Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινικών αν χρειαστεί
«Η επίταξη των ιατρικών υπηρεσιών σημαίνει υποχρεωτική ένταξη των γιατρών για συγκεκριμένο διάστημα στο ΕΣΥ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας σημειώνοντας πως προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν παρουσιαστούν στα νοσοκομεία.
Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας έκανε λόγο για έναν πραγματικό πόλεμο και έκτακτης ανάγκες του συστήματος υγείας, ενώ σημείωσε πως η διαβούλευση από το υπουργό Υγείας έγινε με αναλυτικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή ο κ. Κώτσηρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινικών αν χρειαστεί.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια των παιδιών είπε πως βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και τον Απρίλιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια στην ολομέλεια για ψήφιση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κώτσηρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν παρουσιάστηκαν μετά την επίταξή τους, υφυπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Είναι το τελικό στάδιο μιας διαδικασίας που έπεται κατόπιν της διαβούλευσης που έκανε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Γνωρίζετε ότι η επίταξη των ιατρικών υπηρεσιών σημαίνει υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών αυτών γιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα για να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται στις δομές αυτές, από εκεί και πέρα ισχύουν τα γενικότερα δεδομένα που υπάρχουν και σε περιπτώσεις επιτάξεις υπηρεσιών και υπάρχουν προφανώς και ποινές οι οποίες είναι στο ίδιο πλαίσιο που υπάρχουν για την επιστράτευση σε γενικότερες καταστάσεις δηλαδή φτάνουν σε περιπτώσεις και ποινικών κυρώσεων».
«Το ζήτημα δεν είναι να φτάσουμε σε αυτή την έσχατη λύση, θεωρώ ότι οι γιατροί οι οποίοι έχουν λάβει τα φύλλα πορείας θα μπορέσουν ενταχθούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια που γίνεται στο ΕΣΥ για να ξεπεράσουμε αυτή την έκτακτη συνθήκη. Εδώ είναι ένας πόλεμος, βλέπουμε όλοι ότι υπάρχουν έκτακτες συνθήκες στο ΕΣΥ, έχει ανταποκριθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και οι συμπολίτες μας αισθάνονται ότι μετά από έναν χρόνο πολύ δύσκολης συγκυρίας μπορούν να έχουν την εμπιστοσύνη αυτή, σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας», επισήμανε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν ήταν μονόδρομος η επίταξη, ο κ. Κώτσηρας απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει καθυστέρηση, μια τέτοια επιλογή για να υπάρξει πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι προηγούμενες συνεννοήσεις. Η απαραίτητη διαβούλευση έγινε με πάρα πολύ αναλυτικό τρόπο από το υπουργείο Υγείας, έγινε με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο αντιλαμβανόμενοι όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και προφανώς εφόσον δεν βρέθηκε κάποια άλλη λύση επελέγη το τελευταίο μέσο που έχει η πολιτεία στα χέρια της. Προφανώς και δεν είναι η πρώτη επιλογή μια τέτοια ενέργεια γιατί είναι υποχρεωτική η ένταξη των ιδιωτών αυτών στο σύστημα υγείας. Ήταν η τελευταία δίοδος, έγινε συζήτηση από εκεί και πέρα η πολιτεία σε τέτοιες συνθήκες οφείλει να λειτουργήσει και να προστατεύσει όλους τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει τα μέσα στα χέρια της και τα ασκεί όπως πρέπει να τα ασκήσει».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε: «Το υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει μια προσπάθεια και υπάρχει ήδη μια ομαλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε όπου χρειάζεται αυτός να συνδράμει και να διαθέτει τις υπηρεσίες του για το δημόσιο συμφέρον. Βλέπετε ότι ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα ιδιωτικού τύπου θεραπευτήρια τα οποία συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση και ο απόλυτος στόχος είναι ότι όποια ανάγκη υπάρχει για να προστατευτεί ο Έλληνας πολίτης θα εξαντληθεί».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι ηχογραφούσε όλα τα Eurogroup, σημείωσε: «Πολιτικός βίος του κ.Βαρουφάκη το εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν υπουργό Οικονομικών νομίζω ότι έχει πάρα πολλά επεισόδια τα οποία εκθέτουν τη χώρα, ένα εξ αυτών είναι αυτό που αναφέρετε που προφανώς είναι προσβλητικό για τον ίδιο το θεσμό που υπηρετούσε αλλά και για την ίδια τη φύση των διαπραγματεύσεων που ελάμβαναν χώρα και για την αξιοπιστία της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τις παλινωδίες, τους πειραματισμούς που υπήρχαν εκείνο το εξάμηνο η χώρα κινδύνευσε τον Ιούνιο του 2015 να αλλάξει ρότα σε πολύ δομικά στοιχεία για την οικονομία της, για την κοινωνία της και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και σημειακό γεγονός στην ελληνική σύγχρονη ιστορία που πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή και θα πρέπει από εδώ και πέρα να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η υπευθυνότητα, η αξιοπιστία της χώρας ειδικά όταν διαπραγματεύεσαι εξ ονόματι της στο εξωτερικό, οφείλει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συν-επιμέλεια, ο κ. Κώτσηρας δήλωσε: «Έχει μπει τις προηγούμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, θα περάσει από δημόσια διαβούλευση όπου θα τεθούν και παρατηρήσεις από τους πολίτες και από όποιον θέλει και από εκεί και πέρα θα έρθει στις επιτροπές της Βουλής προκειμένου να γίνει η κοινοβουλευτική επεξεργασία και μετά η ψήφισή του από την ολομέλεια. Πιστεύω ότι εντός του επόμενου μήνα θα μπει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Είναι πλέον σε τελικό στάδιο γιατί μπήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση οπότε έχουμε μπει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας».
«Είναι ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τα συγκεκριμένα δεδομένα του οικογενειακού δικαίου μετά από 40 χρόνια. Τα δεδομένα και οι άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση είναι οι εξής αφενός δεν υπάρχει πλέον διάκριση των γονέων δηλαδή υπάρχει η αρχή της μη διάκρισης και από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς και μετά το διαζύγιο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι εντάσσονται με πολύ ενεργό τρόπο στο όλο πλαίσιο συνεννόησης οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών όπως είναι η διαμεσολάβηση», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Πλέον η διαμεσολάβηση είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο προκειμένου και να αποφεύγουμε και να πηγαίνουν αυτές οι περιπτώσεις στο δικαστήριο όπου αυτό είναι εφικτό, και πολλές φορές αν έχει φτάσει στο δικαστήριο και ο ίδιος ο δικαστής κρίνει ότι χρήζει περαιτέρω εξωδικαστικής συνεννόησης η περίπτωση μπορεί να παραπέμψει το θέμα πάλι στον ειδικό διαμεσολαβητή. Το επίσης πολύ σημαντικό και κομβικό στοιχείο του νομοσχεδίου ειναι το μαχητό τεκμήριο του ενός τρίτου για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα του παιδιού με τον οποίο δεν διαμένει, δηλαδή θα υπάρχει ένα κατ΄ελάχιστο ένα σημείο αναφοράς ώστε να διασφαλίζεται ποιοτικός χρόνος του τέκνου και με τους δύο γονείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Και επίσης θα υπάρχουν κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας προκειμένου να διασφαλίζουμε ότι όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση ακραίας μορφής από το ένα ή το άλλο μέρος θα μπορεί να υπάρχει ρύθμιση και να διορθώνεται και δικαστικά αυτό το ζήτημα. Και ένα πολύ σημαντικό είναι ότι θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα στην εθνική σχολή δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και σε αυτά τα προγράμματα δεν θα συμμετέχουν μόνο νομικοί αλλά θα είναι και ψυχολόγοι εξειδικευμένοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, θα υπάρχουν παιδοψυχολόγοι. Είναι παιδοκεντρικό το νομοσχέδιο, αφορά τα δικαιώματα του παιδιού», κατέληξε.