Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Βούτσης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνουν στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Το πρώτο πράγμα που θα υπάρχει από το ίδιο βράδυ των εκλογών, ελπίζουμε ότι θα είναι ένα μεγάλο μήνυμα σε όλη τη Ευρώπη το οποίο θα συνιστά μια νέα ποιοτική κατάσταση. Άρα λοιπόν θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα πρέπει να γίνει σεβαστό στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους λεγόμενους εταίρους-δανειστές και ταυτόχρονα θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας το βραχυπρόθεσμο δηλαδή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο είτε έτσι είτε αλλιώς θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως της συζήτησης, της κατάληξης με τους εταίρους και βεβαίως θα συζητήσουμε και για το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων με πρωτεύον το θέμα της τακτοποίησης του χρέους. Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση περί παρατάσεων μνημονίου, περί παρουσίας ή μη του ΔΝΤ στα οποία ενεπλάκη η σημερινή κυβέρνηση χωρίς να ξεκινήσει αποφασιστικά η συζήτηση για το τι θα γίνει με το χρέος.
ΔΗΜ: Αυτή την ώρα είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των δανειστών ότι εκκρεμεί μια αξιολόγηση και αν αυτή η αξιολόγηση δεν κλείσει δεν υπάρχει επόμενο βήμα. Μας έχουν πει ότι σας δίνουμε μια παράταση δύο μηνών που μένετε σε αυτό το προστατευτικό πλέγμα και αυτή η παράταση ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου. Όταν εσείς πάτε ως κυβέρνηση θα πρέπει να πάτε και ή να κάνετε τη συμφωνία ή να πάρετε μια νέα παράταση του μνημονίου ή η χώρα από την 1η Μάρτιο να μην έχει αυτό το δίχτυ προστασίας, τι θα κάνετε από τα τρία;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Αυτές είναι τρεις υποθέσεις εργασίας, το ποιοτικό αποτέλεσμα των εκλογών, η τομή που θα έχει γίνει θα επιβάλλει μια τέταρτη λύση δηλαδή μια εξ υπαρχής ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση η σημερινή από ότι είδατε δεν αποτολμά να υπογράψει ακόμα και αυτά που στείλανε από πλευράς Ελλάδας ως email πόσο μάλλον μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να τα δεχτούμε αυτά αυτό είναι γνωστό, σκληραίνουν την στάση τους ο κ. Σόιμπλε και οι περί αυτού θα συζητήσουμε και θα σεβαστούν την θέληση του ελληνικού λαού διότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή την οποία θα έπρεπε να είχε βάλει και η σημερινή κυβέρνηση, ατύπως τη βάζει γιατί δεν αποτολμά να φέρει στην σημερινή Βουλή αυτά τα οποία είναι προς συμφωνία. Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 εκατομμύρια των Ελλήνων που είναι κάτω ή λίγο πάνω από τα όρια της φτώχειας, η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος.
ΔΗΜ: Άρα από την 1η Μαρτίου και μετά ή θα πρέπει να ζητήσετε μια παράταση του μνημονίου που αφορά αυτή την προστασία της χώρας ή να βρεθεί η χώρα χωρίς αυτό το μνημόνιο και όσο θα διαρκεί η συζήτηση να βρίσκεται μόνη της, στον αέρα όπως λέει η ΝΔ, τι από τα δυο θα κάνετε;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ : Η χώρα και ο λαός είναι μόνος του μέσα σε αυτή την καταιγίδα είτε έτσι είτε αλλιώς όσο διάστημα χρειαστεί, ελπίζω να είναι μικρό αυτό, τα έξοδά του ο λαός τα έχει όπως είδατε ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα ισοσκελισμένος αντιλαμβάνεστε ότι μισθοί , συντάξεις και άλλα θα υπάρχουν. Τώρα τον Ιούνιο για τον οποίο συζητάνε και ξέρουμε ότι είναι μια μεγάλη αποχρέωση μέχρι τότε να είστε σίγουροι ότι όλα θα έχουν τελειώσει και θα έχουν τελειώσει κατ' ευχή και για την Ελλάδα και για την χώρα και ίσως και για όλη την Ευρώπη διότι είναι υπερώριμο το αίτημα για να δει το ζήτημα της κρίσης χρέους και του τραπεζικού συστήματος συνολικά η ΕΕ.
ΔΗΜ: Οι τράπεζες όμως πως θα λειτουργήσουν ;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Μια χαρά είναι οι τράπεζες , έχουν ανακεφαλαιωθεί πλήρως δεν είναι στην κατάσταση που ήταν οι Κυπριακές τράπεζες. Οι τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν χρήματα από την ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι έχει τοποθετηθεί, ερμηνείες γίνονται επί της τοποθέτησης του κ. Ντράγκι. Πιστεύω ότι το ποιοτικό αποτέλεσμα των εκλογών και οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία θα επιταχύνουν ένα νέο ρόλο και μια νέα δυνατότητα της ΕΚΤ άρα και σε αυτό τον τομέα θα έχουμε εξελίξεις με θετικό πρόσημο. Εγώ δέχομαι ότι είναι αισιόδοξα αλλά έτσι πρέπει να κινηθούμε.
ΔΗΜ.: Αν αυτή η διαπραγμάτευση δεν επιτύχει τι κάνετε μετά;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε και θα δούμε την εξέλιξη σε κλίμακα Ευρώπης, δεν πρόκειται να κινηθούμε μόνοι μας για την χώρα μας ή τον λαό μας αλλά δεν θα σκύψουμε και το κεφάλι μας.
Οι ευρωπαϊκοί λαοί ακόμα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άλλου προσανατολισμού από την κυβέρνηση της Αριστεράς εν προκειμένω για την οποία συζητάμε είδατε ότι θέτουν ζητήματα κομβικά.
ΔΗΜ.: Οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που τους χρωστάμε, τα λεφτά που πάμε να πληρώσουμε πίσω είναι τα δανεικά που έχουμε πάρει από τους λαούς της Ευρώπης
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είστε σίγουρος; Σας το λέω προκλητικά γιατί όλη η Ευρώπη για παράδειγμα πλήρωσε την επανένωση της Γερμανίας δηλαδή το χρωστάμε είναι σχετικό. Τα ελλείμματα του Νότου γίνανε πλεονάσματα του Βορρά, για να μην πάω τη συζήτηση στο γερμανικό χρέος το κατοχικό. Δηλαδή το δούναι και λαβείν είναι κάτι το οποίο μπαίνει μέσα στην συλλογική αλληλεγγύη. Αλίμονο όλο τον 21ο αιώνα να τον περάσουμε με το κεφάλι κάτω ότι χρωστάμε στους Ευρωπαίους.
Θα ζητήσουμε πανευρωπαϊκή διάσκεψη για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους και νομίζω ότι την επιβάλει η ανάγκη και η κατάσταση. Η κρίση θα την επιβάλλει και το εκλογικό αποτέλεσμα.
ΔΗΜ. Και αν οι κυβερνήσεις σας πουν όχι γιατί τη σύσκεψη αυτή θα την κάνουν οι ηγέτες και οι ηγέτες έχουν μια δεδηλωμένη θέση σήμερα, αν σας πουν μετά από αυτή τη διάσκεψη όχι τι θα γίνει ;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Η δεδομένη θέση των ηγετών της Ευρώπης αλλάζει κάθε μέρα στην βάση των δικών τους αλλαγών, το χρέος της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι 2,4 και 2,3 τρις άρα το να κλαψουρίζουμε εμείς για τα δικά μας δις δεν έχει κανένα νόημα. Σε ευρωπαϊκή κλίμακα θα λυθεί το θέμα να είστε σίγουρος για αυτό αλλά χρειάζεται αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση αλλιώς να βάλουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας όλο τον 21ο αιώνα να αποπληρώνουν τον Σόιμπλε.
ΔΗΜ: Στην διάσκεψη αυτή θα πάτε και θα πείτε στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να πουν στους λαούς τους να χαρίσουν χρέη στην Ελλάδα, αυτό θα πείτε στους ηγέτες θα το δεχτούν;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Να χαρίσουν χρέη στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Γαλλία δηλαδή και στους εαυτούς τους δηλαδή θα πρέπει να γίνει μια συνολική ρύθμιση για το χρέος στην Ευρώπη έτσι ώστε να δοθεί μια αναπτυξιακή δυναμική στα νέα κονδύλια που θα υπάρχουν. Βεβαίως αυτό είναι μια σύγκρουση, μια αντιπαράθεση δείτε τι έγινε με τον Γιουνκέρ.
Ο Γιουνκέρ τους είπε για τα 300 δις , τον κρεμάσανε στα μανταλάκια με το σκάνδαλο του Λουξεμβούργου το οποίο το γνωρίζανε προφανώς άριστα και ξαφνικά αναδιπλώθηκε ο Γιουνκέρ και είπε ότι τα 300 είναι 15 με 20 μόνο που θα δοθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα αναμοχλευτούν με 1 προς 20 με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Έτσι γίνεται αντιπαράθεση είναι, σύγκρουση είναι.
Ερωτηθείς αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να συμφωνεί με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Να είστε σίγουροι σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή λειτουργούν και δουλεύουν εντατικά μέλη κυβερνήσεων που επεξεργάζονται αυτά τα σενάρια ακόμα και στην Γερμανία έχουνε plan Β, plan C . Ο ρεαλισμός της Ευρώπης που την έκανε μετά από δύο πολύ αιματηρούς πολέμους να προσδοκά το να περάσει από μια άλλη ιστορική φάση θα εκδηλωθεί και τώρα αυτή τη φορά προς την πλευρά των δυνάμεων της εργασίας και λόγω του αποτελέσματος στην Ελλάδα.
ΔΗΜ.: Και αν δεν εκδηλωθεί ;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Εκεί θα είμαστε να τα δούμε , όλοι μαζί θα αντιδράσουμε με αξιοπρέπεια και θα το κρίνουμε από κοινού πάντως δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα νομισματικό πόλεμο του Νότου. Να φτιάξουμε την δραχμούλα μας για να χτυπιέται με την λιρέτα ή την πεσέτα διότι αυτό θα είναι ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στις λαϊκές τάξεις που δεν έχουν ευρώ το εξωτερικό ούτε καν στις ελληνικές τράπεζες και καταλαβαίνετε ότι οι διαδοχικές υποτιμήσεις που θα υπάρξουν τότε θα φέρουν πολύ πιο δυσμενή αποτελέσματα. Δεν είμαστε αυτής της στρατηγικής.