Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ , κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για το πολιτικό κλίμα
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Ελλάδα ήρθε στο επίκεντρο της προσοχής όχι τυχαία, ήρθε γιατί δυστυχώς σε σχέση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο έχουμε μια τελείως διαφορετική αντιπολίτευση η οποία μάλιστα τυχαίνει από τις ευρωεκλογές και μετά να προηγείται και στις δημοσκοπήσεις. Τον Απρίλιο του '14 βγήκαμε στις αγορές, δανειστήκαμε δηλαδή που είναι και το πρώτο βήμα να φύγουμε από το μνημόνιο. Τώρα πια δεν μπορούμε να δανειστούμε γιατί τα σπρεντς ανέβηκαν πάρα πολύ και αυτό συνέβη διότι είχαμε τον εκλογικό ορίζοντα της προεδρικής εκλογής, την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή αλλά και τη γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την οικονομία.
ΔΗΜ: Προσθέστε σε αυτό και την επιπολαιότητα της κυβέρνησης η οποία το Σεπτέμβριο προανήγγειλε την έξοδο από τα μνημόνια και τη αποχώρηση του ΔΝΤ
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι θα έπρεπε να κρατήσουμε τον πήχη πιο χαμηλά αλλά εάν με εμάς τους “υποτακτικούς” όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ των αγορών υπάρχει αυτό το πρόβλημα και έχουμε αυτή την εξέλιξη φανταστείτε ποια εξέλιξη θα έχουμε με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε μόνο ο ήχος μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αντιδράσεις, φανταστείτε τι θα συμβεί αργότερα.
Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο διότι ακριβώς είμαστε μια χώρα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την αντιπολίτευση της σε σχέση με τις άλλες χώρες που ανέφερα διότι η κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο έκανε και η κυβέρνηση στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία στην Κύπρο. Αν υποθέσουμε ότι δεν είχαμε προεδρική εκλογή και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση είχε μια αδιατάρακτη τετραετία μπροστά της πιστεύει κανείς ότι μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο και δεν θα μπορούσαμε να βγούμε τώρα; Θα μπορούσαμε.
Για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρέπει να έχουμε μια μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, δεν γίνεται η χώρα να αλλάξει με την ακινησία και αυτό αφορά εμάς, αφορά κατά μείζονα λόγο το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ευαγγελίζεται την επιστροφή σε ένα πάρτι, το πάρτι του '09 με κάποιο μαγικό κουμπί το οποίο θα πατήσει. Πρέπει η χώρα να προχωρήσει με τα πόδια στη γη, χρειάζεται να είμαστε σταθερά συνδεδεμένοι με την κοινή λογική και φοβούμαι ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική. Μιλάω και για άλλα κόμματα αλλά στέκομαι στο ΣΥΡΙΖΑ διότι θέλει να γίνει κυβέρνηση.
ΔΗΜ: Έχετε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαναφέρει τα σενάρια για Greekexit
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ λέω ότι έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους, το δρόμο που πάνω κάτω ακολουθεί η κυβέρνηση. Ναι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ορμή πάντως αυτό το δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση το δρόμο της Ευρώπης, το δρόμο της υπευθυνότητας, το δρόμο της κοινής λογικής ο οποίος θα μας οδηγήσει αν τον ακολουθήσουμε σε κάποιο ξέφωτο, έχουμε κάνει τα 4/5 της διαδρομής. Ή αλλιώς να αναζητήσουμε το “δέντρο με τα λεφτά” αυτό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ , το λεφτόδεντρο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς τι διαφορετικό λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ από ότι έλεγε ο κ.Σαμαράς το 2011
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μην τα εξισώνουμε, το πρώτο μνημόνιο είχε κάποια δομικά προβλήματα το δέχεται και το ίδιο το ΔΝΤ. Δηλαδή έδινε σημασία στους πόρους και λιγότερη σημασία στην περικοπή των δαπανών, δεν προωθήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Τα περιφερειακά αεροδρόμια που τώρα κλείνουν θυμίζω ότι τα είχα ξεκινήσει το 2008 και το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε την προσπάθεια. Η ΝΔ όμως όταν το πράγμα έφτασε στο μη περαιτέρω πήρε το πολιτικό κόστος, μπήκε την κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζοντας την ευρύτερη εθνική προσπάθεια.
Εδώ έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση όπου λέει ότι θα παίζει το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές και μου θυμίζει την ιστορία με τον Ξέρξη στους περσικούς πολέμους που είχε προβλήματα στον Ελλήσποντο με το στόλο του, είχε τρικυμία καταστράφηκε ο στόλος και αποφάσισε οργισμένος να μαστιγώσει τη θάλασσα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι η χώρα αν θέλει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια ακολουθεί ένα δύσκολο δρόμο με πολιτικό κόστος.
ΔΗΜ: Μπορείτε να μου πείτε μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια και αφορά την πλειοψηφία των πολιτών.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω το νόμο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις ο οποίος οδηγεί σε αδειοδοτήσεις που μπορεί να γίνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν και ήδη εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις που οδηγούν σε αυτή την απλούστευση. Να σας πω απελευθερώσεις μιας σειράς αγορών που μας επιτρέπουν να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός .
Λέτε να έχουμε μέσο στον ΟΟΣΑ και μεταξύ 37 χωρών να μας κατατάσσουν πρώτους! Έγιναν πολλές παρεμβάσεις σαν και αυτές που σας περιέγραψα...
Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα λέω ότι αποφύγαμε μια μεγάλη καταστροφή και βάλαμε τα θεμέλια, έγινε δουλειά υποδομής και έγιναν και μεταρρυθμίσεις.
Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και εγώ είμαι υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων και από εδώ και πέρα προκειμένου να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης. Σας είπα ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει μια σαφέστερη μεταρρυθμιστική ατζέντα, δεν λέω το αντίθετο όμως αυτή την ώρα έχουμε μια επιλογή ανάμεσα στην κυβέρνηση που ακολουθεί ένα δρόμο ευρωπαϊκό και στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι μέσα σε ένα ροζ συννεφάκι αποκομμένος από την πραγματικότητα. Αυτή είναι η κατάσταση είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε.
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη ούτε καν με τους ΠΟΔΕΜΟΣ. Οι ΠΟΔΕΜΟΣ έχουν μιλήσει προσφάτως λέγοντας ότι θέλουν να είναι μια κανονική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει για σοσιαλδημοκρατία και βγάζει σπυράκια.
Ερωτηθείς αν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή και αν δεν βρεθούν αν υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το τι θα συμβεί θα το ξέρουμε αύριο, μου φαίνεται δύσκολο να βρεθούν αύριο να βρεθούν οι 180 περιμένω να δω τι θα γίνει στην τρίτη ψηφοφορία.
Για το άλλο που θέσατε εγώ δεν πιστεύω στις μεσοβέζικες λύσεις σε αυτή τη φάση η Ελλάδα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πάμε σε εκλογές για να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες. Θέλουμε την Ελλάδα της Ευρώπης ή θέλουμε μια Βενεζουέλα στη Μεσόγειο;
Και θεωρώ ότι αυτά τα σενάρια που ακούγονται να γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες σε πέντε μήνες ή αφού συμφωνήσουμε για πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα λοιπά δεν εξυπηρετούν τη χώρα πρώτον διότι το πολιτικό σύστημα θα έχει το μυαλό του στις εκλογές. Δεύτερον γιατί η Τρόικα θα εξακολουθεί να πιέζει για παραπάνω μέτρα και παραπάνω “μαξιλαράκια” όπως πίεζε και μέχρι πρόσφατα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Και τρίτον οι επενδυτές που έχουν αναστείλει το τελευταίο εξάμηνο τα σχέδιά τους εξαιτίας του εκλογικού ορίζοντα θα εξακολουθούν να κρατάνε τα σχέδιά τους παγωμένα. Άρα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις για την Ελλάδα
Ερωτηθείς αν διαφωνεί με τις απόψεις που θέλουν τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού και ταυτόχρονο προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν συμφωνώ. Η οικονομία δεν αντέχει σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας ούτε με παράταση αυτών των αμφιβολιών πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η Βουλή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όλοι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να εκλέξουμε συναινετικά πρόεδρος της δημοκρατίας και να προχωρήσει η κυβέρνηση στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ή θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Βλέπω πως εξελίσσονται τα πράγματα στις δημοσκοπήσεις και νομίζω ότι οι λαοί δεν αυτοκτονούν, οι πολίτες θα κάνουν μια ώριμη επιλογή κρατώντας την Ελλάδα στο δρόμο της Ευρώπης.
ΔΗΜ: Γιατί είναι αυτοκτονία η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα;
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι έχει μια αβάσταχτη ελαφρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα λόγο να μπούμε, εγώ λέω ξεκάθαρα ότι “κύριοι μέχρι εδώ μπορούμε εάν αυτό δεν φτάνει και πιστεύετε στην τεχνογνωσία του ΣΥΡΙΖΑ και στις διεθνείς διασυνδέσεις του ΣΥΡΙΖΑ διαλεχτέ το ΣΥΡΙΖΑ”.
Δεν είμαστε το κόμμα των αλάθητων όμως εμείς είμαστε και ήμασταν στο δρόμο της Ευρώπης, κριτική μπορεί να μας κάνει κανείς για το Α ή το Β συγκρίσιμοι με το ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλού στην μεγάλη του πλάνη και αυτή την πλάνη θα την πληρώσει ο ίδιος, θα την πληρώσει όμως φοβούμαι περισσότερο ο Έλληνας πολίτης. Ο λαός αποφασίζει ...