«Μέχρι τις 20 Μαρτίου, αναμένουμε και 3.000 κρούσματα κοροναϊού, και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στην ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου Κρήτης.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι οι διασωληνωμένοι στην εντατική θα είναι στην κορύφωση τους.
Ακόμη σημείωσε πως σταδιακά και με προσοχή μπορεί να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, ο καθηγητής πνευμονολογίας σημείωσε: «Εμείς εδώ στην Κρήτη τρέχουμε ένα μοντέλο, είμαστε οι πρώτοι που ανακοινώσαμε ότι θα είναι 2.500 τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο ξανά τρέξαμε το μοντέλο και μας έδωσε μια περαιτέρω μικρή αύξηση για τις επόμενες δέκα μέρες. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στα 2.800 ή θα πάμε στις 3.000, 3.100 κρούσματα κάποιες μέρες πάντως ο κυλιόμενος μέσος όρος θα είναι 150 με 200 περιστατικά παραπάνω αυτή την εβδομάδα και την άλλη και ενδεχομένως σιγά –σιγά μετά θα αρχίσουμε να αποκλιμακωνόμαστε αφού μείνουμε μερικές μέρες ψηλά στα νούμερα. Πιστεύω ότι μέχρι τις 20 του μηνός θα είμαστε ψηλά».
Ερωτηθείς αν θεωρεί το άνοιγμα της οικονομίας στις 22 Μαρτίου, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Ναι προσεκτικά επειδή θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης το φαινόμενο, πτωτικής πορείας, ενδεχομένως ορισμένα κομμάτια της αγοράς κυρίως το λιανεμπόριο με πολύ έξυπνο τρόπο λειτουργίας θα μπορούσε ίσως να σκεφτούμε να ανοίξει αν όχι στις 20 ίσως την μεθεπόμενη εβδομάδα. Αυτό θα εξαρτηθεί πολύ από τα νούμερα αν είναι προς τα κάτω των προβλέψεων αυτό πολύ σημαντικό, αν είμαστε δηλαδή κάτω από 2.000 κρούσματα προφανώς μπορούμε να τ’ ανοίξουμε και στις 25».
Ερωτηθείς αν πιστεύει οτι από τις 22 θα υπάρχει αποκλιμάκωση, ο καθηγητής ανέφερε: «Θα υπάρχει αποκλιμάκωση κρουσμάτων αλλά οι εντατικές και οι θάνατοι θα είναι στην κορύφωσή τους. Δυστυχώς οι μονάδες χρονοκαθυστερούν σε σχέση με τα κρούσματα».
Ερωτηθεις αν εκτιμά ότι αυτό το lockdown θα είναι το τελευταίο, απάντησε: «Πιθανότατα μπορεί να είναι το τελευταίο, εύχομαι να είναι το τελευταίο αλλά να μην προτρέχουμε».
Ερωτηθείς για τις μεταλλάξεις του ιού και για το αν εκτός από την ευκολία στη μετάδοση ο ιός γίνεται πιο ανθεκτικός στα αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό, ανέφερε: «Μόνο η μετάλλαξη η Νοτιοαφρικανική έχει τέτοια ευρήματα, η Βρετανική μετάλλαξη όχι. Αυτή που μας απασχολεί τώρα είναι η Βρετανική η άλλη μας απασχολεί περισσότερο μη τυχόν και κυριαρχήσει γιατί όντως μπορεί να υπερφαλαγγίσει τα εμβόλια και τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αν είναι δυνατόν να καταστείλουμε το κύμα όσο πιο γρήγορα γίνεται».