«Τα εν λόγω πρωτόκολλα θα είναι έτοιμα εντός του Απριλίου», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας
Στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων για όσους ταξιδεύουν με τα πλοία, προανήγγειλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι τα εν λόγω πρωτόκολλα θα είναι έτοιμα εντός του Απριλίου.
Ο κ. Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι θα συμπληρώνεται και ηλεκτρονικά πλέον η φόρμα για τους ταξιδιώτες ενώ πέρυσι η φόρμα ήταν χειρόγραφη.
Ακόμη σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έμειναν τα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ τόνισε πως οι ακτοπλοϊκές εταιρίες είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες που θα επιλέξουν τα νησιά.
Παράλληλα επισήμανε πως ο κλάδος της κρουαζιέρας χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία ενώ είπε πως για την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας.
Τέλος τόνισε πως το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και επέκρινε την Τουρκία για την στάση της στο Αιγαίο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τον σχεδιασμό του υπουργείου για το πρωτόκολλο όσων ταξιδεύουν, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «Καταρχήν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού είναι η απόλυτη δικαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού που πρώτος έβαλε στο τραπέζι το συγκεκριμένο θέμα. Πέρα από τη δικαίωση του Πρωθυπουργού αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ως υπουργείο Ναυτιλίας αυτή την ώρα είμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ΕΟΔΥ αλλά και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχει πλαίσιο με βάση την περσινή εμπειρία απλά τη φετινή χρονιά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εμβολιασμοί τρέχουν έχουμε και άλλα όπλα πλέον στα χέρια μας όπως τα self test, θα κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις όσον αφορά την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων. Για παράδειγμα πλέον θα έχουμε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου των πληροφοριών σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Από την άλλη βέβαια τα μέτρα θα ειναι συγκεκριμένα, αυστηρά, οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί».
«Όλα συζητούνται με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων δηλαδή εντός Απριλίου εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Εμείς πάμε ουσιαστικά να αναβαθμίσουμε τα πρωτόκολλά μας και στην ακτοπλοΐα και φυσικά όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο έντυπο των πληροφοριών αν δηλαδή κάποιος έχει εμβολιαστεί, αν κάποιος έχει περάσει τον ιό ή αν έχει κάνει self test, όλα αυτά θα αποτυπωθούν και θα αναθεωρηθούν στο πρωτόκολλο το οποίο ήδη ετοιμάζουμε. Υπάρχει εμπειρία και οφείλω να πω ότι πέρυσι στην ακτοπλοΐα τα πήγαμε αρκετά καλά διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό συμμορφώθηκαν και οι επιβάτες και βεβαίως και τα στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών και όσα κρούσματα είχαμε τα αντιμετωπίσαμε με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.
Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις μέρες του Πάσχα, ο υπουργός επισήμανε: «Καταρχήν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα δεν έμεινε κανένα νησί χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και αυτο δεν ήταν κάτι αυτονόητο, έγινε με μεγάλη συνδρομή του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών κατά βάση. Η ακτοπλοΐα μέχρι στιγμής έχει στηριχτεί με 79 εκ. και οι ναυτικοί μας με 7 εκ. μέχρι στιγμής. Όσον αφορά το Πάσχα δεν θα διακινδυνεύσω πρόβλεψη. Συνεχίζουμε να βάζουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα τη δημόσια υγεία αν το επιτρέψουνε τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Ερωτηθείς αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και με πλοίο, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Αυτό εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα εμείς λειτουργούσαμε και λειτουργούμε πάντοτε σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν μπορώ να διακινδυνεύσω πρόβλεψη τώρα. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι έτοιμες».
Ερωτηθείς αν θα είναι έτοιμη η ακτοπλοΐα για το άνοιγμα του τουρισμού τις 15 Μαΐου, ανέφερε: «Βεβαίως, το πολύ βασικό για εμάς να υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως είπα μέσα στον Απρίλιο θα είμαστε απολύτως έτοιμοι».
Αναφορικά με τον κλάδο της κρουαζιέρας, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: «Η κρουαζιέρα συνδέεται με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία ήδη και αυτά τα προετοιμάζουμε άρα μέσα στον Απρίλιο και για την κρουαζιέρα θα είμαστε έτοιμοι. Θυμίζω ότι είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα πέρυσι που άνοιξε την κρουαζιέρα και πήγε για το διάστημα που λειτούργησε πήγε αρκετά καλά αλλά μην ξεχνάτε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι από τους κλάδους που χτυπήθηκε όσο κανένας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
«Σε κάθε όμως περίπτωση για την Ελλάδα ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες να επανεκκινήσουν, υπάρχει στενή συνεργασία και με το υπουργείο ναυτιλίας και με το υπουργείο Τουρισμού, εμείς σε κάθε περίπτωση τους διαβεβαιώνουμε ότι όταν και εφόσον επιθυμούν να ξεκινήσουν εμείς θα είμαστε απολύτως έτοιμοι σε επίπεδο φιλοξενίας τους και στα λιμάνια μας αλλά και με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο οπότε ελπίζουμε να επανεκκινήσουνε το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με την απόπειρα των τούρκων να προωθήσουν μετανάστες στην Ελλάδα, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε: «Τα δεδομένα μέχρι σήμερα είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 με τη σταθερή και αποφασιστική στάση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος είχαμε μείωση των μεταναστευτικών ροών 85%. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η μείωση είναι στο 90% άρα σταθερά συνεχίσουμε και προστατεύουμε όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας αλλά και τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη να τα προστατεύουμε».
«Ανεξάρτητα από τις διαθέσεις της Τουρκίας γιατί για παράδειγμα μπορεί πριν από μερικές μέρες συνόδευσαν τις βάρκες των μεταναστών μέχρι τα όρια των θαλασσίων συνόρων μας όμως προχθές ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Οι γείτονες είναι απρόβλεπτοι, τον τελευταίο χρόνο δεν ανταποκρίνονται καθόλου προχθές ανταποκρίθηκαν αλλά επειδή έχουμε συνηθίσει την εναλλαγή αυτών των στάσεων της Τουρκίας εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε επιπρόσθετα.