«Οι όποιες επιπτώσεις από ένα άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα φανούν μετά από 15 με 20 ημέρες»
«Από αύριο ή μεθαύριο θα φανεί αποκλιμάκωση της πανδημίας του κοροναϊού, ωστόσο ως τις 15 Απριλίου οι μολύνσεις θα κινούνται γύρω στις 2.000», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα στη δυτική Αττική, στο βόρειο τομέα, στον Πειραιά, αποκλιμάκωση στο νότιο τομέα και σταθεροποίηση στο κέντρο της Αθήνας.
Ακόμη σημείωσε πως οι όποιες επιπτώσεις από ένα άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα φανούν μετά από 15 με 20 ημέρες.
Τέλος ο καθηγητής εκτίμησε πως ό, τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς ποιες είναι οι προβλέψεις για την πανδημία τον Απρίλιο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας απάντησε: «Η πανδημία εξελίσσεται ανισόχρονα σε διάφορες περιφερειακές ενότητες ακόμα και διπλανές πχ έχουμε πρόβλημα στη Δυτική Αττική ενώ σε άλλες περιοχές όπως στην περιφερειακή ενότητα νήσων ή στον νότιο τομέα των Αθηνών έχει αρχίσει η ύφεση και η αποκλιμάκωση. Το δεύτερο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα διάγουμε τις τελευταίες μέρες της αιχμής της πανδημίας σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή με ενδεχόμενο αμέσως μετά την 1η του μήνα ίσως και λίγο νωρίτερα να έχει ξεκινήσει ήδη η χρονική στιγμή της αποκλιμάκωσης».
«Η αποκλιμάκωση δυστυχώς όμως είναι πάρα πολύ αργή, όπως μας λεει το δικό μας το μοντέλο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μέχρι τις 10-15 Απριλίου κρούσματα πάνω από 2000 ή τουλάχιστον 2000, από εκεί και ύστερα ξεκινάει μια καλή περίοδος που θα πέσουμε κάτω από τις 2.000 και θα είμαστε σε σχετικά χαμηλούς τετραψήφιους πάντα αριθμούς γύρω στις 20 με 25 Απριλίου. Αυτό μας δίνει το μοντέλο μας υπό μια βασική όμως προϋπόθεση ότι τα test που γίνονται να είναι μεταξύ 50 με 55 χιλιάδες, αν κατέβουν παρά κάτω τότε το μοντέλο θα διαψευστεί προς κάτω, αν υπερβούν με τα self test και γίνουν 100 ή 150 χιλιάδες προφανώς επειδή θα βρεθούν ασυμπτωματικοί και ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς αρκετοί τότε το μοντέλο αυτό θα διαψευστεί δυστυχώς προς τα πάνω», ανέφερε χα;ρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν επηρεάζεται το μοντέλο τους από το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, ο κ. Τζανάκης ανέφερε: «Το μοντέλο μας λειτουργεί σε εικοσαήμερη πρόβλεψη άρα στο εικοσαήμερο που προβλέπουμε ότι και να γίνει έχει προεξοφληθεί από την υπάρχουσα συμπεριφορά. Επομένως και αν ακόμα διορθώσουμε το lockdown και ανοίξουμε η επίπτωση αυτή θα φανεί μετά τις 20-25 μέρες οπότε τότε θα ξανατρέξουμε το μοντέλο μας για να προσροφήσει τα νέα μοτίβα που θα δημιουργηθούν. Δεν θα αλλάξει η πρόβλεψή μας διότι έχει προεξοφληθεί η πρόβλεψη».
«Η αλλαγή θα φανεί μετά τις 20 μέρες ωστόσο όμως εμείς θα ξανατρέξουμε το μοντέλο μας με τους δύο νέους αυτούς παράγοντες, διότι λέτε δύο δυναμικούς παράγοντες αρνητικούς όμως υπάρχουν και τρεις δυναμικοί παράγοντες ωφέλιμοι που να επιδρούν δηλαδή προς όφελος του να πέσει η πανδημία. Αυτοί είναι ότι καλοκαιριάζει, δεύτερον ότι μειώνεται το επίνοσο τμήμα του πληθυσμού λόγω εμβολιασμών αλλά και λόγω φυσικής νόσησης, και το τρίτο είναι η ίδια η συμπεριφορά του ιού ο οποίος είναι ένας χειμωνιάτικος ιός δεν του αρέσει η ζέστη. Επομένως να εμβολιαστούμε, να προσέχουμε την ατομική μας συμπεριφορά, διπλές μάσκες όταν βγαίνουμε έξω και όλα θα πάνε καλά», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ό, τι θα ανοίξει από το λιανεμπόριο δεν θα ξανακλείσει, απάντησε: «Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί. Θα μιλήσω εμπειρικά, πέρυσι το καλοκαίρι ανοίξαμε με πολύ λιγότερα προβλήματα. Ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο, πήγαμε διακοπές, ήρθε ο τουρισμός, δεν κρατάγαμε τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη και τόσο τις αποστάσεις, δεν φοράγαμε μάσκες και το πράγμα δεν αναζωπυρώθηκε. αν επαναληφθεί αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς του ιού και δεν έχει αλλάξει τρομακτικά λόγω των τροποποιημένων στελεχών, υποθέτω και λόγω ότι ο εμβολιασμός μέσα Μάη ή τον Ιούνιο θα είναι στο 35% και μάλιστα στου πληθυσμού ο οποίος κινδυνεύει να μπει στο νοσοκομείο και να διασωληνωθεί θέλω να πιστεύω με μεγάλη πιθανότητα 80-90% ότι δεν θα έχουμε γενικευμένο lockdown αλλά ενδεχομένως εντοπισμένα μέτρα απομόνωσης μιας κοινότητας, μιας κωμόπολης, μιας περιοχής».
Για τα Χανιά, ο καθηγητής σημείωσε: «Όντως τα Χανιά ξεκίνησαν πολύ αργότερα το πανδημικό κύμα τους, αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ψηλά, είναι πάνω από 250 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες ανά 14 μέρες, θυμίζω ότι 150 είναι το όριο που βάζει μια περιοχή κόκκινη. Επομένως τα Χανιά και δυστυχώς ανεβαίνουν ακόμα, θέλω να ελπίζω ότι αυτή την εβδομάδα ή στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη τους και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση τους».
Για την πανδημία στην Αττική, δήλωσε: «Έχω κάνει μια έκθεση για όλη την Αττική, ο βόρειος τομέας της Αθήνας έχει αρκετό πρόβλημα ακόμα, η Δυτική Αττική, ο Πειραιάς που φαίνεται όμως να μπαίνει σε μια σταθεροποίηση. Το Κέντρο φαίνεται ότι έχει μπει σε σταθεροποίηση που και αυτό είχε τεράστιο πρόβλημα. Η Αττική καθοδηγεί στην ουσία το πανδημικό κύμα δυστυχώς, αν πέσει η Αττική όλα θα πάνε καλά για όλη τη χώρα».