς δεν έχουμε κανένα θέμα.
Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα του κ. Παπανδρέου
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καταρχάς κανένας δεν κατάλαβε γιατί ο κ. Παπανδρέου έκανε κόμμα. Ο κ. Παπανδρέου ήτανε πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ σε μονοκομματική κυβέρνηση, αποχώρησε όταν είδε ότι έχει τεράστιες δυσκολίες. Ο κ. Παπανδρέου σε αυτά τα πέντε χρόνια είτε ήταν πρωθυπουργός είτε ήταν απλός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν διαφοροποιήθηκε ούτε μια φορά από τις αποφάσεις που πήρε το ΠΑΣΟΚ επομένως τι καινούργιο κάνει τώρα;
ΔΗΜ.: Γιατί να ψηφίσουν εσάς;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Γιατί το ΠΑΣΟΚ υπό οποιαδήποτε ηγεσία αυτά τα τελευταία χρόνια έβαλε πλάτη είτε μόνο του είτε συγκυβερνώντας για να μπορέσει να είναι η χώρα όρθια και το θέμα είναι ότι ενώ έδειξε αυτή την ευθύνη απέναντι στην χώρα την πληρώνει μόνο αυτό.
Το ερώτημα είναι γιατί έφυγε ο κ. Παπανδρέου είχε κανένα λόγο να φύγει; Εάν λέει τα ίδια και επί πέντε χρόνια έκανε ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ ποιος ο λόγος να φτιάξει αυτό το πράγμα;
ΔΗΜ: Σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα χωράγατε και εσείς και το κόμμα του κ. Παπανδρέου;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Βεβαίως εφόσον έμπαινε ο κ. Παπανδρέου στην Βουλή αλλά δεν τον βλέπω να μπαίνει.
Το εγχείρημα αυτό είναι ακατανόητο και αυτή ειδικά την εποχή δεν χρειαζόταν αυτού του είδους οι περιπέτειες για ένα καπρίτσιο. Το κόσμος πρέπει να πάει να στηρίξει το κόμμα που επί 40 χρόνια μάχεται.