«Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο οι δυνατότητες της οικονομίας δεν είναι ανεξάντλητες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Secret" με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως κλειδί παραμένει η ικανότητα της χώρας να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια.
Για την ύφεση μάλιστα ο υπουργός είπε πως διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν ότι η χώρα θα πήγαινε χειρότερα και για την ανεργία πως έχει συγκρατηθεί σε καλά επίπεδα.
Σημείωσε ακόμα πως υπάρχει υψηλό ποσοστό αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα μπουν στην οικονομία που σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρουν μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα.
Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως τα δημοσιονομικά επιτρέπουν να κινηθούμε ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάκαμψης ενώ είπε πως το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά για τα δημοσιονομικά.
Ανέφερε τέλος πως από τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς για τα διαθέσιμα της χώρας, ο αν. υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το κλειδί δεν βρίσκεται στα διαθέσιμα τα οποία είναι επαρκή αλλά στην ικανότητα της χώρας να δανείζεται, αυτή τη στιγμή τα επιτόκιά μας είναι λίγο κάτω από το 1% συνεπώς η ικανότητα της χώρας να δανείζεται παραμένει ισχυρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δυνατότητες ανεξάρτητες από τα δημοσιονομικά διαθέσιμα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο διάστημα που απομένει, που ελπίζω ότι θα είναι μικρό, για να ολοκληρωθεί αυτή η φοβερή κρίση την οποία περάσαμε και περνάμε λίγο ακόμη».
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον κάνει να αισιοδοξεί ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Τρία πράγματα με κάνουν να είμαι αισιόδοξος, το πρώτο είναι ότι η ύφεση διέψευσε αυτούς που είχαν την κρυφή ελπίδα ότι η χώρα θα πήγαινε πολύ χειρότερα και θα ήταν η χειρότερη ή η δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη. Η τελική ύφεση, παρά το γεγονός ότι η οικονομία είναι όντως η πιο ευάλωτη στην Ευρώπη σε ένα φαινόμενο τύπου πανδημίας λόγω του μεγάλου ποσοστού του αεροπορικού τουρισμού και του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών στην οικονομία, και όχι τόσο της βιομηχανίας η οποία πήγε πολύ καλύτερα, παρόλα αυτά πήγαμε στο 8,2 που ήταν μια πολύ θετική έκπληξη και για εμάς και για τις αγορές».
«Το δεύτερο είναι ότι η ανεργία έχει συγκρατηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, είμαστε στις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Δεν είχαμε επίσης το κύμα λουκέτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι την επόμενη μέρα για αυτό και λαμβάνουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε. Και το τρίτο είναι ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αποταμιεύσεων, και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θα μπουν στην οικονομία την επόμενη της πανδημίας και σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να φέρουν μια πολύ δυναμική ανάκαμψη μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς τι ρυθμούς ανάπτυξης χρειαζόμαστε για να πιάσουμε τους στόχους, απάντησε: «Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό μας επειδή δεν λάβαμε καθόλου μόνιμα μέτρα οι δυνατότητές μας να ξαναέρθουμε σε κάποια ήπια πρωτογενή πλεονάσματα υπάρχουν εγγενώς στον προϋπολογισμό από την ώρα που θα γυρίσει η κανονικότητα κυρίως στον τουρισμό. Από την ώρα δηλαδή που θα έχουμε μια κανονική χρονιά τα δημοσιονομικά μας μας επιτρέπουν να κινηθούμε σχεδόν ανεξαρτήτως των ρυθμών ανάπτυξης. Η δύσκολη χρονιά για εμάς δημοσιονομικά είναι κατά κύριο λόγο το 2021 και μακροοικονομικά, είναι αυτή η περίοδος που διανύουμε που έχει πολύ μεγάλο κόστος η μάχη η υγειονομική».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο να γίνουν φοροαπαλλαγές, μειώσεις εισφορών και φόρων, ο υπουργός επισήμανε: «Από την ώρα που η οικονομία θα επανέλθει σε κανονικότητα δηλαδή θα πάμε σε μετά πανδημία εποχή, η ατζέντα μας θα επανέλθει σε πλήρη ένταση γιατί υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος αλλά αυτή η επιβάρυνση είναι μακροπρόθεσμη. Και η βοήθεια που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψη την οποία θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε κινητοποιώντας μαζί και τεράστιους ιδιωτικούς πόρους δηλαδή από τα 32 δις που είναι οι πόροι που θα έρθουν θα κάνουμε επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 45-50 δις».
«Είναι τεράστιο το στοίχημα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου μεγέθους ιδιωτικές επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 30 δις από το πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας όχι μόνο στη διάρκεια της κατασκευής τους αλλά και την επόμενη μέρα. Μιλάμε για μια ανάβαση τύπου του βράχου της Καλύμνου την οποία πρέπει να την κάνουμε και σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα. Αυτό είναι το στοίχημα εγώ πιστεύω θα το κερδίσουμε και αυτό σημαίνει ότι θα μας δημιουργήσει μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικό χώρο για να επανέλθουμε πλήρως στην ατζέντα την οποία είχαμε πριν τις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την εισφορά αλληλεγγύης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Η στόχευση την οποία έχουμε ως κυβέρνηση είναι να μην αλλάξουν, τουλάχιστον επί τα χείρω, τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει, αυτός είναι ο ελάχιστος στόχος. Τα μέτρα βεβαίως είναι προσωρινά και θα πρέπει να δούμε την συνολική δημοσιονομική εικόνα την επόμενη της πανδημίας, να δούμε και τους κανόνες και να δούμε πως θα εξελιχθούν στα χρόνια που θα σταματήσει η ρήτρα γενικής διαφυγής. Είναι μια προσπάθεια για την οποία δεν μπορώ να δώσω ακριβή νούμερα και ακριβείς πολιτικές γιατί πρέπει να έχουμε τη λήξη της πανδημίας και να δούμε και τη δυναμική της ανάκαμψης της επόμενης μέρας για να κάνουμε τους σχεδιασμούς».