«Υπάρχει επιβάρυνση από το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

«Η επιτροπή των ειδικών δεν έχει χάσει τον βηματισμό της, υπάρχουν γνώμες που επηρεάζουν το γενικό περιβάλλον που δεν αντανακλούν την επιτροπή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε ότι στην επιτροπή υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ Εξαδάκτυλος τόνισε ότι  η Ελλάδα δεν βαδίζει να γίνει Μπέργκαμο ή Πορτογαλία και σημείωσε ότι από το άνοιγμα των σχολείων υπάρχει επιβάρυνση.

 Τέλος, ανέφερε πως αυτή την στιγμή η χώρα βρίσκεται σε ήπια αυξητική τάση προς επιπέδωση ενώ ανέφερε πως στόχος είναι ο δείκτης θετικότητας να πέσει κάτω από το 4.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή των ειδικών έχει χάσει το βηματισμό της ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Δεν νομίζω, εγώ δεν αισθάνομαι ότι έχει χάσει κανείς το βηματισμό του απλώς υπάρχουν πολλές γνώμες οι οποίες επηρεάζουν το γενικότερο περιβάλλον, αυτές είναι γνώμες οι οποίες δεν αντανακλούν πάντοτε την επιτροπή και πολλές φορές εκφράζονται και από ανθρώπους οι οποίοι δεν  συμμετέχουν στην επιτροπή.

Δεν έχουμε χωριστεί σε στρατόπεδα, ανέκαθεν υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και αλίμονο αν μια ομάδα επιστημόνων έχει μια και μοναδική άποψη επί του θέματος, δεν θα είχε νόημα να υπάρχουμε ως ομάδα. ...απλώς τώρα είμαστε όλοι πάρα πολύ κουρασμένοι άπαντες, πομποί και δέκτες, και όλο αυτό τώρα διογκώνεται και παίρνει μια διάσταση που ουδέποτε είχε και που ουδέποτε θα έπρεπε να έχει».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι μπορεί να γίνουμε Μπέργκαμο ή Πορτογαλία σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι βαδίζουμε προς τα εκεί υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να πάμε προς τα εκεί διότι αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να το πετύχουμε, να γίνουμε Πορτογαλία, θα το πετύχουμε. Δηλαδή αν βγούμε όλοι τους δρόμους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν τηρούμε τα μέτρα, πούμε ότι βαρεθήκαμε και σταματάμε την προσπάθεια ναι θα γίνουμε. Εφόσον όμως  συνεχίζουμε την προσπάθεια δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο για τον απλούστατο λόγο ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις υπήρχε μια εκρηκτική αύξηση χρονικά πολύ συμπιεσμένη που δεν την βλέπουμε εδώ. Σε αυτό  το τρίτο πανδημικό κύμα δεν βλέπουμε ούτε καν τους ρυθμούς επιβάρυνσης που είχαμε εμείς στο δεύτερο κύμα». 

Αναφερόμενος στην έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς τόνισε: «Είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι στην Αθήνα θα ανταποκριθούν και ανταποκρίνονται γιατί είχαν ανταποκριθεί και τότε συνάδελφοι των Αθηνών να βοηθήσουν στην Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα πηγαίνουμε έτσι διότι έχουμε έναν ιό ο οποίος είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο. Είναι σε μια  μεταλλαγμένη μορφή, κινείται ταχύτερα για αυτό και έχουν πέσει έξω οι εκτιμήσεις μας. Αν δεν είχαμε κάνει την προσπάθεια  θα ήμασταν σε ένα τραγικό σημείο, για πόσο καιρό θα χρειαστεί η προσπάθεια θα μας το δείξει η πραγματικότητα, δεν μπορώ να κάνω πρόληψη».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι έχουμε επιβάρυνση, άμεση. Δηλαδή όταν ξεκίνησε η εκπαίδευση με φυσική παρουσία αυτό έγινε  11 Ιανουαρίου, μετά από 12-13 ημέρες ήταν η πρώτη φορά που η πτώση των κρουσμάτων μετετράπη σε άνοδο και εκ τότε έχουμε μια διαρκή άνοδο. Οι αριθμοί και η αλληλουχία των γεγονότων είναι αμείλικτη δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα όριο που θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα ανέφερε: «Είναι σημαντικό να πέσει ο αριθμός των ανθρώπων που ανιχνεύονται επί % δηλαδή να είμαστε δυνατόν κάτω από το 4% θετικότητας και το δεύτερο είναι να δούμε ότι να αρχίζει να σταθεροποιείται και να φθίνει η κατάσταση, να μην είναι στην άνοδό της.  Τώρα είμαστε σε  ήπια αυξητική προς επιπέδωση, κάπου εκεί είμαστε».