Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κος Φώτης Κουβέλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την χθεσινή του δήλωση για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κανένας βουλευτής ούτε της ΔΗΜΑΡ ούτε οποιουδήποτε άλλου κόμματος δεν πρέπει να αισθάνεται όμηρος και αιχμάλωτος προς απελευθέρωση. Εκείνο που είπα είναι αυτό που ανταποκρίνεται στον πολιτικό πολιτισμό μας και είπα ότι κανένας βουλευτής από το οποιοδήποτε κόμμα αν επιλέξει τη μια ή την άλλη στάση δεν πρέπει να θεωρείται αποστάτης , αργυρώνητος ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.
Για δε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είπα με σαφήνεια ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ομόφωνα έχουν αποφασίσει σταθμίζοντας τα πολιτικά ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας να μην ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί την συλλογική μας απόφαση, αυτό αποτελεί την εκφρασμένη σκέψη όλων των βουλευτών και τούτο είναι ανεξάρτητο από την γενική πολιτική σκέψη την οποία διατύπωσα. Γνωρίζω ότι ο καθένας φοράει έναν δικό του παραμορφωτικό φακό και κοιτάει προς την σκοπιά την οποία εξυπηρετεί, επιτέλους υπάρχει η δημοσιογραφία η οποία αντικειμενικά καταγράφει τα πράγματα και υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θέλουν να στρεβλώνουν απόψεις , θέσεις πολιτικό λόγο στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν εκείνο που αποτελεί την γενικότερη στόχευση τους αλλά αυτό δεν υπηρετεί την ομαλή ζωή του τόπου. Και συμπλήρωσα αμέσως πιο κάτω ότι η ένταση που καλλιεργείται , η πόλωση, η κινδυνολογία για τα αδιέξοδα δήθεν της χώρας και για την ενδεχομένη έξοδο από το ευρώ όπως και οι παρεμβάσεις θεσμικών αξιωματούχων της ΕΕ στα εσωτερικά της πατρίδας μας δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον και περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών. Και επισημαίνω ότι η μόνη ασφαλής διέξοδος είναι οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες, είναι η εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχεια του κράτους. Χρειάζεται η πολιτική ψυχραιμία και νηφαλιότητα και η τήρηση από όλους των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η ελληνική δημοκρατία δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που έχει μπροστά της μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Υπήρξαν και άλλες ερμηνείες οι οποίες είναι τελείως αβάσιμες ότι δήθεν αυτά τα οποία είπα στέλνουν μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, από που προκύπτει αυτό;
Ερωτηθείς αν θα υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της ΔΗΜΑΡ μέχρι την τρίτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε διαφορετικό από τα όσα αποφασίσαμε πριν από δέκα μέρες , η απόφαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι ομόφωνη οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανασύρεται ή να επιλέγεται για να πέφτει ως ζήτημα σε αυτή την διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται σε εκείνο που οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει. Και το έχουν αποφασίσει σταθμίζοντας το σύνολο των πολιτικών στοιχείων τα οποία προφανώς και αφορούν τη χώρα, αφορούν την κοινωνία και την εξέλιξη των οικονομικοπολιτικών ζητημάτων της πατρίδας μας. Αυτή η απόφαση δεν αλλάζει.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει θέμα διαγραφής στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ του προέδρου της Δημοκρατίας
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ δεν άνοιξα κανένα ζήτημα εγώ είπα επί λέξη ότι η πρόταση που κατατέθηκε από τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ήταν μια πρόταση καλοπροαίρετης πολιτικής θέσης αλλά στερείται ρεαλισμού από την ώρα που αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει ούτε από την πλευρά του κ. Σαμαρά ούτε από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να προτάξει την προεδρική εκλογή ακριβώς γιατί επέλεγε με αυτή την διαδικασία να προανακρούσει και να δρομολογήσει την πορεία προς τις εκλογές. Και από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση διότι δεν την ήθελε και δεν την ήθελε διότι επεδίωκε και επιδιώκει να εξασφαλίσει ταχύτερους ρυθμούς για την προσφυγή της χώρας στις εκλογές. Είχε λοιπόν ρεαλισμό αυτή η πρόταση, θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή από τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Τσίπρα ; Προφανώς όχι .
ΔΗΜ: Από εσάς θα μπορούσε να γίνει δεκτή;
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι βέβαια διότι η αποτυχία της κυβέρνησης με την συγκεκριμένη πολιτική που άσκησε να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας πρωτίστως με την συμφωνία για αλλαγή των πολιτικών την οδήγησε στην επιλογή της πρόωρης εκκίνησης της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει κατ΄ ελάχιστον 180 ψήφους και το σύνταγμα όρισε τους 180 ψήφους γιατί θέλησε να αναδείξει ως αναγκαίο στοιχείο την συναίνεση και αυτή η συναίνεση δεν υπάρχει και δεν υπάρχει διότι η ασκούμενη πολιτική δεν μπορεί να διαμορφώσει την αναγκαία συναίνεση η οποία χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς αν θα κατέβει αυτόνομη η ΔΗΜΑΡ στις ενδεχόμενες εκλογές ή θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα πράξω ότι αποφασίσουν τα συλλογικά μας όργανα. Αναζητώ σταθερά την πολιτική μου παρουσία όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά μέσα στην συλλογικότητα του κόμματός μου εάν ήθελα να πράξω διαφορετικά θα το είχα πράξει και σε άλλες συνθήκες και σε άλλες στιγμές.
Το δεύτερο, καμία συμφωνία δεν υπάρχει με το ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το οποίο υπάρχει με ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας είναι ότι εμείς εργαζόμαστε για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για την διαμόρφωση όρων προϋποθέσεων και συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου συνομιλούμε και με τους Οικολόγους Πράσινους και με πρόσωπα και με συλλογικότητες που αναφέρονται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και προφανέστατα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσεις, συναντήσεις και επαφές έχουν γίνει υπό το φως της δημοσιότητας τίποτε εν κρυπτώ αλλά η συμφωνία ότι ο Κουβέλης πάει στην μια θέση , 10-8 ή 12 βουλευτές του αναζητούν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τίποτα κάτι τέτοιο συγκεκριμένο.
Την εκλογική μας τακτική θα την αποφασίσουμε μετά το πέρας της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας μετά συλλογικά μας όργανα, με απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής και προφανώς σύμφωνα και με το καταστατικό μας με την απόφαση του διαρκούς συνεδρίου το οποίο θα συγκληθεί.
Μακριά από εμάς, μακριά από εμένα η αναζήτηση μυστικών διαδρόμων ή σκοτεινών διαδικασιών όλα όσα γίνονται και όσα θα γίνουν θα είναι στο φως της δημοσιότητας. Σε καμία περίπτωση ο οποιοσδήποτε από εμάς ούτε προφανέστατα εγώ, θα αποφασίσουμε οτιδήποτε ως μοναχικοί καβαλάρηδες ερήμην των συλλογικών αποφάσεων του κόμματός μας.
Για τα δημοσκοπικά ευρήματα
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πράγματι τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ευχάριστα, δεν είναι καθόλου καλά για την ΔΗΜΑΡ αλλά είναι ή δεν είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος η ΔΗΜΑΡ με αυτά τα κακά δημοσκοπικά ευρήματα;
Γιατί ασχολούνται τόσο πολύ με την ΔΗΜΑΡ; Γιατί η ΔΗΜΑΡ έχει θέσεις , έχει απόψεις, έχει πολιτική παρουσία ανεξάρτητα από το δημοσκοπικό μέγεθος που καταγράφεται. Σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ δεν ήρθε για να φύγει, η ΔΗΜΑΡ το περιεχόμενο της πολιτικής της θέσης έρχεται από μακριά και πάει μακριά.
Ερωτηθείς αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας μετά από εκλογές
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν θα απαντήσω γιατί εντάσσεται εκ των πραγμάτων σε μια σεναριολογία η οποία αδικεί την πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την προοδευτική διακυβέρνηση. Με καλείται να απαντήσω αν θέλω ή δεν θέλω να γίνω πρόεδρος της Δημοκρατίας; ...Επιτέλους ας καταλάβουν οι πάντες ότι η ΔΗΜΑΡ με επίγνωση και του μεγέθους της και της πολιτικής της θέσης που έχει και των πολιτικών προτάσεων πορεύεται με ένα κριτήριο την ουσιαστική συμβολή της στην διαμόρφωση πολιτικών συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Για τις κατηγορίες του κ. Σαμαρά ότι συνεργάζεται η ΔΗΜΑΡ με αυτούς που χαρακτήριζε ως “επικίνδυνους για την Αριστερά και τον τόπο” και ότι έχουν μια μεταστροφή στάσης
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κάποιοι μας κατηγόρησαν γιατί στηρίξαμε την κυβέρνηση το 2012, στηρίξαμε την κυβέρνηση εκείνη και καλά κάναμε τότε με γνώμονα να μην φύγει η χώρα από την ευρωζώνη, να μην περιπαίσουμε και στην τυπική χρεοκοπία γιατί η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει. Και αποχωρήσαμε μετά από ένα χρόνο όχι από κάποιο πολιτικό βίτσιο αλλά αποχωρήσαμε γιατί η προγραμματική μας συμφωνία δεν τηρήθηκε και διότι η πολιτική που είχαμε συμφωνήσει για εκείνη την κυβέρνηση δεν ακολουθήθηκε. Κατά συνέπεια τα ζητήματα των συνεργασιών είναι συνάρτηση των πολιτικών δεδομένων και των προγραμματικών συνθηκών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί σε ρεαλιστικότερες θέσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ασάφειες, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για αυτό άλλωστε όταν μιλάμε για τη διαμόρφωση συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση προτάσσουμε την προγραμματική συμφωνία δηλαδή την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί.
ΔΗΜ: Εάν προκηρυχθούν εκλογές και η ΔΗΜΑΡ συνεργαστεί με κάποιο κόμμα έτσι όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία της γιατί αλλιώς το κόμμα που θα συνεργαστεί θα κινδυνεύει να χάσει το μπόνους των 50 εδρών
Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι νομικά συνταγματολογικά αβάσιμο. Ένα κόμμα μπορεί να διατηρεί την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία και να συνεργάζεται με το οποιοδήποτε άλλο κόμμα στα ίδια ψηφοδέλτια.
Δεν θα ήθελα να εκληφθεί αυτό που λέω ότι προανακρούω μια άλλη κατεύθυνση αλλά σας λέω ότι και το μπόνους των 50 εδρών μπορεί να εξασφαλίζεται και η οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια πρέπει και αυτή να διασφαλίζεται στο ακέραιο. Και σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ την όποια εκλογική τακτική αποφασίσουν τα συλλογικά της όργανα έχει ως σταθερή και αταλάντευτη επιλογή την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια και αυτονομία της ΔΗΜΑΡ.
Η ΔΗΜΑΡ δεν δημιουργήθηκε για να φύγει από την ζωή, η ΔΗΜΑΡ γεννήθηκε ερχόμενη με τις ιδέες της από μακριά για να πάει μακριά για να υπηρετήσει την ελληνική κοινωνία.