Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ , κος Γιάννης Μηλιός, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Θεωρίες Συνομωρσίας” και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν το δίλημμα της εποχής είναι “Σαμαράς ή ευρώ”
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Όχι δεν είναι κατά κανένα τρόπο αυτό το εκβιαστικό δίλημμα που δεν είχε ποτέ ουσιαστικό περιεχόμενο δεν μπορεί να επανέλθει, είναι πλέον μια φάρσα ... Εμείς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αν οποιαδήποτε χώρα και η πιο μικρή χώρα φύγει από την ζώνη του ευρώ η ζώνη του ευρώ θα μετατραπεί από μια ζώνη ενιαίου νομίσματος σε μια ζώνη σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών δηλαδή η πόρτα θα είναι ανοιχτή για την επόμενη χώρα που θα βγει. Θα κατασκευαστούν πάρα πολύ γρήγορα παράγωγα ασφάλισης συναλλαγματικού κινδύνου και η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει εντός μηνών.
Αυτό το είχαμε πει από την αρχή, η κα Μέρκελ το ομολόγησε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της πέρυσι επομένως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.
Και σήμερα ισχύει ακόμα περισσότερο, η ίδια οικονομική και θεσμική συνένωση των χωρών υπάρχει, είναι δομικό στοιχείο μιας ζώνης ενιαίου νομίσματος επομένως το ζήτημα είναι αν θα συνεχίσουμε με τις πολιτικές της λιτότητας ή θα σταματήσουν αυτές οι πολιτικές δεν είναι ζήτημα τρομολαγνικών σεναρίων.
Ερωτηθείς αν φοβάται ότι θα γίνει η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπόλοιπους Νότιους
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό σε σχέση με την λαϊκή κυριαρχία. Στην Ευρώπη υπάρχει ακόμα δημοκρατία και θα συνεχίσει να υπάρχει επομένως η απόφαση ενός λαού να αλλάξει πολιτική δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστή παρότι βέβαια θα υπάρξει μια περίοδος διαπραγμάτευσης με εντάσεις.
Για το ότι δεν φαίνεται να προχωράει μια συμμαχία των χωρών του Νότου
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Ο κ. Σαμαράς πάντα ήταν υπέρ των πολιτικών της λιτότητας και όταν λέω πάντα εννοώ από την στιγμή που έγινε πρωθυπουργός με την έννοια αυτή τι συμμαχία του Νότου μπορεί να είναι. Θα είναι συμμαχία όλων των ελίτ που θέλουν την λιτότητα. Μια κυβέρνηση όμως που θα έχει μια διαφορετική πολιτική αλλάζει τα πράγματα, αλλάζει την ατζέντα.
Για την αναταραχή στο χρηματιστήριο
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη αυτή η αναταραχή στο χρηματιστήριο βεβαίως η πτώση που υπήρξε ήταν μεγαλύτερη ίσως από αυτή που περιμέναμε αλλά περιμέναμε κάτι τέτοιο. Το πολιτικό κλίμα εφόσον εγκυμονεί μια αβεβαιότητα δηλαδή δεν ξέρει κανείς αν θα έχουμε εκλογές ή δεν θα έχουμε -εγώ νομίζω ότι είναι πλέον σίγουρο ότι θα έχουμε εκλογές- δημιουργεί αυτή την ανατάραξη. Εμείς θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές το κλίμα θα σταθεροποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα όταν θα φανεί ότι θα έχουμε πολιτικές που είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Για την άνοδο των σπρεντς
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές επομένως η διακύμανση των σπρεντς δεν είναι τόσο σημαντική. Εγώ θα σας πω και κάτι άλλο όμως πριν από δύο μέρες περίπου έγινε αγοραπωλησία βραχυχρόνιων τίτλων εντόκων γραμματίων του δημοσίου τα οποία ήτανε τρίμηνα και εξάμηνα δηλαδή καλύπτουν την προεκλογική περίοδο και δεν υπήρχε παρά ελάχιστη μεταβολή του επιτοκίου.
Επομένως οι άνθρωποι οι οποίοι είναι κυρίως στο εσωτερικό της χώρας που αγόρασαν αυτά μέσω των τραπεζών δεν προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα ρίξουν τη χώρα στα βράχια, το αντίθετο μάλιστα.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα της διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Στην ΔΕΘ παρουσιάσαμε το άμεσο κυβερνητικό μας πρόγραμμα αυτό το πρόγραμμα θα αντικαταστήσει αυτό που λέμε μνημόνιο. Η λιτότητα θα τελειώσει αυτό σημαίνει λοιπόν ότι θα έχουμε μια διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου η οποία θα χρηματοδοτηθεί από πόρους οι οποίοι είναι εσωτερικοί ή θα αναδιανεμηθούν.
Δεν θα δημιουργήσουμε ελλείμματα.
Τους πόρους τους έχουμε περιγράψει δεν θα έχουμε περισσότερους φόρους, θα έχουμε δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα ελαφρύνει τους πολλούς. Εκτιμούμε ότι μέσα από την διαδικασία που περιγράψαμε εξωδικαστικού διακανονισμού των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία...
ΔΗΜ: Αυτά όμως δεν είναι άμεσης απόδοσης
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Είναι πολύ γρήγορης απόδοσης όμως από τα 70 δις να έχουμε μέσα σε ένα χρόνο 3 δις όφελος.
Για την αποπληρωμή των επικείμενων ομολόγων
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Εγώ λέω ότι θα πληρωθούν διότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να πληρωθούν και να αναδιαρθρωθεί και το χρέος . Και επειδή το πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό το οποίο ιδίως κατά την πενταετία 2015-2020 για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία γίνεται αφόρητο.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος πρώτα από όλα γιατί είναι φόρος περιουσίας και όχι εισοδήματος και θα καταργηθεί. Θα επανέλθει το καθεστώς που υπήρχε στο παρελθόν με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που αφορούσε ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 200 χιλιάδες και πάνω.
Ερωτηθείς αν θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές
Γ.ΜΗΛΙΟΣ: Δεν θα αλλάξουμε καταρχήν τους φορολογικούς συντελεστές σε ότι αφορά τις εταιρείες αλλά θα αλλάξουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα από τα κάτω δηλαδή θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο που θα είναι ετησίως στις 12 χιλιάδες ευρώ αυτά τα έχουμε όλα υπολογίσει. Προσδοκούμε λοιπόν συνολικά έσοδα από το νέο φορολογικό σύστημα και από τους μηχανισμούς ελέγχου, τους διωκτικούς μηχανισμούς που θα επανασυστήσουμε άμεσα, από τους τέσσερις ανιχνευτές που θα βάλουμε αναφορικά με την λαθρεμπορία του πετρελαίου κλπ 3 δις ευρώ έσοδα ετησίως τα οποία θα είναι παραπάνω από τις απώλειες των 2,8 δις που θα έχουμε από αυτές τις φοροελαφρύνσεις.