«Στα μέσα Μάϊου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες»
«Προτεραιότητα παραμένει η δημόσια υγεία, ωστόσο έχει διαμορφωθεί ένα νέο πεδίο όπως η βελτίωση του καιρού και οι εμβολιασμοί- που δίνουν την δυνατότητα ενός ελεγχόμενου ανοίγματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως κοντά στο Πάσχα θα είμαστε σε μια σχετική κανονικότητα ενώ είπε πως στην ανοιχτή εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις στα καθίσματα.
Για την εμβολιαστική αλυσίδα, ο υφυπουργός είπε πως λειτουργεί μια άψογη διαδικασία ενώ τόνισε πως από την 1η Απριλίου θα υπάρχει δυνατότητα για δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα.
Ακόμη επισήμανε πως έως τα μέσα Μαίου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα ανέφερε πως θα χαρούμε τη στιγμή που θα καταργηθεί το 13033.
Για τα self tests, δήλωσε πως θα παρακολουθούνται και σε πλατφόρμα θα δηλώνονται τα θετικά τεστ και θα γίνεται επαλήθευση του πρώτου τεστ.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε οριστικό άνοιγμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε: «Μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις της κυβερνήσεως με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων είχαν ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και η δημόσια υγεία εξακολουθεί και παραμένει η βασική μας προτεραιότητα όμως όπως βλέπετε και καταλαβαίνουμε όλοι έχει δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο. Πλέον το πεδίο αυτό δίνει τη δυνατότητα ενός ελεγχόμενου ανοίγματος συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με κανόνες πάλι».
«Δηλαδή πλέον με την καλυτέρευση του καιρού μπορεί να γίνει μια αξιοποίηση των ανοιχτών χώρων σε όποια δραστηριότητα μπορεί να γίνει. Επίσης έχουμε τους εμβολιασμούς οι οποίοι προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς και μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Έχουμε τα τεστ τα οποία γίνονται 60 χιλιάδες κάθε μέρα σε όλη τη χώρα αλλά και με τα self test τα οποία θα μπούνε στη ζωή μας μέχρι τις 10 Απριλίου το αργότερο επίσης θα έχουμε ένα επιπλέον εργαλείο για να μπορούμε να κάνουμε την αυτοδιάγνωσή μας. Αυτές οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται νομίζω ότι δίνουν και ένα περιθώριο ελεγχόμενων ανοιγμάτων στις συγκεκριμένες οικονομικές ή κοινωνικές δραστηριότητες και αυτή είναι η στόχευση η οποία υπάρχει έτσι ώστε μετά το Πάσχα ή κοντά στο Πάσχα να είμαστε σε μια σχετική κανονικότητα», διευκρίνισε ο ίδιος.
ΔΗΜ: αντιλαμβάνομαι ότι στόχος είναι τα όποια μέτρα παρθούν να μην έχουν πισωγύρισμα γιατί μια λογική ακορντεόν θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκάτε
«Συμφωνώ αλλά κάποιοι κανόνες θα πρέπει να υπάρχουν για παράδειγμα ακόμα και στην ανοιχτή εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις στα καθίσματα όπως υπήρχαν και προηγούμενα. Αυτούς τους κανόνες νομίζω ότι μπορούμε να τους αποδεχτούμε πρέπει όμως να τους τηρήσουμε κιόλας. Σίγουρα κάποιοι κανόνες το πρώτο διάστημα, δεν ξέρω πόσο θα είναι αυτό το διάστημα, σίγουρα θα υπάρχουν αλλά νομίζω ότι το νέο πεδίο πλέον έχει αρχίσει και δημιουργείται», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «Σε σχέση με την εμβολιαστική αλυσίδα έχουμε δημιουργήσει μια άψογη διαδικασία από τη στιγμή που κλείνεται το ραντεβού, από τα εμβόλια που παραλαμβάνονται και γίνεται η διανομή τους με τη βοήθεια και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και βεβαίως από τον εμβολιασμό τον ίδιο. Και επίσης έχουμε τη δυνατότητα από 1η Απριλίου να πραγματοποιούμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα αρκεί βεβαίως να υπάρχει αντίστοιχη ροή των εμβολίων. Υπάρχουν 1.173 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα ειναι έτοιμα από 1η Απριλίου».
«Σημερα είμαστε γύρω στο 1 εκατομμύριο 650 χιλιάδες εμβολιασμούς, με αυτό το ποσοστό έχουμε καλύψει το 10,1% του πληθυσμού με μια δόση και είμαστε μέσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ σε ποσοστά εμβολιασθέντων κατοίκων. Πλέον επέρχεται μια ομαλοποίηση στην προμήθεια των εμβολίων, αν πάει ο Απρίλιος έτσι όπως είναι οι δεσμεύσεις θα περάσουμε το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμών των Απρίλιο οπότε καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά τον Απρίλιο θα γίνουν όσα εμβόλια γίναν από την αρχή μέχρι και τέλος Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Περιμένουμε 1 εκατομμύρια 100 χιλιάδες δόσεις από τη Pfizer, περιμένουμε 450 χιλιάδες από την AstraZeneca, 100 χιλιάδες από τη Moderna, και τις πρώτες 71 χιλιαδες του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson η οποία μάλιστα θα δώσει τον Μάιο άλλες 300 χιλιάδες και τον Ιούνιο 960 χιλιάδες. Άρα ο αρχικός προγραμματισμός μέχρι μέσα Μαΐου περίπου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών καθώς και οι ευπαθείς ομάδες έστω με τη μια δόση είναι απόλυτα εφικτός», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για το 13033, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε: «Εμείς θα χαρούμε τη στιγμή που οι συνθήκες θα είναι τέτοιες και θα μας πουν ότι καταργείται το 13033».
«Η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και σε αυτό τον πρώτο τόνο τον δίνει η επιτροπή των λοιμωξιολογων οπότε είναι ένα νέο πεδίο αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας και σε σχέση με την καλυτέρευση του καιρού και σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων και σε σχέση με το selftesting. Δηλαδή αυτά που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες και θα μπουν στη ζωή μας θα βοηθήσουν πολύ στη διάγνωση των ασυμπτωματικών φορέων. Έχουμε λίγες μέρες για να διαμορφωθεί απόλυτα το πλαίσιο, είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που δημιουργούμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Στη Γερμανία που υπάρχει εμπορική χρήση και κοστίζει 5 € το κάθε ένα από αυτά τα τεστ, εκεί υπάρχει μόνο η εμπορική χρήση και να ξέρετε ότι όποιος διαπιστώνεται θετικός δεν υπάρχει μια δεύτερη διαδικασία για να γίνει η επαλήθευση αυτού απλά μπαίνει στα σχετικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εδώ έχουμε μια διαδικασία η οποία θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί ο κάθε φαρμακοποιός με το που προμηθεύει έναν συμπολίτη μας με τον ΑΜΚΑ του να δηλώνει την προμήθεια αυτή έτσι ώστε να παρακολουθούμε ότι τηρείται ο αριθμός των 4 τεστ το μήνα, και βεβαίως θα υπάρχει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνεται η θετικότητα του τεστ για όσους αποδειχθεί ότι είναι θετικοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Με αυτή την πλατφόρμα θα παίρνει μια σχετική βεβαίωση αυτός που βρέθηκε θετικός για να μπορεί να έχει την προτεραιότητα σε διαγνωστικό κέντρο που του προτείνεται, σε δημόσια δομή υγείας να μπορέσει να κάνει την επαλήθευση του πρώτου τεστ έτσι ώστε να ακολουθηθεί και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αλλά και να πάρει και χαρτί για την άδεια από τη δουλειά του. Οι όποιες ερωτήσεις θα απαντηθούν τις επόμενες μέρες με απόλυτη σαφήνεια. Δίνουμε ένα επιπλέον όπλο στον κόσμο, ειδικά για τους ασυμπτωματικούς που είναι 1 στους 3 φορείς, εξακολουθούν τα γίνονται τα rapid test, τα μοριακά τεστ και βεβαίως έχει καταρρεύσει και το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν μιας διαδικασίας η οποία ήταν αδιαφανής αλλά δεν μας απαντάει αν θέλει ή δεν θέλει να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό», εξήγησε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς για τον εορτασμό του Πάσχα, απάντησε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι ένα Πάσχα πολύ καλύτερο από πέρυσι αλλά καταλαβαίνετε ότι τις λεπτομέρειες είναι λίγο πρόωρο να τις πούμε αυτή τη στιγμή».