Ο υπουργός Άμυνας, κος Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νόμιζα ότι θα παίρναμε 162 πήραμε 160 δεν συνιστά αυτό καταστροφή. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε ότι τα πάντα θα κριθούν στην τρίτη ψηφοφορία.
Ερωτηθείς πως αξιολογεί τις προτάσεις περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση εθνικό σκοπό επιτελεί και νομίζω ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν ήταν ποτέ κλειστό από την κυβέρνηση σε οποιονδήποτε θα ήθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, τη γνώμη του ή εν πάση περιπτώσει την υποστήριξή του στην εθνική προσπάθεια. Η λογική της κυβέρνησης εθνικού σκοπού σε ένα μεγάλο βαθμό υφίσταται ως αντίληψη. Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα ήταν αντίθετος στην πλήρη εθνική ενότητα στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης .
Ουδείς αρνείται την κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης νομίζω όμως ότι δεν είναι σωστό στην πραγματικότητα να χρησιμοποιείται η προσέγγιση στην εθνική συνεννόηση ως έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής του αρχηγού της κυβέρνησης και εν πάση περιπτώσει της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δεδομένη προσπάθεια όποιος θέλει να συμμετάσχει και να βοηθήσει ευχαρίστως να βοηθήσει αλλά να χρησιμοποιηθεί η ανάγκη εθνικής συναίνεσης ως οιονεί πίεση δεν είναι το σωστό και αυτό που η ελληνική κοινωνία θέλει σε αυτή τη φάση. Βεβαίως όμως απολύτως συνυπογράφω ότι μακάρι να συνεννοηθούμε όλοι μαζί έχουμε τεράστια εθνικά θέματα τα οποία απαιτούν την αλληλοκατανόηση μας και είναι κρίμα που αυτό το πράγμα δεν έχει επιτευχθεί. Φοβάμαι ότι δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι που δεν το έχουμε πετύχει. Βρήκαμε πολύ κλειστές πόρτες από κάθε πλευρά όσο και αν προσπαθήσαμε.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα άρνησης του πρωθυπουργού να συναντήσει οποιονδήποτε. Όμως κάθε συνάντηση δεν είναι πλαίσιο ανταλλαγής ύβρεων και κάθε συζήτηση δεν είναι πλαίσιο ανταλλαγής προσβολών και νομίζω ότι όταν ο συνομιλητής σου πριν ακόμα σε ακούσει αρχίζει και σε αποκαλεί από προδότη μέχρι γερμανοτσολιά ενυποθηκεύεται λίγο το πλαίσιο συνάντησης για να το πω επιεικώς. Εγώ σέβομαι και το θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως συνολικά ο αντιπολιτευτικός λόγος με τον οποίο ζήσαμε αυτά τα χρόνια δεν ήταν ο ευκολότερος για να τον καταπιεί κανείς και δεν επέτρεπε και πολλές συζητήσεις . Ακούσαμε βαριές κουβέντες που καλό είναι να ξεχνάμε όλοι και καλό θα ήταν να μην είχαν λεχθεί ποτέ αλλά πολύ βαριές κουβέντες.
Για την πρόταση του κ. Βενιζέλου για συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς δεν είμαστε ένα όμιλος συζητητών στην ΝΔ, είμαστε ένα δομημένο κόμμα έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο ο οποίος είναι και πρωθυπουργός. Με το ΠΑΣΟΚ δε συγκυβερνάμε και με τον κ. Βενιζέλο έχουμε και μια συνεργασία η οποία έχει αποδειχθεί και επωφελής για τη χώρα. Οποιαδήποτε πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπορεί κάλλιστα να συζητηθεί με τον δικό μας τον πρόεδρο και να καταλήξουν σε μια απόφαση η οποία είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι και δύσκολο μεταξύ τους να συνεννοηθούν, έχουν αποδείξει ότι έχουν και μια χημεία που τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν ο ένας το άλλο αν μη τι άλλο. Σας λεω ότι η πρόταση του κ. Βενιζέλου δεν εκπέμπεται προς όλους τους βουλευτές της ΝΔ τον καθένα ατομικά από εμάς , απευθύνεται στο κόμμα της ΝΔ το οποίο έχει πρόεδρο και όργανα και ο πρόεδρος θα κρίνει την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ανάλογα θα τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούμε και εμείς μαζί του. Οποιαδήποτε συζήτηση εσωτερική δική μας πρέπει να γίνει θα γίνει με πρωτοβουλία του προέδρου μας. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα περνάει μια δύσκολη φάση δεν σημαίνει ότι η ΝΔ θα μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε ένα σκορποχώρι στο οποίο ο καθένας θα λέει το δοκούν.
ΔΗΜ: Εσείς πάντως δεν είστε αρνητικός στις συναινέσεις
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως και δεν είμαι αρνητικός σε οποιαδήποτε συναίνεση , η συναίνεση σε αυτό τον τόπο είναι το μέγα προαπαιτούμενο. Και σας ξαναλεω νομίζετε ότι ήταν εύκολο για μας να συγκυβερνάμε με το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό τον καιρό; Ήταν το ιδεατό, αυτό θέλαμε; Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε για μας ο μεγάλος ιστορικός μας αντίπαλος και όμως τα κατάπιαμε όλα ότι είχε λεχθεί, τις διαφορές μας και καθίσαμε μαζί και βρήκαμε άκρη και βρήκαμε άκρη σε τεράστια θέματα. Με οποιονδήποτε μπορούμε να βρούμε άκρη με μια βασική προϋπόθεση να έχουμε μια στοιχειωδώς λογική ανάλυση της πραγματικότητας που να μας επιτρέπει να πάμε μαζί στο δια ταύτα. Όταν η ανάγνωση της κατάστασης είναι ότι εγώ μόνος μου θα χορέψω τις αγορές, εγώ δεν έχω ανάγκη κανέναν θα τους παίζω νταούλια και αυτοί θα βαράνε προσοχές αυτό δεν είναι ανάγνωση της πραγματικότητας που επιτρέπει περαιτέρω συζήτηση γιατί είναι αντίθετο του πραγματικού.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Η πρώτη ψηφοφορία είναι περίπου μια αναγνώριση εδάφους, μην ξεχνάμε ότι η ανάγνωση της πραγματικότητας που προτείνετε από την ευρύτερη ομάδα των λογικών ανθρώπων απέσπασε ήδη 160 ψήφους , πέντε παραπάνω από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτό δεν είναι αμελητέο και αδιάφορο.
Ερωτηθείς αν πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές πάση θυσία
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι φρόνιμο, χρήσιμο, ωφέλιμο να πάνε σε μια συνέχιση της διαπραγμάτευσης να τελειώσουμε και από εκεί συνολικά η ελληνική κοινωνία να κρίνει και όχι εν θερμώ και στο μέσω μιας πορείας που πάρα πολλά θέματα είναι ανοιχτά να πάμε σε εκλογές. Το πάση θυσία όμως δεν μπορεί κανείς να το πει ποτέ.