Εκτίμησε πως μετά την πανδημία η οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά
Στόχος να σταθούν όρθιες και αλώβητες οι επιχειρήσεις από την πανδημία γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει ανάσες στην οικονομία δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Εργασίας και καθηγητής Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Πάνος Τσακλόγλου.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακλόγλου, σημείωσε ότι με προσεκτικά βήματα θα πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια ώστε να μην υπάρξει νέο μνημόνιο. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά την πανδημία η οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά.
Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είπε πως από την επόμενη χρονιά για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία θα δημιουργούνται ασφαλιστικοί κουμπαράδες, τα χρήματα θα επενδύονται και στο τέλος του εργασιακού βίου οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Διευκρίνισε ότι οι συντάξεις του παλαιού συστήματος δεν θα δουν αλλαγές.
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές είπε πως ήδη έχουν μειωθεί κατά 3,9%,είναι προγραμματισμένη μια μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας που αφορά τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης και απομένει μισή μονάδα για να φτάσουμε το στόχο του 5%.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται και στη συγχώνευση αρκετών ταμείων.
Σημείωσε, τέλος, πως έχουν ενισχυθεί οι υποδομές με την αγορά υπολογιστών ενώ είπε πως μεγάλο μέρος της πληροφορίες δεν είναι ψηφιοποιημένη.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και των προσπαθειών της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις ο κ. Τσακλόγλου τόνισε: «Η αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή στην οικονομία είναι να μπορέσουμε να σταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο όρθιες και αλώβητες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αυτό ακριβώς επειδή είχαμε την επέκταση της πανδημίας περισσότερο από ότι υπολογίζαμε αρχικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε ότι τα μέτρα για παράδειγμα που προέβλεπε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν πρόκειται να ισχύσουν ούτε για την επόμενη χρονιά. Βέβαια η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει ήδη ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος οπότε πρέπει να φροντίζουμε και την επόμενη μέρα και για αυτό πρέπει και όλες οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε να είναι λελογισμένες και αυτό είναι το πράγμα το οποίο κάνει η κυβέρνηση δηλαδή προσπαθεί να δώσουμε αυτές τις ανάσες που χρειάζεται η οικονομία αλλά μέσα στους περιορισμούς τους οποίους έχουμε. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακριβώς και λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους οπότε όλη αυτή η ιστορία μας λεει ότι πραγματικά πρέπει με προσεκτικά βήματα να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια και αυτό είναι το πράγμα το οποίο δεν θα μας οδηγήσει σε μνημόνιο και ούτω καθεξής. Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού χρέους είναι χρέος το οποίο είναι ρυθμισμένο, είναι ήδη σε ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια το οποίο τι σημαίνει; Ότι ακόμα και αν τα επιτόκια ανεβούν αργότερα που μπορεί να έχουμε υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης των νέων εξόδων μας στις αγορές, το παλιό το χρέος το οποίο έχουμε θα είναι ουσιαστικά παγιδευμένο σε χαμηλά επιτόκια. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει σε καμια περίπτωση ότι πρέπει να στραφούμε σε άκρως επεκτατικές πολιτικές τις οποίες δεν θα μπορούμε μετά να τις μαζέψουμε προς τα πίσω».
Για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σημείωσε: « Η Ελλάδα ήταν διπλά άτυχη δηλαδή βγαίναμε στο ξέφωτο από μια δεκαετία η οποία ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για την ελληνική οικονομία και οι προβλέψεις όλων, και των διεθνών οργανισμών και των διεθνών οίκων, ήταν ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δείχνανε να ήταν πάρα πολύ καλές. Αυτό που ελπίζουμε ότι με τις κατάλληλες πολιτικές οι οποίες είναι αυτές τις οποίες εφαρμόζουμε και πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα πάει προς αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης μετά το τέλος της πανδημίας. Άλλωστε ήδη έχουμε δει κάποιες εκθέσεις διεθνών οργανισμών και ιδίως διεθνών οίκων οι οποίες φαίνεται να λένε ότι με τη λήξη της πανδημίας θα δούμε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και εμείς αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».
Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπογράμμισε: «Θέλουμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι κυρίως συνδεδεμένοι πέραν όλων των άλλων με υψηλές επενδύσεις και να μείνουμε αταλάντευτα στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και νομίζω ότι αυτή ειναι μια πάρα πολύ σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία θα δώσει και σήμα προς την οικονομία εσωτερικά αλλά και προς τις αγορές διεθνώς. Θέλουμε για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την επόμενη χρονιά ουσιαστικά οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση τις οποίες θα έχουν, η κύρια ασφάλιση παραμένει έτσι ακριβώς όπως είναι, ουσιαστικά να δημιουργούν ασφαλιστικούς κουμπαράδες για τον καθένα από αυτούς, τα χρήματα αυτά θα μαζεύονται, θα επενδύονται μέσω του νέου ταμείου της επικουρικής ασφάλισης το οποίο θα δημιουργηθεί και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου μετά από 30-40 χρόνια θα παίρνουν τη σύνταξη τους με βάση τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους . Οι συντάξεις του παλαιού συστήματος θα εξακολουθούν να υπολογίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίζονται και σήμερα δηλαδή δεν πρόκειται να δούνε καμιά απολύτως αλλαγή είτε οι τωρινοί συνταξιούχοι είτε τα άτομα τα οποία πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τους κανόνες του υφισταμένου συστήματος».
Ερωτηθείς αν θα υπάρχει εγγύηση ότι οι συντάξεις δεν θα πέφτουν κάτω από τις εισφορές που έχουνε δώσει οι ασφαλισμένοι απάντησε: «Ναι θα υπάρχει αυτή η εγγύηση αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι αν πάμε να δούμε ασφαλιστικά συστήματα κεφαλαιοποιητικά σαν αυτό που πάμε να θεμελιώσουμε τώρα στην Ελλάδα υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό, σε όλες τις αναπτυγμένες και σταδιακά σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, αν πάμε να δούμε τέτοια συστήματα που να λειτουργούνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί πραγματικά στις αγορές έχουμε διακυμάνσεις, αλλά τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα δίνουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από αυτές τις οποίες δίνουν τα διανεμητικά συστήματα και ιδίως τα διανεμητικά συστήματα όπως είναι της τωρινής μας επικουρικής. Οπότε πιστεύουμε ότι παρότι θα τη δώσουμε αυτή την εγγύηση νομίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταβληθεί και νομίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ψηλότερες συντάξεις και στους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά και ώθηση στην ελληνική οικονομία».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση παραμένει στη λογική ότι θα πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές απάντησε: «Η κυβέρνηση όντως δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αυτό το πράγμα και η δέσμευση σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ήδη υλοποιηθεί. Μη ξεχνάτε ότι από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές 3,9%, ήδη είναι προγραμματισμένη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ακόμα μονάδα που αφορά τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης από 6,5 που πάει στο 6%, και μένει και μια μισή μονάδα ακόμα για να φτάσουμε στο στόχο που είχαμε πει του 5% τον οποίο πιστεύουμε ότι και αυτό θα μπορέσουμε να τον υλοποιήσουμε».
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε: «Πράγματι είναι ένα πρόβλημα που δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό κράτος, είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί παραπάνω από μια δεκαετία και οπωσδήποτε χρήσει λύσης. Η ρίζα της διόγκωσής του βρίσκεται σε κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές ήταν κάτι καλό το οποίο έγινε. Ο νόμος Κατρούγκαλου ουσιαστικά συνέχισε μια τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη παραπάνω από δέκα χρόνια πριν, δηλαδή τότε υπήρχαν μυριάδες ταμεία τα οποία σταδιακά συγχωνεύτηκαν και στο τέλος φτάσαμε με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη να είναι σχετικά λίγα και ενσωματώθηκαν όλα στον ΕΦΚΑ. Αυτό σαν μέτρο ήταν καλό αλλά μη ξεχνάτε ακόμα και όταν έχουμε συγχωνεύσεις δυο μεγάλων πολυεθνικών παίρνει πάρα πολύ χρόνο μέχρι αυτές να λειτουργήσουν. Δηλαδή από επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων, μέχρι κουλτούρας μέχρι οτιδήποτε παίρνει χρόνο για να γίνει, σκεφτείτε εδώ που συγχωνεύτηκαν πολλά-πολλά ταμεία που ουσιαστικά το καθένα λειτουργούσε με τους δικούς του κανόνες. Οπότε τώρα έχουμε το βραχυχρόνιο πρόβλημα και το μακροχρόνιο πρόβλημα, το βραχυχρόνιο πρόβλημα είναι να ρίξουμε τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και μάλιστα πρέπει να τις μειώσουμε άμεσα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχε πάρει μια σειρά μέτρα ενίσχυσης τόσο του έμψυχου υλικού όσο και της υποδομής του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση. Δηλαδή έχετε δει διάφορα μέτρα τα οποία ήταν είτε για να προσελκύσουμε κάποιους παλαιούς συνταξιούχους με ειδίκευση στην απονομή συντάξεων, προσλήψεις προσωπικού, μεταφορά από άλλους τομείς του δημοσίου, μπόνους για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα βγάλουν εξτρά συντάξεις πέρα από τις κανονικές που έχουν να βγάλουν στα κανονικά ωράρια κοκ. Έχουμε ενισχύσει επίσης την υποδομή ειδικά για την περίοδο της πανδημίας δηλαδή με αγορά φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να μπορούν να δουλεύουν κανονικά από τα σπίτια τους οι εργαζόμενοι που χρειάζονται να βρίσκονται εκτός υπηρεσίας. Έχουμε πάρει επίσης οργανωτικά διάφορα μέτρα κοκ και προσπαθούμε να απλοποιήσουμε και κάποιες διαδικασίες απονομής συντάξεων , θα δείτε μέτρα που θα αναγγελθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και το μακροχρόνιο πρόβλημα. Το μακροχρόνιο πρόβλημα λύνεται περίπου με αυτό που είπατε προηγουμένως δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος της πληροφορίας το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι ψηφιοποιημένη οπότε αυτή πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Το δεύτερο πράγμα το οποίο χρειάζεται είναι ότι ακριβώς με το νόμο Κατρούγκαλου μια ιδιαίτερα περίπλοκη νομοθεσία που ήταν η ασφαλιστική έγινε ακόμα περισσότερο περίπλοκη. Εκεί χρειάζεται όλη αυτή η νομοθεσία να κωδικοποιηθεί ώστε σε συνδυασμό με την ψηφιοποιημένη πληροφορία η οποία θα υπάρχει να οδηγεί στην αυτόματη απονομή των συντάξεων ψηφιακά».
Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της απονομής σύνταξης των εκκρεμών συντάξεων απάντησε: «Εκείνο που ελπίζουμε είναι ότι μέσα στη φετινή χρονιά θα μπορέσουμε να έχουμε μειώσει πολύ σημαντικά τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. Ηδη η τάση είναι προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ελπίζουμε ότι θα επιταχυνθεί πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες και ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας γιατί η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον τομέα αυτό. Και το δεύτερο που λέμε περί ψηφιακών συντάξεων αυτό ήδη έχει ξεκινήσει, η αλήθεια είναι ότι εφαρμόζεται στις πιο εύκολες από τις συντάξεις, οι συντάξεις οι οποίες είναι συντάξεις χηρείας από θάνατο ή συντάξεις από άτομα τα οποία είχανε μόνο ασφαλιστικό χρόνο στον παλαιό ΟΓΑ. Για παράδειγμα στο δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς που άρχισε να γίνεται η εφαρμογή αυτών των συστημάτων παραπάνω από 20 χιλιάδες συντάξεις απονεμήθηκαν κατά αυτό τον τρόπο ψηφιακά αλλά αυτό ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί και σε πολλές άλλες κατηγορίες, υπάρχει ήδη χρονοδιάγραμμα από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα επηρεαστεί από την πανδημία».
Τέλος, ερωτηθείς αν επικοινωνούν μεταξύ τους τα πληροφοριακά συστήματα των ταμείων επεσήμανε: «Πολλά από αυτά όχι και μια από τις κατευθύνσεις τις οποίες κάνουμε είναι και προς την επίλυση αυτού του προβλήματος. Δηλαδή δεν αρκεί να έχουμε όλη την πληροφορία ψηφιακά πρέπει να μπορεί να πηγαίνει από το ένα σύστημα στο άλλο ώστε να έχουν την κατάλληλη διαλειτουργικότητα αλλά δουλεύουμε και σε αυτό το πρόβλημα ταυτόχρονα με τα άλλα».